Kinevették a szomáliakat, amiért azt hitték, a maláriát szúnyog terjeszti

tegnap, 08:22 Módosítva: 2017-12-16 08:36
322

Sir Richard Francis Burton sok nagy felfedezést tett Afrikában, elsőként látta például a Tanganyika-tavat. Ám amikor a fekete kontinens szarvánál a szomáliai kultúrát tanulmányozta, nem volt vevő a helyiek megfigyeléseire.

Babonásak a szomáliak, ha azt hiszik, hogy a szúnyogok csípése halálos kórokozókat terjeszt

– mondta a híres brit katona 1856-ban. Ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna.  

Tovább

Ha nincs a világháború, most nem ennénk Cheetost

december 15., 05:28 Módosítva: 2017-12-15 22:47
21

Az nem óriási újdonság, hogy elég sok, mára mindennapossá vált tárgy eredete a hadiiparhoz vagy épp az űrkutatáshoz vezethető vissza, de hogy pont a Cheetos, vagyis minden sajtos puffasztott rágcsa is a hadseregnek köszönhető, az azért elég meglepő.

CheetosCrop

Pedig a Cheetos gyártásához szükséges eljárást az amerikai hadsereg fejlesztette ki, nekik ugyanis sokáig tartósítható, mégis viszonylag ízletes ételekre volt szükségük a különböző frontokon szolgáló katonák ellátására.

Tovább

Eldőlt a vita, hogy milyen irányban kell feltenni a vécépapír gurigáját

december 14., 05:09 Módosítva: 2017-12-15 08:16
3936

Hiába a legkisebb szobája a lakásnak, a mellékhelyiség parázsló vitákat generál: Felhajtani vagy lehajtani? Toalettkacsa vagy illatosító tabletta? Kifelé vagy befelé álljon a papír gurigája? A harmadik kérdést segítünk eldönteni, a vécépapír eredeti szabadalmában ugyanis benne van a helyes tárolási mód.

Tovább

Már jelnyelven is lehet az űrről beszélgetni

december 13., 05:04 Módosítva: 2017-12-13 11:25
270

A csillagászat tele van szép hosszú és összetett szavakkal, és ez nagyon megnehezíti a jelnyelvvel kommunikálók dolgát, mert a legtöbb kifejezést eddig betűnként kellett elmutogatni.

Elég nagy kihívás kézzel kibetűzni azt, hogy elektromágneses háttérsugárzás.

Ezen az áldatlan állapoton változtatott 2017 decemberében a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) egy űrrel kapcsolatos jelszótár kidolgozásával. 

Tovább

Missouri államban 1976-ig szabad volt mormonokat ölni

december 12., 05:17 Módosítva: 2017-12-13 06:28
207

Az Egyesült Államokban elterjedt mormonizmust sokfelé bírálják, de sehol sem akkora vehemenciával, mint Missouri államban, ahol 137 éven át jogilag szabad volt mormonokat ölni. A szokatlan rendeletet 1976. június 25-én érvénytelenítette Christopher Samuel Bond kormányzó.   

Tovább

Az állatok is szeretnek kedvtelésből futni

december 11., 16:17 Módosítva: 2017-12-11 21:44
78

Több feltételezés elterjedt azzal kapcsolatban, hogy miért kell futókereket telepíteni a rágcsálók ketrecébe. Ilyen elmélet például, hogy óriási a mozgásigényük, hogy muszáj kielégíteni a felfedezés iránti vágyukat, vagy hogy ezek az állatok minden különösebb ok nélkül szeretik az ismétlődő mozgást.

Tovább

Mi történik azzal, aki az űrben hal meg?

december 10., 20:35 Módosítva: 2017-12-11 20:45
766
Mihez kezdjünk az űrhajókon vagy űrállomásokon meghalt emberek testével?

