Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tanácsadóját tette meg kémfőnökké Orbán

D MTI20180627011
2018.09.25. 14:04

Már a kommunista rendszerben is a hírszerzésnél dolgozott, az első Orbán-kormány idején pedig a bonni magyar nagykövetség első beosztottjaként épített ki jó kapcsolatokat a fideszesekkel, különösen Kövér Lászlóval az a Czukor József, aki most az Információs Hivatal, azaz a hírszerzés élére kerül.

Czukor kinevezését a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is támogatta. Mirkóczki Ádám, bizottság jobbikos elnöke elmondta: a kormánypárti képviselők igennel szavaztak, ő maga és a szocialista Molnár Zsolt tartózkodott, és egy nem szavazat volt. Szél Bernadett szavazott nemmel. Az LMP-s politikus az ülés után azt mondta: a tanácskozás napirendjét sem szavazta meg, mert azt tartotta volna inkább fontosnak, hogy a letelepedési kötvények ügyéről tájékozódjanak.

Halász János, a testület fideszes alelnöke azt mondta: Czukor József, aki titkosszolgálati múlttal rendelkezik, és emellett ljubljanai, berlini nagykövet is volt korábban, felkészült, rátermett, elkötelezett ember, ezért alkalmasnak tartják a főigazgatói posztra. 

Az elődjével szemben már bizalmatlanok voltak

Az előző ciklusban a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítása alatt működő IH-t Pásztor István vezette korábban, ő az Egyesült Államokban, diplomáciai vonalon folytathatja majd a karrierjét. Arról, hogy Pásztornak miért kellett mennie, több pletyka is kering hírszerzői körökben. A legvadabb elméletek szerint más vezetők mellett neki is tudomása volt arról, hogy egy IH-s vezető a kelleténél jobb kapcsolatokat ápol a "hasonszőrű" amerikaiakkal, mégsem lépett ez ügyben semmit, de az is lehet, hogy ezt a kapcsolatot csak a kormány paranoiára hajlamos tagjai vizionálták. Ennél életszerűbb magyarázat, hogy Lázár távozásával Pásztornak is szükségszerűen mennie kellett. 

Czukor kinevezése annyiban érdekes, hogy külügyi berkekben köztudomású: nincs túl jó viszonyban a külügyi tárcát vezető Szijjártó Péterrel. Ez annyiban fontos lehet, hogy az Információs Hivatal a külügyi tárca alá került. Mi több, az előző főigazgatót, Pásztort a hírek szerint éppen Szijjártó rúgatta ki Orbánnal, miután a hírszerzés a tárca felügyelete alá került. Könnyen lehet azonban, hogy Czukor munkáját érdemben nem befolyásolja majd az, milyen a viszonya Szijjártóval, mivel a minisztert kevésbé érdekli a "sötét diplomácia", azaz a hírszerzés, így nem valószínű, hogy kereszteznék egymás útjait. 

Egy megbízható káder

Az biztos, hogy az IH-t mostantól egy olyan vezető fogja irányítani, aki már a kommunista rendszerben is hírszerzőként dolgozott, ráadásul Orbán Viktor bizalmát is élvezi. Czukor József életéről ebben a portrécikkünkben írtunk részletesen, néhány fontosabb részlet:  

  • a kommunista hírszerzésnél, azaz a III/I-nél Czukor a német kereszténydemokratákkal, azaz a CDU-val foglalkozott kiemeltebben;
  • 1993-ban is a hírszerzéshez tért vissza, amit ekkor már nem III/I-nek, hanem Információs Hivatalnak neveztek – bár a hivatalos életrajza szerint 1993 és 1997 között a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője volt.  
  • 1997-ben viszont visszatért Bonnba, ahol Balázs Péter későbbi külügyminiszter mellett dolgozott mint első beosztott. 
  • Ha nem is látványosan, de Czukor még első beosztottként, de már az első Orbán-kormány idején jó kapcsolatokat építhetett ki a fideszes vezetőkkel, elsősorban Kövér Lászlóval, aki tárca nélküli miniszterként 1998 és 2002 között a polgári titkosszolgálatokat, így az IH-t is felügyelte. 
  • 2002-ben a Medgyessy-kormány őt nevezte ki az IH élére. Ott két évig volt.
  • Később nagyköveti karriert futott be, a Bajnai-kabinet alatt szakállamtitkár lett.
  • A második-Orbán kormány hivatalba lépése után berlini nagykövet lett, mígnem 2015-ben a Miniszterelnökség állományába került, hogy Orbán Viktornak adjon külpolitikai tanácsokat. 

Beleállt Orbán konfrontatív külpolitikájába

Arról, hogy Czukor mennyire jó hírszerző, megoszlanak a vélemények, mindenesetre tény, hogy már vezette az IH-t. Akkori bukásához az vezetett, hogy 2004-ben az MSZP-s Vadai Ágnes azt állította, hogy az (első) Orbán-kormánynak nem fűződött érdeke ahhoz, hogy kivizsgálja a magyar szélsőjobboldal és az iraki Szaddám-rezsim közti politikai és pénzügyi kapcsolatot. Úgy tudjuk, ez volt az egyik legjelentősebb ügy, amelynél a szolgálatokat felügyelő akkori szocialista államtitkár felismerte, hogy Czukor jóval lojálisabb a Fideszhez, mint a kormányzathoz. Czukor támogatók nélkül maradt, hiszen a társszolgálatok vezetői is fúrták, innen már egyenes út vezetett a leváltásához.

Amikor a második Orbán-kormány idején berlini nagykövet lett, a kormányfő elégedett lehetett a teljesítményével. Nagykövetként beleállt Orbán konfrontatív külpolitikájába és lojális volt a kormányzathoz. Az általa vezetett nagykövetség többször akcióba is lendült. 2014 őszén például a romagyilkosságok tárgyalásairól készült film vetítésén bukkant fel Prőhle Gergely helyettes államtitkár társaságában, aki aztán vitába is keveredett a szervezőkkel. Máskor Czukor a Süddeutsche Zeitungnak írt olvasói levélben védte meg Orbán menekültpolitikáját. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3) fogadja Meir Ben-Sabatot Izrael nemzetbiztonsági főtanácsadóját (elöl b) az Országházban 2018. június 27-én. A kormányfő mellett Czukor József miniszterelnöki főtanácsadó (b4). Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI