Elárasztjuk az Indexet az éghajlatváltozás történeteivel

2019. szeptember 13., 05:00 Módosítva: 2019.09.13 14:23
1043

Egy héten át, szeptember 15-22-ig az egész világon 250 újság között az Index is koncentráltan foglalkozik az éghajlatváltozás témájával az ENSZ klímaügyi gigakonferenciája előtt.

A példátlan nemzetközi médiaegyüttműködés célja, hogy a szeptember 23-án kezdődő ENSZ klímakonferenciát megelőző egy hétben globálisan több százmillió emberhez juttassuk el a klímaváltozás legkülönfélébb történeteit. A nemzetközi együttműködés a Covering Climate Now nevet kapta.

A teljesség igénye nélkül a több száz lap között az Index mellett szerepel a Vanity Fair, a Bloomberg, az El País, a La Repubblica, a CBS News, az Asahi Shimbun, a Times of India, a Getty Images képügynökség, az olasz, a svéd köztévé, a Nature, a Science tudományos lapok, a Harvard Business Review, a HuffPost, a BuzzFeed News és még egy csomó lap és tévé Togótól Japánig.

Olvasóink ezért az Indexen szeptember 15. vasárnap és szeptember 22. vasárnap között jó pár olyan cikket olvashatnak, videót nézhetnek és podcastot hallgathatnak, amelyek mind a klímaváltozás történeteit mutatják be vagy az azzal járó problémákat, megoldási lehetőségeket taglalják. A Ma is Tanultam valamit rovatunk és angol nyelvű oldalunk is tematikus klímaváltozásos hetet tart.

Ha ide kattintanak, akkor az összes cikket és multimédiás anyagot megtalálják, ami a Covering Climate Now keretein belül az Indexen jelenik meg. Lesznek saját cikkeink és olyanok is, amiket a projektben együttműködő más lapoktól veszünk át.

A világszerte több mint 250 lapot, tévés és hírügynökséget tömörítő hatalmas média-együttműködést a Columbia Journalism Review nevű médiás szaklap és a Nation nevű nagy múltú amerikai hetilap fogja össze, és a brit Guardian a vezető médiapartnerük. Magyarországról az Index vesz részt az együttműködésben. „Az éghajlattal kapcsolatos kiterjedt médiamegjelenésekre soha nem volt még ekkora szükség” – mondta Kyle Pope, a Columbia Journalism Review szerkesztője.

Elindult a Zöld Index! Mi az a Zöld Index?

2019. július 8., 14:48 Módosítva: 2020.03.16 18:22
1907

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő. Ezek nemcsak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mostantól mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal.

Nem új rovatot indítunk, a célunk sem az, hogy egy közelgő klímakatasztrófa hírével riogassunk napról napra. Zöld kiemelést és saját gyűjtőoldalt kapnak azok az anyagaink, amikről úgy gondoljuk, hogy fontos tájékozódási pontok lehetnek az élhető jövőt tudatosan tervező és a jelen környezeti kihívásaira odafigyelő olvasóinknak.

A Zöld Index egy Facebook-csoport is lesz, ahol valódi párbeszédet szeretnénk indítani a környezetünket formáló jelenségekről, az otthoni hulladékgyűjtéstől, az élhető városi életmódon át a globális klímapolitikáig. Azokról a kérdésekről, amik akár egyéni szinten is hozhatnak változást és eredményt ebben komplex és globális problémahalmazban. Nem szeretnénk parttalan vitákban szélsőségekig eljutni, helyette a mindennapok gyakorlatait észszerűen és minden szempontból fenntarthatóan átalakító megoldásokat próbálnánk meg közösen kitalálni.

Zöld emberkísérleteinkhez kapcsolódóan mi is itt fogjuk majd megosztani azokat a kihívásokat, amikkel nap mint nap szembesülünk, és ugyanerre buzdítanánk önöket is.

A facebookos párbeszédek eredményeképp szeretnénk sokkal több olyan magyarázó cikket visszahozni az újságba, amik naponta százezrekhez eljutva segíthetnek élhetően fenntartani a környezetünket. Számítunk tehát mindazokra, akiknek van véleményük róla, mit jelent környezettudatosan élni, és szívesen megosztanák a tapasztalataikat egy érdeklődő közösséggel.

Drága Olvasók!

2019. június 24., 18:11 Módosítva: 2020.03.16 18:21
600

Amikor tavaly a segítségeteket kértük, álmunkban sem gondoltuk, hogy több mint tízezer olvasó ad pénzt az Indexnek, méghozzá közel 200 millió forintot. Itt tart most a kampány.

Tovább

Húsz éve minden kormány gyűlöli: ünnepeljük együtt az Indexet!

2019. április 25., 15:43 Módosítva: 2019.09.03 13:26
736

Hét év alatt az ember sejtjei állítólag teljesen kicserélődnek. Az Indexnek több idő kellett, de az induláskor itt dolgozó újságírók közül mára egy sem maradt, és a cégnél is csak mutatóban akad pár őskövület. Mégis, van, ami változatlan: senkit, legfőképpen önmagunkat nem vesszük túl komolyan, csak a valóban fontos ügyeket. Erre a még az alaptörvénynél is gránitszilárdabb talapzatra épült az Index, és ezért válhatott szép lassan a hazai nyilvánosság egyik meghatározó hangjává.

index20 site clk.gif
Grafika: szarvas / Index

A gránittömb pár hét múlva húszéves lesz. Húsz éve próbálunk egyszerre komolyak és szórakoztatók lenni, és ennek érdekében húsz éve nem tiszteljük a tekintélyt, húsz éve lábbal tiporjuk az erkölcsöt, a jó ízlést és az egyetemes kultúrát, húsz éve ássuk a szellemi árkokat, és pusztítunk mindent, amit érünk, különös tekintettel az anyanyelvünkre és annak helyesírására. Orbán Viktor miniszterelnök úr fake news gyári munkásnak tart mindannyiunkat, pedig ellenzékben még szeretettel dedikálta nekünk a könyvét, és biztos, hogy az elmúlt húsz év során az összes többi olvasónkat is legalább egyszer halálra idegesítettük már valamivel.

