Nincs vezérigazgatónk, keveset tudunk

június 30., 13:01 Módosítva: 2020.07.01 16:06
1683

Az Index az elmúlt 21 évben mindig, minden helyzetben a legrázósabb témákról is beszámolt, és igyekezett a legegyszerűbben, legátláthatóbban bemutatni minden, közéleti szempontból fontos történést. Most a számunkra legnehezebb témával küzdünk: magunkról kell írnunk.

Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke a szerkesztőséget és a sajtót is egy időben tájékoztatta arról, hogy június 30-i hatállyal távozik posztjáról Ződi Zsolt, az Index vezérigazgatója, akit nem egész egy hete nevezett ki a cég élére. Ződi Zsolt a távozását ezzel indokolta: „Miután megismertem a cég pénzügyi helyzetét, arra jutottam, hogy egy ekkora szervezetre vonatkozó változtatások véghezvitele túl nagy feladat számomra.”

A történések a szerkesztőség feje fölött zajlanak, beleszólásunk, ráhatásunk nincs ezekre. Egy hét alatt két vezérigazgató távozott, és egyelőre mi sem tudjuk, ki lesz a következő a poszton. És azt sem tudjuk, milyen változtatások véghezviteléről van szó. Fontosabb azonban, hogy mit tudunk.

 • Tudjuk, hogy szeretnénk nyugodtan újságot írni.
 • Tudjuk, hogy szeretnénk a közélet, a kultúra, a technika, a tudomány és a sport legfontosabb híreit minél gyorsabban és minél pontosabban feldolgozni.
 • Tudjuk, hogy szeretnénk a prominens embereket érintő rázósabb sztorik, de az olvasóinkat érintő mindennapi történetek részleteit is feltárni.
 • Tudjuk, hogy szeretnénk a kérdéseinket az illetékeseknek feltenni. És persze szeretnénk önöket, titeket az igaz válaszokról is tájékoztatni.
 • Tudjuk, hogy a komoly hírek mellett mindeközben a szórakoztatás is fontos, így szeretnénk olykor viccelődni is.
 • Tudjuk, hogy szeretnénk már végre csakis az újság tartalmával foglalkozni.

Az elmúlt napokban százasával kaptuk, kapjuk az aggódó, féltő, biztató leveleket, amelyek jelzik számunkra, hogy önöknek, nektek is fontosak azok az értékek, amelyeket képviselünk. Miközben az Index életének talán eddigi legkomolyabb krízisét éljük, a médiapiacon általánosan elfogadott, mindenki által nyilvánosan követhető napi olvasottsági adatok (a Gemius Rating) alapján az elmúlt hetekben – ahogy korábban is – az Index volt a legolvasottabb online újság.

Az Index szerkesztősége a jelenlegi körülmények között is azon van, hogy azt tehesse, amit igazán tud. Amit igazán szeretne.

Tovább

A vezérigazgató távozott, az Index marad

június 23., 16:48 Módosítva: 2020.06.26 08:10
2277

Rengeteg aggódó, érdeklődő kérdést, minket féltő üzenetet kaptunk az elmúlt másfél napban, mióta nyilvánosan is jelezte a szerkesztőség, hogy veszélyben érzi magát.

Kedden újabb fejlemény történt: Pusztay András, az Index vezérigazgatója távozott a posztjáról. A helyére pedig Ződi Zsolt, a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa érkezik.

Nem látjuk még, mi következik az újságért és a szerkesztőség egységéért mindig kiálló vezérigazgatónk távozásából. Egy valamit azonban biztosan tudunk:

továbbra is ragaszkodunk a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez.

És a következő napokban egyértelmű biztosítékokat várunk, hogy megmaradjanak azok az értékek, amelyek miatt az Index az ország legnagyobb, legolvasottabb lapja.

És talán a legszeretettebb is. Köszönjük az olvasóknak a felénk áradó hatalmas szeretetet, a kitartásra biztató kedves üzeneteket, és még a minket szidalmazó kommenteket is. Ezeket nem is szeretnénk magunkban tartani.

A következő napokban bemutatjuk, megmutatjuk, mit gondolunk mi az Indexről, és kérjük, önök is, ti is írjátok meg a tema+azenindexem@mail.index.hu emailcímre, mit szerettek vagy éppen mit gyűlöltök a leginkább az Indexben. Vagyis: hogy miért hiányozna a leginkább az Index.

Az újság, amelyikből nincs másik.

Tovább

Az Index szerkesztősége veszélyben van

június 21., 19:42 Módosítva: 2020.06.24 18:00
59532

Nincs még két éve, hogy létrehoztunk egy barométert, amelyen bárki ellenőrizheti, szabadon dolgozik-e az Index. A szerkesztőség ekkor egyhangúlag kinyilvánította, hogy két alapvető dolog nélkül nem létezik az Index: ragaszkodunk a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez.

Szerettük volna, ha a rengeteg pletyka és konteó között rendet téve egyértelműen jelezni tudjuk az olvasóinknak, hogy mi, a szerkesztőség tagjai mikor érezzük azt, hogy baj van.

Most bizony azt érezzük: az Index szerkesztősége veszélyben van.

Kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet. Aggódunk, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt ma az Index az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett.

index-veszelyben

Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudnia kell.

 • Mi ugyanis olyan lapot szeretünk és szeretnénk, amelynek szerkesztősége továbbra is független, szabad, autonóm és egyetlen szervezetben dolgozik, és amelynek léte és munkája nem függ semmilyen politikai vagy gazdasági hatalom kiszámíthatatlan és változó ízlésétől.
 • Olyan lapot, amelyben nem politikusok, kormányzati kijáróemberek vagy gazdasági szereplők mondják meg, milyen cikket kell kirakni vagy levenni.
 • Olyan lapot, amelynél a címeket és képeket a szerzők és a szerkesztők határozzák meg.
 • Olyan lapot, amely nem fél beszámolni botrányokról, visszaélésekről, és nem ódzkodik leírni politikusok, közszolgák vagy cégek nevét, ha egy nekik kellemetlen sztorit tár fel - és akkor sem ijed meg, ha az érintettek bosszúsak.
 • Olyan lapot, amelynél a szerkesztőség újságírói és szerkesztői együtt gondolkodnak, és együtt döntik el, hogy mit tartanak sztorinak, és hogy a témával milyen mélységben foglalkoznak.
 • Olyan lapot, amelynél a szerkesztőség tagjai határozzák meg a címlap tartalmát, és hogy milyen cikkeket, videókat helyeznek el rajta.
 • Olyan lapot, amelynél nem a tanácsadóként feltűnő, kétes hírű politikai kavarók határozzák meg, hogy a szerkesztőség hogyan és milyen felállásban dolgozzon.
 • Olyan lapot, amelynél nem kívülről döntik el, hogy kikkel dolgozunk és kikkel nem a hírszerkesztőségben.
 • Olyan lapot, amelyhez az olvasók bármikor fordulhatnak a történeteikkel, videóikkal, legyen szó bármilyen furcsaságról, visszaélésről, hivatali packázásról, helyi kiskirály basáskodásáról vagy egyszerű tahó parkolásról.
 • És olyan lapot, ahol a hozzánk ezekkel a történetekkel forduló olvasók nyugodtan bízhatnak abban is, hogy a kilétüket nem felfedve adunk nyilvánosságot ezeknek.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudni kell.

