István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Napokig nem fog járni a 61-es villamos, kimosta a víz a pálya alapját

2018.09.02. 17:46

Ahogy arról beszámoltunk, a BKK kiposztolta, hogy vasárnap az 56A és a 61-es villamosok Hűvösvölgy és a Budagyöngye közötti szakszán pótlóbusz közlekedik pályahiba miatt. A közösségi oldalon keringő - nem a BKK-tól származó - fénykép tanúsága szerint az történt, hogy

A SZOMBATI VIHAR A KELEMEN LÁSZLÓ UTCÁNÁL KIMOSTA A VÁGÁNY ALÓL AZ ALAPOT.

Ilyesmi előfordul, a szóban forgó pályát azonban tavaly újították fel, a Kelemen László utcánál teljesen új támfalat is felhúztak – a kép alapján éppen itt történt a baj. Ha a munkálatok több időt vesznek igénybe egy napnál - ami a jelen állapot alapján bőven elképzelhető -, akkor a hétfőn várható iskolakezdési közlekedési káosz tovább súlyosbodhat. A 2x1 sávos Hűvösvölgyi úton eleve gyakori a torlódás csúcsidőben, és ezen kell majd közlekednie a pótlóbuszoknak is a kimosódott pálya helyreállítása alatt.

Megkérdeztük a BKV-tól, becsléseik szerint mennyi időt vesz majd igénybe a pálya kijavítása. A cég azt írta, először a károk és helyreállításhoz szükséges műszaki teendők felmérését kell elvégezniük, aztán tudnak válaszolni. Ez most megtörtént. Azt írják:

"A 61-es villamos vonalán a Kelemen László utcánál a hatalmas mennyiségű víz kimosta a sínek alól a zúzottkő ágyazatot annak ellenére, hogy a 2017-ben végrehajtott támfal megerősítési és pálya felújítási munkák a tervek szerint, megfelelő minőségben lettek végrehajtva. A pályában létesített víznyelők funkciójuk szerint a vasúti pályában keletkező csapadékvíz elszállítására alkalmasak.

Az éjszakai esőzés következményeként keletkezett hiba oka, hogy az érintett területen gyűlik össze a hegyoldalból két irányból is ide folyó csapadékvíz, amely csak a villamos pályán keresztül tud a vízgyűjtőként funkcionáló Ördög-árokba jutni. A havária jellegű esőzés során olyan mennyiségű víz gyűlt össze, amelyet a pálya víznyelői már nem tudtak elvezetni, a nagy mennyiségű csapadék így utat talált magának a vasúti pálya felépítményén keresztül, elhordva a töltésoldalt.

A helyreállítás során a BKV a kivitelezővel együttműködve olyan megoldást keres, amely hosszú távon megoldást biztosít a közutakról a villamos pályára kerülő csapadékvíz elvezetésére az Ördög-árokba. A hibahelyen nagy keresztmetszetű áteresz épül, amely extém mennyiségű csapadék elvezetésére is alkalmas.

"ENNEK MEGÉPÍTÉSE NÉHÁNY NAPOT IGÉNYBE VESZ, A HÉT MÁSODIK FELÉRE VÁRHATÓAN ELKÉSZÜLHET A MEGFELELŐ MEGOLDÁS, ÉS A VONALON A FORGALOM ÚJRA ELINDÍTHATÓ LESZ."

A vihar által okozott károsodás - az alépítmény rongálódása - jelenleg még nem ítélhető meg teljes körűen,

"EZÉRT A FORGALOM BEINDULÁSÁT KÖVETŐEN SZÜKSÉG LESZ SEBESSÉGKORLÁTOZÁS BEVEZETÉSÉRE, HOGY A PÁLYA ALÉPÍTMÉNYÉNEK STABILITÁSA MEGBÍZHATÓAN MEGÍTÉLHETŐ LEGYEN."

A BKV a kivitelezővel együtt mindent elkövet azért, hogy a vonalon a forgalom mielőbb helyreállítható legyen, szolgáltatásunk biztonsággal újraindíthatóvá váljon"

- zárul a közlemény.