Jenő
-3 °C
6 °C

Orbán: Sargentini a modern kori antiszemitizmus képviselője

2018.09.14. 08:25

Csak a bevándorlás felől lehet nézni a Sargentini-jelentésről szóló szavazást – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában, aki szerint meg vannak számlálva az EP jelenlegi képviselőinek napjai, hiszen májusban EP-választások lesznek. „Soha ilyen fontos EP-választás nem volt, talán nem is lesz” – mondta a kormányfő. 

„A bevándorlásról szóló küzdelem dönti el Európa jövőjét. Vannak bevándorláspártiak és -ellenesek. Előbbiek nagy fölényben vannak, ahogyan ezt a szavazati arány is mutatta. A baloldal bevándorláspárti” – mondta Orbán, ezért is lesznek rendkívül fontosak a májusi választások: mert „egy másik EP-re, egy másik jövőre van szükségünk”.

A bevándorláspártiak azonban a jobboldalon is többségben vannak.  „A jobboldal megosztott. 85-en voltak velünk. 115 ellenünk, őket név szerint ismerem” – mondta a Fidesz testvérpártjait tömörítő Európai Néppártról (EPP). Itt, mondta Orbán, a német képviselők Magyarország ellen szavaztak – és nem a kormány ellen, hiszen a jelentés címében is Magyarország áll, mondta Orbán – kivételt képeztek azonban a bajorok: ott ötből négyen nem szavazták meg a jelentést, az egyetlen bajor azonban épp az EPP vezetője, Manfred Weber volt, aki az Európai Bizottság következő elnöke szeretne lenni.

Az osztrák kancellárral azonban megértőbb volt Orbán, noha Sebastian Kurz is a Sargentini-jelentés elfogadását támogatta. „Ő egy fiatalember, beleesett egy zűrös zavaros vitába, ez nem könnyű. Talán bátrabb is lehetett volna az osztrák politika, de tény, minden osztrák az EPP-ben Magyarország ellen szavazott. A románok többsége mellettünk szavazott, pedig viharvert velük a viszonyunk, mégis, vannak olyan román hazafiak, akik mellettünk szavaztak, érdemes ezen elgondolkodnunk” – mondta Orbán. A kormányfő nem tett említést a mellette kiálló cseh liberálisokról és kommunistákról, valamint a vele szemben szavazó lengyel képviselőkről – igaz, a PiS képviselői nem szavaztak a Sargentini-jelentés mellett.

A kétharmad nem kétharmad!

Az EP az erkölcsi tekintélyének utolsó morzsáit éli fel, saját jogállamiságukat veszik nyilvánvalóan semmibe

– jelentette ki Orbán a jelentésről szóló szavazatok kapcsán. A magyar fél szerint egyértelmű, hogy a leadott szavazatok közé kell számítani a tartózkodókét is: ezzel együtt azonban nincsen meg az igenek kétharmada. A hétfői kormányülésen terjeszti elő a kormány, hogy milyen jogi lépéseket kell tennie Magyarországnak a szavazással szemben – közölte Orbán.

Brüsszel a modern antiszemitizmus központja

A kormányfő szerint a bevándorlás mellett sok százmillió euróról is szól a vita, mert az Európai Bizottság ilyen összegeket nyújt a Soros-féle és „álcivil szervezeteknek”. „A saját pénzükért is küzdenek.” Ha májusban másmilyen összetételű Európai Bizottság lesz, „akkor ennek a pénznek kampó, lőttek, nincs többé”.

Orbán szerint egyébként a mai modern antiszemitizmus is ezekből a forrásokból táplálkozik, így „a modern antiszemitizmus központja Brüsszelben van”. A kormányfő kijelentette: a Benjamin Netanjahu kormányával szembeni, Izrael állam politikáját kifogásoló nézetek az antiszemitizmus új formáját jelentik, ezt még Emmanuel Macron fogalmazta meg – mondta Orbán kiemelve, hogy ezúttal kész a francia elnökre hivatkozni. A magyar kormány ezért is utasítja vissza, hogy az Izraelt is kritizáló Judith Sargentini antiszemitizmust vessen Magyarország szemére.

 „Olyan hölgy vádolt bennünket antiszemizitmussal, aki a modern kori antiszemitizmus – az Izrael-ellenesség – egyik képviselője, ez Sargentini, ez az igazság.”

Ellenzéki kommunista tempó

Orbán szerint a magyar ellenzék szomorúsága az újabb vereség miatt érthető, hiszen újabb négy évig – „és még ki tudja, meddig, mert ahogy elnézem őket, nincsenek túl jó állapotban – ellenzékben kell lenniük.” Az azonban, hogy a belpolitikai ellenféllel szemben érzett gyűlölet erősebb, mint a haza érdeke, az kommunista tempó – közölte Orbán, ismét megfeledkezve a cseh kommunistákról, akik a Sargentini-jelentéssel szemben szavaztak az EP-ben.

Orbán szerint tévedés, hogy a jelentés a kormány munkáját minősíti, az Magyarországról szól.

A kormányfő nyilatkozata – Brüsszel és Sargentini lényegében leantiszemitázását leszámítva – nem új: a jelentés óta ő és a kormány más képviselői elmondták, hogy az EU, az Európai Bizottság, az Európai Parlament, de még az ENSZ is a bevándorláspárti Soros-terv eszköze

A kapukulcsért indul meg a harc

A migrációs küzdelem új fejezete a határellenőrzés kérdése lesz. Orbán szerint egyértelmű, hogy a német kancellár, Angela Merkel javaslata az EU-s határőrizetről azt célozza, hogy az EU határain lévő országok ne maguk dönthessék el, hogy kit engednek be az országba. 

Igaz, Orbán egykori hatpontos javaslata – amely kvótaellenes sem volt, hiszen egyenesen világkvótákat javasolt a menekültek befogadására – épp arról szólt, hogy a határőrizetet a Frontex láthassa el. Mostani értelmezésben azonban ez a tagországok szuverenitásának csökkentését jelenti.

„Most a csata neve, hogy ki dönti el, ki ereszt be embereket Magyarország területére. Az új csata a kapukulcsért megy.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?