Az Index álláspontja a Media1 lejáratókampányáról

2022. július 14., 10:36 Módosítva: 2022.09.02 15:20
40
Az elmúlt hónapokban különösen méltatlan és a hazai médiapiacon szokatlan cikksorozattal indítottak támadást az Index ellen. A támadás eszköze a magát médiapiaci szakportálként pozicionáló Media1. A rosszindulatú, prejudikáló, a szakmai, etikai szabályokat tudatosan áthágó cikksorozat szerzője pedig a lap tulajdonos-főszerkesztője, Szalay Dániel, aki korábban a 24.hu munkatársa volt. Hiszünk a nyílt és együttműködő kommunikációban, ugyanakkor ez nem működik, ha ebben nem partnerek a felek. Ezért elveink ellenére elzárjuk a csapot a Media1 felé, mert nem kívánunk tovább részesei lenni ennek a provokációnak.

A Media1 saját hitvallása szerint elsődlegesen a hazai médiával foglalkozó internetes oldal, amelynek 2019-es indulásakor Szalay Dániel alapító azt mondta, hogy munkáját egyfajta közszolgálati missziónak tekinti, mert a 24.hu-nál, a Népszabadságnál vagy a Klubrádiónál eltöltött pályafutása alatt úgy érezte, hogy a magyarországi független médianyilvánosság jelentősen beszűkült. A médianyilvánosság tágítását azonban a szaklap tendenciózusan az Index és az Indexet tulajdonló médiacsoport folyamatos ekézésével és lejáratásával képzeli el.

A Media1 nem tartozik az olvasott portálok közé. A hazai hírportálok és internetes oldalak adatait mérő Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) hivatalos rangsorában július első teljes hetében a 172. helyen végzett, ami egészen kiváló, ha összevetjük a júniusi összesített adatok alapján elfoglalt 234. helyével. 

Tovább

Sajtóközlemény

2022. július 7., 17:45 Módosítva: 2022.07.07 18:12
0

Az Index.hu Zrt. a Media1 oldalán megjelent írással kapcsolatban a következőket kívánja reagálni:

Határozottan visszautasítjuk, hogy bármelyik munkatársunk munkaviszonyának megszüntetésében a szakmai okokon kívül egyéb más tényezők is szerepet játszanak. Minden szerkesztőség szakmai vezetésének joga és feladata, hogy a lapkészítés belső irányelveinek megfelelően határozza meg a kiadvány tartalmát. Ezzel kapcsolatban minden olvasói kritikát örömmel fogadunk, és lehetőség szerint a konstruktív észrevételeket be is építjük a tartalomkészítés folyamatába. A szerkesztőség az Index autonóm szervezeti egysége, így a szerkesztőség vezetésének tartalommal, tartalomszervezéssel és szerkesztőségen belüli feladatmegosztással kapcsolatos döntéseit semmilyen módon nem kívánjuk kommentálni sem most, sem a jövőben.

Tovább

Folyamatosan erősödik az Index

2022. június 21., 15:17 Módosítva: 2022.06.21 19:42
372
Múlt héten az Index nyerte a látogatottsági versenyt a hivatalos közönségmérés brandadatai szerint. A hírportál folyamatosan erősödik, amióta a Meta feloldotta az Index Facebook-elérésének korlátozását.

Mint ismert, 2021 novemberében a Meta előzetes értesítés nélkül korlátozta az Index elérését, aminek következtében napi több százezer felhasználót vesztett a hírportál. Hosszas egyeztetések után az Indamediának 2022. június elején sikerült megállapodnia a technológiai céggel a korlátozás megszüntetéséről. A megegyezés hatása már látszik az Index látogatottsági mutatóin: a brandadatok alapján múlt héten az Indexet olvasták a legtöbben a hazai online kiadványok közül.

TOP5 brand látogatottsága RU (Real User) alapján (1)
Tovább

Feloldotta a Meta az Index közösségimédia-korlátozását

2022. június 9., 16:22 Módosítva: 2022.06.10 18:17
7
Az Indamedia és a Meta között született megegyezésnek köszönhetően az Index Facebook-elérése az elmúlt napokban elkezdett emelkedni, és várhatóan hamarosan visszaáll a korábbi szintre.

Május végén számoltunk be róla, hogy az Indamedia megállapodást írt alá a Google-lel, amely így előnézetként is megjelenítheti a médiavállalat portfóliójába tartozó kiadványok, köztük az Index tartalmait is. A napokban egy másik nagy technológiai céggel, a Metával is megegyezett a cégcsoport, ezúttal egy hónapok óta húzódó vitás ügy végére sikerült pontot tenni.

Ahogy korábban megírtuk, 2021 novemberében a Meta előzetes értesítés nélkül korlátozta az Index elérését, aminek következtében napi több százezer felhasználót vesztett hírportálunk. A Facebook-szankció alkalmazásával párhuzamosan közösségimédia-forgalmunk egy részét más szereplők felé irányították, jelentősen torzítva ezzel a hazai médiapiacot.

Tovább

Megállapodott az Indamedia és a Google

2022. május 23., 16:18 Módosítva: 2022.05.24 11:07
71
Az Indamedia cégcsoport megállapodást írt alá a technológiai óriással, így a Google előnézetként is megjelenítheti a médiavállalat portfóliójába tartozó kiadványok tartalmait.

