Lehel
17 °C
27 °C

Zacher Gábor felmondott a Honvédkórházban

MG 0357
2018.08.31. 12:11 Módosítva: 2018.08.31. 13:15

A mai nappal beadta felmondását Zacher Gábor. A hírt maga az érintett közölte a hvg.hu-val, azonban korábban információként több orvostól hallottuk. Zacher azt mondta, a két hónapos felmondási ideje október végén jár le, addig ellátja feladatát. A sürgősségi osztályt vezette a Honvédkórházban.

Zacher azzal indokolta a döntését, hogy az a fajta személyügyi és tárgyi krízis, ami az évek során kialakult a kórházban, a munkavégzést veszélyeztette. Az egészségügyi munkavégzés veszélyeztetése egyben a beteg számára is veszélyeztető.

Júniusban hosszú, kétoldalas cikkben szólaltatta meg a Magyar Hírlap Zacher Gábort, hogy elmondja, szerinte miért nem jogosak a bírálatok az osztályával kapcsolatosan. A cikkekről (például ezek szerint errőlerről vagy erről) úgy véli, a választások előtt „az ellenzéki médiumok előszeretettel nyúltak olyan témákhoz, amelyekről úgy gondolták, lejárathatják velük a magyar egészségügyet, és ezáltal kétes értékű politikai előnyöket kovácsolva ostorozhatják a kormányt”. Előfordult, hogy korábbi, több esetben évekkel ezelőtti eseteket szedtek elő.

A Honvédkórház épp csütörtökön közölte azt, hogy a sürgősségi centrumban megvan a biztonságos betegellátáshoz szükséges létszám, és nem mondott fel egyetlen orvos sem. Zacher ezzel szemben most a hvg.hu-nak azt mondta: az elmúlt időszakban 9 orvos adta be felmondását. "Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni" - mondta a lapnak Zacher. "Szeretek itt dolgozni, de kénytelen voltam a döntést meghozni. Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam" - közölte.

A Népszava csütörtökön arról írt, hogy a Honvédkórházban 112 orvos mondta fel az önkéntes túlmunkával kapcsolatos szerződését. A kórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást, az érintett orvosok a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél.

A Honvédkórház ugyanakkor cáfolta ezt. Az intézmény azt közölte: az elmúlt időszakban nem tettek mást, csak érvényt szereztek a jogszabályi előírásoknak, és az orvosokkal egyeztetve alakították át az önkéntes túlmunka díjazását. A kórházban az orvosok önkéntes alapon, kiemelt díjazásért vállalhatnak túlmunkát, amelynek ellentételezését a közelmúltban a vezetőség mintegy 40 százalékkal emelte meg, és a juttatásokat továbbra is pontosan kifizetik a dolgozóknak.