Pár milliárd éve az univerzum narancssárga volt

10 órája Módosítva: 2018-02-24 08:41
443

Milyen színű a világűr? Ravasz kérdés, hiszen az ember kapásból rávágná, hogy tök fekete, eztán eszébe jutna, hogy a világűr ugye alapvetően üres, a semminek meg van egyáltalán színe? A fekete az egy szín, vagy az összes többi szín hiánya? Akkor fogalmazzuk meg kicsit tudományosabban azt, hogy "milyen színű": mekkora frekvenciájú elektromágneses sugárzás figyelhető meg véletlenszerűen bárhol az univerzumban? Erre már van egészen egzakt válasz: 160,4 gigahertz körüli mikrohullámú zajt mérhetünk, ha csak úgy belenézünk a világűrbe egy analóg parabolaantennával. Ezt hívjuk kozmikus háttérsugárzásnak, ami az ősrobbanás óta mindenhol ott van a világegyetemben, és ami messze kilóg az emberi szem által észlelt hullámhosszok tartományából - tehát nyugodtan mondhatjuk rá, hogy fekete.

Viszont ez nem mindig volt így. Bő 13 milliárd évvel ezelőtt úgy 400 ezer éven át a világűr ragyogó narancssárga volt.

Hát ez meg hogy lehet?

Tovább

Több neve van, mint Ságvárinak, és az egyik az, hogy Paul McCartney

tegnap, 05:08 Módosítva: 2018-02-23 12:14
87

A Horthy-rendszer egyik emblematikus baloldali figurájáról, Ságvári Endréről maradt fenn az az anekdota, hogy mielőtt '44 júliusában egy csendőrökkel vívott tűzpárbajban meghalt, haldoklás közben a csendőrök kérdésére, hogy mi a neve, azt mondta: „Harminckét nevem volt, találjátok ki, melyik az igazi.”

De hol van Ságvári neveinek száma a rózsák neveinek számától! Igaz, Ságvári csak egyetlen ember volt, míg rózsából annyi van, mint... Mit gondol, mennyi? Ha azt mondom, több ezer, talán már csak legyint, hogy nagyzolok, mint bizniszmagyar sízőnő a félcsőben. Pedig a jó válasz az, hogy ma már több millió rózsafaj van a világban. Igaz úgy, hogy igazából viszont csak olyan 150-200.

Nyugalom, nem bonyolódtam bele a számokba, mint rezsibiztos a gázszámlába. Rögtön minden a helyére kerül.

Tovább

A katona, aki egyetlen háború alatt három különböző ország seregében harcolt

február 22., 06:12 Módosítva: 2018-02-23 00:22
426

A normandiai partraszállás során az amerikaiak elfogtak egy katonát, akit német egyenruhába öltözött japánnak hittek. Pedig mint később kiderült, se japán, se német nem volt: Jang Kjongdzsong Koreában született, de a sors olyan szeszélyesen rakosgatta a történelem sakktábláján, hogy egyetlen háború alatt három idegen nemzetet is kénytelen volt szolgálni a csatatéren.

Tovább

Mik voltak a holdraszállás során először elhangzó szavak?

február 21., 05:14 Módosítva: 2018-02-21 22:47
610

2019-ben ünnepli majd az emberiség a technológiai fejlődésének csúcsának, az Apollo-11 küldetésnek, a Holdraszállásnak ötvenedik évfordulóját. Annak, hogy Neil Armstrong az első emberként 1969. július 20-án a Holdra léphetett, hosszú története van, telis-tele rengeteg izgalmas, drámai, olykor tréfás részlettel.

Tovább

A kígyók egereket esznek, és ez nagyon jó a növényeknek

február 20., 05:12 Módosítva: 2018-02-21 07:19
92

Van egy nagyon régi vicc az aranyhalról és a cápáról, amikor utóbbi helyettesíti az előbbit, mert az szabira megy. Aztán amikor az aranyhal megkérdezi, hogy volt-e valami érdekes, a cápa elmeséli: egy ember kifogta és azt kérte tőle, hogy érjen a földig a pénisze, mire ő leharapta a lábait. Valami hasonló kapocs létezik a kígyók és a méhecskék között is: mindkettő segíti a növények elterjedését, csak míg a méhek ezt a virágok beporzásával érik el, a kígyók egerek felzabálásával.