A következő napokban eldől az Index sorsa. Beszámolunk a fejleményekről itt, az Indexen és a Facebookon, ameddig tudunk. Ameddig lehet.

Ameddig szabad.

Ajpek Orsi

Aradi László

Arnótszky Janka

Ághassi Attila

Bakró-Nagy Ferenc

Barakonyi Szabolcs

Biró Marianna

Bolcsó Dániel

Bóna Samu

Bozzay Balázs

Bozsó Ágnes

Bődey János Gergely

Brückner Gergely

Csatári Flóra

Cseke Balázs

Cser Ildikó

Csurgó Dénes

Demeter Ági

Dezső András

Dull Szabolcs

Egyed Anna

Előd Fruzsina

Fábián Tamás

Fehér János

Fillér Máté

Flachner Balázs

Ficsór Zsolt

Fodor Orsolya

Földes András

Földi Gábor

Gőzsy Kati

Haász János

Hanula Zsolt

Hernádi Levente

Hollik Ági

Hudák Hajnal

Huszti István

Iván András

Iván-Nagy Szilvia

Janecskó Kata

Jenei Miklós

Joób Sándor

Juhász Edina

Kárpáti Márton

Kaszás Tamás

Klág Dávid

Kolozsi Ádám

Kolozsvári Tímea

Koroknai Gergely

Kovács Bálint

Kovács Dávid

Kovács Zoltán

Körömi Csongor

Lengyel-Szabó Péter

Lovas Gergő

Marczisovszky Márton

Marjanovic Mira

Martiskó Gábor

Matalin Dóra

Mészáros Tamás

Miklósi Gábor

Mizsur András

Molnár Csaba

Molnár Réka

Munk Veronika

Nagy Attila Károly

Nagy Roland

Nehéz-Posony Ferenc

Német Tamás

Németh Péter

Nyilas Gergely

Pál Tamás

Pálúr Krisztina

Pándi Balázs

Pintér Luca

Pintér Mónika

Presinszky Judit

Rácz Attila

Rovó Attila

Rostás Bianka

Sajó Dávid

Simor Dániel

Somogyi Péter

Stöckert Gábor

Szabó Zoltán

Szalai Bálint

Szalma Baksi Ferenc

Szémann Tamás

Szilágyi Máté

Szilli Tamás

Tenczer Gábor

Thüringer Barbara

Tóth Balázs

Tóth Gergely

Tóth-Szenesi Attila

Török Balázs

Trencsényi Ádám

Varga Attila

Világi Máté

Záborszky Ede

Zsuppán András

(Az aláírók névsora június 22-én 7:30-kor.)

Támogass, hogy indexes lehess!

június 5., 13:58 Módosítva: 2020.06.06 21:09
176

Történt az Index életében egy fontos dolog, amelyet remélhetőleg nem vettek észre. Majdnem három hónappal ezelőtt - az ország nagy részével együtt - mi is home office-ba vonultunk. Heteken át úgy készítettük az újságot, úgy igyekeztünk a leggyorsabban, legpontosabban, legfigyelmesebben megírni a híreket, hogy nem volt lehetőségünk személyesen kommunikálni, találkozni nemhogy interjúalanyokkal, érintettekkel, hanem egymással sem.

Nem ideális így újságot írni, még ha nyilván nem is egy lapot állít a legnagyobb munkaszervezési kihívás elé a koronavírus. Panaszra nincs is okunk, szerencsére nem nehéz sorolni, hogy mire lehet büszke a négy fal között működő Index az elmúlt hetekből.

 • A koronavírussal kapcsolatos belföldi és külföldi hírekről, és a járvány gazdasági hatásairól a lehető leggyorsabban számoltunk be, a cikkeink mellett Aktákban és percről percre is követhették a történéseket az igazán híréhes olvasók.
 • Mivel a veszélyhelyzet elrendelése után a stúdiónkban kockázatosnak tűnt műsort készíteni, kényszerből megszületett a Kibeszélő home office. Hetente több alkalommal foglaltuk össze a járványhelyzettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, illetékes döntéshozókat és szakértőket kapcsoltunk, és műsorvezetőink arra is figyeltek, hogy mindig legyen jó hír is a sok nyomasztó információ között.
 • Mivel önök, az olvasóink rengeteg kérdéssel bombáztak minket a változásokkal kapcsolatban, mindennek próbáltunk utánajárni, és még akkor is rendre élőben közvetítettük a címlapunkon az operatív törzs tájékoztatóit, ha az illetékesek nem is siették el a válaszadást a kérdéseinkre vagy az önök kérdéseire. A bizalom egyértelmű jelének tartjuk, hogy a tájékoztatót több esetben tízszer annyian nézték az Indexen, mint a kormány hivatalos oldalán.
 • Hatalmas büszkeség, hogy elindult az Iskolatévé. Hiszen a diákok is otthonra szorultak, az érettségihez pedig kiváló órákat közvetítettünk naponta magyarból, matekból és történelemből. Ezeket a tanórákat bármikor érdemes visszanézni: nemcsak az érettségizőknek érdekesek, hanem olyan felnőtteknek is, akik egyszerűen csak szeretik a színvonalas előadásokat a XX. századi történelemről, a szövegalkotás módszereiről vagy például a valószínűségszámításról.
 • Az érettségi után sem álltunk le, és rögtön megkezdődött az Iskolatévé második évada, eggyel bonyolultabb, de érdekes témával: az informatikai oktatással.
 • A kisebbekre és persze a szüleikre is gondoltunk, amikor elindítottuk a Mesemondó sorozatunkat. Ismert színészek és zenészek előadásában régi diafilmeket nézhetünk, amelyeken egy-egy félmondatnál külön csemegeként felfedezhetjük az előző rendszer lenyomatait is. Válogattunk mindenféléből a Babszem Jankótól A Kis gömböcig.

A koronavírus-járvány nyomasztó híreket hozott nap mint nap - elég, ha csak a szomorú halálesetekre vagy a megszűnő munkahelyekre, a gazdasági következményekre gondolunk. Számunkra volt emellett két pozitívum, amely nagyon is erőt adott ahhoz, hogy mindennap a legjobb újságot csináljuk. 

Egyrészt hihetetlen jó érzés, hogy ennyien olvasnak minket: sorra dőltek meg az olvasottsági csúcsok. A napi olvasóink száma 1,1-1,2 millióra nőtt, és február eleje óta szinte minden nap százezrekkel többen olvastak minket, mint a többi lapot.

Voltak egészen kiugró csúcsok, például március 27-e, amikor új rekordként több, mint 1,9 millió olvasónk volt.

Másrészt sok erőt adnak a támogatóink, akik még ebben a nehezebb helyzetben is gondolnak az Indexre, és pénzt is küldenek. Nem titok, hogy a válság a hirdetési piacot is elérte, nyilvánvalóan kevesebbet tudnak a cégek hirdetésre költeni, így ezekben a hónapokban még fontosabb számunkra, hogy ott állnak mögöttünk a támogatók. 

Egy ismerősöm pár hónappal ezelőtt egy bulin bedobta, hogy ő hónapról hónapra támogatja az Indexet, úgyhogy meséljek a lapról, mert a támogatás miatt ő is már valamennyire indexesnek érzi magát. És tényleg.

Aki támogat minket, valóban hozzájárul ahhoz, hogy a lap függetlenebb, frissebb, sokrétűbb, színesebb, egy szóval indexesebb legyen.

Továbbra is éppen ezért kérjük az ő és sok-sok ezer olvasónk támogatását: hogy a jövőben is elkészülhessenek a megszokott és az új indexes cikkek, videók, nagyképek, műsorok. És persze azon is gondolkodunk, hogy a leghűségesebb olvasóink mitől érezhetik majd még indexesebbnek magukat.  

Tovább

Komoly tanulságokkal, retróhangulattal indul az Index Mesemondó!

május 23., 12:13 Módosítva: 2020.05.25 18:48
214

Május 25-étől, hétfőtől esti meséket is láthatnak majd az arra fogékonyak az Indexen, de nem teljesen megszokott formában.

Igyekeztünk úgy összeállítani a Mesemondóra keresztelt sorozatunkat, hogy abban a gyerekek és a szüleik is megtalálják a számításaikat, így nem túl gyerekes, de nem is túl felnőttes esti meséket hozunk majd.

Tovább

Még maradtak kérdéseink

április 20., 12:01 Módosítva: 2020.04.20 23:21
142
Azoknak akarunk újságot írni, akik nem csak a szalagcímekből tájékozódnak. És akiknek a világ nem fordítható le nemzeti érzelműek és liberálisok harcára.
 • Londoni elemzők szerint a globális gazdasági válság mélyebb lesz a 2009-esnél, és recesszióba süllyedhet a német gazdaság is.
 • Az Országgyűlés március 30-án megszavazta a koronavírus-törvényt, ami időbeli korlát nélkül ad felhatalmazást a kormánynak a rendeleti kormányzásra. A miniszterelnök ezentúl egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, eltérhet a törvényi rendelkezésektől.
 • A törvény értelmében 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, „aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa”. 
 • Április 15-én nyolc magyar halt meg egy nap alatt koronavírus-fertőzésben Magyarországon.

Hírek az elmúlt hetekből. Nagyon sok ember már kattintás nélkül is tudni véli, hogy mit jelentenek ezek a mondatok.

Van, aki szerint vége a független magyar sajtónak, és van, aki azt gondolja, hogy Orbán Viktor saját hatalmának megerősítésére használja fel a koronavírust.

És vannak olyanok is, akik szerint Európában csak Magyarország képes most hatékonyan védekezni a járvány és az azt kísérő gazdasági összeomlás ellen.

Ők azok, politikai hovatartozástól függetlenül, akik általában kattintás előtt kommentelnek a Facebookon, akik szerint mindig minden ugyanabba az irányba mutat.

Nekik nagyon régóta nincsenek kérdéseik, mert minden, amit látnak, hallanak, olvasnak, mindig ugyanazt az igazságot támasztja alá. Hogy mindenről Gyurcsány tehet. Vagy Orbán. Soros. Esetleg Deutsch Tamás kutyája. Vagy Semjén Zsolt, aki titokban egy elektromos sokkolóval irányítja Gulyás Gergelyt, és közben Karácsony Gergelytől kapja a napi parancsokat.

 • Miért kérünk pénzt, amikor minden eddiginél többen olvasnak minket?
 • Miért fontos, hogy ne fogadj el előre gyártott igazságokat?
 • Hogyan segíthetsz, hogy fel tudjuk tenni a legfontosabb kérdéseid?

De szerencsére 2018 októbere óta, amikor elindítottuk az első támogatói kampányunkat, a Facebook-oldalunkon megjelenő kommentek jelentős része és az olvasói levelek alapján azt látjuk, hogy többségben vannak azok, akiknek minden szalagcím csak újabb megválaszolandó kérdéseket jelent. Akiknek a világ nem olyan egyszerű, hogy balra a nap nyugszik, jobbra pedig kél. Vagy fordítva.

Tovább

Jöjjenek végre megoldások a klímahelyzetre

április 19., 15:01 Módosítva: 2020.04.19 22:46
148

Milyen megoldások lehetnek a klímaválságra? Erről szólnak azok a cikkek, amelyek vasárnaptól vasárnapig, április 19-től 26-ig jelennek meg nálunk is. A tavaly szeptemberi együttműködés folytatásként ismét több száz nemzetközi médium állt össze, hogy a Covering Climate Now együttműködés keretében ezúttal lehetőleg a klímamegoldásokról, lehetséges kiutakról írjanak. Az apropó a Föld Napja félévszázados szülinapja, a résztvevők sora a Reuterstől, a Guardianen és a Huffington Poston át szakmai lapokig terjed, és ismét köztük van az Index is.

Tovább

Az Index is szépen kéri: ha teheti, maradjon otthon!

március 27., 09:19 Módosítva: 2020.03.28 08:20
342

Aki csak teheti, maradjon otthon.

Jó pár hazai újsággal együtt pénteken az Index teljes szerkesztősége nevében (újra) ezt kérjük olvasóinktól, hogy minden pillanatban, amikor csak nem feltétlenül szükséges kimennie, akkor próbálja meg magát elvágni attól a lehetőségtől, hogy megfertőződjön vagy megfertőzzön másokat. És maradjon otthon.

Amikor az egységes figyelemfelhívást a többi lappal a hét közepén egyeztettük, még nem tudtuk, hogy péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök bejelenti, hogy Magyarország teljes területén kijárási korlátozások lépnek életbe szombattól. A rendeletben rögzített kijárási korlátozások mellett most még aktuálisabbnak és fontosabbnak tartjuk az üzenet átadását: 

Az Index legtöbb munkatársa szintén otthon van, már második hete, hogy elhagytuk a szerkesztőségi irodát és lakásainkból készül az Index. A helyzet minden nehézségével együtt távolról írjuk és szerkesztjük cikkeinket és legjobb tudásunk szerint tesszük fel kitartóan fontos kérdéseinket és látjuk el információkkal az olvasóinkat. 

Felosztottuk a szerkesztőséget, a terepre járó újságíróinknak, fotósainknak és videós riportereinknek védő- és fertőtlenítőfelszerelést szereztünk be, és a biztonsági felszerelésekről és óvatos terepmunkáról virológussal konzultáltunk és konzultálunk folyamatosan. Még így is vannak olyan riportjaink, amelyeket el kellett halasztanunk, mert azt gondoljuk, hogy a legfontosabb a riportereink és honfitársaink egészsége. Ezért akkor megyünk helyszínre, amikor a terepmunka biztonsággal megoldható, és minden más esetben mi is otthon maradunk.

A médiaösszefogás szervezői szerint ezek a print és online lapok vesznek részt a mai kampányban.

 • Magyar Nemzet
 • Magyar Hírlap
 • Népszava
 • Megyei napilapok (18 megye)
 • Nemzeti Sport
 • Világgazdaság
 • Bors
 • Ripost
 • Blikk
 • 444.hu
 • Index.hu
 • 24.hu
 • Népszava online
 • HVG

Ebben a cikkben talál mindent gondosan és áttekinthetően rendezve a koronavírussal kapcsolatban. És ha ide kattint, akkor pedig minden olyan cikket megtalál, ami az Indexen a koronavírus hazai vonatkozásairól megjelenik.