2021. június 1-jétől hatályos a szerzői jogi törvény azon módosítása, amely a vonatkozó uniós irányelveknek megfelelően az internetes tartalmakat is érintő, a korábbiaknál szigorúbb szabályozást ír elő szerzői jogi kérdésekben. A jogi reform számos változást hozott, köztük azt, hogy néhány szabad használatú kivételen felül (pl. linkek és nagyon rövid részletek) hozzájáruláshoz köti az online kiadók híreinek, tartalmainak üzleti célra való átvételét.

Az új szabályozás érintette a többi között a Google hírszolgáltatási tevékenységét is, amely a helyi online médiumok tartalmait előnézetként szemlézte keresőoldalain, valamint a Google News felületén. A technológiai cég az új jogszabály hatálybalépését követően Magyarországon is egyeztetéseket kezdeményezett a digitális médiapiac szereplőivel annak érdekében, hogy megfeleljen a szerzői jogokat érintő törvényi előírásoknak.

Tovább

Ott vagyunk már? Jövőkutatás magas fokon

2022. április 7., 14:33 Módosítva: 2022.04.09 09:26
181
A korábbi sikeres partneri együttműködések után most közös podcastsorozatot indít a Brain Bar és az Index.

Mennyi idő alatt fő meg a tojás a Marson? Hogy nézne ki egy repülő autókkal teli város? Na és mikor leszünk végre mindannyian képesek négy dimenzióban gondolkodni? Terítékre kerülnek a génszerkesztés kérdései, szó lesz az ingatlanvásárlásról a metaverzumban, és arról is, hogy vajon miért mindig ugyanolyan az összes földönkívüli a hollywoodi filmekben.

Az Indexen hetente megjelenő, nyolcrészes sorozatot a Brain Bar szerkesztő-műsorvezetői, Nagy Ildi és Baranyi Marci álmodta meg azzal a céllal, hogy végre tiszta víz kerüljön a pohárba a tudomány és technológia legnépszerűbb felvetéseit illetően. Izgalmas kérdéseik megválaszolásához kivételes koponyákat igazoltak le: a vendégek között lesz többek között Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, Kánai András jövőkutató és Várkonyi Gábor autópiaci szakértő is.

A tudomány és popkultúra határán egyensúlyozó, sőt piruettező podcastshow-ban mindenféle nézőpont és vélemény helyet kap, legyen az reményteljes vagy realista, álmodozó vagy apokaliptikus.

Itt az idő, hogy megnézzük, mit ígért nekünk a technológia, és hogyan váltak be az ígéretei: reális jövendölésekről volt szó egyáltalán? És vajon jót vagy rosszat tenne az emberiséggel az elképzelt forgatókönyv? 

A podcast elsőként az Index felületein lesz elérhető április 11-től. Aki lemarad a premierről, annak is van megoldásunk, hiszen akár az Index, akár a Brain Bar Spotify-csatornáján visszahallgathatók lesznek az adások. A műsort a Brain Bar csapata készíti, az izgalmas kérdések támogatója a Porsche Centrum Budapest.

Ha hír, akkor Index!

2022. április 4., 15:22 Módosítva: 2022.04.06 11:10
38
Az Index nyerte a hírversenyt az országgyűlési választások napján: hírportálunkon több mint 1,2 millió olvasó tájékozódott a 2022. április 3-i eseményekről. Ez már a második fontos győzelem volt a 2021 novembere óta tartó Facebook-korlátozás időszakában: az orosz–ukrán háború kitörésének napján, 2022. február 24-én is az Index volt a leglátogatottabb hírportál Magyarországon.

A hivatalos közönségmérésnek a mobilapplikációk forgalmát is figyelembe vevő összesített látogatottsági brand adatainak alapján az Index volt a legolvasottabb hazai híroldal. Hírportálunk híreire a választás napján, 2022. április 3-án 1 219 376 felhasználó volt kíváncsi.

277835912 1557951194588755 6955892370250724123 n

A valós egyedi felhasználók (Real User, RU) alapján rangsorolt legnagyobb öt hazai híroldal tekintetében az Indexen eltöltött idő értéke kimagaslóan magas volt a versenytársakhoz képest.

ápr 3 idő.png

Az olvasók összesen 13 415 794 oldalmegtekintést generáltak a hírportálon, amely jóval meghaladja a lista második helyén lévő híroldal 7 766 122 oldal letöltési eredményét.

Az Index nem csak versenytársainál teljesített jobban: a tegnap elért 1,2 milliós összesített felhasználószáma sikeresen felülmúlta a hazai közélet legutóbbi, hasonló közérdeklődésű eseményén, a 2019-es önkormányzati választásokon mért indexes olvasottsági adatokat is.

Ezek az eredmények azért is figyelemre méltók, mert a Facebook üzemeltetője, a Meta továbbra is korlátozza oldalunk elérését, mesterségesen extra forgalmat terelve a hazai konkurens oldalakra. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, tavaly november óta az Index közösségimédia-posztjai a korábbi száz olvasóból mindössze 27-et érnek el. A Meta ezzel a lépésével naponta több százezer olvasót terel a hazai internet egyéb hírforrásai felé.

