Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Migránsgyűlölő, harcias diákokkal fújt ébresztőt Orbán a Nyugatnak

ORBAN-SenV-e1533547467107
2018.08.09. 07:24
Két éve létezik az az alig ezerfős belga diákszervezet, a Schild & Vrienden, amellyel Orbán Viktor közös videót forgatott Tusnádfürdőn. A vezetője, aki fel is szólalt Kósa Lajos oldalán a Fidesz erdélyi rendezvényén, akár ököllel is szembeszáll a szélsőbalosokkal és a migrációs politika támogatóival. Az Orbán Viktorral közös videó nem véletlen: meg akarja mutatni Orbán másik arcát a Nyugatnak, a magyar kormányfőnek pedig kapóra jön a szervezet a Nyugat-Európát ostorozó politikájához.

Spontánnak tűnő tusnádfürdői találkozóról került fel videó a Youtube-ra hétfőn. Láthatjuk, amint belga diákok találkoznak és szinte körülrajongják Orbánt, a diákok vezetője pedig elismerően beszél a magyar miniszterelnök tusványosi beszédéről.

A videót Dries Van Langenhove, a belgiumi flamand Schild & Vrienden (Pajzs és Barátok) mozgalom vezetője töltötte fel, azzal az orbáni jó tanáccsal megtoldva, hogy „ébresztő a nemzetnek, amilyen gyorsan csak lehet". Orbán a felvételen azt is mondja, hogy „ha Belgium változást akar, álljon fel, és harcoljon", ellenkező esetben nagy gondok lesznek, öt-tíz éven belül nagyon más országgá válhat.

A diákvezér, akit mindjárt jobban is megismerünk, persze nem véletlenül került Orbán Viktor közelébe. Dries Van Langenhove előtte részt vett a tusványosi szabadegyetem egyik kerekasztal-beszélgetésén, ahol többek között Hidvéghi Balázzal, a Fidesz kommunikációs igazgatójával és a fideszes Kósa Lajossal Európa jövőjéről elmélkedtek.

Van Langenhove az itt előadott beszédében egy percig nem hagyott kétséget, hogyan kerülhetett a tusványosi fő színpadra a fideszes politikusok közé. A diákvezér ugyanis ugyanazokat a migránsellenes, nyitotthatár-ellenes, Brüsszel-ellenes szólamokat fújta, mint amiket a hazai Fidesz-sajtótájékoztatókról ismerünk.

A diákvezér szerint „ma Nyugat-Európában egy gyenge, míg Közép-Kelet-Európában egy erős nemzedék él." Van Langenhove úgy fogalmazott, hogy a mostani vagy Európa legnagyszerűbb generációja lesz, vagy az utolsó". Ez szépen egybevág Orbán egyik tézisével, miszerint a Nyugat hanyatlóban van.

Aztán Van Langenhove itt arra kérte a magyarokat, hogy

ne adják fel, védjék meg a hagyományos értékeket, a keresztény kultúrát, a nemzeti identitást, mielőtt túl késő lenne.

Ez is jól rímel a kereszténydemokráciát építő orbáni tervekre. A közönség nyilván nagyon meg is tapsolta az ugyanolyan ruhát viselő társaival érkező diákvezért. (Van Langenhove erről azt mondta, hogy nem egyenruha, hanem mindannyian ugyanazt a pólót viselték.)

Verekedés, csata, önvédelmi edzések

A Schild & Vrienden mérete, társadalmi beágyazottsága nem indokolja a tusványosi fő színpadot, pláne a miniszterelnöki találkozót. A diákcsoport ugyanis nem régen, 2017 nyarán alakult, és 900 tagja van (a további tagfelvétel egy ideje szünetel a jelentkezések miatt).

Flamand felkelők csatakiáltása

A „schild en vriend" (pajzs és barátok) kifejezés eredetéről azt írta a Mandiner, hogy a XIV. századra nyúlik vissza. Amikor ugyanis IV. (Szép) Fülöp francia király elnyomó politikát gyakorolt Flandria felett, a schild en vriend" a flamand felkelők csatakiáltása volt, akik 1302-ben legyőztek egy francia lovagi sereget. A szlogen később a flamand romantikus mozgalom népszerű jelképe lett.

Az eddigi tevékenysége pedig a belga sajtó tudósítása szerint főként abból állt, hogy keményen támadták a migráció vagy a brüsszeli EU-s politika támogatóit, olykor fizikai atrocitásba is keveredtek radikális baloldali szimpatizánsokkal.

Márciusban például abból volt összetűzés, hogy a Schild & Vrienden tagjai a genti Gravensteen kastélyhoz vonultak, ahol szerintük a szélsőbaloldali marxisták a migránsbarát, nyitott határokat támogató politikát népszerűsítették. Le is szaggatták a vár oldalára kirakott EU-s zászlót, amelyen az a felirat szerepelt, hogy „Európa lehet más". A diákszervezet folklórjában gravensteeni csataként emlékeznek vissza a történtekre.

