Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Fideszes képviselő és kormánytanácsadó is volt az MTA-ügyben a kormányt védő tudós

2018.08.25. 11:12

Alvincz József, a Kaposvári Egyetem tanára egyike azoknak a tudósoknak, akik szerint a magyar tudományos életet az utóbbi időben felrázó mindkét témában tökéletesen igaza van a kormánynak. Nem kizárt azonban, hogy ebben a szakmai szempontok mellett egyéb megfontolások is közrejátszhatnak.

Bár mind a CEU-ügy, mind az MTA finanszírozása körüli huzavona nagy nemzetközi és belföldi felháborodást váltott ki, Alvincz szerint egyikkel sincs semmi probléma. Ennek a véleményének a Magyar Idők nevű kormánylapba írt publicisztikáiban is hangot adott: a CEU-t szerinte kamuszakok jellemzik, az MTA körüli felhajtás pedig műbalhé.

Botrányos képviselő, jól fizetett tanácsadó

Alvincz József kiállását árnyalja, hogy bár a cikkeit egyetemi tanárként jegyzi, és más munkáját nem is említi, korábban fideszes ellenzéki képviselő volt a Pest Megyei Közgyűlésben. Erről a posztjáról 2004-ben kellett lemondania, miután egy gyerekrajzpályázat díjátadóján részegen kommunistázott és kurvaanyázott az egybegyűltek előtt, majd ezután kiderült, hogy ugyanezt már korábban is bemutatta, csak éppen Németországban és németül – idézte fel a 444.

Ehhez már az MSZP szombat reggeli sajtóközleménye teszi hozzá, hogy Alvincznak a kényszerű lemondás után se kellett eltávolodnia a Fidesztől, és a kormányváltás után több állami munkát is kapott: előbb a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai főtanácsadója volt, majd 2014-től a Földművelésügyi Minisztériummal és a Miniszterelnökséggel is milliós tanácsadói szerződéseket kötött. Csak a Miniszterelnökségtől 17 millió forintot kapott bő három év alatt – írja közleményében a párt.