Az Index nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi hírek forrása is

Az elmúlt időszak eseményei rámutattak, hogy az olvasók nemcsak a hazai közélet fontos eseményeinek idején választják az Indexet elsődleges hírforrásként, hanem a jelentős nemzetközi történések napjain is hozzánk fordulnak információért. Az ukrán–orosz háború kitörésének napján, 2022. február 24-én is az Indexet olvasták a legtöbben: weboldalunkat és mobilalkalmazásunkat aznap 1 417 732 egyedi látogató kereste fel.

feb 24 ru.png

Február 24-én az felhasználók több mint 16 percet töltöttek híreink böngészésével.

feb 24 idő.png

Az oldalmegtekintések száma aznap meghaladta a 18 milliót, ez utóbbi pedig többszöröse a többi dobogós portál megtekintési eredményének.

feb 24 pi.png

Átmenetileg elérhetetlenné vált az Index

2022. március 30., 16:08 Módosítva: 2022.03.31 06:22
23

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy az Index felülete 2022. március 30-án délután 15:20 perc körül elérhetetlenné vált. A technikai hibát a kiadó munkatársai 16:00 órára elhárították.

A fennakadásért elnézésüket kérjük.

Az Index szerkesztősége 

Az Index is segít, hogy segíthessenek

2022. március 9., 20:59 Módosítva: 2022.03.11 15:06
3

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. február 24-én különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el az ukrajnai Donyec-medencében. Az invázió azóta is tart, vagyis bekövetkezett az, amit egészen mostanáig elképzelhetetlennek tartottunk:

A SZOMSZÉDOS UKRAJNÁBAN KITÖRT A HÁBORÚ.

A megtámadott ukrán nép, a civil lakosság szenvedését nem lehet tétlenül nézni, különösen azok után, hogy Putyin elnök háborúja már most elsöprő erejű menekülthullámot generált. Ez elsősorban az Ukrajnával határos országokat, így Magyarországot is érinti.

Ez a XXI. század eddigi legnagyobb menekülthulláma Európában: Magyarország csak az utóbbi másfél hét alatt mintegy 200 ezer háború elől menekülőt fogadott be

PÉLDÁTLAN AZ AZ ÖSSZEFOGÁS IS, AMELYBEN AZ ORSZÁG EGY EMBERKÉNT MOZDULT MEG UKRAJNÁÉRT.

Az utóbbi napokban rengeteg történelmi és kisebb hazai egyház, felekezeti formáció, kisebb-nagyobb hazai és Magyarországon is tevékenykedő civil szervezet aktivizálta magát, és példaként kell kiemelni a segítőkész hétköznapi emberek önkéntes akcióit és szerveződéseit is.

Vagy olyan önkéntes, aki takarókat oszt, és szabad ágyakat keres, mások a szendvicsek készítését szervezik, hogy a menekülteket étel várja a pályaudvarokon. Sokan gyűjtenek pénzt, ruhát, valamint tartós élelmiszert; sokan helyben, a határon segítenek. Miközben a civil lakosság bevásárol, oszt, süt-főz, hoz-visz, szállást ad és szól két jó szót.

Most az Index is beszáll, és a maga eszközeivel segít.

Elindítottuk az Index Iránytű mellékletét (ide kattintva elérhető), amely egyfelől azt a célt szolgálja, hogy összekösse a felajánlót az adakozóval. Segítőt a segítővel. Egy speciális felületen egy helyre gyűjtjük össze, hogy mely szervezetek hol és hogyan támogatják a menekülteket, illetve milyen lakossági felajánlásokra van szükségük. 

Ezzel részben szeretnénk koordinálni, láthatóbbá tenni a segítő szervezetek munkáját, mert most mindennél fontosabb, hogy a megfelelő segítség a megfelelő helyre jusson el.

Másfelől  Magyarország legolvasottabb közéleti portáljaként azt is kötelességünknek érezzük, hogy a jó ügynek felületet biztosítsunk. A nagyobb, ismertebb jótékonysági szervezetekkel az utóbbi napokban felvettük a kapcsolatot, és arra biztatunk mindenkit, hogy bátran keressen bennünket, és felajánlóként csatlakozzanak hozzánk!

Megújuló és vadonatúj videós formátumokkal rukkol elő az Index

2022. március 4., 11:30 Módosítva: 2022.03.05 06:37
49
Az Index vadonatúj és megújuló formátumokkal készül a tavaszi időszakra. Hamarosan visszatér a Márkó és Barna Síkideg podcast, megújul a Kibeszélő és a Sunday Brunch című műsor, valamint TikTok-oldalunkon is új sorozatot indítunk.

Megújul a Kibeszélő és a Sunday Brunch

Új műsorvezetőkkel indul újra az Index politikai beszélgetős műsora, a Kibeszélő. A közéleti műsor egyik házigazdája az ATV és az Index kölcsönös szakmai partnerségének keretében Somos András, a csatorna egyik arca lesz, míg a szerkesztői és szintén műsorvezetői feladatok másik részét Csikós Magdolna újságíró-kollégánk fogja ellátni.

A közelmúltban Kibeszélő Extra néven indult a portál új közéleti vitaműsora, ahol közérthető módon, szakértők megszólaltatásával társadalmat érintő hazai és nemzetközi ügyek kerülnek napirendre. A műsor házigazdái Siklós András újságírónk és új műsorvezető-szerkesztő kollégája, Tikvicki Dóra, a szegedi Egyetem TV főszerkesztője lesznek.