Ezt a páratlan teljesítményt szeretnénk a magunk módján megünnepelni május 16–17-én a zuglói Dürer Kertben. A mostaniak mellett az Index szinte összes volt kollégáját meghívtuk, akiknek e nagy siker elérésében részük volt, valamint a hírlevelünkre feliratkozott támogatóinkat. Flancolás helyett a tartalomra próbáljuk helyezni a hangsúlyt: azon túl, hogy megmutatjuk a kedvenc fotóinkat, videóinkat és olvasói leveleinket, beszélgetéseket is tervezünk pár, minket érdeklő témáról, este meg koncertek és dj-k lesznek. Üzenni lehet majd az Index címoldalára, és  biszbaszokat – pólót, túlélőkészletet és egyéb csecsebecséket – lehet majd vásárolni.

Az Index szülinapi bulija nyilvános – igaz, a kilométeres VIP- és vendéglisták, valamint a Dürer Kert befogadóképessége miatt a jegyek száma erősen korlátozott. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, és mindenkinek igyekszünk majd segíteni megkeresni kedvenc vagy épp leggyűlöltebb szerzőjét. Akinek sikerül bejutnia, a jegy árával az Indexet támogatja.

További részletek és jegyvásárlás itt >>>

Facebook-esemény itt >>>

Az Index is nyert a Google alapítványi pályázatán

2019. március 21., 11:20 Módosítva: 2019.10.15 21:05
59

A Google Digital News Initiative alapítványa 2015-ben hirdette meg először a minőségi és fenntartható újságírás támogatására létrehozott pályázatát, amin keresztül a magas színvonalú online újságírásra törekvő kiadók fejlesztési ötleteit karolják fel. 

Az Index két éve egy térképalapú interaktív történetmesélő alkalmazás fejlesztésére pályázott (a MAPON névre keresztelt térképünk még idén el is készül!), a hatodik támogatási körben, 2018 végén pedig egy olyan rendszer fejlesztésére, amin keresztül egy sor személyre szabható funkcióval bővülhet az Index, és kibővíthetjük a támogatói rendszerünk lehetőségeit is. 

Jöjjön el a te újságod!

Az Index mellett a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt., a 24-et kiadó Centrál Média és a Origót kiadó New Wave Media Group is pályázott és nyert forrásokat az alapítványtól. 

Keressük az Index új gyakornokait!

2019. március 8., 13:14 Módosítva: 2019.03.09 21:23
744
Szuper támogatóinknak köszönhetően gyakornokprogramot indítunk, szeretnénk lelkes, az újságírás iránt elkötelezett kollégákat találni! Gyakornokaink csoportos képzésben részesülnek, tanulhatnak például az újságírás alapismereteiről, médiajogról, adatbázisokban kurkászásról, hírírásról, -szerkesztésről, interjútechnikákról, forráskezelésről, és egyénileg is mentoráljuk őket 9 hónapon keresztül. Minden gyakornoknak egy indexes újságíró lesz a mentora, akivel a kilenc hónap alatt együtt dolgozik, és aki mindenben támogatja.

Támogatói kampányunk egyik kiemelten fontos vállalása volt, hogy szeretnénk kritikusan gondolkodó, független újságírókat képezni. Nem titkolt célunk, hogy kineveljük saját kollégáinkat és a hazai újságírótársadalmat mindig résen lévő, pontos és felkészült kollégákkal gyarapítsuk.

Úgyhogy tényleg hatalmas pacsi minden egyes támogatónknak, a segítségük nélkül ez a fizetett gyakornoki program nem jöhetett volna létre.  És akkor most a részletek:

Az ideális gyakornok jelölt tulajdonságai:

  • megbízható,
  • céltudatos,
  • határozott,
  • pontos,
  • jó íráskészsége van,
  • újságíróként képzeli el a jövőjét,
  • rugalmas,
  • jól kommunikál,
  • lehetőleg éppen végzős, mesterszakos egyetemista (ez nem kötelező persze),
  • angol vagy német (legalább) középfokú nyelvvizsgája van vagy képes minden különösebb nehézség nélkül fordítani legalább egy idegen nyelvből magyarra.

A program 2019. áprilisától december 31-ig tart, szerződést kötünk a gyakornokokkal, akik az első négy hónap után fizetést kapnak.

A jelentkezés határideje: 2019. március 25. éjfél. Fogalmunk sincs, hányan szeretnének jelentkezni, de csak az első 500 jelentkezést tudjuk feldolgozni, és nyolc gyakornoki helyre keresünk embereket. 