Ez a kérdés ma még nem túl égető, hiszen a küldetések viszonylag rövidek, és alapból se sok embert érintenek közvetlenül. Ha viszont a jövőben elérhetővé válik a hosszabb távú űrutazás, és például tényleg sikerül embert küldeni a Marsra, ráadásul egyszerre sokat, nagyobb valószínűséggel futunk majd bele abba a problémába, hogy bizony út közben is előfordulhatnak halálesetek. A Földről még egy-egy esetben működhet, hogy a kapszulába zárt hamvakat kilövik az űrbe, vagy egyenesen a Holdra, de menet közben azért macerásabb a dolog.

Tovább

A város, ahol a rendszerváltás még Damjanich szobrát sem kímélte

december 9., 19:18 Módosítva: 2017-12-10 21:35
152

Az 1989-1990-es rendszerváltás nem járt nagy utcai demonstrációkkal, talán Nagy Imre újratemetését nem számítva. A közterületeken igazán látványosan így abban jelent meg, ahogy a rendszerváltó hevület nekiesett az 1945 utáni, a munkásmozgalmi ideológia szülte szobroknak, emlékműveknek és emléktábláknak.

Elcseszett Lenin-szobrok, érthetetlen munkásmozgalmi Laoókon-csoportok, felszabadító vörös katonák, Kun Bélák, harminckét nevű Ságvárik és tanácsköztársaságunk hű emlékei kerültek a történelem szemétdombjára, vagyis jelentős részük persze múzeumokba, illetve néhány tucat a budatétényi szoborparkba. A többségükről nem is folyt esztétikai vita (például hogy szépek-e vagy sem, illenek-e a környezetükbe vagy sem), a mondanivalójuk miatt kegyvesztetté váltak, és az alkotóik örülhettek, hogy a szobordöntést megúszták a műveik. Persze nem mind – és a sors különös tréfája, hogy a többször is megrongált szobrok egyikének annyi köze sem volt a munkásmozgalomhoz, mint Leninnek a józan államférfiséghez.

Tovább

Miért borzonganak a kisfiúk pisilésnél?

december 8., 05:04 Módosítva: 2017-12-09 10:17
132

Miért, borzonganak?

Emlékeim szerint én például igen, és ami miatt ez cikket ér, az az, hogy nem vagyok egyedül. Valamikori sorstársaim közé egész sokan tartoznak, egy gyors internetes keresés alapján szinte úgy tűnik, ez a saját működése iránt kíváncsi emberiség egyik visszatérő kérdése.

A téma időről időre újra előkerül, és életkorilag sem kell szegregálnunk: a jelek szerint az érintettek többségét a jelenség egész életében végigkíséri, sőt, vannak állítólag olyan borzongatóan emancipált lányok is, akik szintén saját élményként ismerik az érzést:

a leginkább a vizelés végén, egy rövid másodpercig tartó önkéntelen remegést.

Minderre még nagyon akadémikusan hangzó szakkifejezés is létezik: angolul ez a „post micturition convulsion syndrome” – persze igazán egy latinizált forma lenne menő. Magyarul ugyan nem találtam rá, de legyen mondjuk vizelés utáni konvulziós szindróma, magyarán rángás, megrázkódás – rendkívül tudományosak vagyunk tehát.

Tovább

Miért teavaj a teavaj?

december 7., 07:07 Módosítva: 2017-12-08 07:33
995

– Megettem a vajat.
– Te a vajat?

Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki négy-öt éves korában jókat nevetgélt középső csoportos óvodásként ezen a kis tréfán (nevezzünk annak az adott életkorra tekintettel). Sőt, ha kicsit kreatívabb vagyok, feltehetően még azt is elsüthettem volna, hogy ha túrázni megyünk, hozd te a vajat, és bízd rám a margarint. Haha.

A lényeg, hogy már zsenge ifjúkorunkban feltűnhetett sokunknak a tea és a vaj különös románca a vaj hol kővé fagyott, hol kicsit zsírosnak ható csomagolásán. Hazudhatnám, hogy ezután évtizedekig gyötört a kíváncsiság, mint aromaterápeutát az allergiaszezon, hogy mi köze lehet a teának a vajhoz (vagy a vajnak a teához), valójában viszont néhány évtized úgy elröppent, mint baráti tendereken a tíz százalékok, míg nemrég, akár egy egyszeri óvodás, ismét elgondolkodtam a kérdésen.

