Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MNB az ügyészséghez fordult Altus-ügyben

2018.10.04. 14:18

Az ügyészségen tesz panaszt az MNB, miután a rendőrség elutasította az Altus Portfólió Kft.-vel szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt tett feljelentését.

Az MNB igazgatója, Barnóczki Péter szerint a lépés a jegybank szakmai kötelessége, mivel a nyomozó hatóság elutasító érvei szakmailag nem megalapozottak. 

Az MNB 2018 augusztusában 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-re engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt. A jegybank megállapította, hogy a társaság két év alatt, mintegy 400 millió forintnyi pénzkölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, cégeknek. Az ilyen tevékenység csak az MNB engedélyével végezhető, de ilyen az Altusnak nem volt. 

A jegybank ezzel egy időben büntetőfeljelentést is tett a társaság ellen. A BRFK a napokban bűncselekmény gyanújának hiányában elutasította, hogy nyomozást kezdjen az ügyben. Az MNB igazgatója szerint azonban a BRFK elutasító döntése nem alapos.

A rendőrség egyik érve szerint a hitelt nyújtó cég által kikötött, és az adós által elfogadott kamat nem tekinthető ellenértéknek, ilyennek csak a regisztrációs díj vagy a kezelési költség minősülne. Barnóczki szerint ez teljesen ellentétes a közgazdaság alapelveivel, a jogszabályokkal és a hazai bírói gyakorlattal is. (MTI)