A Klik új vezetője szerint a diákok túlterheltségét sokszor a szülők okozzák

D ATI20170719001
2018.08.09. 08:11 Módosítva: 2018.08.09. 08:15

Az a jó iskola az, ahova szívesen mennek be a gyerekek, szívesen tanulnak, élvezik az oktatást, alacsonyabb óraszámban, kisebb ismeretmennyiség átadásával pedig néha többet lehet tanulni, mondta a Magyar Időknek Hajnal Gabriella, az ország összes állami iskoláját fenntartó Klebelsberg Központ új vezetője.

Az interjú főbb megállapításai: 

  • Még vannak olyan iskolák, amelyek között nagy különbségek vannak, éppen ezért jobban kell segíteni a hátrányosabb helyzetben lévő intézményeket.
  • 60 milliárd forintot fordítanak tantermek és tornatermek építésére, 30 milliárd forintot az iskolák nyílászáróinak cseréjére és a villanyhálózat felújítására. A két pályázat együtt körülbelül ötszáz intézményt érint. Budapesten és Pest megyében további 15 milliárd forintnyi beruházást végeznek, egyéb energiahatékonysági fejlesztések is lesznek, ehhez jön hozzá még idén mintegy 9 milliárd forint tantermek, tornatermek, tanuszodák építésére.
  • Az a cél, hogy minden térségben elérhető legyen az úszásoktatás.  
  • A jó iskola az élménypedagógiával valósul meg. A kicsiknél a játékosság, a nagyobbaknál az informatikai eszközök jól megtanult használata visz előre.
  • Nagyon fontos lenne a gyerekek problémamegoldó képességének fejlesztése. Az, hogy a diákok merjenek önállóan gondolkodni, merjenek a tapasztalataikra építeni. Használják jól a digitális eszközöket, és semmitől se ijedjenek meg.
  • A Klebelsberg Központ a Közép-magyarországi régióban a tanév közepén több tízezer laptopot, tabletet, PC-t és projektort  szállított ki az iskoláknak, a konvergenciarégiókban pedig 45 ezer notebookot osztottak ki a pedagógusoknak,  24 ezer tabletet is kaptak az iskolák. 
  • Gondolkoznak azon, hogy a gimnázium 10. évfolyama után is legyen lehetőségük a diákoknak szakirányú szakmai képzést választani.
  • A tanulók túlterheltségét sokszor a szülők okozzák a különórákkal.  
  • A Klik vezetője nagyon rossz tendenciának tartja, hogy sok 14-15 éves gyerek már éjszakai szórakozóhelyekre jár. „Nekem szívügyem, hogy ezen a téren legyen változás.”

(Borítókép:  Hajnal Gabriella a Klebersberg Központ elnöke - fotó: Balázs Attila / MTI)