Nem tüntethet a DK az Orbán-Erdogan találkozó ellen

2018.10.07. 12:12

Nem tüntethet Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői találkozója ellen az MTA előtt a Demokratikus Koalíció, miután a Rendőrség szombaton az új gyülekezési törvény egyik pontjára hivatkozva határozatban tiltotta meg a demonstrációt – írja sajtóközleményében a párt.

A hivatalos indoklás [.pdf] szerint a DK csütörtökön jelentette be, hogy tüntetéssorozatuk részeként az Akadémia épülete előtt tartana békés demonstrációt, mivel információik szerint a kormány az MTA-ra is szervezett a török elnökkel egy látogatást.

A rendőrség – tekintettel arra, hogy a megjelölt helyszínen és időpontban a helyszínen diplomáciai mentességet élvező személy fog tartózkodni –, egyeztetést tűzött ki az ügyben, melyen alternatív helyszínként a Szabadság teret javasolták, a DK képviselői azonban sem a helyszínen, sem az időponton nem kívántak változtatni.

Pont emiatt nem engedélyezték végül a demonstrációt, álláspontjuk szerint ugyanis megállapítható, hogy Erdogan nemzetközileg védett személyként lesz majd ott a helyszínen, az új gyülekezési törvény értelmében pedig

a közrend veszélyeztetésének nevesített esete, ha a demonstráció diplomáciai vagy nemzetközi jogon alapuló egyéb mentességet élvező, Magyarországon tartózkodó személy vonatkozásában vállalt kötelezettség teljesítését akadályozza.

A TASZ ezzel kapcsolatban egyébként korábban arról írt, hogy komoly bizonytalanság övezi a nevesített eseteket, konkrétan ennél például mindeddig nem volt világos, hogy a diplomáciai mentességet élvező személy vonatkozásában vállalt bármilyen kötelezettség tiltásra adhat-e okot.

A Demokratikus Koalíció felháborítónak és szimbolikus értékűnek tartja, hogy az Orbán-rendszer egy saját népét börtönbe záró illiberális diktátor nyugalma kedvéért korlátozza az európai magyarok jogait. Orbán megmutatja a példaképének, hogy ő is semmibe veszi állampolgárai jogait.

– értékelte a döntést a párt, hozzátéve, hogy szerintük az európai magyarokat nem lehet elhallgattatni, ezért ha a gyülekezést korlátozzák, akkor "máshogy fogják a két diktátor tudtára adni, hogy ellenséges területen, az Európai Unióban vannak".

Az új gyülekezési törvénnyel az elfogadásakor bővebben is foglalkoztunk, ezt a cikkünket itt olvashatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?