Megszívatja a szlovén tengerpartra vágyó őriszentpéterieket a MÁV

DROTI20130522020
2018.08.15. 05:16
Őriszentpéteri olvasónk érdekes vonatföldrajzi jelenségről számolt be lapunknak: Koper, a szlovén tengerparti város a magyar–szlovén határ mellett fekvő Őriszentpéterből nem Szlovénia, hanem Zalaegerszeg felé van.

Hogyan lehetséges ez? Mondja el ő maga:

Őriszentpéteren lakom, és egy kis tengerparti kiruccanáson gondolkoztam. A tévében láttam, hogy most már van közvetlen járat Budapest és a szlovén tengerpart (Koper) közt. Felmegyek a MÁV honlapjára, ahol meg tudtam nézni, hogy mikor indul Őriszentpéterről (ez az utolsó magyarországi állomás) és mikor érkezik meg Koperba, de sajnos ár már nem társul hozzá 

– írta lapunknak.

Árpád ezért felhívta a MÁV-ot. A diszpécser közölte vele, hogy erre a járatra az őriszentpéteri vasútállomáson nem tudja megvenni a jegyet, sőt interneten sem. Kiderült: ahhoz, hogy eljusson Őriszentpéterről Koperba vonaton, először el kell mennie a 20 km-re lévő Szentgotthárdra vagy a 40 km-re lévő Zalaegerszegre, hogy ott vegye meg a Koperbe tartó járatra a jegyet. 

Kész röhej. És még valaki mondja meg, hogy milyen évet írunk. Gratulálok, vissza az őskorba

– kommentálta rövid vasúti kalandját Árpád.

Megkérdeztük a MÁV sajtóosztályát, miért nem lehet Őriszentpéteren (vagy az interneten) jegyet vásárolni a vonatra, ha már megáll az állomáson a járat, de nem kaptunk választ.

A MÁV-tudakozóban elmondták, hogy a vonatra csak személyesen és nemzetközi pénztárban lehet jegyet vásárolni. Tehát ahhoz, hogy valaki elvonatozzon a szlovén tengerpartra, előbb el kell utaznia Őriszentpéterről Zalaegerszegre (ott van nemzetközi pénztár), megvásárolnia a jegyet, majd hazamennie, és várhatja a vonatot. 

Ez csak fölösleges két órát vesz el az életéből és 1500 forintot a pénztárcájából.

Rendszerszintű hiba?

Tavaly Nagymaroson se tudtam jegyet venni a Nagymaroson megálló prágai vonatra, de Vácon is csak akkor, ha kinyit a nemzetközi pénztár nyolckor. Reggel hatkor, a vonat indulásakor nem. Rendszerszintű hiba ez a MÁV-nál

– írta egy másik olvasónk, Árpád.

(Borítókép:  Rosta Tibor / MTI)