Operatív törzs: El kell gondolkodni korlátozó intézkedéseken

2020.03.10. 15:35 Módosítva: 2020.03.10. 16:46

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elhangzottak először röviden. Cikkünk a részletekkel folyamatosan frissülni fog:

 • Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt mondta: "most érkeztünk el ahhoz az esetszámhoz, amikor már el kell gondolkodni korlátozó intézkedéseken."  
 • A tervek szerint a magyar határátkelőhelyeken szűrni fogják az Olaszországból érkező utasokat. Megmérik a testhőmérsékletüket, és kikérdezik őket. 
 • Aki fertőzött területről érkezik haza, attól egyelőre azt kérik, hogy 14 napig maradjon otthon és távol a közösségektől. Ne menjen dolgozni vagy oktatási intézménybe.
 • Az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, hogy a zárt helyen tartott sportrendezvényeket ne tartsák meg. A kormány szerdán ülésezik. 
 • Az óvodáktól és iskoláktól azt kérik, hogy ne szervezzenek rendezvényeket március 15. alkalmából.
 • A 60 év felettiek kerüljék a közösségi rendezvényeket, ne menjenek jelentős tömeget vonzó eseményekre. 
 • A kormány 8 milliárd forintot különített el a védekezésre. Ezt főként olyan eszközök beszerzésére fordítják, amelyek szükségesek a védekezéshez. Ha ez a pénz kevés lesz, a kormány újabb erőforrásokat csoportosít át. 
 • Több mint 1600 lélegeztetőgép van az országban. Elkészültek a tervek arra, hogy - amennyiben szükséges - ezeket milyen ütemben tudják felhasználni. Raktáron is van még legalább 20 gép.  
 • Több kórház kapott határozatot arról, hogy szabadítson fel plusz kapacitásokat vagy alakítson ki karantént. Ezért ürítik ki jelenleg a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi klinikai tömbjének egy részét is. 
 • A Bajcsy-Zsilinszky kórház tizenhat orvosa és ápolója valóban karanténba került. Ők kerültek közvetlen kapcsolatba az egyik igazolt koronavírus-fertőzöttel, egy 70 éves férfival, de a tesztek eddig egyiküknél sem igazolták a fertőzést. Hamarosan újra tesztelik őket. Azt a férfit is vizsgálják, aki a kórteremben a beteg mellett feküdt. 
 • Az eddigi hírek szerint a 70 éves férfi külföldről hazaérkezett fiától kaphatta el a fertőzést. Az országos tisztifőorvos most azt mondta: a fiú nem is találkozott az apjával, lehetséges, hogy a feleségtől fertőződött meg. A fiú viszont az Indexnek korábban is határozottan állította, hogy itthon találkozott az apjával.
 • Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta: az igazolt fertőzöttekkel kapcsolatba került személyeket egyenként tesztelik koronavírusra. A kórokozót azonban nem könnyű kimutatni. Az azóta már fertőzöttnek számító iráni diákok első tesztjei negatívak voltak, és ha elengedték volna őket a karanténból, akkor megfertőzték volna a környezetüket.  
 • Az országos tisztifőorvos határozottan cáfolta, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban kialakított karanténban lévő egyik iráninak azt mondták volna: társainak ne árulja el, hogy pozitív lett a tesztje, mert nem tudják máshol elhelyezni. Müller: "Ezt kerek perec visszautasítom. Amikor pozitívvá válik valaki, attól betegnek tekintendő és elkülönítésre kerül."
 • Elkészült a koronavírusra vonatkozó hazai eljárásrend 5. változata. Ezt már kedden reggel ki akarták adni, de a WHO és az európai ECDC ma 15 órára telefonkonferenciát hívott össze a jelenlegi járványügyi helyzet értékelésére. Ezután jelenik meg a frissített protokoll.
Koronavírus: az operatív törzs március 10-i sajtótájékoztatója

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos tartotta a koronavírus elleni védekezésre felállított operatív törzs keddi tájékoztatóját. Magyarországon 12 igazolt fertőzött van, továbbra is 67-en vannak karanténban,  a repülőtereken 6598 ellenőrzést végeztek.