Tovább

Az Apple napi két liter műizzadtságot állít elő

december 6., 05:18 Módosítva: 2017-12-06 19:48
128

Érezte már úgy, hogy kicsit izzadságszagú, ahogy az Apple évről évre megpróbálja elhitetni, hogy már megint valami forradalmi újdonságot dobtak épp piacra?

A cég termékei ennél közvetlenebbül is találkoznak izzadsággal: a gyártás során úgy tesztelik, hogy biztonsággal és hosszú távon is kiállják-e a mindennapos használattal járó megpróbáltatásokat, hogy izzadságba áztatják őket.

Tovább

A japánoknak külön szavuk van a nyilvános hányásra

december 5., 18:18 Módosítva: 2017-12-06 13:21
176

George H.W. Bush 1992 elején Japánba utazott, hogy javítsa a két ország közötti viszonyt. Már a 12 napos látogatása vége felé járt, amikor január 8-án az akkori japán miniszterelnök, Mijazava Kiicsi otthonában egy vacsorára volt hivatalos.

Tovább

A kamuváros, ami alá egy teljes repülőgépgyárat rejtettek el a háború elől

december 4., 09:16 Módosítva: 2017-12-05 07:34
1062

Az amerikai légierő a második világháborúban erősen támaszkodott a Boeing gyártókapacitására. Miután a japánok 1941 végén váratlanul megtámadták Pearl Harbort, az Egyesült Államok japán bombatámadásoktól kezdte félteni a part menti területeit. Ezt megelőzendő, több stratégiai fontosságú gyárat is valamilyen álcával láttak el. A legkifinomultabban viszont a Boeing seattle-i telepét védték: egész kamu városrészt húztak fel csak azért, hogy elrejtsék a gyárat az esetleg arra tévedő japán vadászpilóták szeme elől.

Tovább

A Nike grafikusa aprópénzt kapott a világhíres logóért

december 3., 08:07 Módosítva: 2017-12-04 08:47
471

A Nike-pipa (eredeti nevén: Swoosh) az egyik legkarakteresebb terméklogó az egész világon. Legalább olyan egyedi, mégis könnyen felismerhető, mint a Coca-Cola kézírásos címkéje, vagy a McDonald's aranyló M betűje. Gondolhatnánk, hogy egy profi marketingesekből álló csapat hosszas kutatómunka és finomítás után állt elő a logó végleges változatával. Mekkorát tévednénk!

Az eredeti Nike-pipát ugyanis egy Carolyn Davidson nevű grafikus tervezte, és csak 35 dollárt kapott érte.
Tovább

A tinédzserek biológiai órája máshogy jár

december 2., 08:41 Módosítva: 2017-12-03 07:49
2826

Mindenkinek vannak keserves, a koránkeléshez fűződő emlékei diákkorából, még azoknak is, akik egyébként jó tanulók voltak. Az abnormális időpontban kezdődő tanításnak évszázados múltja van, pedig a korai iskolakezdés sem a szervezet biológiai óráját, sem az általános alvásigényt, sem a legelemibb evolúciós törvényeket nem veszi figyelembe.

Gyakorlatilag egész nemzedékeket hajszolunk bele az intézményesített alvásmegvonásba.
Tovább

Halott hajléktalannal verték át Hitlert a világháború sorsfordító szemfényvesztésében

december 1., 05:15 Módosítva: 2017-12-01 21:41
1005

A második világháborúban nem volt hiány fondorlatos megtévesztő akciókból, de ezek közül is minden bizonnyal az egyik leghajmeresztőbb a Vagdalthús hadművelet volt. A feladat? A britek el akarták érni, hogy a németek azt higgyék, Görögországban fognak partra szállni, nem Szicíliában. A megoldás? Fogták egy hajléktalan holttestét, illegálisan külföldre szállították, beöltöztették katonatisztnek, “titkos dokumentumokkal” látták el, és a tengerbe vetették.

