Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A BBC magyarországi tudósítója: Visszajön a Rákosi-korszak gondolkodása

2018.08.19. 13:02

Nick Thorpe Angliában született, 32 éve a BBC Budapesten élő közép-európai tudósítója. 

"Első otthonom otthagyja Európát, a második pedig eltávolodik az európai értékektől" - mondta a HVG-nek az újságíró, aki nemrég a könyvet írt arról, mit tapasztalt a menekültválság idején a magyar határnál. 

Thorpe-tól - aki már a rendszerváltás előtt is Magyarországról tudósított - megkérdezték, nem érzi-e úgy, hogy visszatérnek a régi szép idők. 

Sajnos igen, úgy tűnik, mintha a politikai elit újra úgy vélné, az újságíró feladata a hatalom kiszolgálása. Mindig nehéz volt Magyarországon középen állni, most ismét a „vagy velünk, vagy ellenünk” gondolkodás érvényesül, ami inkább a Rákosi-időkre volt jellemző. Paranoia uralkodik, úgy érzem, amikor a Fidesz van hatalmon, egy pillanatra sem áll meg, hogy élvezze, amit elért: folyamatosan úgy viselkedik, mintha ellenzékben lenne, még több hatalmat és befolyást akar

- válaszolta. 

Hozzátette, hogy aggasztó, hogy úgy lehetett itthon választást nyerni a menekültellenességgel, hogy közben nem akarnak migránsok Magyarországra jönni. "Itt nem bevándorlásról, hanem átvándorlásról van szó, s ez nagyon fontos különbség" - mondta. 

Végül arról is beszélt, hogy nem szeretné elhagyni az országot. Sokáig boldog volt itt, mint újságíró, megtanult magyarul is, a családja teljesen kétnyelvű. Ugyanakkor nehéz szerinte egy olyan országban élni, ahol növekszik az idegengyűlölet. "Az emberek hagyományosan menekülnek a háborús zónákból. Gondolkodom a távozásról, de valószínűleg nem fogok erre kényszerülni" - mondta. 

Korábban egy páros interjúban Thorpe arról beszélt, hogy a kerítésépítés bejelentésének hír hozott nagyon sok menekültet a határhoz. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?