Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Gulyás: Nem fogadták el a Sargentini-jelentést

2018.09.13. 13:44 Módosítva: 2018-09-13 15:42:52
  • A kormány szerint az Európai Parlament nem fogadta el a Sargentini-jelentést szerdán, a tartózkodó szavazatokat is figyelme kell venni az eredménynél – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. Hétfőn döntenek a jogi lépésekről.
  • Állami alapítványhoz kerül jövőre a Corvinus Egyetem, addig pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium lesz a fenntartó.
  • Újabb nemzeti konzultációt indít a kormány októberben, a téma a családtámogatás és a demográfia.
  • A gazdasági növekedésnek köszönhetően számíthatnak nyugdíjprémiumra a nyugdíjasok.
  • Falusi útalap létrehozásáról döntött a kormány. Az intézkedés célja, hogy az alsóbbrendű utak minősége is javuljon a jövőben

Semmisnek tekintik a Sargentini-jelentés elfogadását

A kormány megtárgyalta a Sargentini-jelentés után előállt helyzetet – kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A lisszaboni szerződés alapján egyértelműnek látjuk, hogy az EP a jelentést nem fogadta el.

Itt olvashatja cikkünket a jelentés elfogadásáról.

A kormány szerint a jelenlévők kétharmada lett volna szükség a jelentés elfogadásához, a tartózkodások miatt a kétharmados támogatottságot nem kapta meg. Az, hogy a tartózkodó szavazatokat figyelmen kívül hagyták, olyan, mintha „bármely államban a házszabály felülírja az alkotmányt" – mondta Gulyás.

A magyar kormány tehát „úgy tekint az EP döntésére, hogy a lisszaboni szerződés értelmében nem fogadta el a Sargentini-jelentést". Hétfőn a kormány EU-s kormányülést tart, ott dönt a konkrét jogi lépésekről. Gulyás szerint érvényes szavazásról, de érvénytelenül megállapított határozatról van szó. A miniszter szerint a legvalószínűbb, hogy a határozat helyes kimondását kérik majd az Európai Bíróságtól.

Itt írtunk arról, hogy az uniós szerződés nem ad utasítást a tartózkodásokra vonatkozóan, ezért lehet vita tárgya a kérdés.

Arról, hogy az Európai Néppárt többsége megszavazta a Sargentini-jelentést, Gulyás azt mondta, hogy „nem örülünk ennek, de eddig is tudtuk, hogy a Néppártban is sokan vannak, akik a bevándorlás kérdésében eltérően gondolkodnak tőlünk". Gulyás megjegyezte, hogy a zárt frakcióülésen senki nem vitatta ugyanakkor, hogy a jelentés „hemzseg a hazugságoktól". Csak a nyilvánosság előtt a miniszter szerint nem merik vállalni a véleményüket, a német sajtó 80-90 százaléka például balliberális. 

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

Az EPP tagjaként akarnak részt benni a 2019 májusi EP-választásokon, viszont Guyás egyértelművé tette, hogy az EPP frakcióvezetőjével véget ér a szövetség. A miniszter szerint az Európai Bizottság elnöki székét megcélzó Manfred Weber "saját politikai ambícióit helyezte előtérbe" egy olyan jelentés támogatásával, "amelyről ő is tudja, hogy hazugság".

Gulyás Gergely a MSZP–DK–Párbeszéd által szervezett vasárnapi tüntetésről is elmondta a véleményét. Szerinte a tüntetés, a szabad véleménynyilvánítás ténye bizonyítja, hogy hamisak a Sargentini-jelentésben foglaltak. Gulyás megjegyezte, hogy „ami mellett Gyurcsány Ferenc eddig tüntetett, az ügynek az népszerűségcsökkenést hozott, most is ebben bízom".

Alapítványhoz kerül a Corvinus

A Corvinus Egyetem sorsával is foglalkozott a kormány. Az egyetem 2019 júliusától egy állami alapítványhoz kerül, közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd, addig pedig a Palkovics László-féle innovációs minisztériumhoz kerül a fenntartás.

A kormány jelentős vagyont juttat majd az alapítványnak. „A döntés célja, hogy nagyobb szabadságot kapjon az intézmény." A cél, hogy a Corvinus a 200 legjobb egyetem közé kerüljön.

Újabb nemzeti konzultáció indul, most a családtámogatásról

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy újabb nemzeti konzultáció indul a családtámogatásról és a demográfiai helyzetről. A konzultáció időpontjáról, a kérdésekről egyelőre annyit árult el a miniszter, hogy még az idén megtartják, „szerintem októberben meg kell kezdeni". A kormány ugyanis még az idén dönteni akar a konzultációban érintett kérdésekről.

Gulyás jó hírrel szolgált a nyugdíjasoknak, a gazdasági növekedésnek köszönhetően ugyanis nyugdíjprémiumot ígért nekik. 

Falusi útalap jön létre

Falusi útalap létrehozásáról döntött a kormány, az intézkedés célja, hogy az alsóbbrendű utak minősége is javuljon a jövőben - mondta Gulyás.

Az általános költségvetési tartalékból 150 milliárd forintot különítenének el a Magyar falu programra, amelyből mintegy 50 milliárdot fordítanának alsóbbrendű utakra. Emellett az autópálya-matricák árából, illetve annak emeléséből 35-36 milliárd forint bevétellel számolnak, így összesen 80-90 milliárd áll majd rendelkezésre erre a célra.

Gulyás elítélte a listázásokat

Az Index arról kérdezte Gulyást, hogy Magyarország Oroszország, Kína és Szaúd-Arábia mellé került az ENSZ szerdán publikált listáján, mely azt a 38 országot sorolja fel, ahol „szégyenletes módon lépnek fel" a vele együttműködő emberi jogi aktivistákkal szemben. Gulyás azt mondta, mindig azt kérik, hogy ítélje el a listázásokat, „most elítélem".

D  YT20180913012
Fotó: Illyés Tibor

A miniszter szerint több mint 70 ezer civil szervezet működik Magyarországon, és mindenféle atrocitás nélkül folytathatják a tevékenységüket. Gulyás szerint a magyar kormány akkor sem fogja támogatni a bevándorlást, ha ezzel le lehet kerülni az ilyen listákról. 

Gulyás egy kérdésre reagált röviden elődje, Lázár János focit ekéző nyilatkozatára, amely szerint a foci „a világ egyik legnagyobb piramisjátéka: kétballábas focistáknak óriási pénzeket fizetni azért, hogy ott ugrabugráljanak, és semmi eredmény nincs. Elég súlyos helyzet." Gulyás ezt annyival intézte el, hogy „megvertük a görögöket 2:1-re".

Gulyást a CÖF MVM-es támogatásáról is kérdezték. Gulyás szerint az önmagában helyes, hogy a kormány támogat civil szervezeteket, a CÖF brüsszeli politikai tüntetésének finanszírozásával kapcsolatban azonban végül azt mondta: "Én nem fordítanám ilyen formában politikai célokra az állami támogatást"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?