Tovább

Minden idők legrövidebb tanulmánya az írói válság elleni sikertelen küzdelemről szól

november 30., 14:43 Módosítva: 2017-11-30 19:16
123

Dennis Upper pszichológus professzor éppen egy tanulmány írására készült, de bárhogy erőlködött, egyszerűen képtelen volt a gondolatait papírra vetni. Gondolt egyet, és úgy döntött, hogy az eredeti terv helyett inkább a saját írói válsága leküzdéséről fog tanulmányt írni.

De sikerült?

kérdezhetné Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Igen is, meg nem is: igen, mert a tanulmány megjelent, de mégse, ugyanis "Az írói válság egy esetének sikertelen önkezelése" című tanulmányban a címen, egy lábjegyzeten és a szakfolyóiratokban szokásos más formai elemeken kívül egy szó sincsen.

Tovább

A spártaiak valójában nem dobáltak le csecsemőket a Tajgetoszról

november 29., 05:13 Módosítva: 2017-11-30 07:10
1611

Mindannyian ismerjük a kegyetlen spártai katonatársadalom horrorisztikus alapszokását: a beteg vagy gyenge csecsemőket, akikről látszott, hogy nem lehet majd tökéletes katonát faragni belőlük, ledobták a Tajgetosz hegyről a szakadékba, hogy ne is fecséreljék a felnevelésére az energiát. A kíméletlen gyerek-tömeggyilkosság története egészen a történelemkönyvekig eljutott - annak ellenére, hogy a történészek mindig is elég szkeptikusan voltak vele kapcsolatban, és néhány éve már régészeti bizonyíték is van rá, hogy a dolog csak legenda, a valóságban nem egészen úgy történt.

Tovább

A barokk kor két legnagyobb zeneszerzőjét ugyanaz az ember vakította meg

november 28., 05:13 Módosítva: 2017-11-28 23:34
1455

Friedrich Händel és Johann Sebastian Bach a barokk kor (ez a klasszikus zenében nagyjából az 1600 és 1750 közti időszakot jelenti) kiemelkedő zeneszerzői voltak. Bár arról nincs hitelt érdemlő feljegyzés, hogy valaha találkoztak volna, ugyanabban az évben, alig egy hónap eltéréssel születtek, egymástól alig száz kilométerre a mai Németország területén, az akkori Türingiában, illetve Szászországban. Aztán a két hosszú és legendás zeneszerzői pályafutás végén mindketten megvakultak.

És mindkettőjük szeme világát ugyanaz az ember vette el.
Tovább

Pompeiiben disznóságokat graffitiztek a házakra

november 27., 05:59 Módosítva: 2017-11-27 17:44
215

Pompeii régészeti feltárásakor rengeteg disznóság előkerült, és a hírhedt erotikus képeken kívül több mint 11 ezer korabeli graffitit találtak. Ezek sokat elárulnak az ókori város lakóinak életéről, és azt is leszögezhetjük, hogy a mai festékszórós nemzedéknek semmi oka nincs szégyenkezni.

A vulgáris ocsmányságok falra festésének több évezredes hagyományát követik.
 
Tovább

A boszorkányság mögött a fekete mágiánál is gonoszabb dolog lappang

november 26., 07:54 Módosítva: 2017-11-27 06:05
3837

Nyilván nem azért kattintottak erre a cikkre, mert eddig nem tudták, milyen durva lehetett a középkorban élni, de azért mégis:

Nagyon durva lehetett a középkorban élni!

A keresztény Európa legfejlettebb részein, a Francia királyságban és a Német-Római-birodalomban például évszázadokon keresztül valóságos dilijárványok söpörtek végig. Egész települések csúsztak bele kollektív hallucinációkba, vizionáltak angyalokat vagy démonokat, éltek át közös viszketést, mindenkit gúzsba kötő kínt, mintha csak Dante Purgatóriumába pottyantak volna. A korabeli krónikákban egészen bizarr jelenetekkel találkozunk: 1374-ben Aachenben és 1518-ban Strasbourgban például feljegyezték, hogy egyik napról a másikra önkívületben táncoló emberek lepték el az utcákat, és a bizarr karnevál több résztvevője a szó szoros értelemben a végkimerülésig ropta – rajtuk mondjuk nyilván nem segített a logikusnak tűnő „Hadd táncolják ki magukból a kórt!” orvosi utasítása sem.

