Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négy év felfüggesztettre ítélték a donyecki magyar zsoldost

2018.10.02. 13:24

Jogerősen két év börtönbüntetésre, de négy év próbaidővel felfüggesztve ítélte el másodfokon a Pécsi Ítélőtábla kedden azt a paksi férfit, aki a vád szerint 2015 és 2017 között a Donyecki Népköztársaság hadseregében harcolt, írja az MTI.

A magyar vádlott 2015 szeptemberében azért utazott az ukrajnai Donyeckbe. Belépett a hadseregbe, ahol kiképzése után, zsoldért a frontvonalon teljesített fegyveres szolgálatot. Eközben többször meg is sebesült, mindezekért pedig szolgálata után kitüntetéseket kapott: az ún. Internacionalista Harcos és a Spárta Zászlóalj Kiválósága nevű kitüntetést.

A háborús bűncselekménnyel vádolt 43 éves L. Krisztián beismerte,  hogy zsoldosként harcolt az orosz szakadárok oldalán az ukrajnai Donyeckben. A férfi korábban a rendőrségnél dolgozott. 2017 szeptemberben, két év katonaság után tért vissza Budapestre. Moszkvában a magyar nagykövetségen ideiglenes magyar útlevelet kapott szeptember 21-én, még aznap hazarepült, Ferihegyen vették őrizetbe.

A korábbi hírek szerint a donyecki hadseregbe további magyarokat toborzott, de ez a vádirat szerint nem így van, ugyanis a tiltott toborzás egyik elkövetési formája az, amikor valaki  szövetséges fegyveres erőn kívüli, idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen kiképzésen részt vesz. A magyar Btk. ezt a háborús bűncselekmények között említi, mert a magyar törvények szerint a Donyecki Köztársaság önálló állami szuverenitással nem rendelkezik, a nemzetközi közösség nem ismeri el, ezért szövetséges fegyveres erőn kívüli, idegen fegyveres szervezetnek minősül.