Tovább

Miért kér támogatást az Index a járvány közepén?

március 17., 10:07 Módosítva: 2020.03.18 12:57
982

Mennyire terjed el Magyarországon a koronavírus? Mit lehet tenni, hogy ne kapjam el? Mikor hívjam az orvost? Meddig tart ez a járvány? Mi lesz utána a gazdasággal, a munkahelyekkel?

És egy ilyen járvány kellős közepén miért kér támogatást az Index?

Nem csoda ez a sok kérdés, amely mindannyiunkban megfogalmazódik. Rendkívüli napokat élünk: a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, lezárták a határokat, bezártak az iskolák, óvodák, egyetemek, be kell csukniuk a moziknak, színházaknak, szórakozóhelyeknek, a nyilvános rendezvényeket betiltják.

Ilyen helyzetben rengeteg kérdése van minden egyes olvasónknak és persze nekünk is.

Mi, indexesek minden helyzetben, még a mostani veszélyhelyzetben is azon vagyunk, hogy a kérdéseinket feltegyük az illetékeseknek, és azokra a legpontosabb, leghitelesebb válaszokat kapjuk a lehető leggyorsabban.

Az olvasottságunk és a visszajelzések alapján sokakban, egyre többekben merülnek fel hasonló kérdések. És továbbra is azon leszünk, hogy ezekre a kérdésekre mindenki választ találjon nálunk. Most, ezekben a percekben is élő műsorban tesszük fel kérdéseinket a koronavírus-helyzetről.

Tovább

Kérdése van a koronavírusról? Jöhet!

március 16., 14:37 Módosítva: 2020.03.17 10:12
345

Rendkívüli helyzet van, rendkívüli időket élünk, olyan gyorsan megváltozott körülöttünk minden, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Korábban elképzelhetetlen helyzetek váltak egyik napról a másikra mindennapivá. És a hirtelen változás, az új helyzet rengeteg problémát, témát, kérdést vet fel. Nekünk is rengeteg kérdésünk van, és nagyon sok kérdést kapunk az olvasóinktól is.

A kormányzati operatív törzs ugyan minden nap tart egy sajtótájékoztatót, ezek egyre komolytalanabbak. Eleinte flottul ment minden, szakemberek várták és válaszolták meg türelemmel az olvasókat képviselő újságírók kérdéseit. Az utóbbi napokban azonban érezhetően megváltozott a kormányzat hozzáállása a sajtóhoz, a tájékoztatáshoz. A hivatalos szervek, az illetékes emberek régóta nem válaszolnak a telefonos vagy emailes megkereséseinkre. Majd ezt tetézve az operatív törzs napi sajtótájékoztatóin először kettőre, majd egyre korlátozták a feltehető kérdések számát, ráadásul sokszor ezekre se kapunk érdemi válaszokat.

Tovább

Miért ír az Index ennyit és így a koronavírusról?

február 28., 10:42 Módosítva: 2020.03.16 18:22
3163

Kedves Index szerkesztőség, A ma leközölt fotóik a boltok üres polcairól egyenes következménye azoknak a szándékosan hatásvadász és pánikkeltő cikkeknek és címeknek amivel az utóbbi 3-4 napban tele van a címoldaluk.

Ezt küldte egy olvasónk csütörtök reggel, és kaptunk még pár hasonló észrevételt, és minden normális szerkesztőségben óhatatlanul felmerül, nem tolja-e túl a koronás híreket. Mivel a dilemma valós, és mi is konstruktív belső párbeszédet folytattunk/folytatunk a helyzetről, úgy gondoltuk, transzparenssé tesszük a szerkesztési elveinket, a döntéseink hátterét azoknak, akikben felmerült ugyanaz, amit az idézett olvasónk is írt. Meg mindenkinek.

Tovább

Indul az Index Neked: iratkozzon fel az Index heti hírlevelére!

február 3., 12:11 Módosítva: 2020.05.22 10:06
1324

Ne nézzen hülyén a vacsoraasztalnál, mutatkozzon tájékozottnak a munkahelyi beszélgetések közben, kerüljön képbe az Index heti hírlevelével, amiben a legfontosabb és legérdekesebb híreket gyűjtjük össze mostantól olvasóinknak. Indul a feliratkozás!

Az Index neked hírlevél sok mindenre jó. Például mert

 • megszűri a hírzajt, azaz tényleg csak a legfontosabb, legérdekesebb híreket gyűjti össze;
 • röviden és olvasmányosan helyezi képbe az olvasót;
 • továbbá – mivel minden héten más-más indexes újságíró küldi a feliratkozóknak –, a szerkesztőség tagjait is hétről hétre megismerteti az olvasókkal.
 • Sőt, a hírlevélszerzők nemcsak saját magukat mutatják be, hanem egy-egy kollégájukat is.

Az Index neked hírlevél ráadásul nem csupán egyszerű (unalmas) linkgyűjtemény, hanem velősen és érthetően el is magyarázzuk benne a fontos és izgalmas hírek hátterét, így nemcsak a cikk címéről, hanem a kontextusról is egyetlen emailben értesül az olvasó.

A hírlevélre a fenti dobozban és az Index címlapján is fel lehet iratkozni.

index2
Grafika: Fillér Máté / Index

Mindeközben olyan történik, ami eddig még nem

január 16., 11:15 Módosítva: 2020.01.17 17:17
70

Hat éve, hogy elindítottuk az Indexen a Mindeközbent, ami az évek alatt az egyik legnépszerűbb rovatunkká nőtte ki magát. Ez is jelzi, miközben fontosak a világ komoly történései, bőven akad olvasói igény olyan rövid lelazulásokra is, amilyeneket ez a felület kínál.

Az egyáltalán nem kerek évfordulót azzal ünnepeljük, hogy kedvezünk azoknak az olvasóinknak, akik szeretnék kicsit nagyobb dózisban kapni az Index komolytalanabb arcát.

Tovább

Mire elég 11 ezer támogató?

2019. december 30., 17:15 Módosítva: 2020.03.16 18:24
369

Amikor 2018. október 1-jén fél órára elérhetetlenné tettük az Indexet, abban reménykedtünk, hogy lesznek páran olyanok, akik nemcsak megértik, de át is érzik, hogy milyen lenne az életük Index nélkül. De azt nem gondoltuk volna, hogy több mint 11 ezren támogatnak majd minket, nemcsak azért, hogy létezhessünk, de hogy egyre jobbá, profibbá is válhassunk.

Egy év alatt több mint 250 millió forintot kaptunk az olvasóktól: az erős kiállásnak hála az Index régen volt annyira független, mint most, a nagylelkű támogatásokból pedig olyan projektekre is futotta, amikről az elmúlt években álmodni sem mertünk. Mielőtt részletesen kibontanánk őket, ebben a videóban bemutatunk párat a legnagyobb dobások közül:

Szóval miket csináltunk ebben az évben?

A támogatási mérföldkövek nagyon fontos célja volt, hogy elindítsunk egy gyakornokprogramot, hogy minél több fiatal tanulhasson valódi újságírást. A gyakornokprogramunkból többen hosszú távra is itt maradnak az Indexnél, és reméljük, még fognak olyan cikkeket írni, amibe egy, a hatalmával visszaélő rendőrkapitány is belebukik.