Tovább

Henry Ford várost akart építeni az dzsungelben, de a dzsungel másképp gondolta

február 19., 05:09 Módosítva: 2018-02-19 16:20
132

Henry Fordnak nagyon sokat köszönhet a világ. Ő többek között az autóipar, a futószalagos gyártósor és a modern tömeggyártás egyik úttörője, de még a hétvégi pihenést is neki köszönhetjük. Nagy szerepe volt Detroit városának felvirágoztatásában és úgy gondolta, ha ezt megcsinálta Amerikában, miért ne tudná megcsinálni Brazíliában, az amazóniai dzsungel közepén is. Főleg, hogy az őserdőben ott a sok gumifa, őt meg amúgy is lehúzzák a drága gumibeszállítók. Így hát megpróbált várost létrehozni a dzsungelben. Kétszer. És a természet kétszer közölte vele a maga sajátos nyelvén, hogy nem kéne.

Tovább

Amikor az amerikai kormány tudatosan mérgezte a zugivókat

február 18., 11:51 Módosítva: 2018-02-19 09:43
155
Az amerikai szesztilalom elsősorban a filmeknek köszönhetően úgy él az utókorban, amikor is Al Capone irányításával az USA egy hatalmas szeszcsempész alvilági birodalommá vált, véget nem érő bandaháborúkkal és géppisztollyal lövöldöző gengszterekkel. Vagy úgy, amikor is a szervezett bűnözésre válaszképpen az amerikai igazságszolgáltatás létrehozza az FBI-t J. Edgar Hooverrel az élén, és leszámol azokkal, még jobban kiterjesztve így a szövetségi kormány hatalmát. A szesztilalomnak viszont van egy másik, kevésbé ismert oldala, amely a hétköznapi emberekre talán mégis nagyobb hatással volt.

A szesztilalom története még a 19. század végére nyúlik vissza, amikor is az USA-ban az elsősorban Németországból bevándorolt iparosoknak köszönhetően elszaporodtak a sörgyárak és egyre több ipari méretű sörfőzde nyílt az országban. Ezek a sörgyárak, hogy el tudják adni termékeiket és biztosítsák piaci helyzetüket, egyre több "saloont" nyitottak, amit ma szimplán csak kocsmának hívunk. A nagy mennyiségű sörgyártás miatt ezek a szalonok annyira elszaporodtak, hogy bizonyos nagyvárosokban 150-200 főre jutott egy, és néhány közülük prostituáltakkal vagy szerencsejátékokkal igyekezet még több vendéget becsalogatni. A sörgyárak agresszív üzletpolitikája és az ennek eredményeképp növekvő tömeges alkoholfogyasztás természetesen nagy ellenszenvet váltott ki a társadalom jelentős részéből. Ezért is alakulhatott meg 1893-ban az Anti-Saloon League (szabad fordításban: Kocsmaellenes Liga), zászlajára tűzve a tilalom bevezetését.

Tovább

A szibériai kannibálsziget legendája

február 17., 08:02 Módosítva: 2018-02-18 08:13
3624

Van egy Nazino nevű kicsi sziget Szibériában, 800 kilométerre északra Tomszk városától, amit Halál- vagy Kannibálszigetnek is neveznek. Négyezer, a kommunista hatalom szerint káros és haszontalan elemnek tartott ember halt meg ott, jobb híján egymásra vadászva, emberhúsán tengődve. A Sztálin vezette Szovjetunió egyik legsötétebb horrorsztorija a Nazino-incidens.

maxresdefault
Tovább

Legalább ötszáz évre tervezik a felhőkarcolókat

február 16., 05:29 Módosítva: 2018-02-16 21:11
85

A felhőkarcolók esetében általában az oldalirányú terhelést okozó események, a szélsőségesen erős viharok és a földrengések okozhatnak meghibásodást, ezek terhelhetik túl az épületet. Az Egyesült Államok nyugati partján inkább a szeizmikus mozgás, míg a keleti parton a hurrikánok jelenthetnek gondot.

