Privát mellplasztika a műtét után, ezért mondtak fel a szívsebésznek

DMOHA20141028025
2018.09.20. 18:29 Módosítva: 2018.09.20. 18:39
Egy államilag finanszírozott szívműtéthez kapcsolódóan egy privát mellplasztikai műtétet is elvégeztek egy betegen az Országos Kardiológiai Intézetben, a megbízott főigazgató ezzel indokolja az ország egyik legjobb szívsebészének számító Székely László elbocsátását. Információink szerint a komplikációkkal terhelt szívbillentyű-műtéthez azért hívtak plasztikai sebészt, hogy a betegnek ne kelljen hosszabb ideig eltorzult mellkassal élnie. Az orvos elbocsátása miatt már több műtét elmaradt az intézetben. A megbízott főigazgató és az elbocsátott orvos között több konfliktus is volt az elmúlt félévben.

Információink szerint szerdán és csütörtökön legalább 3 műtét maradt el amiatt, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója elbocsátotta az ország egyik legjobb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező szívsebészét, és emiatt egy közvetlen munkatársa is felmondott. Mivel a csak néhány kisebb vágással járó műtétet egyedül Székely László végzi az intézetben, a műtétre váró betegeknek azt tudták felajánlani, hogy a mellkas felnyitásával végzik el az operációt, ők azonban ezt nem vállalták.

Megszólalt viszont az intézet megbízott főigazgatója. Andréka Péter az Index kérdéseire megírta, miért mondott fel a híres szívsebésznek. Az igazgató azt írta: egy súlyos jogi-etikai vétség miatt kényszerült felmenteni a munkavégzés alól Székely Lászlót. Ez a döntés egy több hete tartó vizsgálat eredményeként született, és meghozatalában egy teljes szakértői és jogi apparátus segédkezett.

A betegutak teljes és tudatos összekeverése, vagyis az államilag finanszírozott szívműtét és a privát plasztikai műtét egy időben történő elvégzése nem engedélyezhető

- olvasható Andréka levelében. 

Információink szerint a felmondáshoz vezető műtétet fél évvel ezelőtt végezte el Székely László az intézetben. Székely nevéhez fűződik Magyarországon a legkisebb beavatkozással járó (minimál invazív) szívsebészet alkalmazása. Korábban a beteg mellkasát középen felvágva, a szegycsontot hosszában átvágva jutottak el a szívhez, ami komoly megterhelést jelentett a betegnek. A Székely által alkalmazott módszerrel már szívbillentyű-beültetést és billentyű plasztikát is lehet végezni jóval kisebb metszésből, így a beteg felépülése összehasonlíthatatlanul gyorsabb a hagyományos módszernél. Az országos szaktekintélynek számító Székely László az Egészségügyi Szakmai Kollégium szívsebészeti tagozatának vezetője is. 

Székely László tavasszal egy olyan betegen hajtott végre minimál invazív beavatkozással járó szívbillentyű műtétet, akinek mellimplantátuma volt. Ez a mellimplantátum azonban már sérült volt, ami a műtét során szövődményeket okozott. Tudni kell, hogy bármely műtétnél felléphetnek szövődmények - ez orvosi szempontból akkor minősül hibának, ha az operáló orvos nem tesz meg mindent a következmények elhárításáért.

Úgy tudjuk, az orvosi team előzetesen tájékoztatta a beteget arról, hogy ha szükség lesz a tönkrement mellimplantátum cseréjére, ahhoz plasztikai sebészt is hívnak. Ezt azzal indokolták, hogy a beteg mellkasa így a műtéti hegek miatt nem fog torz állapotban összeforrni, és nem kell hosszabb ideig várnia arra, amíg újabb mellimplantátumot kaphat. A beteg ebbe beleegyezett. Székely úgy döntött: a szívbillentyű-műtét után a mellplasztikát is elvégzik, hogy a teljes ellátás megtörténhessen egyszerre. 

Az ilyen plasztikai műtéteket azonban az egészségbiztosító nem finanszírozza. A műtét specialitása tehát az volt, hogy egy részét az intézet orvosai, egy részét pedig egy máshonnan odahívott magánorvos végezte. A szívbillentyű-megtartó műtét sikerült, de a komplikációk miatt a beteg hosszabb ideig intenzív terápiás ellátására szorult, felépülése lassú volt.

A történtek miatt zajlott egyeztetés a kórház vezetése és a beteg között, ezekre azonban Székely Lászlót nem hívták meg. Tudomásunk szerint a beteg nem indított pert sem az orvos, sem a kórház ellen. Az intézménynek elküldött panaszában leginkább azt nehezményezte, hogy érzése szerint a műtét után az intenzív osztályon durván bántak vele, emberi méltóságában megbántották.

Andréka Péter megbízott főigazgató az Indexnek azt írta: a hatályos jogi és etikai szabályokat még a legkiválóbb szakembereknek is be kell tartaniuk. Jóérzésű és felelősségteljes orvosként nem hozhatnak betegeik nélkül döntéseket az ő életüket befolyásoló kérdésekben. Andréka szerint ezen túl megsértették a szigorú dokumentációs rendet azzal, hogy egy szívműtét alatti nem sürgős, ismeretlen típusú és forrású implantátummal egy jogtalanul elvégzett emlőplasztikai beavatkozást tudatosan elrejtettek. 

"A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet hazánk egyik vezető egészségügyi intézménye, ami nem csak attól számít jónak, hogy magasan képzett orvosokat és szakdolgozókat foglalkoztatva nagyon színvonalas munkát végez, és ezen túl felelősségteljesen is gazdálkodik, hanem attól is, hogy betartja az etikai és jogi normákat, és betegei biztonságban érezhetik magukat a falai között. Ez a döntés ugyan nagyon nehéz mindkét félnek, de a betegellátás minőségét és folyamatosságát nem veszélyezteti, a várólistákat nem befolyásolja." - áll a megbízott főigazgató levelében. 

Úgy tudjuk: Székely elbocsátásával többen nem értenek egyet az intézetben. Egy petíciót is megfogalmaztak, amelyet mostanáig a szívsebészeti osztály és az ahhoz kapcsolódó részlegek dolgozói közül már legalább ötvenen írták alá.

Információink szerint a mostani felmondást  több korábbi konfliktus előzte meg. Ofner Péter, az intézet korábbi főigazgatója tavaly nyugdíjba vonult. A vezetői posztot ketten ambicionálták: a szívsebészeti osztályt vezető Székely László és Andréka Péter kardiológiai osztályvezető, aki egyben főigazgató-helyettes is volt. Pályázatot nem írtak ki, végül tavaly decemberben Andréka lett a megbízott főigazgató főorvos. A belső konfliktusok miatt az intézetben már korábban arra számítottak a dolgozók, hogy ez a helyzet nem maradhat így, két dudás nem fér meg egy csárdában, valakinek távoznia kell.