Mostantól biztonságosan küldhet titkokat az Indexnek

Untitled-2.gif
2018.08.02. 10:45

Minisztériumban dolgozik, és elege van a mutyiból?

Unja, hogy a cégénél nagy iparban megy a sikkasztás?

Kiszúrt egy gyanús közbeszerzést?

Birtokába került az igazi Soros-terv?

Minderről már eddig is írhatott nekünk, hogy segítsünk lerántani a leplet a visszaélésekről. De ha igazán érzékeny témáról van szó, és aggódik, hogy kirúgják, feljelentik, vagy bármiféle retorzió érheti, nem árt egy kis extra óvatosság.

Ezért mostantól egyszerűen küldhet nekünk biztonságos emailt vagy csetüzenetet.

Alább mutatjuk is, hogyan, de a lényeg: a Gmaillel, Facebook Messengerrel és társaikkal szemben ezeken a csatornákon úgy tud kapcsolatba lépni velünk, hogy az ön készülékétől egészen a miénkig titkosítva vannak az üzenetei, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy bárki illetéktelen elolvashassa, hogy mit ír nekünk, vagy hogy egyáltalán kicsoda ön. Az anonimitását pedig természetesen mi is szigorúan őrizzük.

Ha nem is azonnal, de minden releváns üzenetre reagálni fogunk, ígérjük. Egy kérésünk viszont lenne: ezekre az elérhetőségekre csak akkor írjon, ha odavaló mondanivalója van. Ha hallott egy pletykát a szomszédjától, de semmilyen bizonyítéka nincs rá, az nem ilyen. Ha fotója van egy közúti balesetről, az sem. Ha az újságírókat anyázná teli torokból, az pláne nem. Minderre továbbra is ott a sima email vagy a Facebook.

Biztonságos, de egyszerű

Igyekeztünk figyelni arra is, hogy ne legyen szüksége programozói tudásra ahhoz, hogy biztonságosan írhasson nekünk, vagyis egyszerűen használható szolgáltatásokat választottunk.

Ha cseten lépne velünk kapcsolatba, ezt a Signal nevű appal tudja megtenni, amely Androidra itt vagy iOS-re itt tölthető le. Azért ezt ajánljuk, mert a fejlesztői úgy rakták össze, hogy nemcsak az üzenetekbe nem láthatnak bele, ha akarnának se, de gyakorlatilag a telefonszámon kívül semmit nem tudnak a felhasználóikról, így kiadni sincs mit, ha valamilyen hatóság esetleg ilyen kéréssel fordulna hozzájuk. Az appal lehet fájlokat is küldeni, vagy akár olyan üzeneteket, amelyek bizonyos idő után nyomtalanul megsemmisülnek.

A Signal letöltése után a +3615557000 telefonszámon tud az appban üzenetet küldeni nekünk.

Pötyögje be a számot, majd bökjön rá, és már írhat is.

Ha inkább emailt írna, regisztráljon egy fiókot a Protonmail nevű szolgáltatónál. (Természetesen elég az ingyenes fiók.) Az emailezés technikai jellegéből adódóan itt kicsit több minden kiderül a felhasználókról (a feladó és a címzett emailcíme, illetve a levél tárgya és a küldés ideje), de a szokásosnál így is sokkal kevesebb, és a titkosított levelekbe itt se láthat bele senki önön és rajtunk kívül. (A Protonmailről amúgy itt írtunk korábban, de azóta még egyszerűbb lett a használata.)

Titkosított emailt az indexhu@protonmail.com címre küldhet,

már ha szintén protonmailes címről ír. 

(Haladóknak: Ha kicsit jobban otthon van az emailtitkosításban, innen letöltheti a nyilvános PGP-kulcsunkat, és bármilyen önnek szimpatikus módon küldhet nekünk biztonságos levelet. Ujjlenyomat: 8E6E 0552 AEBE A541 64CD 4567 AF53 1C8F 7BC8 4B89.)

Mi vigyázunk, de ön is legyen óvatos

A fenti módokon nagyobb biztonsággal írhat nekünk, és mi mindent meg is teszünk, hogy megőrizzük az anonimitását. Ugyanakkor semmilyen módszer nem száz százalékos, ezért fontos, hogy ön is figyeljen oda, ha érzékeny információt küld nekünk.

Fontos, hogy ne a saját nevével regisztráljon, és figyeljen arra is, hogy semmilyen személyes adatot ne adjon meg magáról az üzenetében. Ha mégis, azt természetesen

titkosan kezeljük és az első adandó alkalommal véglegesen töröljük, archiválás nélkül. 

Ha felvesszük önnel a kapcsolatot, akkor is figyelünk arra, hogy anonim maradjon, és erről egyeztetünk is önnel. Ha a helyzet úgy kívánja, még az ön sztoriját feldolgozó újságíró se fogja tudni, hogy ön kicsoda, mert magát az üzenetet ő se látja majd, csak az abban küldött, anonimizált információ jut el hozzá. Arról, hogy más esetekben hogyan kezeljük az adatait, az adatvédelmi tájékoztatónkban olvashat.)

Néhány általános alapvetés, amikre érdemes még figyelnie:

  • Használjon erős (hosszú, nehezen kitalálható) jelszót, és olyat, amit még sehol máshol nem használt.
  • A telefonján állítson be képernyőzárat, hogy ne férhessen hozzá bárki a tartalmához.
  • Ne a munkahelyi, és lehetőleg ne is az otthoni hálózatról küldjön bizalmas dokumentumokat, mert úgy sokkal nagyobb eséllyel bukhat le. De bárhonnan is küld bármit, utána ne felejtse el törölni az adott eszközről.
  • Ha olyan extra óvintézkedésekre szánja magát, mint a Tor böngésző használata, akkor ne jelentkezzen be ugyanabban a böngészőben a Facebookra és hasonlókra, különben az egész óvatosságnak nincs sok értelme.

A fenti elérhetőségeink ezentúl az Index impresszumában is megtalálhatók.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)