Tovább

A 17. század extrém sportja: a rókadobálás

február 15., 05:02 Módosítva: 2018-02-16 11:10
855

A pár évszázaddal ezelőtti korokra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint amikor a technikai és társadalmi fejlettség még elég alacsony volt, cserébe az ember békében és harmóniában élt a természettel, nem pusztította és zsigerelte ki a végsőkig az élővilágot, mint ma. Ebben persze van némi igazság, de a teljes képhez hozzátartozik azért pár, mára elfeledett, vagy legalábbis a történelemkönyvekben csak nagyon apró betűkkel szereplő motívum is.

Ilyen például a 17. század legbizarrabb látványsportja, a főleg a mai Németország területén elterjedt Fuchsprellen, azaz a rókahajítás, ami az állatkínzásnak majdnem azon a szintjén áll, mint az akkoriban Európa-szerte elterjedt ünnepi macskaégetés (erről a szokásról itt írtunk bővebben, macskatulajdonosok óvatosan kattintsanak).

Tovább

A szerelem istennője egy levágott péniszből született

február 14., 07:13 Módosítva: 2018-02-14 17:10
467

A modern szerelem valami nagyon személyes, valami nagyon a lélekből fakadó, ami akkor is az intimitást sugallja, amikor ezt az intimitást ország-világ elé tárjuk. De a szerelem nem volt mindig romantikus, érzelmes vagy érzékeny: a régebbi korokban sokkal kozmikusabb vágyként képzelték el, amely egyaránt áthatja az állati, az emberi és az isteni világot. Ennek megfelelően a szerelem istennőjének származása az ősi mitológiákban szorosan kapcsolódott a természeti törvények kialakulásához, melyeket a vallásos képzelet a különböző istengenerációk váltakozásán keresztül mutatott be.

Tovább

A részeg pék, aki utolsóként hagyta el a Titanicot

február 13., 04:52 Módosítva: 2018-02-14 07:35
871
Charles Joughin
Charles Joughin

A brit Charles Joughin pék volt, és ebben a minőségében több hajón is teljesített szolgálatot. A leghíresebb munkája viszont kétségkívül az volt, amikor 32 évesen a Titanic főpékje lett, ahol 13 pék dolgozott a keze alatt.

A tervezői által elsüllyeszthetetlennek titulált Titanic 1912. április 11-én indult el Nagy-Britanniából az Egyesült Államok felé, de három nappal később jéghegynek ütközött, és mégiscsak elsüllyedt, 1517 ember halálát okozva. Bár hivatalosan csak ezt az egyetlen utat érte meg, Joughin kettőn is vele tartott, mert a legénységgel a fedélzeten volt akkor is, amikor a belfasti hajógyárból a southamptoni kikötőbe szállították, ahonnan elindult New Yorkba, ahová sosem érkezett meg.

Tovább

Az amerikai dollár a szarvas után kapta a becenevét

február 12., 05:56 Módosítva: 2018-02-13 03:09
220

Aki már látott angolul filmet vagy járt az USA-ban, az egész biztosan hallotta már a buck kifejezést, ha pénzről volt szó. (Ezt magyarul talán a dolcsi szóval lehetne fordítani, ha muszáj valahogy.) Bár ez manapság szlengnek számít, a kifejezés legkésőbb az 1700-as évekből származik és a szarvasoknak köszönhető.

Tovább

Aki egész életében király volt, hacsak túl nem élte a halálát

február 11., 09:56 Módosítva: 2018-02-12 06:17
76

Ha valakire azt mondjuk, hogy született uralkodó, akkor arra gondolunk – ahogy a Született feleségeknél vagy a Született gyilkosoknál –, hogy valakik ösztönösen azt csinálják, amihez legjobban értenek. Lásd: Gyurcsány Ferenc egy született... – szóval értik. No, tehát ha valakire azt mondjuk, született uralkodó, azt gondoljuk, hogy igen, őt uralkodásra teremtette a sors.