Kizárólag azoknak a jelentkezését várjuk, akik

  • elmúltak 18 évesek,
  • szeretnének tanulni a legnagyobb hazai online hírportál újságíróitól,
  • jól dolgoznak csapatban,
  • hiánytalanul kitöltik a jelentkezési lapot, megírják az abban szereplő tesztfeladatokat,
  • a 9 hónapos gyakornoki program teljes egészén részt tudnak venni személyesen a budapesti szerkesztőségünkben,
  • 2019. április 1-től az első hét hónapban heti 3 nap munkát tudnak vállalni személyes jelenléttel a szerkesztőségben, az utolsó két hónapban pedig heti 4 napot (aki ezt nem tudja vállalni, kérjük, ne jelentkezzen).

A határidő után küldött jelentkezéseket nem tudjuk befogadni, és a nem megfelelően kitöltött jelentkezési lapokat sem. A jelentkezési lap itt található.

A jelentkezők adatait kizárólag a gyakornokprogramhoz kapcsolódva kezeljük, a jelentkező önkéntes és kifejezett hozzájárulása alapján, azokat senkinek nem továbbítjuk. A ki nem választott jelentkezők feltöltött adatait legfeljebb 2 évig tároljuk, hogy a jövőben - ha úgy alakul - küldhessünk állásajánlatot nekik. A hozzájárulást minden jelentkező bármikor visszavonhatja az ugyelet@mail.index.hu címre küldött üzenettel, az üzenet tárgya legyen az, hogy "gyakornokprogram - visszavont adatkezelési hozzájárulás". Adatvédelmi tájékoztatónk itt található.

Egy hónapig a ti pénzetekből működhet az Index

2019. március 4., 16:27 Módosítva: 2019.09.03 13:30
897

Számos ígéretünk már megvalósult, most minden eddiginél nagyobbat álmodunk.

Tovább

Elindult a Mi Vidékünk, az Index vidéki projektje

2019. február 24., 13:25 Módosítva: 2019.06.18 15:48
485

A 2018 őszén indított támogatói kampányunk egyik első vállalása volt, hogy több vidéki riportot fogunk hozni az oldalra. Eddig is fontosnak tartottuk, hogy ne csak fővárosi eseményekről számoljunk be, hanem megfelelő súllyal foglalkozzunk a vidéki Magyarországgal is, és ez a célunk az elmúlt években még fontosabbá vált, miután a vidéki lapok többsége kormányközeli üzletember(ek) birtokába került.

Ehhez a vállaláshoz nagyon komoly támogatást kaptunk a kampányban, ami most lehetőséget ad nekünk, hogy a napi hírszolgálatból kiugorva többen és többet foglalkozhassunk helyi témákkal, bárhol az országban.

A Mi Vidékünkben terveink szerint:

  • Megyénként járjuk körbe az országot, és igyekszünk mindenhonnan érdekes, és fontos történeteket hozni az újságba. A sorban Zala az első – ennek a legfőbb oka, hogy Bődey Janó kollégánk zalai, és a Mi Vidékünk koncepciója épp egy zalai riport során született meg. Az induláshoz tíz újságíró, közel egy hónap alatt öt, többnapos helyszíni kiküldetésből hozott nagyjából húsz történetet, amelyeket február végétől egy hónapon keresztül folyamatosan jelentetünk meg. Aztán következik majd Vas Megye, és utána sorban a többi.
  • Szeretnénk helyi kapcsolatokat építeni független, regionális lapokkal, helyi újságírókkal, informátorokkal, hogy egész évben eljussanak hozzánk olyan hírek, amik eddig nem jutottak el az országos – vagy semmilyen – nyilvánosságig.

Ebben önökre is számítunk! 

Van témája a saját megyéjéből?
Küldje el nekünk!

Ha témaötletük van, tippet adnának, írjanak nekünk! Ha nem bízik az emailben, bizalmas üzenetküldésre is van lehetőség, ilyenkor még mi sem tudhatjuk, kitől jött az információ.

  • Szeretnénk az éppen riportozott térségből programokat, helyeket, éttermeket, klassz dolgokat ajánlani, amiket ön is felkereshet a cikkeink nyomán.

A Mi Vidékünk egy folyamatosan fenntartott rovat lesz az Indexen, ahol megyénként navigálhat a helyi hírek, riportok és ajánlók között. Nemcsak azok a cikkek kerülnek majd ide a címlapunkról, amiket egy hónap alatt összegyűjtünk, hanem ezekre a megyei oldalakra gyűjtjük mostantól (és részben visszamenőleg) a kiemelt helyi híreket.

Keresse hát a címlapunkon a Mi Vidékünk címkét, és ha van egy jó sztorija a környékéről, ne habozzon, írjon nekünk!

Mosolygunk, és szeretnénk jövőre is mosolyogni

2018. december 21., 15:29 Módosítva: 2018.12.22 20:29
369

Rossz vagy jó szokás, de az év végéhez közeledve sokan számot vetnek azzal, mi is történt idén. Amikor mi a szerkesztőségben erre visszagondolunk, a legtöbbször valószínűleg elhangzik a hullámvasút szó. A mögöttünk álló, hozzánk egy csomó szálon kötődő cég gazdát cserélt, ami – mint minden ilyen változás – minket is elbizonytalanított. De ettől csak még fontosabbá vált számunkra a stabilitás, a mindenféle hatalmaktól, befolyásoktól független működés. Amúgy is terveztük egy ideje, végül ősszel az olvasóink, barátaink, támogatóink segítségét kértük ehhez. Kicsit féltünk is ettől, mert – ahogy írtuk akkor – ismeretlen út volt ez nekünk. Meg kellett mutatnunk, és nekünk is tudnunk kellett, hogy a rengeteg kattintás mellett máshogy is fontosak vagyunk az olvasóiknak. Hogy ők is fontosnak tartják, hogy függetlenül, stabilan működhessünk.

