Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Botrányt, anarchiát, korrupciót találtak a kórházaknál

DBZOL20150806010
2018.08.06. 07:27
Számos kórházat és szakrendelőt ellenőrzött az Állami Számvevőszék, amely ezután arra jutott: pénzügyi szempontból hatalmas a káosz az intézményeknél.

Anarchia. Botrány. Ez a két szó, ami először eszembe jut

– nyilatkozta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Időknek az egészségügyi intézmények gazdálkodásáról. Domokos a kormánypárti lapban hosszan sorolta, milyen problémákat tártak fel ezen a területen, és egy percig nem titkolta felháborodását.

Találtak olyan kórházat, ahol szinte minden fontos terméket és szolgáltatást úgy vett meg az intézmény vezetősége, hogy nem folytatott le közbeszerzést, vagyis a vásárlásoknál minden lehetséges jogszabályt figyelmen kívül hagytak.

 • Számos olyan kórház is akadt, ahol nem vezettek hiteles leltárt bizonyos eszközökről, így gyakorlatilag nem tudták megmondani, hogy adott pillanatban mekkora a készletük, s miből mennyi fogy.
 • Néhol az elszámolások egyszerűen átláthatatlanok voltak.
 • De kaotikus viszonyokat találtak egyes szakrendelőknél is.
 • Számos esetben hamis nyilatkozatokat tettek az intézményvezetők a gazdálkodásról, így esély sem volt arra, hogy kiderüljön, mekkora vagyonnal gazdálkodtak, és a forrásokat mire fordították.
 • Az ÁSZ megállapítása szerint rendszerszintű, hogy az összességében több millió embert ellátó szakrendelők vezetői nem tartják be a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem.
 • Néhol elképzelhetetlen pénzügyi viszonyok uralkodnak az egészségügyben.
 • Ráadásul a korrupció ellen védelmet nyújtó kontrollrendszereket gyakorlatilag egyik ellenőrzött egészségügyi intézményben sem alakították ki megfelelően.

Domokos László a vécépapír példáján mutatta be, mennyire átláthatatlan viszonyok uralkodnak az intézményekben, és emiatt nem is lehet tudni, hogy „valójában mennyi pénz kell az egészségügynek". Az ÁSZ-elnök így írta le a vécépapír-helyzetet:

 • A kórház vásárol hatalmas mennyiségben vécépapírt, de fel sem merül, hogy ezt közbeszerzési eljárásban tegye.
 • Valahogyan kiválasztja a beszállítót, amelyik – a szabálytalan beszerzés miatt – minden bizonnyal jóval áron felül szállítja le az árut az intézménynek.
 • A kórháznál a megérkező mennyiséget elfelejtik felvenni a leltárba, aztán amikor a beteg bemegy az illemhelyre, felháborodva tapasztalja, hogy nincs guriga. Teszem hozzá, teljesen jogosan.
 • Leltár, nyilvántartás hiányában viszont senki nem tudja, mi lett a nagy mennyiségű vécépapír sorsa: lehet, hogy az összeset kitették a mosdókba és elfogyott, így többre lenne szükség, de az is előfordulhat, hogy egy részét ellopták.
 • Mivel az egész folyamat teljesen szabálytalan, sajnos a lopás lehetősége mellett felmerül a korrupcióé is.
 • A kórház újra rendel vécépapírt, a szállító pedig újra szállít, holott szinte biztos lehet benne, hogy csak később, az állami konszolidáció idején kapja meg a pénzt, a kórház ugyanis elköltötte, amit az államtól kapott.
 • A szállító ezzel nyilván számol, beépíti a késedelmet az árba. S megteheti, mert nincs közbeszerzés, szabálytalan az egész folyamat.

Domokos László azt mondta, hogy a szakrendelők ellenőrzésekor csupán két olyan intézményt találtak – mindkettőt a fővárosban –, ahol minden megfelelően ment, a szabályokat betartották, ők ki is jöttek a keretükből. Olyan kórház is akadt, ahol „nagyjából" szabályszerűen mentek a dolgok. Domokos szerint itt nem kell leváltani a vezetőket, a többi helyen viszont be kell avatkozni".

Lehet, hogy az ottani vezető egyébként kiváló orvos, remekül ért a gyógyításhoz és nincs párja a műtőben. De akkor csak azzal foglalkozzon, a pénzügyekkel, a logisztikával ne törődjön, azokat vigye valaki más" – mondta Domokos.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)