Ezzel szemben I. János, a sok I. Jánosból az Utószülött művésznevű I. János elmondhatta volna magáról, hogy ő tényleg királynak született: király volt ugyanis a megszületése pillanatától a halála pillanatáig (már feltéve, hogy mint a címben is írtam, ez utóbbit nem élte túl). Hogy miért csak mondhatta volna? Mert I. Utószülött János nemcsak a legfiatalabban trónra került király volt, hanem a legfiatalabban meghalt is: nem egész öt napot élt és uralkodott, már amennyire ez uralkodás volt (semennyire).

Jean Ier Bier
Fotó: Wikipedia
Tovább

Taposóaknák millióit rejti a homok a Szaharát kettévágó fal tövében

február 10., 12:09 Módosítva: 2018-02-11 13:52
246

Lényegében a második leghosszabb falrendszer a világon a kínai nagy fal után, mégis kevesen ismerik a nyugat-szaharai, vagy marokkói homokfalat, ami 2700 km hosszan vágja ketté a sivatagot Afrika északnyugati csücskében. A Nyugat-Szaharát magához csatoló Marokkó által az 1980-as években nagyrészt kőből és homokból emelt berm vonalában települt a világ egyik legsűrűbb aknamezője is, becslések szerint összesen akár több millió akna is megbújhat a homoktenger alatt. A fal árnyékában húzódó megoldatlan konfliktus már évtizedek óta tart, és nem igazán látszik a vége.

Tovább

Miért hűt jobban nyáron a forró tea, mint a hideg sör?

február 9., 05:00 Módosítva: 2018-02-10 07:58
363

Már alig bírod a kánikulát? Ne hideget igyál, inkább egy bögre jó forró teát! - a jótanácsot mindenki sokszor hallotta már, talán ki is próbálta, és csodálkozott, hogy tényleg működik. Mert tényleg működik, trópusi országokban régi hagyománya van a hőség ilyen enyhítésének. Pedig ez ellentmondani látszik a fizikának meg a józan észnek is, ami azt diktálná, hogy a hideg hűt, a meleg meg fűt.

Csakhogy az emberi testben ennél egy kicsit bonyolultabban működnek a dolgok.

Tovább

A meteor, ami megmentette a kereszténységet

február 8., 05:09 Módosítva: 2018-02-09 00:40
421
Constantinus látomása, Raffaello Sanzio: In hoc signo vinces (freskó részlet)
Constantinus látomása, Raffaello Sanzio: In hoc signo vinces (freskó részlet)
Fotó: Wikipedia

A kereszténységnek Jézus halála után még jó pár évszázadig elég sanyarú sors jutott a Római Birodalomban: maga a vallás az ókeresztény gyülekezetekkel együtt tiltottnak számított, a híveket üldözték, sűrűk voltak a mártírhalálok. Ez egészen 313-ig tartott, amikor Nagy Konstantin császár kiadta a szabad vallásgyakorlást engedélyező milánói ediktumot, és azzal legalizálta a kereszténységet, utat adva ahhoz, hogy aztán a birodalom, majd egész Európa domináns vallásává nőjön. Később ő hívta össze az első niceai zsinatot, ami történelmi jelentőségű volt az egyház szervezetté válásában és megerősödésében. Például itt fogadták el a Húsvét időpontját, és a niceai hitvallást, amit máig szinte az összes keresztény felekezet elfogad és használ (a magyar köznyelv Hiszekegy néven ismeri).

Szóval Konstantinnak (akit az első keresztény római császárnak is tartanak, bár elég homályos, hogy hivatalosan valaha megkeresztelkedett-e) nagyon sokat köszönhet a kereszténység. De vajon mi indította erre az uralkodót? Hát az, hogy jelet látott, egyenesen az Úrtól, ami segített neki megnyerni élete legfontosabb csatáját, és azzal felülni a trónra.

És ami a kutatások szerint valójában nem volt más, mint egy hullócsillag, kicsit tudományosabban egy meteor, vagy inkább meteorraj.