Egy kisebb szünet után új műsorvezetőkkel folytatódik a vasárnaponként jelentkező Sunday Brunch is. A március közepén induló harmadik évadban Puskás-Dallos Bogi énekesnő és Csiby Gergő színész beszélgetnek vendégeikkel, akik egy kávé mellett mesélnek érdekes, máshol még nem hallott személyes történeteikről, életútjukról és munkájukról.

Tovább

Már az e-sportról is első kézből értesülhet az Indexen

2022. február 7., 12:52 Módosítva: 2022.02.08 08:02
8
Jó hírünk van a videojátékok szerelmeseinek: immár első kézből értesülhetnek a legfontosabb e-sportot érintő hírekről az Indexen.

Együttműködésbe kezdett az Index és az Esport1, amelynek keretei között az e-sporttal foglalkozó szakportál legfrissebb és legérdekesebb hírei immár címlapunkon is elérhetőek.

Tovább

Órákra elérhetetlenné vált az Index, a Femina és a Totalcar

2022. január 25., 17:30 Módosítva: 2022.01.26 13:03
96
A külső szerverszolgáltatónál bekövetkezett hálózati probléma miatt órákra elérhetetlenné vált az Indamedia portfóliójába tartozó szinte összes kiadvány.

Január 25-én 13 óra körül teljesen leálltak az Indamedia online kiadványai – köztük az Index, a Femina, a Port, a Totalcar, a Dívány és a Sóbors is, egyedül a Napi.hu üzemelt. A felhasználók hiába próbálkoztak órákig a site-ok betöltésével, hosszú időre elérhetetlenné váltak.

A cégcsoporttól független hibát 16 óra után nem sokkal sikerült a külső szolgáltatónak elhárítania, ekkor indulhattak újra az oldalak. A szolgáltató hivatalos tájékoztatását még várják az Indamedia szakemberei a fennakadás pontos okáról.

Tovább

Ilyen, amikor a Facebook nem szeret minket

2021. december 22., 12:44 Módosítva: 2021.12.26 07:45
309
Közel egy hónap telt el azóta, hogy a Facebook egyetlen tollvonással korlátozta az Index közösségi média-elérését. Azóta több hazai portál és tartalomszolgáltató is kapott hasonló tiltást, többen máris cenzúrát kiáltanak. Mi ettől most tartózkodnánk, de mint a tiltást elsőként elszenvedő legnagyobb hazai hírportál, tényszerű grafikonon mutatjuk, mit is jelent az Index életében, ha a techóriás neheztel valakire.

November 19-én, mindenféle előzetes értesítés nélkül a Facebook az Index tartalmainak korlátozása mellett döntött. Mit is jelent ez a korlátozás? Gyakorlatban azt, hogy hiába követi az Indexet közel 600 ezer felhasználó, nekik hiába teszi ki a szerkesztőség nap mint nap a legérdekesebb híreket, információkat, ezek csak egy nagyon szűk körhöz jutnak el.

Miért történt ez? A Közösségi Alapelvek állítólagos, sorozatos megsértése miatt. A Facebook a korlátozás bevezetéséről hivatalos tájékoztatást azóta sem küldött, mindössze egy értesítésből adta az Index tudtára, hogy szankciókat vezet be. Nincsenek pontos adatok, nem visszakereshető, hogy mikor milyen anyaggal, melyik irányelvet sértette meg a portál. A Facebook hasonlóan járt el több hazai közéleti szereplő és hírportál esetében is. Legutóbb a népszerű Youtube-csatorna, a Partizán közösségi oldalát korlátozták. Magyarázat ott sincs, érdemi kommunikáció lehetősége pedig a gyakorlatban kizárt.

Az alábbi grafikonokon szemléltetjük, hogy a Facebook által bevezetett korlátozások milyen hatással voltak és vannak főbb mutatószámainkra. Két időszak összevetésével arányszámokkal mutatjuk be a marginálisnak nem mondható visszaesést. 

A legfontosabb mutató, hogy a közösségi média-posztjaink hány emberhez érnek el az adott időszak alatt, ebben a legjelentősebb a visszaesés, 100 korábbi olvasóból mindössze 27-et ér el az Index, ami 73 százalékos csökkenés.

Minden híroldalnak azok a felhasználók a legértékesebbek, akik az adott tartalmat az adott portálon olvassák. Pont ahogy most ön is teszi. Ehhez a posztokra rá is kell kattintani, átugorva az adott médium felületére. Ennek arányszámát hívják konverziónak, ahol szintén jelentős, 50 százaléknál nagyobb a visszaesés a tiltás előtti időszakhoz képest.

Tovább

Nehezebb az Index elérése, de mutatjuk, hogyan orvosolható

2021. november 24., 16:05 Módosítva: 2021.11.25 12:51
97

Az utóbbi napokban, hetekben érzékeltük, hogy tartalmaink kevesebb olvasónkhoz jutnak el. Ismerjük a probléma forrásait és azt is, hogyan tudjuk segíteni felhasználóinkat abban, hogy addig se maradjanak le az Indextől megszokott fontos és érdekes hírekről, amíg megoldódik a helyzet.

