Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Nagy kerek szemekkel néznek a fideszesek az újságíró-kamarára

37302329 2659289554096563 7320908555035344896 o
2018.08.31. 07:10
Nincs még semmi konkrétum az újságíró-kamarával kapcsolatban, mondta lapunknak Szöllősi György, miután ismét megszellőztették a kamara ötletét. A NER különböző szintjein lévő, médiával foglalkozó emberek sem mondanak semmit, nem világos, hogy központi akaratról vagy egy szűk kör lobbijáról van szó. A végső szó Orbáné, aki a választások után kijelentette: ma már mindenki újságíró.

Január után augusztus végén is megjelent egy cikk arról, hogy kamarába terelnék az újságírókat Magyarországon. Akkor és most is Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője lett beállítva főszereplőként, ötletgazdaként. Szöllősi most azt mondta az Atv.hu-nak, hogy a kamara kérdése folyamatosan napirenden van, mert „szakmánk fontos ügyéről van szó".

Megkérdeztük az Orbán Viktorral is jó kapcsolatot ápoló főszerkesztőt, hogy kitől kapta a megbízást a kamara koncepciójának kidolgozására, és hogy mitől függ, lesz-e kamara. Kérdésünkre Szöllősi azt válaszolta, hogy

semmilyen újdonsággal, konkrétummal nem tudok még szolgálni.

Az Atv.hu arról is írt, hogy az elmúlt hónapokban felgyorsultak az egyeztetések a kamara körül, belső fórumokon pedig L. Simon László fideszes képviselő, volt államtitkár is megtette a javaslatát. Próbáltuk megtudni a politikustól, hogy valóban tett-e javaslatot valakiknek az újságírói kamarával kapcsolatban, de nem szeretett volna a témában nyilatkozni.

Az mindenképpen újdonságnak számít, hogy már egy politikus neve, sőt esetleges javaslatai is előkerültek a sajtóban, ugyanis év elején még nagyon igyekeztek egy politikától független kezdeményezésnek beállítani az egészet. Most viszont már arról van szó, hogy az Atv.hu forrásai szerint ugyan nincs szükség alkotmánymódosításra a kamara létrehozásához, de a kétharmad minden törvényi változtatást képes biztosítani, amibe akár egy alaptörvény-módosítás is beletartozhat.

Emberek, akik nem hallottak róla

Bár az Atv.hu szerint az utóbbi időben felgyorsultak az egyeztetések, több, a NER politikai ügyeire jó látással bíró ember is azt mondta kérdésünkre, hogy csak a sajtóból tudnak az egészről.

  • „Tusnádon kedélyesen beszélgettünk Gyurival, de nem került szóba kamara” – mondta a rendszer egy médiaközeli szereplője.
  • Nálunk nem volt ilyen egyeztetés" – zárta rövidre a kormány kommunikációs ügyeivel foglalkozó stáb egyik tagja.
  • Nyáron költségvetéssel foglalkoztak a képviselők, azóta nem volt frakcióülés, semmi ilyesmiről nem hallottam" – mondta egy fideszes parlamenti képviselő.
  • A stratégiai kabinet ülésein nem volt erről szó, az előző ciklus végén politikai egyeztető fórumon sem járt a kérdés, engem sem kerestek vele, pedig médiás kérdésekben többször megkérdezték a véleményem" – mondta a Miniszterelnökség egy korábbi munkatársa. Ez csak annyiból érdekes, hogy az első információk szerint már az előző ciklusban is szövögették a kamaráról szóló terveket.
  • Őszintén mondom: a világon semmit sem tudok a témáról" – ezt pedig már Orbán Viktor egyik közvetlen munkatársa mondta név nélkül lapunknak.

A fentiekből több dolog is következhet. Az biztosnak tűnik, hogy a NER-en belül vannak, akik szeretnék szabályozni az újságírószakmát, hogy egyáltalán ki mondhatja magát nagybetűs újságírónak, és ki nem. Hogy Szöllősi György ebben mennyire önálló szereplő, és van-e ehhez köze a miniszterelnöknek, az kérdés.

L. Simon megjelenése a történetben azért is izgalmas, mert annak a Schmidt Máriának az újságjánál (Figyelő) volt szerkesztőbizottsági tag, akiről jó ideje lehet hallani, hogy szeretné megregulázni a vele és Fidesszel szemben kritikus sajtótermékeket. Ők ketten tehát jó kapcsolatot ápolnak.

Egyelőre úgy néz ki, hogy nem eldöntött kérdés, hogy lesz-e ilyen kamara vagy sem, leginkább a közvéleményt szondázzák a kiszivárgott információkkal. Az viszont biztos, hogy a végső szót a hazai médiaügyekkel sokat foglalkozó miniszterelnök fogja kimondani.

Orbán is újságíró

Az először a Népszavában majd az Atv.hu-n megjelent információkat érdemes fenntartással kezelni, ugyanis hivatalosan senki sem adta a nevét hozzájuk. A Népszava cikkében az szerepelt, hogy beszéltek az „ötletgazdákkal”, de nem nevezték meg őket. Szöllősi és a Sportújságírók Szövetsége mellett állítólag a katolikus és a protestáns újságírók szövetsége is foglalkozik a kamarával, őket nem sikerült elérnünk.

Szöllősi januárban azt mondta a Népszavának, hogy meglátása szerint a külföldi laptulajdonosok az utóbbi években visszaéltek a helyzetükkel, ezért össze kell fognia a szakmának. Állítása szerint céljuk az érdekvédelem, valamint a szakmabeli viszonyok rendezése.

Utóbbit azzal érnék el, hogy országos médiumnál csak kamarai tagsággal rendelkező újságírók dolgozhatnának, a kamarai tagságot pedig bizonyos képzettséghez és szakmai tapasztalathoz kötnék. A kamarai tagság etikai normák elfogadásával járna, nyilván ennek megsértése retorziókat vonna maga után.

Olyan is előkerült, hogy a fontosabb sajtótájékoztatókra (pl. Orbánéra) csak kamarai tagok juthatnának be. Hogy ennek lenne-e értelme a gyakorlatban, és miben különbözne a mostani helyzettől, abba felesleges belemenni, ameddig az „ötletgazdák" nem állnak elő valamilyen konkrétummal.

Újságíró és újságíró megkülönböztetése azért is érdekes, mert Orbán Viktor a legutóbbi, április 10-i nemzetközi sajtótájékoztatóján a következőt mondta (itt 21 perc után) a közösségi médiára utalva:

Sajnálom, hogy ezt mondom, de ma már mindenki újságíróvá vált. Ilyen az élet.

Vagyis ezek szerint a miniszterelnök sem más, mint egy újságíró.

(Címlap- és borítókép: Szőllősi György és Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?