Az Index marad, ami volt

2018.09.18. 14:26 Módosítva: 2018.10.18. 12:48

Évek óta a frontvonalban érezzük magunkat. Mint egy világháborúban. Hol a Vörös Hadsereg söpör át rajtunk, hol a Wehrmacht, mi meg csak kapkodjuk a fejünket. És van, amikor vészjósló a csönd. Talán ez a legrosszabb.

Hetek óta lehetett tudni, hogy valami készül körülöttünk, és a csönd most tört meg. A legfontosabb: az Index.hu Zrt. részvényei a Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak. Ami változott: az Index legfontosabb partnerei – a hirdetéseket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég – Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül megvásárolta Bodolai Lászlótól az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, ami a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította.

Van két alapvető dolog, ami nélkül nem létezik Index. Az egyik a tartalmi függetlenség, vagyis az, hogy a szerkesztőség a szakmai szabályokat betartva azt ír, amit akar, olyan képet közöl, amilyet akar – ebbe kívülről beleszólni nem lehet. A másik: a szerkesztőség azokkal a munkatársakkal dolgozik, akikkel akar, kívülről ránk erőltetni senkit nem lehet, ahogy külső utasításra kirúgni sem.

Az alapítványi tulajdon eddig mindkettőt biztosítani tudta.

Amit akarunk, nagyon egyszerű. A háborúban az összes egészséges lelkületű ember nem akar mást, csak békét. Mi nem akarunk mást, csak azt, amit eddig is tettünk: újságot írni a legjobb tudásunk szerint, függetlenül jobboldaltól, baloldaltól, Fidesztől, MSZP-től, Jobbiktól, Vörös Hadseregtől, Wehrmachttól.

A jelenlegi helyzetben két garancia van arra, hogy az Index úgy működjön, mint eddig.

  • Az egyik a jelenlegi alapítványi konstrukció. Amíg ez nem változik, a kuratórium egyetlen tagja Bodolai László marad, a szerkesztőség szabadon dolgozhat.
  • A másik a mindenkori főszerkesztő, akit – úgy, mint eddig – a szerkesztőség megbecsült tagjai közül választ a szerkesztőség, és támogatja bizalmi szavazáson.

Ha így marad, akkor hiszünk abban, hogy maradunk, akik voltunk, a tartalmi függetlenségünkön csorba nem esik, és azokkal dolgozhatunk, akikkel mi jónak látjuk.

Ha bármilyen változás van, a lehető leghangosabban jelezzük a világnak. És ez nem csak egy ígéret. Az Index.hu szerkesztősége a mai napon létrehozott egy oldalt, ahol bármikor bárki ellenőrizheti, hogy a szerkesztőség saját álláspontja szerint hagyják-e, hogy munkáját a piaci és politikai szereplőktől, illetve a tulajdonosi befolyástól függetlenül végezze. Az oldal tulajdonosa nem egy cég, hanem az Index szerkesztősége által szabadon választott mindenkori szakmai vezető. A szabadindex.eu oldalon ezentúl mindig ellenőrizhetik, hogy az Index szerkesztősége szabadon dolgozik-e éppen.

A barométer jelenlegi állása szerint az index: független.

Ághassi Attila
Ajpek Orsolya
Andacs Botond
Aradi László
Bakró-Nagy Ferenc
Barakonyi Szabolcs
Bohus Péter
Bolcsó Dániel
Bődey János
Brückner Gergő
Cser Ildikó
Csizmazia Zoltán
Csurgó Dénes
Dávid Erika
Demeter Ágnes
Dezső András
Dull Szabolcs
Egyed Anna
Előd Fruzsina
Fábián Tamás
Fehér János
Fiantok Dániel
Flachner Balázs
Fodor Orsolya
Földes András
Földi Gábor
Győri Zsófia
Gyulai Bence
Haász János
Hanula Zsolt
Hegyeshalmi Richárd
Hermann Irén
Hernádi Levente Haralamposz
Hollik Ágnes
Horváth Balázs
Hudák Hajnal
Huszti István
Iván András
Janecskó Kata
Jávor Bence
Jenei Miklós
Joó Gábor
Joób Sándor
Kalas Györgyi
Karip Timi
Kárpáti Márton
Klág Dávid
Kocsis Krisztina
Kolozsi Ádám
Kolozsvári Tímea
Koroknai Gergely
Kovács Bálint
Kovács Dávid
Kugyela Tamás
Libor Anita
Lovas Gergő
Martiskó Gábor
Matalin Dóra
Merényi Dániel
Mészáros Tamás
Miklósi Gábor
Munk Veronika
Nagy Attila Károly
Német Tamás
Németh Péter
Nyilas Gergely
Pándi Balázs
Péter Dávid
Presinszky Judit
Rácz Attila
Ráti József
Rovó Attila
Sajó Dávid
Somogyi Péter
Stöckert Gábor
Stubnya Bence
Szabó Péter
Szabó Zoltán
Szalai Bálint
Szalma Baksi Ferenc
Szémann Tamás
Szilágyi Máté
Szilli Tamás
Szőke Barna
Tar Viktória
Tenczer Gábor
Thüringer Barbara
Tóth Balázs
Tóth Gergely
Tóth-Szenesi Attila
Trencsényi Ádám
Varga Attila
Zubreczki Dávid
Zsilák Szilvia