Aliz
6 °C
14 °C

Alkotmánybíróságon támadta meg a Stop Sorost az Amnesty

2018.10.15. 09:48 Módosítva: 2018-10-15 09:54:09

Alkotmánybíróságon támadta meg a Stop Soros Btk-t érintő módosítását az Amnesty International is, mert úgy vélik, hogy a jogellenes bevándorlás elősegítéséről szóló paragrafus ellentmond az Alaptörvény alkotmányos büntetőjogra, az egyesülési jogra és a szólásszabadságra vonatkozó rendelkezéseivel.

Mint írják, a törvény célja egyértelműen a megfélemlítés: börtönnel fenyegetni azokat, akik segítenek a kiszolgáltatott embereknek, illetve mást gondolnak, mint a kormány. A létfontosságú és jogszerű emberi jogi munka bűncselekménnyé nyilvánítása rendkívül durva támadás a nemzetközi védelemre szorulók illetve az őket segítő emberekkel és szervezetekkel szemben.

Az Amnesty azt is kifogásolja, hogy a 

súlyosan jogkorlátozó törvénymódosítás annyira homályos definíciót ad a bűncselekményre, hogy annak gyakorlatilag bárki bármikor az alanya lehet, ami a kiszámíthatatlan helyzetet teremt és lehetőséget ad annak önkényes alkalmazására.

Szeptember végén a Nyílt Társadalom Alapítványok fordult az Alkotmánybírósághoz arra hivatkozva, hogy a törvény jogellenesen teszi büntethetővé magánszemélyek és civilszervezetek munkáját, és gátolják az alkotmányban foglalt szólás- és gyülekezési szabadságukat.

Mint ismert, az Európai Bizottság júliusban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a Stop Soros törvénycsomag miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?