Tovább

Távozott az Index lapigazgatója

2021. november 17., 19:10 Módosítva: 2021.11.17 19:10
0
Az Index lapigazgatója a külső gyártású műsorok kreatív producereként jelezte a hírportál vezérigazgatója felé, hogy vállalja a felelősséget a Konyhanyelv című produkció negyedik epizódjának közzététele kapcsán elkövetett hibákért, és közös megegyezéssel távozott az Indextől.

Várbíró Péter 2020 szeptembere óta tölti be az Index.hu Zrt. lapigazgatói pozícióját. A külső gyártású műsorok kreatív producerként az ő felelősségi körébe tartoznak, így a Lakatos Márk nevével fémjelzett Konyhanyelv című sorozat is.

Tovább

Jogi lépéseket tett az Index a nevével visszaélő honlap ellen

2021. augusztus 12., 16:34 Módosítva: 2021.08.16 06:51
460
Büntető feljelentést tett az Index.hu Zrt., miután több forrásból értesült, hogy ismeretlen tettesek a hírportál nevével és megjelenésével visszaélve nagy hozamot ígérő befektetéseket népszerűsítettek és pénzt csaltak ki magánszemélyektől.

Az Index nevével és arculatával az elmúlt években többször visszaéltek, legutóbb a napokban. A hírportál szerkesztőségét több károsult arról tájékoztatta, hogy egy, az Index megjelenését másoló weboldalon nem létező, bitcoinalapú befektetési lehetőséget reklámoznak és értékesítenek. A sértettek beszámolója szerint az említett internetes oldalon számos ismert közéleti személlyel készült, valójában hamis interjúval népszerűsítik a nem létező befektetést, így csalnak ki pénzt az olvasóktól. A beszámolók szerint az álbefektetést reklámozó hirdetések a közösségi médiában is megjelentek.

Az Index.hu Zrt. felhívja a figyelmet, hogy nincs köze sem a szóban forgó honlaphoz, sem másik, befektetéseket vagy egyedi ajánlatokat reklámozó oldalakhoz, amelyek nem az index.hu domain alatt futnak. Emellett azt is hangsúlyozza, hogy az Index szerkesztősége nem készített és nem jelentetett meg interjút a Bitcoin Prime elnevezésű befektetésről, valamint nem futnak ezzel kapcsolatos hirdetések az Index oldalain.

Tovább

No.1. a Márkó és Barna Síkideg a Spotify podcast toplistán

2021. május 19., 18:22 Módosítva: 2021.05.20 10:25
64

Az idegeskedés tipikusan magyar dolog. De azt mondani, hogy az idegeskedés tipikusan magyar dolog, már önmagában tipikusan magyar dolog.

Ezzel az elmés hátraszaltóval indult el tíz hete a Márkó és Barna Síkideg című podcast az indexen. A műsor két főhőse mindennapi témákon idegeskedik, és minden szombaton magasfeszültségűre húzzák fel magukat, hogy aztán a közönséggel együtt vezessék le magukból. A páros célja, hogy heti egyszer irányított és felügyelt környezetben tudják kiadni a feszkót, ezzel mentesítve hétköznapjaikat, családjukat és barátaikat. És itt válik a műsor igazán közérdekűvé. Ha nem a podcastban idegeskedne Márkó és Barna, bizony nem sok barátjuk maradna. A lakossági tipikumokból civilben egyébként is humort gyártó Linczényi Márkó és Turai Barnabás panaszkodásának fültanújaként pedig maguk a hallgatók is feloldozást nyernek a hét gyötrelmei alól.

 

Tovább

Index: 1,1 millió fölött a napi átlagos olvasószám márciusban

2021. április 12., 15:38 Módosítva: 2021.04.13 17:20
396
Egy hónap alatt 222 millió oldalnál is többet töltöttek le az olvasók.

Január és február után márciusban is az Indexet olvasták a legtöbben egy-egy nap Magyarországon. Az év harmadik hónapjában 26-szor végzett lapunk az első helyen az online kiadványok között (januárban 18, februárban 20 napon szerezte meg az Index az első helyet).

index stat marc v3 1.png
Fotó: Indamedia

Az Index az egész hónapot tekintve napi átlagos 1 117 483 látogatót ért el, ami további jelentős erősödés januárhoz (890 142 látogatós átlag) és februárhoz (átlagosan napi 940 557 olvasó) képest. A dobogó második helyére a 24.hu, a harmadikra pedig az Origo került 952 787, illetve 703 958 napi átlagos olvasóval. Nemcsak a látogatók számában, de olvasási időben és oldalletöltésben is első helyen végeztünk, átlagosan 1 óra 16 percet töltöttek nálunk olvasóink márciusban, és több mint 222 millió oldalt nyitottak meg

index stat marc v3 2.png
Fotó: Indamedia

A hónap legnagyobb forgalmát március 4-én érte el az Index, amikor 1 458 532 olvasó kereste fel hírportálunkat (március 25-én 1 337 016, március 18-án 1 267 384 egyedi látogatónk volt). Hogy melyik írásainkat olvasták a legtöbbször márciusban? Természetesen a járvánnyal foglalkozókat, Már ma bejelenthetik a teljes lezárást című exkluzív értesülésünk 761 095 olvasásig jutott, az Ilyen lesz hétfőtől bezárt életünk című elemzésünket is 673 000-szer nyitották meg. 