Tovább

A tarkóra nőtt Voldemort a valóságban is létezhetett

február 7., 05:14 Módosítva: 2018-02-07 23:17
660

Gyerekkoromnak meghatározó része volt a Harry Potter-univerzum. Csak Harry Potter-könyveket voltam hajlandó elolvasni, a filmeket (legalábbis az első hármat, amíg még hűek próbáltak lenni a könyvekhez) számtalanszor láttam, a számítógépes játékokat is végigjátszottam, egyszerűen imádtam az egészet. Mindössze két dolog volt, amitől féltem: a kis gnómoktól és Mógus professzortól a tarkójára nőtt Voldemort nagyúrral. Fene se hitte, hogy utóbbi a valóságban is létezhetett.

Mógus professzor, a tarkóján Voldermort nagyúrral a Harry Potterben
Mógus professzor, a tarkóján Voldermort nagyúrral a Harry Potterben
Tovább

Létezik egy cápafaj, amit akár meg is lehet sétáltatni

február 6., 05:12 Módosítva: 2018-02-06 17:25
339

A kilencvenes években csak úgy pörgött az USA-ban a rajzfilmgyártás, sok amerikai mese – mint a Jumanji, a Dexter laboratóriuma, a Godzilla vagy A bolygó kapitánya – hozzánk is eljutott. Arra már nem emlékszem, hogy valamelyik tévé adta-e, de videón meg lehetett venni az Utcai cápák című rajzfilmsorozatot is, amiben cápává mutálódott fiatalok szántották fel az utcákat nagyon menő módon.

Azt nem tudni, hogy a cápákat gyűlölő Donald Trump erre alapozza-e az utálatát, minden esetre ha valaki ki szeretné borítani az amerikai elnököt, akkor jó ha tudja: valóban létezik egy olyan cápafaj, amit akár meg is lehetne sétáltatni a Fehér Házban.

Hemiscyllium ocellatum beach
Fotó: Wikipedia
Tovább

Az ember, akinek bíróságon kellett bizonyítania, hogy él, de nem sikerült

február 5., 05:41 Módosítva: 2018-02-06 07:29
891

Megvan a Gyalog-galopp klasszikus jelenete a hullaszállítókkal, meg az öregemberrel, aki bőszen bizonygatja, hogy ő még él? Azért elevenítsük fel a biztonság kedvéért:

Ilyen abszurdot csak a Monty Python tud kitalálni, ugye? Hát, nem: egy Donald E. Miller, Jr. nevű fickó egészen hasonlóan járt az amerikai bíróságon pár éve (igaz, őt a végén nem csapták tarkón egy bunkósbottal).

Tovább

Texasban elismerték egy sorozatgyilkos népességszabályozó módszerét

február 4., 07:14 Módosítva: 2018-02-05 08:46
184

Tom Moore demokrata képviselő 1971-ben elkövette az év legnagyobb átverését, amikor rávette törvényhozó kollégáit egy állami elismerés megszavazására, ebben ugyanis a bostoni fojtogatóként elhíresült Albert De Salvo érdemeit méltatták. Az ehhez hasonló elismerésekben általában híres alkotók munkáját szokták honorálni.

Tovább

Oscar macska kiszagolja a halált

február 3., 07:17 Módosítva: 2018-02-04 14:24
1157

Bostontól alig egy órányira délre, Providence városban él Oscar, a macska, aki képes megjósolni az emberek halálát. A különleges képességű állat 2007 óta él a Steere House idősek otthona harmadik emeletén, ahol főleg Alzheimer-kórban és időskori demenciában szenvedő pácienseket gondoznak.

osc
Fotó: steerehouse.org
Tovább

A szovjetek lézerrel akartak műholdra vadászni

február 2., 05:14 Módosítva: 2018-02-03 10:55
26

Kevésen múlott, hogy az Egyesült Államok és a Szovjetunió hidegháborús fegyverkezési versenye a világűrben folytatódjon. Az űrháborús verseny kiindulópontja Ronald Reagan egykori amerikai elnök 1983-as tévés beszéde volt, amikor pár percben kifejtette a később csillagháborús tervként emlegetett elképzelését az ellenséges atomrakétákat semlegesítő SDI-programról.

