Bezártak gyógyszertárakat, falvak maradtak patika nélkül

2018.10.04. 19:30

Négy gyógyszertárat bezáratott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.  Az MTI az OGYÉI honlapjára hivatkozva azt írja, tisztigyógyszerészeik a csengeri Patika Csenger, a porcsalmai Patika Porcsalma, a rozsályi Erdőhát Gyógyszertár, és a debreceni Sas Patika tevékenységét ellenőrizve azt tapasztalták, hogy a gyógyszerészek nagy mennyiségben vény nélkül adtak ki  betegek számára fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, antibiotikumokat, szteroid gyulladáscsökkentő injekciókat, illetve altatókat.

Az észak-alföldi régióban működő gyógyszertárak összesen 20 ezer doboz receptköteles gyógyszert adtak ki vény nélkül, a hatóság ezért mintegy  21 millió forint bírságot szabott ki rájuk.

Kitértek arra is, hogy a porcsalmai és a rozsályi lakosoknak nehézséget okozhat a gyógyszertárak működési engedélyének visszavonása. A Porcsalmához legközelebbi gyógyszertár a falutól 3,5 kilométerre, Tyukodon található, Rozsály lakosai pedig a 15 kilométerre lévő Jánkmajtison érik el a legközelebbi patikát.

Az OGYÉI az engedélyek visszavonásával egy időben tájékoztatta a gyógyszertárak nélkül maradt Porcsalma és Rozsály polgármestereit a határozat tartalmáról, egyúttal jelezte: partnerek abban, hogy mielőbb megoldást találjanak, hogy a település lakosai a korábban megszokott közelségben tudjanak gyógyszerhez jutni. Csenger és Debrecen nem marad gyógyszertár nélkül, ott nem kell nehézséggel számolni - fűzték hozzá.