Az Index mobilos alkalmazása is
hasonlóan kiemelkedő hónapot tudhat maga mögött, megőrizve egyértelmű piacvezető helyét a hazai platformok között. Az alkalmazás több 48 millió oldalletöltést produkált, ami kétszer több, mint a második helyezett 24.hu hírapp, és közel ötször több, mint a HVG alkalmazásának márciusi számai.

173201107 1996295813855570 3762907325757044995 n.png
Fotó: Indamedia

A szerkesztőségünk minden hónap első hétfőjén osztja ki azt a belsős Nívó-díjat, amelyet az Indexen megjelent írások közül az általunk legjobbnak tartott cikk szerzője kap. Márciusban Ch. Gáll András főmunkatársunknak a Magyarország–Lengyelország-mérkőzés előtt megjelent írása kapta Nívó-díjat.

Már második hónapja nyeri az Index a látogatottsági versenyt

2021. március 2., 09:58 Módosítva: 2021.03.02 14:37
414
Január után februárban is sikerült az Indexnek megszereznie a látogatottsági lista első helyét, portálunkat naponta átlagosan több mint 940 ezer olvasó kereste fel az év második hónapjában. Az Indamedia más kiadványai is jól szerepeltek, a Femina például az összesítés negyedik helyére került.
Tovább

Index: új év, új piacvezető pozíció

2021. február 1., 18:08 Módosítva: 2021.02.01 18:46
1

Az Indexet januárban naponta átlagosan 890 142 olvasó kereste fel, ezzel a látogatottsági lista első helyére került az év első hónapjában.

index latogatottsag jan

Tovább

Az Index leállt, az Inda szerel

2020. november 12., 11:03 Módosítva: 2020.11.12 13:13
11

Kedves Olvasóink, ma reggel észlelhették, hogy többször is hosszú időre elérhetetlenné vált az Index. A hibákért elnézésüket kérjük.

Az Index technikai hátterét teljes egészében partnerünk, az Inda-csoport egyik tagja biztosítja. Szakembereik dolgoznak a hibák kiküszöbölésén. Sajnos, az elmúlt tíz napban több alkalommal is jelentkeztek olyan technikai malőrök, amelyek megmutatkoztak az Index látogatottsági adataiban is. Kérjük megértésüket és egyben köszönjük töretlen bizalmukat, hiszen tegnap is több mint egymillióan olvastak minket.

Köszönjük a távozó indexeseknek

2020. szeptember 1., 11:45 Módosítva: 2020.09.02 21:29
1657

Bár nem akartuk, 2020. szeptember 1-én új fejezet kezdődött az Index életében, miután felmondott a korábban itt dolgozók többsége. Nagyon sajnáljuk, szerintünk rosszul döntöttek, ám miután hiába kértük őket, nem maradt más lehetőségünk, mint megköszönni nekik a munkájukat. A munkát, amelynek eredményeképpen az Index ilyen jó lap.

Köszönjük, és igyekszünk majd mi is legalább ilyen jó újságot készíteni!

Tovább

Egy tetves féknyúzról, mértékkel

2020. szeptember 1., 09:14 Módosítva: 2020.09.02 15:06
523

A Mérték Médiaelemző Műhely a téma fontosságához képest mindenképp megtisztelő bejegyzésben foglalkozott pénteken azzal, hogy az Indexen a következő címmel jelent meg az időjárás jelentés: Hétvége: esni fog az a tetves eső!” A sajtószabadság és a magyar média szakmaisága felett őrködő műhely ebből azt a következtetést vonta le, hogy láthatóan megérkeztek az újak, akik görcsösen keresik az Index-stílust”.

Képernyőfotó 2020-09-01 - 7.57.34.png

Pedig legfeljebb „a régi” indexesek – akármit is jelentsen ez – görcsös igyekezetéről írhatott volna, az Indexet ugyanis teljes mértékben a régiek” készítették pénteken. Szerintünk ugyan nincs sok értelme ennek a régi-új címkézésnek, hiszen az érkező munkatársak között is van olyan, aki régebbi indexes múlttal bír, mint a távozók többsége, de az biztos, hogy a pénteki címlapszerkesztőnél, a Sixx néven ismert Varga Attilánál emblematikusabb régit” nehéz volna találni. Egyébként az állítás valótlanságára többen is felhívták a bejegyzés alatt a MŰHELY (nevezzük így, csupa nagybetűvel) figyelmét, ám senkinek eszébe sem jutott helyreigazítani. Mint ahogy természetesen azzal sem törődött senki, hogy publikálás előtt meggyőződjön az állítás valóságtartalmáról, arra viszont jutott energia, hogy kommentben még álhírgyártással is megvádolják az (új) Indexet.  Ezek után mit gondoljunk egy olyan műhely szakmaiságáról, amely az egész magyar sajtó álhírei ellen küzdene, de még a saját másfél soros bejegyzését sem képes ellenőrizni?