A közpénzekből felelőtlenül és felháborítóan kitömött kormánypropaganda gyakran gúnyolódik ezen a függetlenségen. Alapból nem szerencsés másokkal, pláne a mai magyar köz- és kormánymédiával foglalkozni, de hadd mondjunk erről is pár szót, mert ide tartozik, segít a tisztánlátásban. Ők – és sokan mások – nem értik, nem tudhatják, miért fontos ez nekünk: a függetlenségünk azt jelenti, hogy mi döntjük el, kivel dolgozunk együtt, miről mit írunk, és ebben kizárólag a hagyományos értelemben vett szakmai szempontok vezérelnek, nem pedig pártközpontokból vagy kormányközeli think-tankektől kapjuk meg, miről mit kell és miről mit nem szabad írni. Amikor a Fidesz volt ellenzékben, mi akkor is így működtünk – ez az egyik fő értékünk. Nincs már sok ilyen szerkesztőség az országban, és ahogy látjuk, a cél nem más, mint hogy a szabad, független tájékoztatás még inkább háttérbe szoruljon, eltűnjön. Aki teljesebb, független képet akar kapni, arról, hogy mi történik az országban vagy a világban, annak pár helye maradt itthon arra, hogy befolyásmentesen tájékozódhasson. És ebben ránk lehet számítani, tudja és értékeli ezt sok kormánypárti és nem kormánypárti olvasónk is, bárhogy is habzik miattunk egyesek szája.

A cikk elején említett hullámvasútnak a paráztató mélypontokon kívül persze megvannak a mosolygós szakaszai is. Nálunk ez a szakasz akkor kezdődött, amikor támogatást kértünk az olvasóktól. A mosolyra és a pénzre is szükségünk is volt, és az eredmény a várakozásainkon felül megerősített minket abban, hogy nem csak mi gondoljuk fontosnak a munkánkat. Eddig majdnem 9 ezer olvasótól több mint 100 millió forintot kaptunk, ez nagyjából egyhavi működésünkre elég. Minél nagyobb ez az összeg, annál kevésbé vagyunk kitéve a hektikus reklámpiacnak vagy a hatalomvezérelt médiapolitikának. 

Szóval, kedves olvasóink, köszönjük, köszönjük, köszönjük! Az eddigi támogatásokból már mostanra is sok olyan dolog született (ezeket a cikkekben jelezzük is), amikre amúgy nem lett volna pénzünk, emberünk, időnk. Többet foglalkozunk a vidéki, helyi témákkal, könnyebben jutunk el külföldre, elindult az Index in English, indul a gyakornokprogramunk, érkeznek a korrektorok is, fejlesztik az új szerkesztőségi rendszerünket, lesz videóstúdiónk, és haladunk szépen tovább az ígért vállalásaink teljesítésével. 

Sok mindenre büszkék vagyunk, de az év legjobb dolgai közé tartozik, amit és ahogy ősz óta kaptunk tőletek, és az említett szabadságunk és függetlenségünk miatt (is) fontos, hogy ez a mosoly megmaradjon az arcunkon. Ígérjük, a magunk eszközeivel megháláljuk! Biztosan újabb nehéz év következik, de mi optimisták vagyunk. Tele tervekkel, új célokkal, és ha továbbra is kapunk ehhez bátorítást és támogatást, gőzerővel fogunk tovább dolgozni azon, hogy megmutassuk: erősek, szabadok, fontosak és bátrak vagyunk. Nincs másik Magyarország, nincs másik valóság, nincs másik Index.

Alföldi Róbert: Az Index, ahol megtudom, mi történik

2018. december 7., 11:42 Módosítva: 2019.05.09 08:07
225
A támogatói kampány kapcsán megkértünk néhány ismert embert, mondják el, mit gondolnak az Indexről: mi idegesíti vagy zavarja őket bennünk, és mit szeretnek, miért olvasnak minket.
Tovább

Ha nem lenne Index, nem lenne nyitókép a számítógépemen

2018. december 4., 10:48 Módosítva: 2018.12.05 09:07
98
A támogatói kampány kapcsán megkértünk néhány ismert embert, mondják el, mit gondolnak az Indexről: mi idegesíti vagy zavarja őket bennünk, és mit szeretnek, miért olvasnak minket.
Tovább

Az Index hű egy értékrendhez

2018. november 30., 11:47 Módosítva: 2018.12.01 12:44
22
A támogatói kampány kapcsán megkértünk néhány ismert embert, mondják el, mit gondolnak az Indexről: mi idegesíti vagy zavarja őket bennünk, és mit szeretnek, miért olvasnak minket.
Tovább

Az Index jelenleg a legkomolyabb újság

2018. november 26., 12:24 Módosítva: 2018.11.26 19:55
38
A támogatói kampány kapcsán megkértünk néhány ismert embert, mondják el, mit gondolnak az Indexről: mi idegesíti vagy zavarja őket bennünk, és mit szeretnek, miért olvasnak minket.
Tovább

Péterfy Bori: Jó fejeknek az írásait szeretném olvasni

2018. november 22., 11:26 Módosítva: 2018.11.22 18:00
330
A támogatói kampány kapcsán megkértünk néhány ismert embert, mondják el, mit gondolnak az Indexről: mi idegesíti vagy zavarja őket bennünk, és mit szeretnek, miért olvasnak minket mégis.
Tovább

Megújult az Index Iphone-on!

