Judit
2 °C
7 °C

A Klik új vezetője szerint a diákok túlterheltségét sokszor a szülők okozzák

D ATI20170719001
2018.08.09. 08:11 Módosítva: 2018-08-09 08:15:03

Az a jó iskola az, ahova szívesen mennek be a gyerekek, szívesen tanulnak, élvezik az oktatást, alacsonyabb óraszámban, kisebb ismeretmennyiség átadásával pedig néha többet lehet tanulni, mondta a Magyar Időknek Hajnal Gabriella, az ország összes állami iskoláját fenntartó Klebelsberg Központ új vezetője.

Az interjú főbb megállapításai: 

  • Még vannak olyan iskolák, amelyek között nagy különbségek vannak, éppen ezért jobban kell segíteni a hátrányosabb helyzetben lévő intézményeket.
  • 60 milliárd forintot fordítanak tantermek és tornatermek építésére, 30 milliárd forintot az iskolák nyílászáróinak cseréjére és a villanyhálózat felújítására. A két pályázat együtt körülbelül ötszáz intézményt érint. Budapesten és Pest megyében további 15 milliárd forintnyi beruházást végeznek, egyéb energiahatékonysági fejlesztések is lesznek, ehhez jön hozzá még idén mintegy 9 milliárd forint tantermek, tornatermek, tanuszodák építésére.
  • Az a cél, hogy minden térségben elérhető legyen az úszásoktatás.  
  • A jó iskola az élménypedagógiával valósul meg. A kicsiknél a játékosság, a nagyobbaknál az informatikai eszközök jól megtanult használata visz előre.
  • Nagyon fontos lenne a gyerekek problémamegoldó képességének fejlesztése. Az, hogy a diákok merjenek önállóan gondolkodni, merjenek a tapasztalataikra építeni. Használják jól a digitális eszközöket, és semmitől se ijedjenek meg.
  • A Klebelsberg Központ a Közép-magyarországi régióban a tanév közepén több tízezer laptopot, tabletet, PC-t és projektort  szállított ki az iskoláknak, a konvergenciarégiókban pedig 45 ezer notebookot osztottak ki a pedagógusoknak,  24 ezer tabletet is kaptak az iskolák. 
  • Gondolkoznak azon, hogy a gimnázium 10. évfolyama után is legyen lehetőségük a diákoknak szakirányú szakmai képzést választani.
  • A tanulók túlterheltségét sokszor a szülők okozzák a különórákkal.  
  • A Klik vezetője nagyon rossz tendenciának tartja, hogy sok 14-15 éves gyerek már éjszakai szórakozóhelyekre jár. „Nekem szívügyem, hogy ezen a téren legyen változás.”

(Borítókép:  Hajnal Gabriella a Klebersberg Központ elnöke - fotó: Balázs Attila / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?