A Mérték ezzel átvette a féknyúz vándordíjunkat a Magyar Narancstól, amely két hete számolt be arról, hogy egészséges vidéki gyerekekkel töltik fel az Indexet”. Vagyis – ha jól értettük a kissé zavaros írást –minden megyéből a helyi kormánymédia küldene két embert az Indexbe. Még a sokat szenvedett magyar sajtóban is ritka, hogy egy cikkből tényleg egy szó se legyen igaz, ám ez a bravúr is sikerül a Narancsnak, amely pedig amúgy szintén imád féknyúzozni, ha másik oldalon álló médiumról van szó. Nem tartjuk nyilván, hogy eddig hány újságírónk érkezett vidékről, az viszont biztos, hogy ketten  Bugyinszki György és Kovács Róbert  hosszú narancsos múltra tekintenek vissza, és nagyon bízunk abban, hogy egészségesek.

Az egészben egyébként az a borzalmas, hogy nyilván az Indexnek is szüksége van és lesz szakmai kritikákra. Hiszen az Index is hibázik, sőt fog is hibázni, ám ezek után hogyan vegyünk komolyan bármilyen bírálatot? Azt mindenesetre ígérhetjük, hogy mi továbbra is szeretettel fogadjuk azokat az újságírókat, akik nagyon unják már, hogy egy Szent Ügy érdekében kell hazudniuk állandóan.

Tovább

Lezárultak az első körös tárgyalások az Index új lapvezetésével

2020. augusztus 27., 14:57 Módosítva: 2020.08.27 14:57
0

Az elmúlt hetekben kiemelt közéleti és médiaérdeklődés mellett zajlott az Index szerkesztőségében végbement változás, amely során a korábbi szerkesztőség döntő többsége az újság elhagyása mellett döntött. A tulajdonos és a vállalat menedzsmentjének továbbra is a legfontosabb célja az újság független szellemiségének és egyedi hangvételének megőrzése, amely érdekében megkezdődött a szerkesztőség újjáépítése.

Tovább

Távozik a szerkesztőség, ki írja most az Indexet?

2020. július 27., 14:54 Módosítva: 2020.08.01 18:05
5299

Miután július 22-én a tulajdonost képviselő igazgatósági elnök, Bodolai László menesztette Dull Szabolcs főszerkesztőt, pénteken az Index.hu szinte teljes szerkesztősége bejelentette távozási szándékát. Azóta számos kérdést kapunk olvasóinktól arról: hogyhogy frissül még az oldal, ki írja az Indexet most?

Az Index.hu tartalmát a következő napokban/hetekben még a távozó szerkesztőség készíti. Ennek egyszerű oka van: a munkaviszonyunk megszüntetése egy jogszabályok által szabályozott folyamat. Bár a felmondásukat benyújtó munkatársaink többsége kérte, hogy a munkáltató mentesítse őket a munkavégzés alól, a szerkesztőségi dolgozók jelentős részénél várhatóan nem járulnak hozzá ehhez.

Ezt azt jelenti, hogy a szerkesztőség egy részének a felmondási idő alatt még dolgoznia kell, így a lapunkban a legfontosabb aktuális hírek továbbra is megjelennek.

Emellett a következő hetekben, míg a jelenlegi munkatársainkkal készítjük az újságot, vezető anyagainkban felidézzük, melyek voltak az elmúlt több mint két évtized legjelentősebb, legnagyobb súlyú vagy nekünk legfontosabb anyagai.

Távozik az Index szerkesztőségének vezetése és szinte minden munkatárs

2020. július 24., 12:44 Módosítva: 2020.08.18 19:14
80581

Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint nyolcvan munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását. Azok, akik a mai napon nem adták be a felmondásukat, (egyelőre) nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, illetve sokan akár egyszerűen szabadságon vannak.

Döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. A lap szerkesztősége szerdán egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését.

Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, arra nem tudunk másként tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletre.

Ilyen körülmények között, Bodolai döntése után a vezető szerkesztő és a két főszerkesztő-helyettes nem látta tovább biztosítottnak a független működés alapvető feltételeit, ezért kezdeményezte a távozását.

Tovább

Az Index szerkesztősége Dull Szabolcs exfőszerkesztő visszahelyezését kéri Bodolai Lászlótól

2020. július 23., 15:49 Módosítva: 2020.07.25 09:20
1243

Az Index szerkesztősége a július 23-i szóbeli tárgyalás után írásban is kérte Bodolai Lászlót, az Index Zrt.-t tulajdonló alapítvány vezetőjét, hogy – mint munkáltató – az elbocsátott főszerkesztőt, Dull Szabolcsot helyezze vissza pozíciójába.

A szerkesztőség kérése az volt, hogy Bodolai László mielőbb válaszoljon írásban.

A szóbeli tárgyaláson Bodolai határozott nemmel felelt erre a kérésre, majd ezt később írásban is megerősítette, mint közölte, Dull Szabolcs főszerkesztőt nem áll módjában visszavenni. "A bizalomvesztés olyan mély iránta, vele szemben, hogy nem tudok vele semmilyen módon együtt dolgozni." - írta.

Kibeszéljük a 30 éves rendszerváltást az Indexen

2020. július 20., 13:39 Módosítva: 2020.07.21 10:21
63

Az Index Kibeszélő műsorának Rendszerváltás sorozatában különféle szakmák neves képviselőivel stúdióbeszélgetéseken és podcastokban elevenítjük fel a 30 éve lezajlott rendszerváltást.

