Alkotmánybíróságon támadta meg a Stop Sorost az Amnesty

2018.10.15. 09:48 Módosítva: 2018.10.15. 09:54

Alkotmánybíróságon támadta meg a Stop Soros Btk-t érintő módosítását az Amnesty International is, mert úgy vélik, hogy a jogellenes bevándorlás elősegítéséről szóló paragrafus ellentmond az Alaptörvény alkotmányos büntetőjogra, az egyesülési jogra és a szólásszabadságra vonatkozó rendelkezéseivel.

Mint írják, a törvény célja egyértelműen a megfélemlítés: börtönnel fenyegetni azokat, akik segítenek a kiszolgáltatott embereknek, illetve mást gondolnak, mint a kormány. A létfontosságú és jogszerű emberi jogi munka bűncselekménnyé nyilvánítása rendkívül durva támadás a nemzetközi védelemre szorulók illetve az őket segítő emberekkel és szervezetekkel szemben.

Az Amnesty azt is kifogásolja, hogy a 

súlyosan jogkorlátozó törvénymódosítás annyira homályos definíciót ad a bűncselekményre, hogy annak gyakorlatilag bárki bármikor az alanya lehet, ami a kiszámíthatatlan helyzetet teremt és lehetőséget ad annak önkényes alkalmazására.

Szeptember végén a Nyílt Társadalom Alapítványok fordult az Alkotmánybírósághoz arra hivatkozva, hogy a törvény jogellenesen teszi büntethetővé magánszemélyek és civilszervezetek munkáját, és gátolják az alkotmányban foglalt szólás- és gyülekezési szabadságukat.

Mint ismert, az Európai Bizottság júliusban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a Stop Soros törvénycsomag miatt.  • Tippek
  • Babaváró hitel