Tovább

Az Index szerkesztősége nagyon támogatja az új főszerkesztőt

2019. december 12., 14:16 Módosítva: 2019.12.12 23:48
84

Ahogy tegnap megírtuk, Dull Szabolcs az új főszerkesztője az Indexnek.

Az indexes hagyományoknak megfelelően anonim bizalmi szavazást kért magára a főszerkesztő, amin a komoly diktatúrákat megszégyenítő eredmény született. 84 indexes szavazott, közülük 83-an támogatásukról biztosították az új főszerkesztőt. 

Tovább

Új főszerkesztő az Index.hu élén

2019. december 11., 10:39 Módosítva: 2019.12.12 05:28
2820

2019. december 11-től Dull Szabolcs az Index.hu új főszerkesztője, a leköszönő Tóth-Szenesi Attila a lap vezető szerkesztőjeként folytatja.

Dull Szabolcs 2014 óta dolgozik az Indexben. A politikarovat munkatársaként kezdett szerkesztő-újságíróként, elsősorban pártokról és politikai történesekről írt. 2019-ben az európai parlamenti választások után a sportrovat vezetőjeként folytatta, most pedig főszerkesztőnek nevezte ki Pusztay András vezérigazgató és Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke.

Dull Szabolcs terve az, hogy az eddigi indexes hagyományok szellemében vezeti tovább az újságot.

Öt éve kezdtem el dolgozni az Indexnél, amely már akkor is szuper hely volt - egy olyan lap, ahol bármit meg lehet írni, bármit ki lehet mondani, és egy olyan közösség, amely az évek során egyre összetartóbb lett. A lapnál újságíróként, szerkesztőként és rovatvezetőként is mindig azt tapasztaltam, hogy mindenki azért dolgozik, hogy gyorsak, pontosak, színesek, lényegre törőek és a legolvasottabbak legyünk. Megtisztelőnek és persze nagy kihívásnak tartom, hogy mostantól főszerkesztőként folytathatom

– fogalmaz.

Az új főszerkesztővel továbbra is biztosítható lesz az Index függetlensége, az újság megőrzi majd a társadalomban betöltött fontos szerepét és piacvezető pozícióját, mondta a kinevezésről Bodolai László elnök.

A leköszönő főszerkesztő, Tóth-Szenesi Attila 2017 júniusa óta állt a piacvezető online hírportál élén. Azt mondja, ez az időszak élete nagy kalandja volt.

„Egy olyan időszakban lettem az Index főszerkesztője, amikor a lap alapítványi tulajdonba kerülésével nem lehetett tudni, mennyire lesz működőképes az új szervezeti felállás. Azóta két és fél év telt el, életem nagy kalandja volt ennek a pozíciónak a betöltése. Főszerkesztőként mindig volt bennem egy hiányérzet, egy mind erőteljesebb belső konfliktus: nem tudok eleget foglalkozni azzal, ami lassan húsz éve az életem egyik legfontosabb része, az újsággal – akár szerkesztőként, akár tartalmi projektek felelőseként, akár szerzőként. Új munkakörömben, az Index vezető szerkesztőjeként éppen ez lesz a dolgom. Szabolcsot régóta ismerem, a munkát nem most kezdjük, csak folytatjuk, az újságírásról vallott felfogásunk nagyon hasonló, és emberileg is közel állunk egymáshoz. Tudom, hogy rátermett főszerkesztője lesz az Indexnek, akivel nekem is öröm lesz együtt dolgozni” – mondta. 

Dull Szabolcs az Index előtt 2011 és 2014 között az Origo Hírek rovatának újságírójaként is politikai, parlamenti témákról írt. Azelőtt, 2008-tól 2011-ig a Kossuth Rádió Krónika című hírműsorának riportere volt, illetve a Figyelőben és a Manager magazinban is publikált cikkeket. 2008-ban az ELTE-n végzett francia és kommunikáció szakon. Jelenleg az ELTE ÁJK-n hallgat jogot, az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékén pedig újságírást tanít.

Tovább

Könnyen érthetően is közvetítünk az önkormányzati választásokról

2019. október 9., 14:39 Módosítva: 2019.10.09 18:37
0

Ennek a szövegnek a könnyen érthető összefoglalója erre a linkre kattintva érhető el.

Október 13-án, vasárnap az önkormányzati választások napján könnyen érthető cikkekkel jelentkezik az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) az Indexen. Így a választással kapcsolatos információk és friss hírek a megértési nehézségekkel élő olvasók számára is akadálymentesen hozzáférhetők lesznek.

Tovább

Indexes kulisszatitkokról beszélgettünk olvasóinkkal, lesz még ilyen!

2019. szeptember 23., 05:20 Módosítva: 2019.10.04 19:56
4

Telt házas moziteremben mutattuk be olvasóinknak legújabb indexes videónkat premier előtt, amit Földes András videós újságíró teljesen egyedül forgatott Nigerben.

Támogatóinkat ingyenes mozielőadásra hívtuk csütörtök estére, ahol a vetítés után indexes kulisszatitkokról is beszélgethettek újságíróinkkal. Olyasmikről volt szó, hogy

 • Veszélyes-e egyáltalán újságíróként távoli országokban dolgozni?
 • Miért kell manapság egyszemélyes szerkesztőségként riportokat készíteni?
 • Valójában olyan-e az újságírók mindennapi munkája, ahogy az a filmekből látszik?
 • Kik segítik a terepen az újságírókat?
 • Fizetünk-e az interjúalanyoknak?
 • Került-e igazi bajba valaha Földes András?
 • És miért szokta kiposztolni a Facebook-ra, hogy milyen cuccokat visz külföldi riportjaira?

A Szahara halálos útján - Niger című húszperces filmünk (amit Földes András Szilágyi Mátéval készített) szeptember végén három részes sorozatban az Indexen is látható majd. Akik pedig lemaradtak a műhelytitkokat taglaló beszélgetésről, visszanézhetik az alábbi videóban, mikről beszélgetett Földes András Munk Veronikával, az Index újságírójával.

A lenti videó elején a nigeri film előzetese is látható.

Egyébként szeretnénk még ilyen eseményeket szervezni, erre az emailcímre megírhatják, hogy melyik indexes újságíróval találkoznának szívesen.

Tovább

Gyere, fejleszd az Indexet!

2019. szeptember 19., 13:12 Módosítva: 2019.09.25 10:00
66
Bővülő csapatába keres új embereket az Indexet is fejlesztő Inda-Labs.

Két senior backend és egy senior frontend fejlesztőt keresünk, akik látják a kihívást és a lehetőséget abban, hogy az ország legnagyobb, független hírportálját fejleszthetik, és több százezer látogatónk mindennapi Index-olvasását fogja alapjaiban meghatározni a munkájuk.

Elvárások a frontend álláshoz: HTML5, CSS3, SASS, jQuery/VanillaJS, legalább 3-4 év munkatapasztalat a frontvonalban.

Előny, ha foglalkoztál már React-tel, nem ijeszt meg a PHP, a Git és a Linux CLI.

