Gulyás: Nem fogadták el a Sargentini-jelentést

2018.09.13. 13:44 Módosítva: 2018.09.13. 15:42
  • A kormány szerint az Európai Parlament nem fogadta el a Sargentini-jelentést szerdán, a tartózkodó szavazatokat is figyelme kell venni az eredménynél – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. Hétfőn döntenek a jogi lépésekről.
  • Állami alapítványhoz kerül jövőre a Corvinus Egyetem, addig pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium lesz a fenntartó.
  • Újabb nemzeti konzultációt indít a kormány októberben, a téma a családtámogatás és a demográfia.
  • A gazdasági növekedésnek köszönhetően számíthatnak nyugdíjprémiumra a nyugdíjasok.
  • Falusi útalap létrehozásáról döntött a kormány. Az intézkedés célja, hogy az alsóbbrendű utak minősége is javuljon a jövőben

Semmisnek tekintik a Sargentini-jelentés elfogadását

A kormány megtárgyalta a Sargentini-jelentés után előállt helyzetet – kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A lisszaboni szerződés alapján egyértelműnek látjuk, hogy az EP a jelentést nem fogadta el.

Itt olvashatja cikkünket a jelentés elfogadásáról.

A kormány szerint a jelenlévők kétharmada lett volna szükség a jelentés elfogadásához, a tartózkodások miatt a kétharmados támogatottságot nem kapta meg. Az, hogy a tartózkodó szavazatokat figyelmen kívül hagyták, olyan, mintha „bármely államban a házszabály felülírja az alkotmányt" – mondta Gulyás.

A magyar kormány tehát „úgy tekint az EP döntésére, hogy a lisszaboni szerződés értelmében nem fogadta el a Sargentini-jelentést". Hétfőn a kormány EU-s kormányülést tart, ott dönt a konkrét jogi lépésekről. Gulyás szerint érvényes szavazásról, de érvénytelenül megállapított határozatról van szó. A miniszter szerint a legvalószínűbb, hogy a határozat helyes kimondását kérik majd az Európai Bíróságtól.

Itt írtunk arról, hogy az uniós szerződés nem ad utasítást a tartózkodásokra vonatkozóan, ezért lehet vita tárgya a kérdés.

Arról, hogy az Európai Néppárt többsége megszavazta a Sargentini-jelentést, Gulyás azt mondta, hogy „nem örülünk ennek, de eddig is tudtuk, hogy a Néppártban is sokan vannak, akik a bevándorlás kérdésében eltérően gondolkodnak tőlünk". Gulyás megjegyezte, hogy a zárt frakcióülésen senki nem vitatta ugyanakkor, hogy a jelentés „hemzseg a hazugságoktól". Csak a nyilvánosság előtt a miniszter szerint nem merik vállalni a véleményüket, a német sajtó 80-90 százaléka például balliberális. 

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

Az EPP tagjaként akarnak részt benni a 2019 májusi EP-választásokon, viszont Guyás egyértelművé tette, hogy az EPP frakcióvezetőjével véget ér a szövetség. A miniszter szerint az Európai Bizottság elnöki székét megcélzó Manfred Weber "saját politikai ambícióit helyezte előtérbe" egy olyan jelentés támogatásával, "amelyről ő is tudja, hogy hazugság".

Gulyás Gergely a MSZP–DK–Párbeszéd által szervezett vasárnapi tüntetésről is elmondta a véleményét. Szerinte a tüntetés, a szabad véleménynyilvánítás ténye bizonyítja, hogy hamisak a Sargentini-jelentésben foglaltak. Gulyás megjegyezte, hogy „ami mellett Gyurcsány Ferenc eddig tüntetett, az ügynek az népszerűségcsökkenést hozott, most is ebben bízom".

Alapítványhoz kerül a Corvinus

A Corvinus Egyetem sorsával is foglalkozott a kormány. Az egyetem 2019 júliusától egy állami alapítványhoz kerül, közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd, addig pedig a Palkovics László-féle innovációs minisztériumhoz kerül a fenntartás.

A kormány jelentős vagyont juttat majd az alapítványnak. „A döntés célja, hogy nagyobb szabadságot kapjon az intézmény." A cél, hogy a Corvinus a 200 legjobb egyetem közé kerüljön.

Újabb nemzeti konzultáció indul, most a családtámogatásról

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy újabb nemzeti konzultáció indul a családtámogatásról és a demográfiai helyzetről. A konzultáció időpontjáról, a kérdésekről egyelőre annyit árult el a miniszter, hogy még az idén megtartják, „szerintem októberben meg kell kezdeni". A kormány ugyanis még az idén dönteni akar a konzultációban érintett kérdésekről.

Gulyás jó hírrel szolgált a nyugdíjasoknak, a gazdasági növekedésnek köszönhetően ugyanis nyugdíjprémiumot ígért nekik. 

Falusi útalap jön létre

Falusi útalap létrehozásáról döntött a kormány, az intézkedés célja, hogy az alsóbbrendű utak minősége is javuljon a jövőben - mondta Gulyás.

Az általános költségvetési tartalékból 150 milliárd forintot különítenének el a Magyar falu programra, amelyből mintegy 50 milliárdot fordítanának alsóbbrendű utakra. Emellett az autópálya-matricák árából, illetve annak emeléséből 35-36 milliárd forint bevétellel számolnak, így összesen 80-90 milliárd áll majd rendelkezésre erre a célra.

Gulyás elítélte a listázásokat

Az Index arról kérdezte Gulyást, hogy Magyarország Oroszország, Kína és Szaúd-Arábia mellé került az ENSZ szerdán publikált listáján, mely azt a 38 országot sorolja fel, ahol „szégyenletes módon lépnek fel" a vele együttműködő emberi jogi aktivistákkal szemben. Gulyás azt mondta, mindig azt kérik, hogy ítélje el a listázásokat, „most elítélem".

D  YT20180913012
Fotó: Illyés Tibor

A miniszter szerint több mint 70 ezer civil szervezet működik Magyarországon, és mindenféle atrocitás nélkül folytathatják a tevékenységüket. Gulyás szerint a magyar kormány akkor sem fogja támogatni a bevándorlást, ha ezzel le lehet kerülni az ilyen listákról. 

Gulyás egy kérdésre reagált röviden elődje, Lázár János focit ekéző nyilatkozatára, amely szerint a foci „a világ egyik legnagyobb piramisjátéka: kétballábas focistáknak óriási pénzeket fizetni azért, hogy ott ugrabugráljanak, és semmi eredmény nincs. Elég súlyos helyzet." Gulyás ezt annyival intézte el, hogy „megvertük a görögöket 2:1-re".

Gulyást a CÖF MVM-es támogatásáról is kérdezték. Gulyás szerint az önmagában helyes, hogy a kormány támogat civil szervezeteket, a CÖF brüsszeli politikai tüntetésének finanszírozásával kapcsolatban azonban végül azt mondta: "Én nem fordítanám ilyen formában politikai célokra az állami támogatást"