Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

D  VG20200205005
2020.03.11. 14:09 Módosítva: 2020.03.11. 14:09

Rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött szerdai ülésén a kormány. Ezt az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt mondta: „Azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében.”  Hozzátette: hazánkban jelenleg egyedi megbetegedések vannak, ugyanakkor csoportos megbetegedések, gócok is kialakulhatnak. Magyarországon jelenleg nem ez a helyzet, de a megbetegedés tömegessé válhat. Nem sokkal 3 óra előtt a Magyar Közlönyben is megjelent a kormányrendelet.

A kormány szakemberekkel és az uniós országokkal is folytatott megbeszéléseket, minden lépést egyeztetnek, különösen Szlovéniával és Ausztriával. Ahhoz ugyanis, hogy az olaszországi gócpontú fertőzés terjedését meg tudják akadályozni, leginkább ezzel a két szomszédos országgal kell együtt dolgozni.

A következő órákban és napokban kormányrendeletek fognak megjelenni, amelyek  Gulyás szerint egyértelműen tisztázzák a helyzetet.

A kormány bejelenti a veszélyhelyzetet - Vágatlan

A legfontosabb intézkedések:

  • Beutazási tilalom lesz Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó. Nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le; a karanténokról szóló határozatokat a határon megkapják.
  • A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal (valójában 24 órán belül) visszaállítják a határellenőrzést; a repülő-, vonat- és buszjáratok fogadását Olaszországból leállítják szerda éjféltől; onnan csak a magyar állampolgárok bejutását biztosítják, de ez minden érintett határszakaszon személyi ellenőrzést jelent.
  • Szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevőket, és azokat is, akik megszegik a karantént.
  • Bezárják az egyetemeket, csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől; az egyetemi oktatás csak távoktatásként történhet. 
  • A 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják. Ez a gyárakra, munkahelyekre, éttermekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, a szórakozóhelyekre, mozikra és színházakra azonban igen, függetlenül a nézők számától. Zárt kapus meccsek lesznek a futballban is.
  • Azt egyelőre nem tudni, az intézkedés érinti-e a templomi miséket, erről egyeztetések folynak. A döntés nem vonatkozik az Országgyűlésre, mert annak „háborúban is ülésezik és üléseznie kell”, mondta Gulyás.
  • Felfüggesztik a Határtalanul programot.
  • Megtiltják az iskoláknak a külföldi kirándulásokat.
  • A diákok nyári kéthetes külföldi nyelvtanfolyamát is egy évvel elhalasztják.
  • A technikai rendelkezéseket is könnyítik, így például a lejáró okiratokat (például személyik, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a veszélyhelyzet, azok érvényesek továbbra is.

Gulyás szerint a betegség gyerekeknél nem jellemző, így nem indokolt az iskolák bezárása. Az Európai Unió 28 tagállamából 15 ország döntött az iskolák teljes vagy részleges bezárásáról, de a miniszter szerint mi ahhoz a 13 országhoz tartozunk, amelyek úgy látják, hogy az iskolák bezárására egyelőre nincs ok. Amint gyerekeket is fog érinteni a vírus, újabb intézkedésekről dönthetnek. „Teljesen kizárt”, hogy az egymillió iskolás gyerek ne lépjen ki az utcára Gulyás szerint.

Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én.
Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az intézkedések visszavonásig érvényesek. Ez a helyzet hetekig, hónapokig eltarthat, lesznek gazdasági károk, de első az emberek egészsége Gulyás szerint. „A római jog óta a kárviselés is közös” – mondta a bezárásokról és az amiatt majd bekövetkező gazdasági károkról Gulyás.

Újságírói kérdésre Gulyás azt mondta:

  • Aki az elmúlt napokban elutazott, az „nem nevezhető legfelelősebb magatartásnak”, de a külképviseleteken jelentkezzenek a kint ragadt magyarok, őket aztán összesítik majd, és a külképviseletek egyeztetnek a kormánnyal, hogy mi legyen velük. A vegyes házasságoknál speciális szabályokat is hozhatnak, de egyelőre csak magyar állampolgárok jöhetnek be Magyarországra.
  • Államtitkárok és miniszterek is csak engedéllyel utazhatnak külföldre.
  • Közúti ellenőrzéseknél cellainformáció alapján fogják megállapítani, ki hol járt.
  • A háziorvosok szerepében nem kell egyelőre változás, az ország kellő számú maszkkal rendelkezik, egészen speciális maszk, úgynevezett félálarcból több mint hatvanezer van, és ezeket azok a dolgozók kapják, akik olyan kórházakban dolgoznak, ahol koronavírus-fertőzés gyanújával kezelnek embereket.
  • 120 ezer, már megrendelt maszk áll Hamburgban, mert a németek teljes exporttilalmat rendeltek el, azt sem engedik ki, amit mi megrendeltünk.
  • Gulyás szerint mindenféle maszk megvédhet a koronavírustól, csak az a kérdés, mennyire teljes körű az a védelem, de az ország mindent megtesz, hogy beszerezze a szükséges felszereléseket.
  • „A szappanos kézmosás is kézfertőtlenítésnek felel meg” – mondta Gulyás a kézfertőtlenítőkről és azok lehetséges hiányáról. 
  • Az otthoni karantént a rendőrség ellenőrizni fogja, erről akár külön tényállást is létrehozhatnak egy kormányrendeletben.
  • Minden magyar állampolgár döntse el maga, hazajön-e fertőzött országból. Gulyás személyes véleménye, hogy aki életvitelszerűen ott él, az ne jöjjön haza.
  • „Kacsa” a hír, miszerint lezárják Budapestet vagy a nagyobb városokat.
  • Mindenkinek azt ajánlják, hogy tegyék meg azokat a megelőzési lépéseket, amiket megtehet. Tehát ha valaki tud távmunkában dolgozni, az tegye meg.
  • 37 laborban végeznek koronavírusteszteket, ezek mind állami laborok. 
  • Nem tudja megmondani, hogy nőhet-e a vizsgálatok száma, vagy mennyire lesz szükség, van egy WHO-protokoll, ezt követik, a 37 labor eszerint bőven elegendőnek tűnik most.
  • Az operatív törzs mindent megtett Gulyás szerint, hogy a fertőzött Semmelweis-diákok kontaktjait felkutassa.
  • Akik átszállással jönnek haza Magyarországra fertőzött országokból, arra is van biztosíték Gulyás szerint: megkapják, milyen járat honnan indult, tehát ezekről tudni fognak.
  • Az áruszállítást egyelőre nem érintik a mostani intézkedések.
  • Rémhírek terjesztése a válsághelyzetben közveszéllyel fenyegetésnek minősül, büntethető. 
  • „Ha nulla főben határozzuk meg, akkor a családok sem találkozhatnának”, válaszolta Gulyás a kérdésre, miért 100 főben határozták meg a beltéri korlátozásokat. 

Gulyás Gergely már szerda reggel, a kormányülés előtt arról beszélt a köztévének: rendkívüli intézkedéseket fogadhat el a kormány. Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján már elhangzott, hogy az ország most érkezett el ahhoz az esetszámhoz, hogy el kell gondolkodni korlátozó intézkedéseken. Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője akkor azonban még csak azt mondta, azt javasolják a kormánynak, hogy a zárt helyen tartott sportrendezvényeket ne tartsák meg.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa hulladékgyűjtőt fertőtlenít Zala megyében az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenõjénél 2020. március 10-én.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa hulladékgyűjtőt fertőtlenít Zala megyében az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenõjénél 2020. március 10-én.
Fotó: Varga György / MTI

A koronavírus terjedése

Magyarországon március 4-én igazolták először az új koronavírus jelenlétét két itt tanuló iráni egyetemista szervezetében. Azóta 13-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és 69-en kerültek karanténba, a mintavételek száma hatszáz fölött van.

A fertőzöttek nagy részének enyhe tüneteik vannak, egy 70 éves, súlyos alapbetegségben szenvedő beteg állapota viszont kritikus. A kormány már korábban lemondta a március 15-i központi ünnepséget, és azt a legtöbb megyeszékhelyen sem tartják meg.

Kína után az európai országok között Olaszország északi részén a legsúlyosabb a helyzet, ahol több mint tízezer fertőzött van és már 600-nál többen haltak meg. Először csak az érintett régiókban rendeltek el szigorú karantént, ahol az összes iskolát bezárták. Hétfőn az olasz kormány bejelentette: az egész országot lezárják. A tömegközlekedés működik, munkába járni lehet, de tilos lesz minden nyilvános esemény, bezárnak a mozik, konditermek, diszkók, el kell halasztani a temetéseket, esküvőket, és elmarad minden sportrendezvény.

Önök hogyan készülnek a rendkívüli helyzetre?

Ha az ön cégében is váratlan problémákat okozott a koronavírus és a különböző járványkezelési intézkedések, írjon nekünk a tapasztalatairól!

A leveleket a ugyelet+cegekkoronavirus@mail.index.hu címre várjuk.

(Borítókép:  Útlevélkezelő rendőr egy érkező busz utasait készülnek ellenőrizni a koronavírus-járvány miatt a letenyei határállomáson 2020. február 5-én. Fotó:  MTI/Varga György )