2018. november 21., 11:24 Módosítva: 2018.11.21 18:41
19

Az appoknak ugyanúgy szükségük van időnként ráncfelvarrásra, mint a középkategóriás autóknak, vagy a felső kategóriás hollywoodi színésznőknek. Az Index app megújulása ráadásul most nem csak egy egyszerű facelift, hogy akkor kicsit áramvonalasítjuk a betűket, átrajzoljuk az ikont, belepakolunk még négy légzsákot, és adunk hozzá ingyen téli gumi szettet, hogy jobban vigyék. Az új, letisztult appban ugyanis lesz számos új funkció is, így például, ha a kezdőképernyőn lazán balra suhint, előjön egy gyors menü, ahol többek közt

  • megtudhatja, hogy mely cikkeink a legnépszerűbbek a Facebookon,
  • hogy mik voltak a vezető anyagok az elmúlt órákban,
  • de innen mindig, kattintás nélkül, azonnal elérheti a legfrissebb Napirajzot is.
  • Ja és mindig ellenőrizheti, hogy tényleg szabad-e az Index, az appban megjelenő barométert egyenesen a szabadindexeu-ról tölti le a szerkesztőség aktuális állapotát.

Az új appunk legfrissebb verzióját már letöltheti az iTunes-on keresztül, ha erre a linkre kattint!

Számos egyéb apró kényelmi funkciót is beépítettünk az új Index appba, így például a címlapon kék időpont jelöléssel emeljük ki azokat a a cikkeket, amelyek az elmúlt fél órában élesedtek, így gyorsan megtudhatja, hogy mi történt a világban azóta, hogy nem tapadt a hírekre.

Ha a mindig mosolygós és összeszorított foggal boldog pr-közlemények stílusában nyomnánk továbbra is, akkor azt kéne írnunk, hogy lényegesen egyszerűsítettük a menürendszert, és a beállításokat is megtisztítottunk a felesleges sallangoktól. De hogy a depressziós rendszergazdák megkapják az igazságot, el kell árulnunk, hogy az új appból hiányzik egy sor offline funkció: nem lehet lementeni a címlapot és az elmentett cikkeket sem lehet netkapcsolat nélkül elérni. Méréseink szerint ugyanis az olcsó gigabájtok korában erre már a legtöbb felhasználónak nincs szüksége, mindössze havonta pár százan használták ezeket a funkciókat.

Az új applikáció először a reklámszövegírók és belsőépítészek kedvenc mobil operációs rendszerén, az iOS-en jelenik meg, de szeretnénk, ha nemsokára az androidos verzió is megújulna.

Ráadásul mindez csak a kezdet, az appot ezentúl rendszeresen új funkciókkal bővítjük majd, így

  • nemsokára a legfrissebb podcastek, akták és videók is elérhetőek lesznek a gyorsmenüből,
  • terveink szerint személyre szabott push-üzenetekre is fel lehet majd iratkozni,
  • és előbb utóbb képes hírösszefoglalót is kínálunk majd az appban.

Vagyis maradjanak velünk, nyomkodjanak, tapicskoljanak és suhintsanak, az esetleges kellemetlen hibákról pedig erre a linkre kattintva tájékoztassanak minket!

Ha tetszik az app, értékeljen minket iTunes-on! Köszönjük, hogy minket olvas!

Parti Nagy Lajos az Indexről

2018. november 19., 10:35 Módosítva: 2018.11.20 08:58
32
A támogatói kampány kapcsán megkértünk néhány ismert embert, mondják el, mit gondolnak az Indexről: mi idegesíti vagy zavarja őket bennünk, és mit szeretnek, miért olvasnak minket mégis.
Tovább

Az Index a barátom

2018. november 15., 17:08 Módosítva: 2018.11.16 20:35
145
A támogatói kampány kapcsán megkértünk néhány ismert embert, mondják el, mit gondolnak az Indexről: mi idegesíti vagy zavarja őket bennünk, és mit szeretnek, miért olvasnak minket mégis.
Tovább

Egy miniszterelnöknek kutya kötelessége lenne válaszolnia a kérdésekre

2018. október 31., 12:45 Módosítva: 2018.11.01 16:50
359
Az október 1-jén indított támogatói kampányunk részeként megkértük néhány kollégánkat, hogy beszéljenek arról, miért lettek újságírók, mi egy újságíró feladata, hogy látják a hazai sajtó helyzetét, és mit gondolnak az Indexről.
Tovább

Nem kell becsicskulni

2018. október 29., 14:55 Módosítva: 2018.10.30 10:33
115
Az október 1-jén indított támogatói kampányunk részeként megkértük néhány kollégánkat, hogy beszéljenek arról, miért lettek újságírók, mi egy újságíró feladata, hogy látják a hazai sajtó helyzetét, és mit gondolnak az Indexről.
Tovább

Köszönjük!

2018. október 26., 19:21 Módosítva: 2018.10.29 07:35
1290

Két dologra nem számítottunk, amikor a támogatói kampány elindításakor lekapcsoltuk fél órára a címlapot, hogy az olvasók és persze mi is átérezzük kicsit, milyenek lennének a magyar hétköznapok az Index nélkül.

