Öt évre ítélték a volt balmazújvárosi polgármestert, de most is szabadlábon van

2018.10.02. 07:49 Módosítva: 2018.10.02. 07:52

Hivatali vesztegetésért jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték Balmazújváros volt polgármesterét, és Veres Margitnak június 27-én kellett volna bevonulnia a börtönbe, de továbbra is szabadlábon van, nemrég a balmazújvárosi focicsapat edzőjének búcsúztatásán jelent meg, írja a Hvg.hu. Ügyvédje a lapnak azt mondta: védence jogszerűen van szabadlábon.

Veres Margit 2017. október 5-én
Veres Margit 2017. október 5-én
Fotó: Kovács Tamás

Balmazújváros volt polgármesterét idén áprilisban hivatali vesztegetés miatt mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék. Veres Margit 2012-ben a város jegyzője volt, ebben az időben 400 ezer forinttal és egy autóval kente meg egy vállalkozó annak érdekében, hogy szerezzen támogatást az illető rendezvénycsarnokának felépüléséhez. A két fél találkozóit lehallgatták, a bíróság a hangfelvételeket bizonyítékként használta fel. Veres Margit azután lett polgármester, hogy 2014-ben a várost már nyolc éve vezető, fideszes Tiba István az országgyűlési képviselőséget választotta, és maga helyett a jegyzőjét ajánlotta. Veres függetlenként indult, a Fidesz és az MSZP is támogatta. A vesztegetési ügyről az Átlátszó még 2016-ban írt hosszabban.

Veres Margitnak június 27-én kellett volna megkezdenie ötéves börtönbüntetését, de legutóbb pár nappal ezelőtt a balmazújvárosi focicsapat edzőjének, Horváth Ferencnek a búcsúján volt látható, amint a Balmaz Tv felvételén az utolsó meccs után ölelgeti meg a csapattól távozó edzőt.

Veres Margit ügyvédje a Hvg.hu-nak azt mondta: védence jogszerűen van szabadlábon, felmentést kapott, de hogy honnan, milyen eljárás keretében, azt nem mondhatja meg, nincs rá felhatalmazva. Az ügyvéd azt mondta, mindent megtett, hogy védencének ne kelljen börtönbe vonulnia, korábban még kegyelmi kérvényt is beadott a köztársasági elnökhöz.

A Debreceni Törvényszék a Hvg.hu-nak küldött válasza szerint Veres Margit kegyelmi kérvényt adott be Áder János köztársasági elnöknek, az igazságügyi miniszter pedig elrendelheti a büntetés végrehajtásának elhalasztását ennek elbírálásáig. Veres Margit rendkívüli jogorvoslattal is élt, felülvizsgálati indítványt terjesztett elő a Kúriához.

A lap azt írja: a kegyelmi kérvények statisztikáit nézve nem sok esély mutatkozik a börtönbüntetés elhalasztására. 2017-ben 235 kérelem érkezett Áder Jánoshoz, és ebből 1 esetben született pozitív döntés, ez 0,43 százalékos kegyelmi arány. 

Akár kegyelem nélkül is lehet kérni a szabadságvesztés megkezdésére "rendes halasztást", de csak két évig terjedő szabadságvesztés esetén, és csak nyomós okból, pl. terhesség, egy évnél fiatalabb gyerek stb. Két évnél hosszabb szabadságvesztésnél pedig csak akkor lehet halasztani, ha a kérelmezőnek az életét veszélyeztető betegsége van. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Hitelkártya