A bejelentés igencsak megrémítette a szovjet vezetést, hiszen ezzel borult volna a kölcsönös megsemmisítés elve, a hírhedt MAD doktrína. Villámgyorsan kidolgoztak egy tervet arra, hogy hatástalanítani tudják az Egyesült Államok műholdjait.

Arra akarták használni az űrprogramot, hogy lézerfegyvert és rakétákat küldjenek Föld körüli pályára.

Törekvésük a Poljusz-Szkif küldetésben ért véget 1987. május 15-én, és ha akkor sikeresen pályára állt volna a felbocsátott műhold, ma egészen más világban élnénk.  

Tovább

A történelem legsúlyosabban elcsalt választása

február 1., 05:21 Módosítva: 2018-02-02 05:21
259

Libéria egy nagyjából Magyarország méretű ország Nyugat-Afrikában, azon a környéken, ahol annak idején Aranypart (ma: Ghána), Rabszolgapart (ma: Togo és egy kicsit Nigéria), és Elefántcsontpart (ma: Elefántcsontpart) terült el, erre rímelve az ország neve is Bors-part volt, a gazdag fűszernövény-ültetvényekre utalva. Libéria 1847-ben lett Libéria, Afrika első független köztársasága, amit az Amerikából visszatelepített, felszabadított rabszolgák alapítottak, persze erős segítséggel az Egyesült Államoktól. Ezt mutatja többek között a zászlajuk, ami ugyanolyan csillagos-sávos, mint az amerikai (csak egy szál csillaggal), illetve a főváros Monrovia, amit az akkori amerikai elnök James Monroe-ról neveztek el, ahogy Washington D.C-t George Washingtonról az óceán túloldalán.

Ilyen indulás mellett az országnak illene igazi mintademokráciának lennie, de a biztató kezdet után pár dolog félrecsúszott, így aztán nagyjából száz éven át gyakorlatilag egypártrendszer volt az országban. Az ellenzék elvileg nem volt betiltva, csak valahogy a választásokon mindig a nacionalista-konzervatív Whig párt kapott elsöprő többséget. (A Whig párt is amerikai mintáról kapta a nevét, ott a mai Republikánus Párt elődjét hívták így, még maga Abraham Lincoln is a tagja volt 20 évig, mielőtt az első republikánus elnök lett volna.)

Tovább

Képes-e az ember halálra enni magát?

január 31., 05:11 Módosítva: 2018-02-01 07:10
101

Addig enni, míg bele nem halsz – az ember tulajdonképpen minden karácsonyi családi vacsora alkalmával, valahol a halászlére és a töltött káposztára ráküldött első rúd bejgli magasságában elgondolkodik azon, hogy lehetséges-e ez. (És itt az elején szögezzük le, hogy nem a hosszú távú halálra evésről beszélünk, ami nagyon is lehetséges, sőt, az elhízás és az abból fakadó betegségek éves szinten több millió áldozatot szednek világszerte.)

A művészeket is régóta izgatja a kérdés, elvégre van valami költőien bizarr abban, hogy az ember a túlzásba vitt létfenntartásba haljon bele. Persze ők inkább metaforikusan értelmezik a dolgot: volt már az önmagát felemésztő fogyasztói társadalom allegóriája a hetvenes évek botrányfilmjében, a Nagy zabálásban; a kisember groteszk és kudarcba fúló lázadása a hatalom ellen Móricz novellájában, a Tragédiában; vagy a bibliai főbűnökben fürdő társadalmat figyelmeztető büntetés a Hetedikben.

De vajon képes-e az ember valóban halálra enni magát, vagy a szervezet ugyanúgy átveszi az irányítást és megvédi magát ilyen esetekben, ahogyan azt sem hagyja, hogy a fulladásos halálig tartsuk vissza a lélegzetünket?

Tovább

Az évtized szökése: egy csapat japán majom kikatapultált a fogságból

január 30., 05:13 Módosítva: 2018-01-30 21:15
993

Mindenki tudja, hogy a majmok elég ügyesek, például megértik a jelbeszédet, képesek megtanulni a kő-papír-ollót, és még szelfizni is tudnak. (Na jó, ez utóbbit nem feltétlenül direkt.) Arra viszont a kutatók se számítottak, hogy úgy fognak átszökni egy öt méter magas kerítésen, hogy egyszerűen átkatapultálják rajta magukat.

