Kövér László: Kultúrharc folyik a magyarság ellen

K EPA20180910186
2018.10.06. 18:27

A magyarság elleni fegyveres harcot 1849. október 6. után felváltotta a magyarság ellen folytatott kultúrharc, amelyet az idegen politikai önkény kísért és segített, és tapasztalható napjainkban is. Ezt mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a szlovákiai Nyárasdon tartott aradi megemlékezésen, írja az MTI.

Ebben a kultúrharcban legelőször azt támadták meg, ami szellemi kovásza volt az 1848-as forradalomnak: a magyar nyelvet és annak gyökereit

- mondta a politikus. Szerinte a magyarság elleni tudatos kultúrharc változó eszközökkel és módszerekkel végig zajlott a 20. században és tapasztalható napjainkban is.

Kövér László azt is mondta, mindig azokat támadják, akik a magyarság öntudatát akarják erősíteni, akik meg akarnak maradni keresztényeknek, magyaroknak, férfiaknak és nőknek és egy olyan Magyarországot akarnak, amely magyar ország marad, olyan Európát akarnak, amely az európai embereké marad az eljövendő nemzedékek számára is.

Az Országgyűlés elnöke szerint az aradi vértanúk kivégzése utáni megtorlással a magyarságot szerették volna megfosztani nemzeti büszkeségétől, mert akit alattvalónak szánnak, annak nem öntudatosnak kell lennie, hanem bűntudattal és identitás zavarral kell küszködnie.

"Akik támadnak, azok önmagukat haladóknak nevezik, akiket támadnak, azokat maradiaknak titulálják. Vagy nacionalistáknak, populistáknak, idegengyűlölőknek, kirekesztőknek, ami a hivatalos közvélemény szerint az adott időben a legkedvezőtlenebb megítélést vonja maga után. Akik támadnak, azok mindig bűntudatot akarnak kényszeríteni a magyarságra", mondta.

A megemlékezésen Kövér beszélt kicsit a magyar történelemről, majd rátért Kossuth Lajosra, aki már akkor is tudta – Orbánhoz hasonlóan –, hogy a nemzet csak saját érdekei mentén haladva emelkedhet fel, idegen érdekeket követve sohasem.

A Dunaszerdahelytől 13 kilométerre keletre található Nyárasdnál a szabadságharc idején két csatát vívott a magyar honvédsereg az osztrák császári haderővel, ezt a községben emlékmű örökíti meg. Külön sírkő emlékeztet Gustav von Geramb osztrák alezredesre, aki 1849. január 13-án itt esett el a komáromi honvédekkel vívott ütközetben.

(Borítókép: MTI/EPA/Boris Pejovic )

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?