Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Vekerdy Tamás nyílt levélben kérdezi Orbán Viktort a kereszténységéről

2018.09.07. 12:29

Vekerdy Tamás pszichológus nyílt levelet írt Orbán Viktorhoz, melyet az Élet és Irodalom hozott le. Azzal indít a magyar miniszterelnöknek szegezve a kérdést, hogy "Mi a te kereszténységed?"

Levelének elején Máté könyvéből idéz Az utolsó ítéletről: "éheztem és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok; jövevény voltam és befogadtatok engem; mezítelen voltam és felruháztatok … Akkor felelnek majd néki az igazak, mondván: Uram, mikor láttuk, hogy éheztél, és tápláltunk volna? vagy szomjúhoztál és innod adtunk volna? És mikor láttuk, hogy jövevény voltál és befogadtunk volna? … Bizony mondom néktek, amennyiben megcselekedtétek eggyel az én legkisebb atyámfiaim közül, velem cselekedtétek meg. Ezek az igazak, ők jobb kéz felől állnak, és felvétetnek az Atya birodalmába, bal felől állnak azok, akik nem ismerték fel a legkisebbekben a legnagyobbat. Vettetnek az örök tűzre"

Ezzel kapcsolatban teszi fel a kérdést, hogy Orbán nem ugyanezt olvassa-e, mert Angela Merkel és Ferenc pápa is ezt olvasta, és azt írja, hogy az igazi, még nem klerikus kereszténység a lúzerek története ("Az Úr Jézus Krisztus, a názáreti mester - lúzer" - írja).

Vekerdy azzal folytatja, hogy Orbánnak az olasz Matteo Salvinivel ápolt kapcsolatáról ír. "Te nem vagy lúzer, te diadalmas győző vagy, szövetségeseddel, Mateo Salvinivel együtt. Mi legyen a tengerben úszkáló felborultakkal? Nem kell őket kimenteni?".

Szerinte Orbán biztosan ügyesen megkerülné a választ, és felteszi a kérdést, hogy ez a gondolkodás tényleg alkalmas-e egy keresztény Magyarország felépítésére?

"De egyáltalán: mi az, hogy keresztény Magyarország? Egyszer már ezt hallottuk a neked mintául szolgáló harmincas-negyvenes években. Azt jelentette, nem zsidó. Húsz év zsidógyűlölet, zsidógyűlöletbe mártogatott nemzetnevelés után hatszázezer magyart adtunk halálra" - folytatja a levelét.

Vekerdy levele végén azt írja, fosztogatásban nagyok vagyunk, de aki egy embertömeget masszaként kezel, legyen az akár zsidó vagy migráns, az elindul a legyilkolásuk felé vezető úton.