  • Hogy az Origo nagyon biztos forrásokra támaszkodó tényfeltáró cikkben írja meg, hogy a hónapok óta tervezett támogatói kampány csak egy nevetséges álca, amivel el szeretnénk terelni a figyelmet arról, hogy nem működnek a szervereink.
  • Hogy ilyen hatalmas támogatást kapunk az olvasóinktól, és alig hat nap alatt 50 millió forint gyűlik össze az Index és a független újságírás támogatására.

Azóta már túl vagyunk a hatvanmillió forinton is, ráadásul támogatóink jelentős része nem egyszeri összeget küldött, hanem havi rendszeres utalást állított be, ami azt jelzi, hogy az elfogulatlan hírek számukra ugyanolyan alapszolgáltatásnak számítanak, mint az áram, a víz vagy éppen az internetkapcsolat.

Éppen ezért büszkék vagyunk a támogatásra, ami a kormánypárti propagandamédia állításaival ellentétben nem könyöradomány, hanem büszke és bátor demokraták kiállása a szabad sajtó mellett. A tiéd és az önöké. Az Index olvasóié.

A Guardian nemrégiben büszkén jelentette be, hogy már bevételeinek 12 százaléka érkezik a támogatóktól. Amennyiben olvasóink kezdeti lendülete és lelkesedése kitart, és mi is kellőképpen be tudjuk bizonyítani, hogy az Index tényleg pótolhatatlan, és Nincs másik_, akkor ez a cél jövőre a mi számunkra sem elérhetetlen. És ahogy a világ egyik legnagyobb és legrangosabb független szerkesztősége büszke erre az eredményre, úgy mi is azok leszünk. Mert ennyi támogató azt jelenti, hogy az Index nemcsak a politikával vagy a váratlan piaci változásokkal képes dacolni, de tényleg képes lesz valódi olvasói közösséget szervezni maga köré.

Ráadásul kiderült: feleslegesen tartottunk attól, hogy az Indexnek érkező támogatások miatt több kisebb, független szerkesztőség kevesebb támogatáshoz jut, és így végső soron azok a médiatermékek kerülnek veszélybe, amelyek még az Indexnél is nehezebb helyzetben vannak. Több olyan visszajelzést kaptunk, hogy a kampány kezdete óta ezekhez az újságokhoz is több támogatás érkezett, ami talán azzal is magyarázható, hogy az Index kampánya nagyon sok emberhez juttatta el az üzenetet, hogy veszélyben van a független sajtó Magyarországon, és csak az olvasók képesek megmenteni azt.

Minden támogatónknak köszönjük a bizalmat és a kiállást – reméljük, napról napra többen lesznek, akik az Index mögé állnak. Mert nekünk tényleg Nincs másik támogatónk, csak te.

Mivel a kampány oldalán az összes eredeti célunk teljesült, a kijelző alapján úgy tűnhetett: már csak stadionra és saját focicsapatra gyűjtünk. Természetesen erről az álomról sem mondunk le, de most újabb célokat tűztünk ki magunk elé, hogy a befolyt támogatásokkal az Index napról napra még jobb lehessen.

Mert ugyan a beérkezett pénz jelentős részét a mindennapi működésre fordítjuk, de fontos számunkra, hogy a többletforrások egy részéből olyan új projekteket indítsunk, amelyek az olvasók adakozása nélkül nem valósulhatnának meg.

  • 70 millió forint – Angol nyelvű Index

Már létezik ugyan az Index English, az Index angol nyelvű melléklete, de az elmúlt időszakban nem volt elegendő erőforrásunk angol nyelvű tartalom előállítására. Pedig jelenleg a Magyarországon élő külföldiek és a magyar események iránt érdeklődő, magyarul nem beszélő olvasók csak nagyon kevés forrásból tájékozódhatnak. Éppen ezért, ha több mint 70 millió forint gyűlik össze, hetente több angol nyelvű cikket közlünk majd a magyar eseményekről.

  • 80 millió forint – Gyakornoki program

Nemcsak a független újságírás lehetőségei szűkülnek egyre inkább Magyarországon, hanem az olyan műhelyek is eltűnőben vannak, ahol a következő generáció újságírói szabadon tanulhatják a szakmát, és valódi gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek. Szeretnénk egy olyan gyakornoki programot indítani, ahol nem ingyen munkaerőként tekintünk a kezdőkre, hanem mentoráljuk is őket, sőt már a kezdetektől meg is fizetjük a munkájukat. Mindannyiunk érdeke ugyanis, hogy utánunk is jöjjenek olyan újságírók, akik kritikusan és függetlenül tudnak írni és gondolkodni.

  • 100 millió forint – Még több korrektor

„Legalább tudnátok helyesen írni!” – ez a leggyakoribb kritika, amivel az Indexet illetik, elütéseink pedig már-már legendásak az interneten. A newsroomban az elsődleges cél, hogy minden fontos hírről a lehető legrövidebb idő alatt be tudjunk számolni, ezért az elütéseket teljesen kiirtani nem lehet – főleg, hogy ma mindössze egy olvasószerkesztő dolgozik nálunk, akinek lehetetlen feladata van: őrködni napi másfél száz cikkünk helyesírása felett. A 100 millió forint egy szimbolikus határ, ennyi támogatásról még csak álmodni sem mertünk. Ezért, ha ezt elérjük, a támogatás egy kis részét olyasmire költenénk, aminek minden olvasó örül: tovább bővítenénk a szerkesztői stábot olyan kollégákkal, akik a cikkek nyelvhelyességét és helyesírását is ellenőrzik megjelenés előtt, hogy az olvasók már egy érthetőbb, csiszoltabb Indexet kapjanak a kezeik közé mindennap.