Az operatív törzs folyamatosan figyeli a külföldi eseményeket. Ennek megfelelően készített ajánlást a kormány holnapi ülésére a szükséges intézkedésekről. Javasolják a zárttéri  sportrendezvények elhalasztását. Az iskoláktól azt kérik, ne tartsanak március 15-i ünnepségeket. Arra a kérdésre, hogy a mozik, színházi előadások és egyéb tömegeket vonzó rendezvények elhalasztása felmerült-e, Lakatos Tibor azt mondta, egyelőre nem, de a hazai fertőzöttek számát nézve most érkeztünk el ahhoz az esetszámhoz, amikor már el kell gondolkodni korlátozó intézkedéseken.

Olaszország hétfőn bejelentette, hogy lezárja határait. A hazai tervezett korlátozó intézkedésekre Lakatos szerint elsősorban azért van szükség, hogy nagy tömegben ne induljanak meg az emberek Magyarország felé. Ezért a hazai szárazföldi határátkelőhelyeken is szűrni fogják az érkezőket. Az Olaszországban maradóktól azt kérik, hogy mindenben kövessék  az olasz hatóságok útmutatását.

Megtiltani természetesen senkinek nem tudják, hogy Magyarországra utazzon. A magyar hatóságok ezért minden hazaérkezőtől vagy ideérkezőtől azt kérik, hogy vállaljanak kéthetes otthoni karantént. A tervek között felmerült, hogy az érkezőket a határon regisztrálnák, hogy a későbbi járványügyi intézkedéseknél ezeket az adatokat fel tudják használni, de erről még nincs végleges döntés.  

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta: a magyar járványügyi hatóságok a WHO ajánlásait követik a fertőzött esetek felderítésénél, sőt ezeket az előírásokat még túl is teljesítik. Az  összes kontaktesetet megvizsgálják laboratóriumban, de a vírus kimutatása nem egyszerű. Az egyik esetnél az első vizsgálat nem mutatott semmit. Újabb vizsgálatot, majd egy harmadik vizsgálatot is végeztek, ekkor derült ki a vírus jelenléte. Emiatt volt az is, hogy a később szintén fertőzötté váló iráni diákokat nem engedték ki a karanténből az első negatív teszt után. Így tudták elkerülni, hogy ők környezetükbe visszatérve több embert fertőzzenek meg. 

Müller Cecília mindenki megértését kérte, hogy a kórházakban elrendelt látogatási tilalmak elsősorban a krónikus betegek és az idős emberek életét védik. A látogatási tilalmat nem szabad összetéveszteni a karanténnal. Az egészségügyi törvény szerint látogatási tilalom idején is van lehetőség arra, hogy  megfelelő óvintézkedések betartása mellett a hozzátartozó ott legyen a nagyon súlyos állapotú beteg mellett, a szülő nő mellett vagy egyházi személy látogassa meg a beteget. 

Ha kórházi karanténra kerül a sor egy gyerek esetében (ilyen eset Magyarországon nem fordult elő), az anya dönthet úgy, hogy gyermeke mellett marad. Ebben az esetben neki is be kell tartania a karantén szabályait, és onnan két hétig nem jöhet ki.   

A mostani kórokozó a koronavírusok 7. törzse, amelynek genetikai állománya 20 százalékban tér el a náthát és enyhe tüneteket okozó 6. koronavírus törzstől, mondta Müller Cecília. Ez a 20 százaléknyi módosulás elég volt ahhoz, hogy egy komolyabb problémákat okozó vírus álljon elő. A vírusok könnyen változnak, de az is igaz, hogy egy változat nagy embertömegen megy keresztül, egy idő után veszít virulenciájából és megbetegítő képességéből és a következő szezonban már "hozzászelidul" a hat másikhoz, mondta Müller Cecília.