Ráadásul az időről időre felbukkanó rontás valóban meggyötörte a testet. Voltak, akik úgy írták le az érzést, hogy hangyák fúrták be magukat a bőrük alá, mások úgy érezték, kard nélkül belezik ki őket. Az áldozatok teste is deformálódott: a nyak furcsa görcsben csavarodott meg, a végtagok eltorzultak, és üszöktől feketedtek meg. És ha nem amputálták idejében az elhalt ujjakat, kezeket, lábfejeket, akkor az üszkösödés gyorsan átterjedt más testrészekre, halállal fenyegetve az áldozatot – igaz, a kor orvosi viszonyai között az amputálás sem volt épp megnyugtató opció.

A keresztény séma szerint a bizarr kórságot spirituális jelenségként fogták fel; igaz, ez a séma rögtön kétféle értelmezésre adott lehetőséget:

  1. Isten csapott oda a bűnösöknek, és ezt a bűnt alázattal kell viselni.
  2. a Sátán ügynökei rontották meg az ártatlanokat, és ezt a rontást ki kell purgálni.

A kétféle értelmezés alapján azután azokat, akiken megmutatkozott a démonokkal megküzdő egyiptomi remetéről, Szent Antalról elnevezett kór, vagy vezeklőknek, vagy boszorkánynak, vagy a boszorkányság áldozatának tartották – és sokszor csak a véletlenen múlt, hogy az ember melyik kategóriába került. De az inkvizíció intézményesülésével és a boszorkánysággal kapcsolatos hisztéria elharapódzásával egyre gyakrabban a második értelmezés vált uralkodóvá, és ahol felütötte a fejét a kór, ott az egyházi és világi hatóságok a betegséget leginkább egy kiadós boszorkányüldözéssel akarták gyógyítani.

Tovább

A merénylet, ami két fotós életét is örökre megváltoztatta

november 25., 12:07 Módosítva: 2017-11-26 13:43
659

Két fotósnak is sikerült emlékezetes képet készítenie arról a pillanatról, amikor merénylő támadt Kennedy elnök merénylőjére a dallasi rendőrség alagsorában, 1963. november 24-én. A fegyveres férfi közvetlen közelről kivégezte a rabláncon vezetett Lee Harvey Oswaldot. A merénylő merényletéről készült fotók nem csak egyedülálló kordokumentumai a hírfotózásnak, hanem a két fotós életét is örökre megváltoztatták:

egyikük Pulitzer-díjas, ünnepelt sztár lett, és több tízezer dollárt keresett a képén, a másikuknak derékba tört a karrierje, depressziós lett, amiből már sosem épült fel.

Pedig, a két fotó szinte azonos pillanatban készült, a két fotóst alig egy-két méter választotta el egymástól. Az egyik kép pontosan elkapta a pillanatot, ahogy a merénylő arca eltorzul a testét ért lövéstől, és rögzíti a rémületet a körülötte állók arcán, a másik fotó viszont a másodperc tört részével ugyan, de a merénylet előtt készült. Nem nehéz kitalálni, hogy melyik kép melyik karrierúthoz vezetett.

Tovább

Hogy repülhetnek 4 kilométer magasra a pókok?

november 24., 05:17 Módosítva: 2017-11-25 08:05
393

Repülő pókok? Mi ez, a Sharknado nemhivatalos folytatása? A pók egy ijesztő állat, még futva vagy a hálójában peckesen feszítve is. De hogy repülni is tudnak?!

