Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Zacher Gábor felmondott a Honvédkórházban

MG 0357
2018.08.31. 12:11 Módosítva: 2018-08-31 13:15:02

A mai nappal beadta felmondását Zacher Gábor. A hírt maga az érintett közölte a hvg.hu-val, azonban korábban információként több orvostól hallottuk. Zacher azt mondta, a két hónapos felmondási ideje október végén jár le, addig ellátja feladatát. A sürgősségi osztályt vezette a Honvédkórházban.

Zacher azzal indokolta a döntését, hogy az a fajta személyügyi és tárgyi krízis, ami az évek során kialakult a kórházban, a munkavégzést veszélyeztette. Az egészségügyi munkavégzés veszélyeztetése egyben a beteg számára is veszélyeztető.

Júniusban hosszú, kétoldalas cikkben szólaltatta meg a Magyar Hírlap Zacher Gábort, hogy elmondja, szerinte miért nem jogosak a bírálatok az osztályával kapcsolatosan. A cikkekről (például ezek szerint errőlerről vagy erről) úgy véli, a választások előtt „az ellenzéki médiumok előszeretettel nyúltak olyan témákhoz, amelyekről úgy gondolták, lejárathatják velük a magyar egészségügyet, és ezáltal kétes értékű politikai előnyöket kovácsolva ostorozhatják a kormányt”. Előfordult, hogy korábbi, több esetben évekkel ezelőtti eseteket szedtek elő.

A Honvédkórház épp csütörtökön közölte azt, hogy a sürgősségi centrumban megvan a biztonságos betegellátáshoz szükséges létszám, és nem mondott fel egyetlen orvos sem. Zacher ezzel szemben most a hvg.hu-nak azt mondta: az elmúlt időszakban 9 orvos adta be felmondását. "Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni" - mondta a lapnak Zacher. "Szeretek itt dolgozni, de kénytelen voltam a döntést meghozni. Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam" - közölte.

A Népszava csütörtökön arról írt, hogy a Honvédkórházban 112 orvos mondta fel az önkéntes túlmunkával kapcsolatos szerződését. A kórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást, az érintett orvosok a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél.

A Honvédkórház ugyanakkor cáfolta ezt. Az intézmény azt közölte: az elmúlt időszakban nem tettek mást, csak érvényt szereztek a jogszabályi előírásoknak, és az orvosokkal egyeztetve alakították át az önkéntes túlmunka díjazását. A kórházban az orvosok önkéntes alapon, kiemelt díjazásért vállalhatnak túlmunkát, amelynek ellentételezését a közelmúltban a vezetőség mintegy 40 százalékkal emelte meg, és a juttatásokat továbbra is pontosan kifizetik a dolgozóknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?