De persze addig is, amíg elérjük ezt a célt, meg felhúzzuk a stadiont és megnyeri az Index csapat a Bajnokok Ligáját, még egyszer köszönjük az eddigi támogatásokat, és reméljük még többen fognak minket támogatni jövőre is!

A hatalom is veszít azzal, ha a sajtót meggyengíti

2018. október 26., 11:07 Módosítva: 2018.10.26 23:34
89
Az október 1-jén indított támogatói kampányunk részeként megkértük néhány kollégánkat, hogy beszéljenek arról, miért lettek újságírók, mi egy újságíró feladata, hogy látják a hazai sajtó helyzetét, és mit gondolnak az Indexről.
Tovább

Miért lesz valaki politikai újságíró?

2018. október 17., 11:04 Módosítva: 2018.10.18 12:48
162
Az október 1-jén indított támogatói kampányunk részeként megkértük néhány kollégánkat, hogy beszéljenek arról, miért lettek újságírók, mi egy újságíró feladata, hogy látják a hazai sajtó helyzetét, és mit gondolnak az Indexről.
Tovább

Nincs másik tervem, az Indexet kell jól csinálni

2018. október 16., 11:26 Módosítva: 2018.10.18 12:48
120
Az Index főszerkesztője, Tóth-Szenesi Attila beszél az Index elmúlt 16 évéről, és arról, hogy ellenzéki vagy független-e az újság.
Tovább

Miért kell ennyi pénz ahhoz, hogy újságot írjunk?

2018. október 11., 15:52 Módosítva: 2018.10.12 10:11
144
Ahhoz, hogy kétbekezdéses híreket megírjunk, tényleg nem kell. De az Index ennél ezerszer több, és elmondjuk, miért van szükségünk a segítségedre.
Tovább

Elindult az Index YouTube-csatornája

2018. október 11., 13:46 Módosítva: 2018.10.12 10:46
459

Kedves Olvasóink, drága Nézőink!

2018-at írunk. Évek óta éreztük már mi is, hogy nem mindig vagyunk ott, ahol a videók történnek az interneten, de ennek az állapotnak a mai nappal vége:

elindítottuk az Index YouTube-csatornáját!

Tovább

Új útra lépünk

2018. október 1., 11:47 Módosítva: 2018.11.16 15:10
7389

Hetek óta vártuk a bejelentést. Sőt, A Bejelentést.

A nyártól tudtuk, hogy valami készül, majd 2 hete kiderült: Spéder Zoltán, a kettővel ezelőtti tulajunk megvált a CEMP-től is, ami az Index sorsa szempontjából életbevágó, ide tartozik ugyanis a hirdetéseinket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég.

Azt nem állítjuk, hogy A Bejelentéstől megnyugodtunk. Az ilyen helyzetek érzékenyen érintenek mindenkit, így minket is.

Tovább

Az Index marad, ami volt

2018. szeptember 18., 14:26 Módosítva: 2018.10.18 12:48
5321

Évek óta a frontvonalban érezzük magunkat. Mint egy világháborúban. Hol a Vörös Hadsereg söpör át rajtunk, hol a Wehrmacht, mi meg csak kapkodjuk a fejünket. És van, amikor vészjósló a csönd. Talán ez a legrosszabb.

Hetek óta lehetett tudni, hogy valami készül körülöttünk, és a csönd most tört meg. A legfontosabb: az Index.hu Zrt. részvényei a Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak. Ami változott: az Index legfontosabb partnerei – a hirdetéseket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég – Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül megvásárolta Bodolai Lászlótól az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, ami a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította.

Van két alapvető dolog, ami nélkül nem létezik Index. Az egyik a tartalmi függetlenség, vagyis az, hogy a szerkesztőség a szakmai szabályokat betartva azt ír, amit akar, olyan képet közöl, amilyet akar – ebbe kívülről beleszólni nem lehet. A másik: a szerkesztőség azokkal a munkatársakkal dolgozik, akikkel akar, kívülről ránk erőltetni senkit nem lehet, ahogy külső utasításra kirúgni sem.

Az alapítványi tulajdon eddig mindkettőt biztosítani tudta.

Amit akarunk, nagyon egyszerű. A háborúban az összes egészséges lelkületű ember nem akar mást, csak békét. Mi nem akarunk mást, csak azt, amit eddig is tettünk: újságot írni a legjobb tudásunk szerint, függetlenül jobboldaltól, baloldaltól, Fidesztől, MSZP-től, Jobbiktól, Vörös Hadseregtől, Wehrmachttól.

A jelenlegi helyzetben két garancia van arra, hogy az Index úgy működjön, mint eddig.

  • Az egyik a jelenlegi alapítványi konstrukció. Amíg ez nem változik, a kuratórium egyetlen tagja Bodolai László marad, a szerkesztőség szabadon dolgozhat.
  • A másik a mindenkori főszerkesztő, akit – úgy, mint eddig – a szerkesztőség megbecsült tagjai közül választ a szerkesztőség, és támogatja bizalmi szavazáson.

Ha így marad, akkor hiszünk abban, hogy maradunk, akik voltunk, a tartalmi függetlenségünkön csorba nem esik, és azokkal dolgozhatunk, akikkel mi jónak látjuk.