Elvárások a két backend álláshoz: PHP7, MySQL, Git verziókezelő, Linux alapismeretek, legalább 2+ év PHP tapasztalat.

Előnyt jelent a Slim framework ismerete, Jenkins vagy más CI/CD eszközök ismerete, Docker alapismeretek.

Külön előny, ha a feladatokat és a problémákat jól meg tudod fogalmazni laikusok felé is. Nyitott vagy agilis módszerekkel dolgozni, és el tudod magyarázni a projektmenedzsernek, hogy miért nincs igaza.

Az Inda-Labs fejlesztőivel közös új irodánk Óbudán, a Kolosy térhez közel, a Buda Square irodaházban van.

Küldd el a szakmai önéletrajzodat a maniscv[kukac]mail.index.hu címre. A tárgy legyen frontend/backend fejlesztő, és a jelentkezésbe írd bele azt is, hogy mennyit szeretnél keresni!

Tovább

Elárasztjuk az Indexet az éghajlatváltozás történeteivel

2019. szeptember 13., 05:00 Módosítva: 2019.09.13 14:23
1043

Egy héten át, szeptember 15-22-ig az egész világon 250 újság között az Index is koncentráltan foglalkozik az éghajlatváltozás témájával az ENSZ klímaügyi gigakonferenciája előtt.

A példátlan nemzetközi médiaegyüttműködés célja, hogy a szeptember 23-án kezdődő ENSZ klímakonferenciát megelőző egy hétben globálisan több százmillió emberhez juttassuk el a klímaváltozás legkülönfélébb történeteit. A nemzetközi együttműködés a Covering Climate Now nevet kapta.

A teljesség igénye nélkül a több száz lap között az Index mellett szerepel a Vanity Fair, a Bloomberg, az El País, a La Repubblica, a CBS News, az Asahi Shimbun, a Times of India, a Getty Images képügynökség, az olasz, a svéd köztévé, a Nature, a Science tudományos lapok, a Harvard Business Review, a HuffPost, a BuzzFeed News és még egy csomó lap és tévé Togótól Japánig.

Olvasóink ezért az Indexen szeptember 15. vasárnap és szeptember 22. vasárnap között jó pár olyan cikket olvashatnak, videót nézhetnek és podcastot hallgathatnak, amelyek mind a klímaváltozás történeteit mutatják be vagy az azzal járó problémákat, megoldási lehetőségeket taglalják. A Ma is Tanultam valamit rovatunk és angol nyelvű oldalunk is tematikus klímaváltozásos hetet tart.

Ha ide kattintanak, akkor az összes cikket és multimédiás anyagot megtalálják, ami a Covering Climate Now keretein belül az Indexen jelenik meg. Lesznek saját cikkeink és olyanok is, amiket a projektben együttműködő más lapoktól veszünk át.

A világszerte több mint 250 lapot, tévés és hírügynökséget tömörítő hatalmas média-együttműködést a Columbia Journalism Review nevű médiás szaklap és a Nation nevű nagy múltú amerikai hetilap fogja össze, és a brit Guardian a vezető médiapartnerük. Magyarországról az Index vesz részt az együttműködésben. „Az éghajlattal kapcsolatos kiterjedt médiamegjelenésekre soha nem volt még ekkora szükség” – mondta Kyle Pope, a Columbia Journalism Review szerkesztője.

Tovább

Elindult a Zöld Index! Mi az a Zöld Index?

2019. július 8., 14:48 Módosítva: 2020.03.16 18:22
1907

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő. Ezek nemcsak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mostantól mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal.

Nem új rovatot indítunk, a célunk sem az, hogy egy közelgő klímakatasztrófa hírével riogassunk napról napra. Zöld kiemelést és saját gyűjtőoldalt kapnak azok az anyagaink, amikről úgy gondoljuk, hogy fontos tájékozódási pontok lehetnek az élhető jövőt tudatosan tervező és a jelen környezeti kihívásaira odafigyelő olvasóinknak.

A Zöld Index egy Facebook-csoport is lesz, ahol valódi párbeszédet szeretnénk indítani a környezetünket formáló jelenségekről, az otthoni hulladékgyűjtéstől, az élhető városi életmódon át a globális klímapolitikáig. Azokról a kérdésekről, amik akár egyéni szinten is hozhatnak változást és eredményt ebben komplex és globális problémahalmazban. Nem szeretnénk parttalan vitákban szélsőségekig eljutni, helyette a mindennapok gyakorlatait észszerűen és minden szempontból fenntarthatóan átalakító megoldásokat próbálnánk meg közösen kitalálni.

Zöld emberkísérleteinkhez kapcsolódóan mi is itt fogjuk majd megosztani azokat a kihívásokat, amikkel nap mint nap szembesülünk, és ugyanerre buzdítanánk önöket is.

A facebookos párbeszédek eredményeképp szeretnénk sokkal több olyan magyarázó cikket visszahozni az újságba, amik naponta százezrekhez eljutva segíthetnek élhetően fenntartani a környezetünket. Számítunk tehát mindazokra, akiknek van véleményük róla, mit jelent környezettudatosan élni, és szívesen megosztanák a tapasztalataikat egy érdeklődő közösséggel.

Tovább

Drága Olvasók!

2019. június 24., 18:11 Módosítva: 2020.03.16 18:21
600

Amikor tavaly a segítségeteket kértük, álmunkban sem gondoltuk, hogy több mint tízezer olvasó ad pénzt az Indexnek, méghozzá közel 200 millió forintot. Itt tart most a kampány.

Tovább

Húsz éve minden kormány gyűlöli: ünnepeljük együtt az Indexet!

2019. április 25., 15:43 Módosítva: 2019.09.03 13:26
736

Hét év alatt az ember sejtjei állítólag teljesen kicserélődnek. Az Indexnek több idő kellett, de az induláskor itt dolgozó újságírók közül mára egy sem maradt, és a cégnél is csak mutatóban akad pár őskövület. Mégis, van, ami változatlan: senkit, legfőképpen önmagunkat nem vesszük túl komolyan, csak a valóban fontos ügyeket. Erre a még az alaptörvénynél is gránitszilárdabb talapzatra épült az Index, és ezért válhatott szép lassan a hazai nyilvánosság egyik meghatározó hangjává.

index20 site clk.gif
Grafika: szarvas / Index

A gránittömb pár hét múlva húszéves lesz. Húsz éve próbálunk egyszerre komolyak és szórakoztatók lenni, és ennek érdekében húsz éve nem tiszteljük a tekintélyt, húsz éve lábbal tiporjuk az erkölcsöt, a jó ízlést és az egyetemes kultúrát, húsz éve ássuk a szellemi árkokat, és pusztítunk mindent, amit érünk, különös tekintettel az anyanyelvünkre és annak helyesírására. Orbán Viktor miniszterelnök úr fake news gyári munkásnak tart mindannyiunkat, pedig ellenzékben még szeretettel dedikálta nekünk a könyvét, és biztos, hogy az elmúlt húsz év során az összes többi olvasónkat is legalább egyszer halálra idegesítettük már valamivel.

