Ágnes
-5 °C
2 °C
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A vasúti kerékpárszállítás népszerű, maga a MÁV írja, hogy évente több mint háromszázezren veszik igénybe. Sőt, úgy fogalmaznak, hogy fejlesztési programjuk célja, hogy minden vonaton biztosított legyen a kényelmes, kiszámítható kerékpárszállítás.

  mavnem
  Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Index

  Ön tudja, milyen biciklit szabad felvinnie a vonatra, és milyet nem? Összefoglaltam egy ábrán:

  Vagyis az új szabályozás szerint már csak akkor vihető fel ingyen a kiskerekű (camping) bicikli, ha azt becsomagoljuk, viszont nem kell összecsukhatónak lennie. A normál kerékpárnak jegyet kell venni, mint eddig. Sokan próbálták ezt a szabályt kijátszani úgy, hogy kivették a bringa első kerekét, onnantól az már nem kerékpár volt, hanem csak egy váz, egy kerékkel, illetve egy külön kerék. Nos a rafinált időknek vége:

  A kerékpárjegyet akkor is meg kell vásárolni, ha az utas szétszereli a kerékpárját (például az egyik kerekét leszereli), de a részeket egyazon utazás során szállítja.

  Az igazán érthetetlen és rossz hír pedig az, hogy 

  Motorral vagy akkumulátorral felszerelt kerékpár a vonaton nem szállítható.

  Nesze neked mobilitás 2019!

 • Hazánk egyik legkülönlegesebb, fokozottan védett virága, a magyar kikerics rendszerint januárban, februárban nyílik. Ebből az alkalomból vezetett túrákat szerveznek egyetlen magyarországi lelőhelyén, a Villányi-hegységben lévő Szársomlyón, írja a Turista Magazin.

  A túrákra érdemes regisztrálnia annak, aki a magyar kikerics virágzását látni szeretné, ugyanis a fokozottan védett terület kizárólag szakvezetővel látogatható. Egyelőre öt alkalmat hirdettek meg, az első most szombaton lesz, a többi februári hétvégeken.

  Egyébként a magyar kikerics (Colchicum hungaricum) a volt az első, hatóságilag védett növény Magyarországon, 1944-ben. Ez a virág díszítette a forgalomból már kivont kétforintos hátlapját. Ma is a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

 • Minden iPhone-os szembesül előbb vagy utóbb a gyári böngésző, a Safari tabjainak becsukhatatlan sokaságával. De csak be lehet zárni azt a rengeteg fület valahogy! Be hát.

  Két módszer van, az egyik a közismertebb: egyesével.

  A másik a kevésbé ismert.

  1. A jobb alsó sarokban lévő kis tab ikont kell nyomni két másodpecig.

  2. Máris felugrik egy menü, ahol egyszerre becsukhatjuk őket. E!

  Erről

  • 1216
   még nem is hallottam
  • 809
   eddig is tudtam
 • A párizsi divathéten mutatta be a 2018/19-es év téli kollekcióját Simon Porte Jacquemus. A férfiaknak szánt darabok bemutatására a legalkalmasabb helyszínnek egy zárt teherautót talált, melyben összezsúfolt, menekültnek kinéző manökeneken láthatóak a kollekció darabjai.

 • Ahogy tegnapi cikkünkben is írtuk, ma hajnalban több helyen is látni lehetett a teljes holdfogyatkozást. Ezt a ritkaság számba menő égi jelenséget örökítette meg kollégánk, és a világon több fotós is. 

  A hold a földhöz legközelebb eső pontján járt a pályájának, így az átlagosnál kicsivel nagyobbnak láthattuk. A Föld Holdra vetülő árnyéka pirosas színű lesz, emiatt "vérholdról" is beszélnek sokan. A vöröses szín ugyanannak a jelenségnek köszönhető, mely miatt a naplemente rózsaszín, vörös vagy narancsos színű. A Föld légköre egy kicsit megtöri a napfényt, amely elhajol a Föld oldala mentén és eléri a Holdat. Emiatt a Nap fényének csupán vörös komponense világítja meg kísérő égitestünket

 • Megint felrobbantottak egy bankautomatát Németországban. Ott ez elég gyakran előfordul, egy erre szakosodott banda újra és újra ezzel próbálkozik. A módszer lényege (ki ne próbálja!), hogy egy csövön gázt vezetnek a szerkezetbe, és berobbantják. Most is ez történt, a Lipcse közelében lévő Hermsdorfban a bankautomata darabokra esett,  a tolvajok mégsem tudtak elvinni egyetlen eurót sem.

  Az automatába épített biztonsági rendszer ugyanis ilyen esetben azonnal megszínezi és használhatatlanná teszi a bankjegyeket. A robbanás ereje amúgy akkora volt, hogy a közelben 16 ablaktábla sérült meg, a kár 50 ezer euró, ami alsó hangon is közel 16 millió forint. (via Bild