Ha bármilyen változás van, a lehető leghangosabban jelezzük a világnak. És ez nem csak egy ígéret. Az Index.hu szerkesztősége a mai napon létrehozott egy oldalt, ahol bármikor bárki ellenőrizheti, hogy a szerkesztőség saját álláspontja szerint hagyják-e, hogy munkáját a piaci és politikai szereplőktől, illetve a tulajdonosi befolyástól függetlenül végezze. Az oldal tulajdonosa nem egy cég, hanem az Index szerkesztősége által szabadon választott mindenkori szakmai vezető. A szabadindex.eu oldalon ezentúl mindig ellenőrizhetik, hogy az Index szerkesztősége szabadon dolgozik-e éppen.

A barométer jelenlegi állása szerint az index: független.

Ághassi Attila
Ajpek Orsolya
Andacs Botond
Aradi László
Bakró-Nagy Ferenc
Barakonyi Szabolcs
Bohus Péter
Bolcsó Dániel
Bődey János
Brückner Gergő
Cser Ildikó
Csizmazia Zoltán
Csurgó Dénes
Dávid Erika
Demeter Ágnes
Dezső András
Dull Szabolcs
Egyed Anna
Előd Fruzsina
Fábián Tamás
Fehér János
Fiantok Dániel
Flachner Balázs
Fodor Orsolya
Földes András
Földi Gábor
Győri Zsófia
Gyulai Bence
Haász János
Hanula Zsolt
Hegyeshalmi Richárd
Hermann Irén
Hernádi Levente Haralamposz
Hollik Ágnes
Horváth Balázs
Hudák Hajnal
Huszti István
Iván András
Janecskó Kata
Jávor Bence
Jenei Miklós
Joó Gábor
Joób Sándor
Kalas Györgyi
Karip Timi
Kárpáti Márton
Klág Dávid
Kocsis Krisztina
Kolozsi Ádám
Kolozsvári Tímea
Koroknai Gergely
Kovács Bálint
Kovács Dávid
Kugyela Tamás
Libor Anita
Lovas Gergő
Martiskó Gábor
Matalin Dóra
Merényi Dániel
Mészáros Tamás
Miklósi Gábor
Munk Veronika
Nagy Attila Károly
Német Tamás
Németh Péter
Nyilas Gergely
Pándi Balázs
Péter Dávid
Presinszky Judit
Rácz Attila
Ráti József
Rovó Attila
Sajó Dávid
Somogyi Péter
Stöckert Gábor
Stubnya Bence
Szabó Péter
Szabó Zoltán
Szalai Bálint
Szalma Baksi Ferenc
Szémann Tamás
Szilágyi Máté
Szilli Tamás
Szőke Barna
Tar Viktória
Tenczer Gábor
Thüringer Barbara
Tóth Balázs
Tóth Gergely
Tóth-Szenesi Attila
Trencsényi Ádám
Varga Attila
Zubreczki Dávid
Zsilák Szilvia

Mostantól biztonságosan küldhet titkokat az Indexnek

2018. augusztus 2., 10:45 Módosítva: 2018.08.03 07:55
241

Minisztériumban dolgozik, és elege van a mutyiból?

Unja, hogy a cégénél nagy iparban megy a sikkasztás?

Kiszúrt egy gyanús közbeszerzést?

Birtokába került az igazi Soros-terv?

Minderről már eddig is írhatott nekünk, hogy segítsünk lerántani a leplet a visszaélésekről. De ha igazán érzékeny témáról van szó, és aggódik, hogy kirúgják, feljelentik, vagy bármiféle retorzió érheti, nem árt egy kis extra óvatosság.

Ezért mostantól egyszerűen küldhet nekünk biztonságos emailt vagy csetüzenetet.

Alább mutatjuk is, hogyan, de a lényeg: a Gmaillel, Facebook Messengerrel és társaikkal szemben ezeken a csatornákon úgy tud kapcsolatba lépni velünk, hogy az ön készülékétől egészen a miénkig titkosítva vannak az üzenetei, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy bárki illetéktelen elolvashassa, hogy mit ír nekünk, vagy hogy egyáltalán kicsoda ön. Az anonimitását pedig természetesen mi is szigorúan őrizzük.

Ha nem is azonnal, de minden releváns üzenetre reagálni fogunk, ígérjük. Egy kérésünk viszont lenne: ezekre az elérhetőségekre csak akkor írjon, ha odavaló mondanivalója van. Ha hallott egy pletykát a szomszédjától, de semmilyen bizonyítéka nincs rá, az nem ilyen. Ha fotója van egy közúti balesetről, az sem. Ha az újságírókat anyázná teli torokból, az pláne nem. Minderre továbbra is ott a sima email vagy a Facebook.

Tovább

Mondja meg, mit gondol az Indexről!

2018. május 13., 20:23 Módosítva: 2018.05.22 15:23
1251

Tudni szeretnénk, hogy olvasóink mit gondolnak az Indexről, mit tartanak az újságunk erősségének, gyengeségének, és hogy miben szeretnének változást látni. Segítsen! Töltse ki kérdőívünket!

Az internet az Indexet választotta vasárnap

2018. április 10., 15:57 Módosítva: 2018.04.11 10:48
4984

Április 8-án, a magyarországi választások napján az Indexet összesen több mint 21 milliószor töltötték be, és összesen majdnem másfél millió felhasználó látogatta, ezzel sikerült lenyomnunk a magyar konkurenciát. Tessék megnézni az összesítésről készített chartunkat:

Tovább