Lakásmenet: Ebben az országban a lakásvásárlás az elit kiváltsága

Image from iOS (1)
2018.09.29. 19:50 Módosítva: 2018.09.29. 21:35
Szombat délután nyolcadik alkalommal tartották meg a budapesti Lakásmenetet. A tüntetést a kilakoltatások ellen, a lakhatási jogért küzdő aktivisták tartottak Budapesten. Nagyjából 500-800 ember vonult végig a Liszt Ferenc tértől az Deák Ferenc téren át a Szabadság térig.

A Zeneakadémia oldalában délután két órától gyülekeztek a résztvevők. Itt arra kérték az embereket, hogy írják alá A Város Mindenkié (AVM) petícióját, amiben arra kérik a kormányt, hogy állítsák le a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását, ami miatt családok szakadnak szét és gyerekek kerülnek állami gondozásba.

Három óra után elkezdődtek a beszédek. Aradi Fanni aktivista arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon sok ember nem ott lakik, él, ahol szeretne, hanem ott, ahol épp tud. Hol jobb, hol rosszabb körülmények között.  "A lakásszegénység nem csak egy összetett szó, hanem egy összetett élethelyzet" – mondta. Ő azt is megtapasztalta, hogy milyen egy kis faluban élni, nélkülözni, de lakott már háromszobás polgári lakásban, tudja azt is, milyen egy szép, gyertyafényes vacsora, de hiába élt jobb körülmények között, a bizonytalanság állandó maradt. Tudja, milyen a kilakoltatást várni, milyen, amikor valaki inkább nem nyitja ki az ajtót, amikor csöngetnek, hátha a behajtó jön. Miközben ő egy pécsi elitgimnáziumban tanulhatott, a társadalom szerencsésebb tagjának számít.

Szerinte egy olyan országban élünk, ahol a lakásvásárlás az elit kiváltságává vált, miközben tömegeknek okoz problémát, hogy kifizessenek kéthavi kauciót a főbérlőjüknek.

Lakatosné Jutka, az AVM hajléktalan aktivistája a hajléktalanságot kriminalizáló alkotmánymódosításokra emlékeztette az embereket. Ezek értelmében az ország alkotmányában rögzítik, hogy Magyarország egész területén szabálysértésnek minősül, ha az utcán tartózkodnak a hajléktalanok. Aki fél éven belül harmadszor követi el ezt a szabálysértést, azt elzárással büntetik. "A hajléktalan ember választhat a túlzsúfolt, élhetetlen ellátórendszer és a börtön között!" – mondta Lakatosné Jutka.

A tüntetők a beszédek után elindultak a Király utcán a Szabadság tér felé. A kormánykritikus tüntetéshez képest szokatlan módon, a Lakásmeneten fordított arány volt az anarchista és az EU-s zászlók között. Egy uniós zászlóra, négy vörös-fekete jutott. 

A menetben részt vett több  politikus, köztük a Párbeszéd országgyűlési képviselői, Tordai Bence és Kocsis-Cake Olivio, az LMP korábbi társelnöke Szél Bernadett és az Együtt politikusaként a ferencvárosi önkormányzatba bekerült Baranyi Kriszta, aki rendszeresen felszólalt a kerület lakáspolitikája és korrupciója ellen, miután kiderült, hogy a jobb minőségű szociális bérlakásokat Fidesz-közeli politikusok, vállalkozók vásárolták fel a kerületben. A tüntetésen megjelent a Momentum elnökségének két tagja, Cseh Katka és Donáth Anna is. De felvonult Győri Péter szociálpolitikus, aki az ellenzék 8. kerületi polgármester-jelöltje volt, valamint Pogátsa Zoltán közgazdász és Gulyás Márton aktivista is.

A Szabadság térre érve Szarka Alexandra, szociális munkás szólalt fel:

Három éve kerültem A Város Mindenkiébe, azóta három hajléktalan aktivista társam halt meg. Egyikük sem élt 60 évig, volt, aki a 48-at sem élte meg. Ezt az elejére akartam beszúrni, hogy érthető legyen a 8. Lakásmenet szlogenje, hogy "A lakhatás az életünk!" Próbálom hangosan mondani, hogy meghallják a budai várban is, és a ferencvárosi politikusok is a nekik kiutalt bérlakásokban.

Emlékeztetett, hogy 2018 a kormány szerint a családok éve, mégis folyamatosan arról születnek cikkek, hogy újabb és újabb családokat lakoltatnak ki Magyarországon, tucatnyi család kerül naponta az utcára. "Itt élünk. Gondolom most a kis Jézust is kiraknák a jászolból" – mondta.

Az utolsó szónok Kovács Vera volt, az Utcáról Lakásba Egyesület munkatársa. "Én szociális szakember vagyok, ami ma már lassan lázadásnak számít. De ha a szolidaritás lázadás, akkor lázadjunk mind!" – mondta. Szerinte Magyarországon a rendszerváltás óta, kormányoktól függetlenül nincsen érdemi lakáspolitika, ami elfogadhatatlan. Kovács szerint együtt kell tiltakozniuk a deviza- és más lakáshiteleseknek, a hajléktalanságban élőknek, a brutális albérletárakat fizetőknek, a télen alig fűtő családoknak és nyitott szemű, jóérzésű embereknek.

(Borítókép: Huszti István/Index)