Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fideszes képviselő és kormánytanácsadó is volt az MTA-ügyben a kormányt védő tudós

2018.08.25. 11:12

Alvincz József, a Kaposvári Egyetem tanára egyike azoknak a tudósoknak, akik szerint a magyar tudományos életet az utóbbi időben felrázó mindkét témában tökéletesen igaza van a kormánynak. Nem kizárt azonban, hogy ebben a szakmai szempontok mellett egyéb megfontolások is közrejátszhatnak.

Bár mind a CEU-ügy, mind az MTA finanszírozása körüli huzavona nagy nemzetközi és belföldi felháborodást váltott ki, Alvincz szerint egyikkel sincs semmi probléma. Ennek a véleményének a Magyar Idők nevű kormánylapba írt publicisztikáiban is hangot adott: a CEU-t szerinte kamuszakok jellemzik, az MTA körüli felhajtás pedig műbalhé.

Botrányos képviselő, jól fizetett tanácsadó

Alvincz József kiállását árnyalja, hogy bár a cikkeit egyetemi tanárként jegyzi, és más munkáját nem is említi, korábban fideszes ellenzéki képviselő volt a Pest Megyei Közgyűlésben. Erről a posztjáról 2004-ben kellett lemondania, miután egy gyerekrajzpályázat díjátadóján részegen kommunistázott és kurvaanyázott az egybegyűltek előtt, majd ezután kiderült, hogy ugyanezt már korábban is bemutatta, csak éppen Németországban és németül – idézte fel a 444.

Ehhez már az MSZP szombat reggeli sajtóközleménye teszi hozzá, hogy Alvincznak a kényszerű lemondás után se kellett eltávolodnia a Fidesztől, és a kormányváltás után több állami munkát is kapott: előbb a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai főtanácsadója volt, majd 2014-től a Földművelésügyi Minisztériummal és a Miniszterelnökséggel is milliós tanácsadói szerződéseket kötött. Csak a Miniszterelnökségtől 17 millió forintot kapott bő három év alatt – írja közleményében a párt.