Bérnővérekkel pótolják a távozó nővéreket az ajkai kórház intenzív osztályán

2018.09.12. 09:43

Egy külsős cégen keresztül érkeztek bérnővérek Székesfehérvárról az ajkai kórházba, ahol nemrég az összes ápoló felmondott az intenzív osztályon  – mondták el a 24.hu-nak nevük elhallgatását kérő, az egészségügyi intézmény belső ügyeit jól ismerő források.

A lap cikke szerint nem ez az egyetlen intézkedés, amivel kezelni próbálják a kialakult helyzetet: a sürgősségi és a szülészeti osztályról rendeltek át dolgozókat az intenzív osztályra, és már nyugdíjba ment egykori dolgozókat is visszahívtak.

A 24.hu pénteken írta meg, hogy miután a főnővér és a helyettese gyakorlatilag egyszerre mondott fel, végül mind a nyolc nővér beadta felmondását. A nővérek felmondása a nyár folyamán, több hullámban történt. Volt, aki nyugdíjba, más szülési szabadságra ment, emiatt az ott maradtak túlterhelődtek.

A lap úgy tudja, hogy Budapestről is utaztattak le ápolókat Ajkára műszak végén hozták őket vissza a fővárosba. A lapnak nyilatkozó források szerint a bérnővérek alkalmazása könnyen bérfeszültségekhez vezethet, ugyanis az új alkalmazottak alighanem több pénzért vállalják az utazást (Székesfehérvár nagyjából 80 kilométerre van Ajkától, Budapest 150 kilométerre), mint a kórházban régóta dolgozók.

Nagy Zoltán főigazgató elmondta, hogy a felmondások ellenére az intenzív osztály nővérállománya biztosított, a betegellátás zavartalan és folyamatos. A cikkből az is kiderül, hogy a főigazgatónak már áprilisban jelezte az intenzív osztályt vezető főnővér, hogy távozni akar, azonban Nagy akkor nem számított arra, hogy felmondási hullám lesz a dologból. A főigazgató szerette volna, ha a távozását bejelentő három nővér, majd később egy hozzájuk csatlakozó negyedik társuk ne azonnal távozzon, hanem várják meg, amíg kineveli a kórház az utánpótlásukat, de ezt végül nem sikerült elérni.