Bizony, hogy tudnak. Már Charles Darwin, az evolúcióelmélettel előálló természettudós is feljegyezte, hogy hajóját, a HMS Beagle-t egy napon ellepték a sárkányrepülőző pókok, méghozzá egy viszonylag nyugodt és tiszta napon.

Tovább

Sosem találná ki, kik vitték sikerre a koffeinmentes kávét

november 23., 05:14 Módosítva: 2017-11-24 14:11
210

Bár az igazi kávéínyencek úgy néznek a koffeinmentes változatokra, mint az alkoholmentes sörre vagy a guminőre szokás, tény: a koffeinmentes szuper találmány mindazoknak, akik a kávé ízét szeretik, de a koffein hatásait inkább kihagynák. (Akkor is, ha a közismert hatások között azért bőven akad tévhit is.)

Ludwig Rodelius
Ludwig Rodelius

Kávét nagyon régóta fogyaszt az emberiség, de abban a formában, ahogy ma isszuk, vagyis forró reggeli italként, csak a 15. században kezdett el felbukkanni, és a 17.-ben elterjedni (azelőtt a tipikus napindító ital a sör volt Európa-szerte). A koffeinmentes kávét az 1900-as évek elején egy Ludwig Rodelius nevű német illető találta fel, hogy hogyan, arról két eredetmítosz is forog. Az egyik szerint tudatosan kereste a kávé koffeintelenítésének útját, mert az apja a túl sok kávéivással súlyosbított szívbetegségbe halt bele. A másik szerint a kávékereskedőként dolgozó Rodelius egyszer balesetet szenvedett, és kis híján elsüllyedt hajóról származó szállítmányt kapott, ahol a kávés zsákokat eláztatta a tengervíz. Mivel nem akarta kidobni, megvizsgálta, hátha fogyasztható így is a kávé – és meglepve vette észre, hogy a sós víz az ízt nem mosta ki belőle, csak az élénkítő-felpörgető hatást, vagyis az azért felelős koffeint.

Tovább

Miért éppen 9 perc plusz alvást enged a szundi gomb?

november 22., 07:09 Módosítva: 2017-11-23 05:26
837

A szundi funkció minden ébresztőóra alaptartozéka, és tényleg tök jó dolog, hogy reggelente nagy kegyesen hagy még pár percre visszaaludni a vekker (igaz, úgy is lehet értelmezni, hogy kétszer ver fel álmunkból). Az a „pár perc” pedig szinte minden esetben kilenc, legyen szó mechanikus ébresztőóráról, elektronikusról vagy az okostelefonok beépített, esetleg külön letölthető alkalmazásairól. De vajon miért éppen kilenc? Miért nem tíz?

Telechron 7H241 Snooz-Alarm
Telechron 7H241 Snooz-Alarm
Fotó: telechron

A szundi gomb az órán nem is olyan régi találmány: az első ilyen vekkert 1956-ban dobta piacra a General Electric, ez volt a Telechron 7H241 Snooz-Alarm, amit a reklámkampányban „a világ leghumánusabb ébresztőórája” szlogennel igyekeztek eladni. (Egy korabeli rádióreklámot meghallgathat itt, egészen csodálatos.) Érdekes módon a dolog nem lett azonnal nagy siker, csak három évvel később kapcsolt a konkurencia, hogy le kellene másolni ezt a funkciót, aztán a hatvanas években kezdett el igazán elterjedni, és végül az olcsó digitális órák világhódításával lett alapfunkció mindenhol.

Tovább

A fajok eredetébe Darwin Istent is belevette

november 21., 07:14 Módosítva: 2017-11-21 18:40
347

Vallás és tudomány viszonyával kapcsolatban a bonyolultabb filozófiai, teológiai vagy tudományelméleti kérdések helyett gyakran szokták anekdotisztikus életrajzi sztorikkal megfogni a lényeget, legalábbis megpróbálni, azt, amit a próbálkozók éppen annak tekintenek. Galilei elítélése, Einstein hite, nagy tudósok váratlan megtérése, a vallás béklyóit levető ateista zsenik: a vallásos/ateista tudományos példabeszédek külön zsánert alkotnak, a sztorik városi legendaként önálló életre kelnek, többnyire függetlenül attól, hogy mennyi a valóságalapjuk.