Ezt a páratlan teljesítményt szeretnénk a magunk módján megünnepelni május 16–17-én a zuglói Dürer Kertben. A mostaniak mellett az Index szinte összes volt kollégáját meghívtuk, akiknek e nagy siker elérésében részük volt, valamint a hírlevelünkre feliratkozott támogatóinkat. Flancolás helyett a tartalomra próbáljuk helyezni a hangsúlyt: azon túl, hogy megmutatjuk a kedvenc fotóinkat, videóinkat és olvasói leveleinket, beszélgetéseket is tervezünk pár, minket érdeklő témáról, este meg koncertek és dj-k lesznek. Üzenni lehet majd az Index címoldalára, és  biszbaszokat – pólót, túlélőkészletet és egyéb csecsebecséket – lehet majd vásárolni.

Az Index szülinapi bulija nyilvános – igaz, a kilométeres VIP- és vendéglisták, valamint a Dürer Kert befogadóképessége miatt a jegyek száma erősen korlátozott. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, és mindenkinek igyekszünk majd segíteni megkeresni kedvenc vagy épp leggyűlöltebb szerzőjét. Akinek sikerül bejutnia, a jegy árával az Indexet támogatja.

További részletek és jegyvásárlás itt >>>

Facebook-esemény itt >>>

Az Index is nyert a Google alapítványi pályázatán

2019. március 21., 11:20 Módosítva: 2019.10.15 21:05
59

A Google Digital News Initiative alapítványa 2015-ben hirdette meg először a minőségi és fenntartható újságírás támogatására létrehozott pályázatát, amin keresztül a magas színvonalú online újságírásra törekvő kiadók fejlesztési ötleteit karolják fel. 

Az Index két éve egy térképalapú interaktív történetmesélő alkalmazás fejlesztésére pályázott (a MAPON névre keresztelt térképünk még idén el is készül!), a hatodik támogatási körben, 2018 végén pedig egy olyan rendszer fejlesztésére, amin keresztül egy sor személyre szabható funkcióval bővülhet az Index, és kibővíthetjük a támogatói rendszerünk lehetőségeit is. 

Jöjjön el a te újságod!

Az Index mellett a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt., a 24-et kiadó Centrál Média és a Origót kiadó New Wave Media Group is pályázott és nyert forrásokat az alapítványtól. 

Tovább

Keressük az Index új gyakornokait!

2019. március 8., 13:14 Módosítva: 2019.03.09 21:23
744
Szuper támogatóinknak köszönhetően gyakornokprogramot indítunk, szeretnénk lelkes, az újságírás iránt elkötelezett kollégákat találni! Gyakornokaink csoportos képzésben részesülnek, tanulhatnak például az újságírás alapismereteiről, médiajogról, adatbázisokban kurkászásról, hírírásról, -szerkesztésről, interjútechnikákról, forráskezelésről, és egyénileg is mentoráljuk őket 9 hónapon keresztül. Minden gyakornoknak egy indexes újságíró lesz a mentora, akivel a kilenc hónap alatt együtt dolgozik, és aki mindenben támogatja.

Támogatói kampányunk egyik kiemelten fontos vállalása volt, hogy szeretnénk kritikusan gondolkodó, független újságírókat képezni. Nem titkolt célunk, hogy kineveljük saját kollégáinkat és a hazai újságírótársadalmat mindig résen lévő, pontos és felkészült kollégákkal gyarapítsuk.

Úgyhogy tényleg hatalmas pacsi minden egyes támogatónknak, a segítségük nélkül ez a fizetett gyakornoki program nem jöhetett volna létre.  És akkor most a részletek:

Az ideális gyakornok jelölt tulajdonságai:

 • megbízható,
 • céltudatos,
 • határozott,
 • pontos,
 • jó íráskészsége van,
 • újságíróként képzeli el a jövőjét,
 • rugalmas,
 • jól kommunikál,
 • lehetőleg éppen végzős, mesterszakos egyetemista (ez nem kötelező persze),
 • angol vagy német (legalább) középfokú nyelvvizsgája van vagy képes minden különösebb nehézség nélkül fordítani legalább egy idegen nyelvből magyarra.

A program 2019. áprilisától december 31-ig tart, szerződést kötünk a gyakornokokkal, akik az első négy hónap után fizetést kapnak.

A jelentkezés határideje: 2019. március 25. éjfél. Fogalmunk sincs, hányan szeretnének jelentkezni, de csak az első 500 jelentkezést tudjuk feldolgozni, és nyolc gyakornoki helyre keresünk embereket. 

Kizárólag azoknak a jelentkezését várjuk, akik

 • elmúltak 18 évesek,
 • szeretnének tanulni a legnagyobb hazai online hírportál újságíróitól,
 • jól dolgoznak csapatban,
 • hiánytalanul kitöltik a jelentkezési lapot, megírják az abban szereplő tesztfeladatokat,
 • a 9 hónapos gyakornoki program teljes egészén részt tudnak venni személyesen a budapesti szerkesztőségünkben,
 • 2019. április 1-től az első hét hónapban heti 3 nap munkát tudnak vállalni személyes jelenléttel a szerkesztőségben, az utolsó két hónapban pedig heti 4 napot (aki ezt nem tudja vállalni, kérjük, ne jelentkezzen).

A határidő után küldött jelentkezéseket nem tudjuk befogadni, és a nem megfelelően kitöltött jelentkezési lapokat sem. A jelentkezési lap itt található.

A jelentkezők adatait kizárólag a gyakornokprogramhoz kapcsolódva kezeljük, a jelentkező önkéntes és kifejezett hozzájárulása alapján, azokat senkinek nem továbbítjuk. A ki nem választott jelentkezők feltöltött adatait legfeljebb 2 évig tároljuk, hogy a jövőben - ha úgy alakul - küldhessünk állásajánlatot nekik. A hozzájárulást minden jelentkező bármikor visszavonhatja az ugyelet@mail.index.hu címre küldött üzenettel, az üzenet tárgya legyen az, hogy "gyakornokprogram - visszavont adatkezelési hozzájárulás". Adatvédelmi tájékoztatónk itt található.

Egy hónapig a ti pénzetekből működhet az Index

2019. március 4., 16:27 Módosítva: 2019.09.03 13:30
897

Számos ígéretünk már megvalósult, most minden eddiginél nagyobbat álmodunk.

Tovább

Elindult a Mi Vidékünk, az Index vidéki projektje

2019. február 24., 13:25 Módosítva: 2019.06.18 15:48
485

A 2018 őszén indított támogatói kampányunk egyik első vállalása volt, hogy több vidéki riportot fogunk hozni az oldalra. Eddig is fontosnak tartottuk, hogy ne csak fővárosi eseményekről számoljunk be, hanem megfelelő súllyal foglalkozzunk a vidéki Magyarországgal is, és ez a célunk az elmúlt években még fontosabbá vált, miután a vidéki lapok többsége kormányközeli üzletember(ek) birtokába került.

Ehhez a vállaláshoz nagyon komoly támogatást kaptunk a kampányban, ami most lehetőséget ad nekünk, hogy a napi hírszolgálatból kiugorva többen és többet foglalkozhassunk helyi témákkal, bárhol az országban.

