Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

A BBC magyarországi tudósítója: Visszajön a Rákosi-korszak gondolkodása

2018.08.19. 13:02

Nick Thorpe Angliában született, 32 éve a BBC Budapesten élő közép-európai tudósítója. 

"Első otthonom otthagyja Európát, a második pedig eltávolodik az európai értékektől" - mondta a HVG-nek az újságíró, aki nemrég a könyvet írt arról, mit tapasztalt a menekültválság idején a magyar határnál. 

Thorpe-tól - aki már a rendszerváltás előtt is Magyarországról tudósított - megkérdezték, nem érzi-e úgy, hogy visszatérnek a régi szép idők. 

Sajnos igen, úgy tűnik, mintha a politikai elit újra úgy vélné, az újságíró feladata a hatalom kiszolgálása. Mindig nehéz volt Magyarországon középen állni, most ismét a „vagy velünk, vagy ellenünk” gondolkodás érvényesül, ami inkább a Rákosi-időkre volt jellemző. Paranoia uralkodik, úgy érzem, amikor a Fidesz van hatalmon, egy pillanatra sem áll meg, hogy élvezze, amit elért: folyamatosan úgy viselkedik, mintha ellenzékben lenne, még több hatalmat és befolyást akar

- válaszolta. 

Hozzátette, hogy aggasztó, hogy úgy lehetett itthon választást nyerni a menekültellenességgel, hogy közben nem akarnak migránsok Magyarországra jönni. "Itt nem bevándorlásról, hanem átvándorlásról van szó, s ez nagyon fontos különbség" - mondta. 

Végül arról is beszélt, hogy nem szeretné elhagyni az országot. Sokáig boldog volt itt, mint újságíró, megtanult magyarul is, a családja teljesen kétnyelvű. Ugyanakkor nehéz szerinte egy olyan országban élni, ahol növekszik az idegengyűlölet. "Az emberek hagyományosan menekülnek a háborús zónákból. Gondolkodom a távozásról, de valószínűleg nem fogok erre kényszerülni" - mondta. 

Korábban egy páros interjúban Thorpe arról beszélt, hogy a kerítésépítés bejelentésének hír hozott nagyon sok menekültet a határhoz.