Judit
2 °C
7 °C

Veszélyes hibával üzemel a villamos Miskolcon

2018.09.22. 14:36

Nyitott ajtóval is közlekedik a villamos Miskolcon, legalábbis ezt állítja egyik olvasónk, aki egy dokumentumot is eljuttatott hozzánk arról, hogy a meghibásodás ellenére is járnak a járművek a városban.

Miskolcon az utóbbi időben többször is előfordult, hogy a villamos nyitott ajtóval elindult. A villamoson van olyan biztonsági eszköz, ami ezt meggátolná, de valamilyen okból ez nem működik, működött. Az emailhez csatoltam az utasítást, melyben a problémára felhívják a járművezető figyelmét. A hiba okát és a megoldást nem részletezik, a villamos egyik fontos biztonsági berendezése hibásan működhet, és így hagyják közlekedni a járműveket, minden felelősséget a járművezetőre hárítva. Az utasításon nem található meg az igazgató aláírása, így baj esetén a felelősséget nem kell vállalnia. Az ügyet igyekeznek eltussolni, a hatóság elől is. 

– áll a levélben, amelyhez mellékeltek egy dokumentumot is a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-től is. A „Skoda villamosok ajtózáródás ellenőrzése” című dokumentum csütörtökön lépett életbe, és ebben figyelmeztetik a villamosvezetőket, hogy a járművükön komoly meghibásodás tapasztalható, ezért jobban figyeljenek oda indulásnál.

miskolc

A dokumentumból kiderült, hogy a cégnél tudnak a Skoda 26 THU 3 típusú villamosok meghibásodásáról, aminek annyi a lényege, hogy a villamos rendszere akkor is zárt ajtókat jelez, ha a gyakorlatban ez nem történt meg. A cég ezért arra kéri a villamosvezetőket, hogy minden  alkalommal maguk is győződjenek meg arról, hogy biztosan nem nyitott ajtóval indítják el a járművet.

Az MVK Zrt. a dokumentum legvégén az alábbi tájékoztatást adja:

Az utasítás végrehajtását a szakterületi vezetők, illetve a menetirányítók és a gyorsbeavatkozók folyamatosan ellenőrizni fogják! A rendelkezés be nem tartása hátrányos jogkövetkezményeket vonhat maga után.

Magyarul: ha a villamosvezetők hibáznak, akár még jogi lépéseket is tehet ellenük a cég.

Kerestük természetesen az MVK Zrt.-t is, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre, ahogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság sem. Végül szombaton érkezett meg a reakció az MVK Zrt. osztályvezetőjétől:

Van egy elektronikai hiba, amit észleltünk, felvettük a gyártóval a kapcsolatot, és felhívtuk a dolgozók figyelmét, hogy fokozottabban ügyeljenek az ajtókra, ne hagyatkozzanak teljes egészében a vezérlést letiltó elektronikára. A jelzőrendszerek működnek, a villamosvezetők a műszerfalról tájékoztatást kapnak az ajtók állapotáról. A jármű nyitott ajtóval indulását gátló rendszer hibásodott meg. A járművek biztonságosak. Ez nem fordulhatna elő, a vállalat ezért vette fel azonnal a kapcsolatot a gyártóval.

Az autóbuszokon például nincs ilyen vezérlést letiltó rendszer, a járművezetőnek ellenőriznie kell indulás előtt, hogy zárva vannak az ajtók. 

Mivel a villamosvezetők megszokták, hogy a vezérlés eddig letiltott, és nem engedte elindulni a járművet, ezért volt szükség az írásbeli felhívásra, hogy fokozottabban ügyeljenek az ajtók ellenőrzésére. 

Nincs szó felelősség áthárításról.

Ha esetleg ön Miskolcon lakik, és tapasztalt olyat, hogy a villamos nyitott ajtóval közlekedik, kérjük, írjon nekünk a tema@mail.index.hu címre „miskolci villamos” tárggyal!

Bizalmas üzenetküldés

Küldjön nekünk levelet, dokumentumokat bizalmasan!

Ezeken a felületeken személyes adatok megadása nélkül is kapcsolatba léphet velünk!

Írjon titkosított csetüzenetet Signalon!

A számunk: +3615557000

Küldjön titkosított emailt eldobható email címről Protonmailen!

Címünk: index.hu@protonmail.com

További részleteket itt olvashat, adatvédelmi nyilatkozatunkat pedig itt találja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?