Milyen változásokat tapasztalt egy tanár, egy olimpikon, egy híres színész, egy énekes, egy vállalkozó vagy egy politikus a rendszerváltás környékén? Kinek lett sokkal jobb, kinek lett nehezebb az élet 1989-ről 1990-re?

Július 21-től minden héten két beszélgetést mutatunk az Indexen. A vendégeink:

 • Koncz Zsuzsa énekes
 • Koltai Róbert színész
 • Bojár Gábor vállalkozó
 • Török Ferenc és Fábián László öttusázó olimpikonok
 • Szelényi Zsuzsanna rendszerváltó politikus (mára ex-politikus)
 • Gerőcs László tanár
 • Carlos Lattes Pavez szociális munkás

Ez a sorozat azoknak szól, akik átélték a rendszerváltást, és szeretnék felidézni az eseményeit. És azoknak is, akik még kicsik voltak vagy nem éltek akkor, és szeretnék megérteni, mi történt.

Nincs vezérigazgatónk, keveset tudunk

2020. június 30., 13:01 Módosítva: 2020.07.01 16:06
1683

Az Index az elmúlt 21 évben mindig, minden helyzetben a legrázósabb témákról is beszámolt, és igyekezett a legegyszerűbben, legátláthatóbban bemutatni minden, közéleti szempontból fontos történést. Most a számunkra legnehezebb témával küzdünk: magunkról kell írnunk.

Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke a szerkesztőséget és a sajtót is egy időben tájékoztatta arról, hogy június 30-i hatállyal távozik posztjáról Ződi Zsolt, az Index vezérigazgatója, akit nem egész egy hete nevezett ki a cég élére. Ződi Zsolt a távozását ezzel indokolta: „Miután megismertem a cég pénzügyi helyzetét, arra jutottam, hogy egy ekkora szervezetre vonatkozó változtatások véghezvitele túl nagy feladat számomra.”

A történések a szerkesztőség feje fölött zajlanak, beleszólásunk, ráhatásunk nincs ezekre. Egy hét alatt két vezérigazgató távozott, és egyelőre mi sem tudjuk, ki lesz a következő a poszton. És azt sem tudjuk, milyen változtatások véghezviteléről van szó. Fontosabb azonban, hogy mit tudunk.

 • Tudjuk, hogy szeretnénk nyugodtan újságot írni.
 • Tudjuk, hogy szeretnénk a közélet, a kultúra, a technika, a tudomány és a sport legfontosabb híreit minél gyorsabban és minél pontosabban feldolgozni.
 • Tudjuk, hogy szeretnénk a prominens embereket érintő rázósabb sztorik, de az olvasóinkat érintő mindennapi történetek részleteit is feltárni.
 • Tudjuk, hogy szeretnénk a kérdéseinket az illetékeseknek feltenni. És persze szeretnénk önöket, titeket az igaz válaszokról is tájékoztatni.
 • Tudjuk, hogy a komoly hírek mellett mindeközben a szórakoztatás is fontos, így szeretnénk olykor viccelődni is.
 • Tudjuk, hogy szeretnénk már végre csakis az újság tartalmával foglalkozni.

Az elmúlt napokban százasával kaptuk, kapjuk az aggódó, féltő, biztató leveleket, amelyek jelzik számunkra, hogy önöknek, nektek is fontosak azok az értékek, amelyeket képviselünk. Miközben az Index életének talán eddigi legkomolyabb krízisét éljük, a médiapiacon általánosan elfogadott, mindenki által nyilvánosan követhető napi olvasottsági adatok (a Gemius Rating) alapján az elmúlt hetekben – ahogy korábban is – az Index volt a legolvasottabb online újság.

Az Index szerkesztősége a jelenlegi körülmények között is azon van, hogy azt tehesse, amit igazán tud. Amit igazán szeretne.

A vezérigazgató távozott, az Index marad

2020. június 23., 16:48 Módosítva: 2020.06.26 08:10
2277

Rengeteg aggódó, érdeklődő kérdést, minket féltő üzenetet kaptunk az elmúlt másfél napban, mióta nyilvánosan is jelezte a szerkesztőség, hogy veszélyben érzi magát.

Kedden újabb fejlemény történt: Pusztay András, az Index vezérigazgatója távozott a posztjáról. A helyére pedig Ződi Zsolt, a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa érkezik.

Nem látjuk még, mi következik az újságért és a szerkesztőség egységéért mindig kiálló vezérigazgatónk távozásából. Egy valamit azonban biztosan tudunk:

továbbra is ragaszkodunk a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez.

És a következő napokban egyértelmű biztosítékokat várunk, hogy megmaradjanak azok az értékek, amelyek miatt az Index az ország legnagyobb, legolvasottabb lapja.

És talán a legszeretettebb is. Köszönjük az olvasóknak a felénk áradó hatalmas szeretetet, a kitartásra biztató kedves üzeneteket, és még a minket szidalmazó kommenteket is. Ezeket nem is szeretnénk magunkban tartani.

A következő napokban bemutatjuk, megmutatjuk, mit gondolunk mi az Indexről, és kérjük, önök is, ti is írjátok meg a tema+azenindexem@mail.index.hu emailcímre, mit szerettek vagy éppen mit gyűlöltök a leginkább az Indexben. Vagyis: hogy miért hiányozna a leginkább az Index.

Az újság, amelyikből nincs másik.