Ezt a videót maguk tették közzé a történtekről, és állításuk szerint a szélsőbalosok jelentései miatt egyszer már ezt letörölte a Youtube.

De nem ez volt az első atrocitás, amibe a diákcsoport keveredett. Dries Van Langenhove például a Mandinernek februárban úgy adott interjút, hogy a jobb kezét fájlalta egy verekedés miatt. Elmondása szerint ugyanis rájuk támadt egy „radikális baloldaliakból" álló társaság, amelynek a vége az lett, hogy két barátjuk kórházba is került.

Nem csoda tehát, hogy a képek alapján szinte csak fiúkból, férfiakból álló csapat tagjai önvédelmi edzéseket tartanak. Ez a belga közéletben nagy vihart kavart, volt, aki hitlerjugendezte is a társaságot. Van Langenhove a Mandinernek erről azt mondta, hogy „a baloldali sajtó ünnepli a migránsok bokszedzéseit, mondván, ez az integráció eszköze, miközben elítéli a flamand fiatalok önvédelmi képzéseit".

Szintén nagy felháborodást váltott ki Belgiumban, amikor a mozgalom „Stop Islamisering" (Állítsuk meg az iszlamizációt!) feliratú matricákat kezdett árulni a neten. Van Langenhove szerint a bankja nem is volt hajlandó segítséget nyújtani ehhez az akcióhoz.

Szintén az említett Mandiner-interjúból derül ki, hogy melyek a mozgalom legfőbb elvei és legfőbb félelmei. Idézetek a diákvezértől:

  • A legfontosabb, hogy ne szégyelljük identitásunkat. Legyünk büszkék a múltunkra, a jövőnkre, az önazonosságunkra. Ki kell egyenesíteni a gerincünket, ez az első lépés.
  • Elveszítjük a legnagyobb városainkat. Iszlamizálnak minket, ami nagyon veszélyes.
  • Az EU-t jelenlegi formájában azért nem támogatom, mert az unióban jellemzően olyan technokraták mondják tollba a politikát, akiknek a demokratikus legitimációja is kérdéses.
  • Ha Magyarországra nézek, akkor azt látom, hogy az emberek büszkék a magyarságukra, ami teljesen normális. De ha Belgiumban azt mered mondani, hogy büszke vagy arra, aki vagy, akkor már szélsőségesnek könyvelnek el.
  • Valóban támogatom a családot, ami apából, anyából és gyerekekből áll. Ezért Belgiumban megosztónak tartanak.
  • Azt az öntudatot, ami a magyaroknak még megvan, nekünk már vissza kell hoznunk, hogy fel tudjuk venni a küzdelmet a radikális iszlámmal, a posztmodern ideológiával és a kulturális marxizmussal szemben.

Van Langenhove szerint mindez nem azt jelenti, hogy üldöznék a migránsokat, pakisztáni tagja is van a szervezetnek, ők a nyitott határok politikát utasítják el.

Hogy kerültek a flamand szélsőjobbosok Tusványosra?

Ilyen kijelentések után kevésbé meglepő, hogy a diákvezér helyet kapott a tusványosi színpadon, hiszen magának a mozgalomnak a létezése is erősíti Orbán Viktor nyugatot támadó politikáját.

Van Langenhove azt mondta az Indexnek, hogy ők vették fel a kapcsolatot a tusványosi szabadegyetemmel, ugyanis szerinte a belga flamandok helyzete némileg hasonlít az erdélyi magyarok helyzetéhez. „Emellett hidat kell építenünk Nyugat- és Közép-Európa között, legfőbb ideje, hogy Európa egyesüljön a kihívások leküzdésére."

Arra, hogy az Orbán-találkozót és -videót ki kezdeményezte, Van Langenhove annyit mondott „kicsit mindkettőnk ötlete volt". Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtófőnöke nem válaszolt a kérdésünkre, hogyan jött létre a találkozó, és Orbán miért tartotta fontosnak, hogy együtt mutatkozzon a szervezet képviselőivel.

Meg akarja mutatni Orbán másik arcát

Van Langenhove azt mondta az Indexnek, hogy neki azért szimpatikus a magyar miniszterelnök, mert szeretné megtartani Magyarországot a magyaroknak, Európát az európaiaknak". Ez a józan ész, ami Orbánnak megvan, nyugaton elveszett."

Szerinte az Orbán-kormányt „folyamatosan mocskolja" a nyugati sajtó, mert „túl baloldali és politikailag korrekt".

Meg akarom mutatni a nyugat-európaiaknak Orbán Viktor, Magyarország és Közép-Európa másik arcát.

Éppen ezért a mostani videót ígérete szerint több hasonló is fogja követni, a diákmozgalom pedig több utat is tervez Közép-Európába a jövőben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?