Tovább

A szovjet tudósok inkább éhen haltak, mint hogy megegyék életük munkáját

január 29., 05:40 Módosítva: 2018-01-30 06:26
1354

Leningrádnak éhen kell halnia!

adta ki a parancsot Adolf Hitler 1941. november 8-án. Addigra már éppen két hónapja tartott a szovjet város ostroma, ami a második világháború és egyben a történelem egyik legpusztítóbb eseménye volt.

A 872 napon, vagyis bő 28 hónapon át tartó ostrom alatt több mint egymillióan haltak meg, nagy részük az élelemhiány miatt. A város élelmiszerkészlete elpusztult, az utánpótlást a megszállók vágták el. Az éhező lakosság kínjában azt ette, amit talált: füvet, cukorral kevert sarat, háziállatokat, sőt később egymást is: egy nő például a haldokló férje lábából etette a gyerekeit. A háború után ezreket csuktak le kannibalizmus miatt.

Tovább

Európa legnagyobb banánültetvénye Izlandon van

január 28., 08:25 Módosítva: 2018-01-29 05:48
1407

A banán az egyik legtipikusabb trópusi gyümölcs: meleg, magas páratartalom, és sok fény kell neki, nem is csoda, hogy Európában alig-alig terem meg pár helyen. A Kanári-szigeteken, és Madeirán kívül Olaszország és Görögország déli részein vannak csak igazi banánültetvények. Ja igen, és Izlandon. Alig pár száz kilométerre az északi sarkkörtől.

Tovább

Ennél magasabbra nem épült ház Európában

január 27., 09:58 Módosítva: 2018-01-28 12:35
1755
Közvetlenül a svájci-olasz határ mellett, a Signalkuppe nevű hegy 4554 méter magas csúcsán áll a Margarita menedékház, a Capanna Regina Margherita. A Signalkuppe az Alpok ötödik legmagasabb csúcsa, de a Margarita menedékháznál nem áll magasabban ház Európában.

A menedékházat nem egyszerű megközelíteni. 3275 méterig ugyan felvisz egy felvonó, de onnan gyalog kell megtenni a maradék 1300 méternyi magasságot a csúcsig. Tulajdonképpen bárki nekivághat, de profi alpinista felszerelés és hegyi vezető ajánlott az utat keresztező veszélyes gleccserhasadékok miatt.

Ha kíváncsi, hogy néz ki a ház közelről, nézze meg ezt a rövid videót:

Négyezer méteren már a körülmények sem hétköznapiak. Jelentkezhet hegyi betegség, légszomj azoknál, akik nem járnak gyakran a magas hegyekben. Ha a kisüt a nap, akkor védelem nélkül pillanat alatt leég vagy napszúrást kap a hegymászó, a vakítóan csillogó hó pedig hóvakságot okozhat. A fényvisszaverődés olyan erős a hóról, hogy alulról sebesre képes égetni egy nap alatt a túrázó orrlikait. Ha köd vagy vihar van, könnyen el lehet tévedni, ami a hidegben végzetes lehet.

Tovább

Az ember, aki 1979-ben feltalálta az iPodot

január 26., 05:23 Módosítva: 2018-02-02 00:47
344

Hogy Steve Jobs zseni volt, az kétségtelen, elvégre ő vezette az Apple-t, amikor a cég piacra dobta a kétezres évek két emblematikus készülékét: az iPodot és az iPhone-t. Az iPod nem az első hordozható mp3 lejátszó volt, ahogy az érintőképernyővel sem az iPhone rukkolt elő, mégis ez a két eszköz lett „A” Hordozható Lejátszó és Az Okostelefon.

Az iPod 2001 októberében jelent meg. Ijesztő belegondolni, hogy annak már lassan 17 éve, ugye? Pedig lehet ezt még tovább fokozni:

az eredeti iPod terveit már 1979-ben papírra vetették, és akkor az Apple-nek még semmi köze nem volt hozzá.

Tovább