Elítélték Botka munkatársait a szegedi parkolóügyben

2018.10.02. 12:41

Jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt egy év felfüggesztett börtönre ítélte első fokon a Gyulai Járásbíróság a szegedi parkolóbérletügy vádlottjait – írja az MTI.

Az ügyben

  • a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetője, a parkolási üzletág vezetője és a polgármesteri kabinetfőnök tíz,
  • a cég későbbi vezetője és az ügyben érintett címzetes főjegyző nyolc,
  • az alpolgármester pedig hat hónap börtönt kapott, a büntetés végrehajtását a bíróság valamennyi vádlott esetében egy évre felfüggesztette.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre közgyűlési felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt valamint olyanok is kaptak ingyenbérletet, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

A bíró az ítélet indoklásakor elmondta: az önkormányzatnál évente döntöttek arról, hogy kik részesüljenek ingyenesen parkolóbérletben. Ezt a listát 2008-tól a polgármester kabinetfőnöke állította össze, azt vezetői értekezleten vita nélkül hagyták jóvá, erről jegyzőkönyv nem készült. A listákat a címzetes főjegyző és az alpolgármester írta alá, a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetői pedig utasították a parkolási üzletág vezetőjét a bérletek átadására az önkormányzatnak, ahol átvételi elismervény ellenében kiosztották őket az érintetteknek.

A közlekedési vállalat és az önkormányzat közötti szerződés alapján a társaság üzemeltette a város tulajdonában lévő parkolóhelyeket. A parkolási díjak beszedéséből, a jegyek és bérletek eladásából származó bevétel az önkormányzatot illette, de a bevételeket a társaság szedte be és számolta el. 

A cég a 186 ezer-246 ezer forintos parkolóbérletekről - 2009 és 2010 kivételével - számlát állított ki az önkormányzatnak, ezeket azonban a város nem egyenlítette ki, és nem is állt szándékában. Így a város tulajdonában álló Szegedi Közlekedési Kft.-nek a vádlottak

mintegy 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A vádlottak az eljárás során arra hivatkozva tagadták bűnösségüket, hogy nem történt kötelességszegés, mert

  • a bérletek kiosztása a parkolórendszer 1996-os kialakulása óta gyakorlat volt,
  • a megoldás minden helyi és országos jogszabálynak megfelelően működött,
  • és jelenleg is így zajlik az ország valamennyi nagyvárosában.

Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, és kérte, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi irányítóit tiltsák el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól, a védők ugyanakkor bűncselekmény hiányában történő felmentésért fellebbeztek.

Botka koncepciós eljárást emleget

Az ítélet után kiadott közleményében Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere koncepciós eljárásban született döntésnek nevezte az ítéletet. Szerinte a munkatársai egy koncepciós eljárás áldozatai lettek, "a Fidesz már a bíróságokra is rátette a kezét". A szerinte törvénytelen ítélet célja, hogy bemocskolják Szegedet és a szegedi városvezetést. Mint írta, kollégái az önkormányzat törvényes és eredményes működését biztosították, és ezért ítélik el őket.

A Fidesz évek óta el akarja venni Szegedet a szegediektől, de ezt meg fogjuk akadályozni

 - írta Botka László, aki bízik benne, hogy másodfokon helyreáll az igazság, és "nem ítélik el jogtalanul, egy mocskos politikai játszma részeként az önkormányzat becsületes dolgozóit".

Mózes Ervin Szeged címzetes főjegyzője - az ügy negyedrendű vádlottja - közleményében azt írta, társaival elfogadhatatlannak tartja az ítéletet és fellebbez a döntés ellen.

"Egy koncepciós perben, nyilvánvalóan politikai nyomásra hozták meg a mai döntést, ami ellen a leghatározottabban tiltakoznak" - írta a főjegyző. Továbbra is azt állítja, hogy nem történt semmi törvénytelenség. 

A vádat képviselő ügyészség saját maga is igényelt és kapott ingyenes parkolóbérletet, ahogy a bíróság és a rendőrség is.

A bérleteket rajtuk kívül önkormányzati képviselők, parlamenti képviselők, díszpolgárok és hivatalnokok kapták, akik a városházán dolgoznak, vagy szoros munkakapcsolatban álltak Szegeddel.

A parkolóbérletek ingyenes juttatása minden magyar nagyvárosban bevett és törvényes gyakorlat, amely kizárólagos célja az önkormányzat minél hatékonyabb működése - tudatta a főjegyző, hozzátéve: bízik benne, hogy másodfokon tisztességes döntés születik.  • Hírek
  • Személyi kölcsön