A Mi Vidékünkben terveink szerint:

 • Megyénként járjuk körbe az országot, és igyekszünk mindenhonnan érdekes, és fontos történeteket hozni az újságba. A sorban Zala az első – ennek a legfőbb oka, hogy Bődey Janó kollégánk zalai, és a Mi Vidékünk koncepciója épp egy zalai riport során született meg. Az induláshoz tíz újságíró, közel egy hónap alatt öt, többnapos helyszíni kiküldetésből hozott nagyjából húsz történetet, amelyeket február végétől egy hónapon keresztül folyamatosan jelentetünk meg. Aztán következik majd Vas Megye, és utána sorban a többi.
 • Szeretnénk helyi kapcsolatokat építeni független, regionális lapokkal, helyi újságírókkal, informátorokkal, hogy egész évben eljussanak hozzánk olyan hírek, amik eddig nem jutottak el az országos – vagy semmilyen – nyilvánosságig.

Ebben önökre is számítunk! 

Van témája a saját megyéjéből?
Küldje el nekünk!

Ha témaötletük van, tippet adnának, írjanak nekünk! Ha nem bízik az emailben, bizalmas üzenetküldésre is van lehetőség, ilyenkor még mi sem tudhatjuk, kitől jött az információ.

 • Szeretnénk az éppen riportozott térségből programokat, helyeket, éttermeket, klassz dolgokat ajánlani, amiket ön is felkereshet a cikkeink nyomán.

A Mi Vidékünk egy folyamatosan fenntartott rovat lesz az Indexen, ahol megyénként navigálhat a helyi hírek, riportok és ajánlók között. Nemcsak azok a cikkek kerülnek majd ide a címlapunkról, amiket egy hónap alatt összegyűjtünk, hanem ezekre a megyei oldalakra gyűjtjük mostantól (és részben visszamenőleg) a kiemelt helyi híreket.

Keresse hát a címlapunkon a Mi Vidékünk címkét, és ha van egy jó sztorija a környékéről, ne habozzon, írjon nekünk!

Tovább

Mosolygunk, és szeretnénk jövőre is mosolyogni

2018. december 21., 15:29 Módosítva: 2018.12.22 20:29
369

Rossz vagy jó szokás, de az év végéhez közeledve sokan számot vetnek azzal, mi is történt idén. Amikor mi a szerkesztőségben erre visszagondolunk, a legtöbbször valószínűleg elhangzik a hullámvasút szó. A mögöttünk álló, hozzánk egy csomó szálon kötődő cég gazdát cserélt, ami – mint minden ilyen változás – minket is elbizonytalanított. De ettől csak még fontosabbá vált számunkra a stabilitás, a mindenféle hatalmaktól, befolyásoktól független működés. Amúgy is terveztük egy ideje, végül ősszel az olvasóink, barátaink, támogatóink segítségét kértük ehhez. Kicsit féltünk is ettől, mert – ahogy írtuk akkor – ismeretlen út volt ez nekünk. Meg kellett mutatnunk, és nekünk is tudnunk kellett, hogy a rengeteg kattintás mellett máshogy is fontosak vagyunk az olvasóiknak. Hogy ők is fontosnak tartják, hogy függetlenül, stabilan működhessünk.

A közpénzekből felelőtlenül és felháborítóan kitömött kormánypropaganda gyakran gúnyolódik ezen a függetlenségen. Alapból nem szerencsés másokkal, pláne a mai magyar köz- és kormánymédiával foglalkozni, de hadd mondjunk erről is pár szót, mert ide tartozik, segít a tisztánlátásban. Ők – és sokan mások – nem értik, nem tudhatják, miért fontos ez nekünk: a függetlenségünk azt jelenti, hogy mi döntjük el, kivel dolgozunk együtt, miről mit írunk, és ebben kizárólag a hagyományos értelemben vett szakmai szempontok vezérelnek, nem pedig pártközpontokból vagy kormányközeli think-tankektől kapjuk meg, miről mit kell és miről mit nem szabad írni. Amikor a Fidesz volt ellenzékben, mi akkor is így működtünk – ez az egyik fő értékünk. Nincs már sok ilyen szerkesztőség az országban, és ahogy látjuk, a cél nem más, mint hogy a szabad, független tájékoztatás még inkább háttérbe szoruljon, eltűnjön. Aki teljesebb, független képet akar kapni, arról, hogy mi történik az országban vagy a világban, annak pár helye maradt itthon arra, hogy befolyásmentesen tájékozódhasson. És ebben ránk lehet számítani, tudja és értékeli ezt sok kormánypárti és nem kormánypárti olvasónk is, bárhogy is habzik miattunk egyesek szája.

A cikk elején említett hullámvasútnak a paráztató mélypontokon kívül persze megvannak a mosolygós szakaszai is. Nálunk ez a szakasz akkor kezdődött, amikor támogatást kértünk az olvasóktól. A mosolyra és a pénzre is szükségünk is volt, és az eredmény a várakozásainkon felül megerősített minket abban, hogy nem csak mi gondoljuk fontosnak a munkánkat. Eddig majdnem 9 ezer olvasótól több mint 100 millió forintot kaptunk, ez nagyjából egyhavi működésünkre elég. Minél nagyobb ez az összeg, annál kevésbé vagyunk kitéve a hektikus reklámpiacnak vagy a hatalomvezérelt médiapolitikának. 

Szóval, kedves olvasóink, köszönjük, köszönjük, köszönjük! Az eddigi támogatásokból már mostanra is sok olyan dolog született (ezeket a cikkekben jelezzük is), amikre amúgy nem lett volna pénzünk, emberünk, időnk. Többet foglalkozunk a vidéki, helyi témákkal, könnyebben jutunk el külföldre, elindult az Index in English, indul a gyakornokprogramunk, érkeznek a korrektorok is, fejlesztik az új szerkesztőségi rendszerünket, lesz videóstúdiónk, és haladunk szépen tovább az ígért vállalásaink teljesítésével. 

Sok mindenre büszkék vagyunk, de az év legjobb dolgai közé tartozik, amit és ahogy ősz óta kaptunk tőletek, és az említett szabadságunk és függetlenségünk miatt (is) fontos, hogy ez a mosoly megmaradjon az arcunkon. Ígérjük, a magunk eszközeivel megháláljuk! Biztosan újabb nehéz év következik, de mi optimisták vagyunk. Tele tervekkel, új célokkal, és ha továbbra is kapunk ehhez bátorítást és támogatást, gőzerővel fogunk tovább dolgozni azon, hogy megmutassuk: erősek, szabadok, fontosak és bátrak vagyunk. Nincs másik Magyarország, nincs másik valóság, nincs másik Index.

Tovább

Alföldi Róbert: Az Index, ahol megtudom, mi történik

2018. december 7., 11:42 Módosítva: 2019.05.09 08:07
225
A támogatói kampány kapcsán megkértünk néhány ismert embert, mondják el, mit gondolnak az Indexről: mi idegesíti vagy zavarja őket bennünk, és mit szeretnek, miért olvasnak minket.
Tovább

Ha nem lenne Index, nem lenne nyitókép a számítógépemen

2018. december 4., 10:48 Módosítva: 2018.12.05 09:07
98
A támogatói kampány kapcsán megkértünk néhány ismert embert, mondják el, mit gondolnak az Indexről: mi idegesíti vagy zavarja őket bennünk, és mit szeretnek, miért olvasnak minket.
Tovább