Mint Darwinnál. Az evolucionista elmélet megalkotóját ugye még másfél évszázad után is szokták az egyház ősellenségének ábrázolni, és vannak helyek, ahol a tudományban tényként kezelt evolucionizmus az iskolákban csak egy választható opció, csakúgy, mint a kreacionizmus. Ez az éles Darwin kontra Biblia beállítás már csak azért is érdekes, mert a mainstream katolikus teológiának rég nincs már olyan nagy baja a darwini elmélettel, a bibliai teremtéstörténetet többnyire allegorikusan értelmezik, az ember fokozatos kifejlődését a főemlősök közül nem vitatják – igaz, a kreacionista fundamentalizmus jellemzően nem is a katolikusságból nő ki.

Tovább

Miért kanyarognak a folyók?

november 20., 07:38 Módosítva: 2017-12-12 09:17
196

Miért lát ma gyerekrajzokat az Indexen? Mert gyereknap van!

Ha látott már kanyonokat, amiknek a mélyén méltóságteljesen kanyarog a folyó, jó, ha tudja: azt a mély kanyont bizony az a hömpölygő folyó vágta ki. Ezek a folyók még évezredeken át fognak ugyanezen az útvonalon áramlani a kősziklamederben. Máshol, ahol a talaj puhább, a folyók kanyarulatai vad hurkokat vesznek - érdekes módon még teljesen sík terepen is, ahol látszólag minden azt indokolná, hogy nyílegyenesen folyjanak.

Tovább

Hogy lesz fiúkrokodil a szobahőmérsékletből?

november 19., 08:41 Módosítva: 2017-11-19 22:37
130

A nemek kialakulását befolyásoló mechanizmus a hüllőknél két tényezőtől függ: a genotípustól és a hőmérséklettől. A genotípusos csoportba tartozó lényeknek, mint a madaraknak és az emlősöknek, nemi kromoszómáik vannak. A hüllőknek ebből kétféle van: X és Y. Egyes fajok, például a teknősök, vagy az olyan gyíkok, mint a zöld iguána, egyaránt rendelkeznek X és Y kromoszómákkal. A nőstények homogametikusak, vagyis két egyforma X kromoszómájuk van. A hímek heterogametikusak, egy X és egy Y kromoszómával.

Tovább

A fing, ami tízezrek halálához vezetett

november 18., 08:20 Módosítva: 2017-11-19 08:52
610

Ha legközelebb a Gyalog galoppot nézi, és a francia váras legendás jelenetben (jó, melyik jelenet nem legendás abban a fimben) ezt a mondatot hallja:

Bűzfelhőt eresztek az orrod alá!

gondoljon arra, hogy a történelem során legalább két komoly vérontás indult egy-egy orr alá eresztett bűzfelhő, vagyis fing miatt.

Tovább

A feltaláló, akit csipszes dobozba temettek

november 17., 05:01 Módosítva: 2017-11-18 08:49
186

A gerinces élőlények közül az embernek sikerült a legjobban misztifikálnia a dekompozíciót, vagyis a test bomlását. Oké, az elefántok meggyászolják a halottaikat, és a majmok is megértik a vetélés fogalmát, de a lovával temetkező indiánt vagy az 1973-as Pontiac Catalinájával a Valhallába tartó megboldogultat az emberiség termelte ki. (És ezek csak a való életből ellesett példák: a Nagy Lebowski hamvasztásos jelenetét meg se említettük.)

Ezek után meglepő, hogy volt, aki egy csipszes dobozban akart örök nyugalomra térni? Ha a fentiekkel nem vagyunk tisztában, akkor igen – és ehhez a történethez sem árt tudni, hogy az a csipszes doboz nem akármilyen csipsz volt, az elhunyt pedig nem akárki, hanem Frederic Baur, a Pringles henger alakú csipszes dobozának feltalálója.

Tovább