Aliz
6 °C
14 °C

Orbán Viktor január elején költözik a Várba

D NOE20181017021
2018.10.17. 12:55 Módosítva: 2018-10-17 13:54:27

Három hét után újabb epizóddal jelentkezett az Orbán Viktor által rendezett népszerű sorozat, a kormányinfó. Gulyás Gergely miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő előadásában a következők hangzottak el.

A miniszter szerint a Sargentini-jelentésben lévő jogi vádak „nem létezőek", egyetlen vitás téma marad, ez pedig a migráció – kezdte Gulyás, aki a kormányinfó első perceiben a bevándorlásról és a közös uniós határvédelem kérdéséről beszélt. Utóbbiról azt mondta, hogy nincs komolyan vehető" javaslat az asztalon. 

Gulyás fontos döntésnek nevezte, hogy az Országgyűlés – a kormány támogatásával – megszüntette a lakáskasszák állami támogatását. „Az a véleményünk a lakáskasszáról, hogy az sokkal inkább volt kassza, mint lakás" – érvelt játékosan a miniszter. A politikus szerint a baloldal azért tiltakozik, mert a bankok érdekeit védik. „Mi úgy gondoljuk, hogy ez szükségtelen, indokolatlan." A politikus elmondta, hogy még idén kibővítik a csokot. 

A Magyar falvak programról is beszélt a miniszter. A falvakban infrastrukturális fejlesztések várhatóak, de különösen a betöltetlen háziorvosi praxisokra szeretne koncentrálni a kormány. Lesz külön pályázati alap temetők és járdák rendbetételére. A falugondnoki programot is szeretnék felpörgetni, illetve falusi csokról is dönteni fognak még idén. 

A héten megjelenik a fővárosi fejlesztési tanácsról szóló kormányrendelet. Ez a tanács teljes rálátással fog rendelkezni azokra a fejlesztésekre, amelyeket a fővárosban az állam valósít meg. Öt tagot fog delegálni a kormány, ötöt Budapest. Elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, társelnöke pedig Tarlós István főpolgármester lesz. Várhatóan kéthavonta fognak ülésezni. 

„Hajléktalanügyben a kormány csupán áttekintette az alaptörvény-módosítás után kialakult helyzetet.” A kormány arra jutott, hogy a szállókon több hely áll rendelkezésre, mint amennyi hajléktalan ember van, ugyanakkor Gulyás megjegyezte, hogy „nincs pontos szám" arról, hogy hány hajléktalan van. A kormány célja, hogy Budapesten rend és tisztaság legyen" – húzta alá a miniszter. 

18 százalékos leépítés

Beszámolója után a miniszter újságírói kérdésekre válaszolt. 

Kizárólag az államé a felelősség, hogy milyen tartalommal nyit majd meg a Sorsok Háza – jelentette ki a miniszter, aki szerint ezen az sem változtat, hogy a kormány bevonta az EMIH-et a koncepció kialakításába. „Mi méltóképpen szeretnénk emlékezni arra a nemzeti tragédiára, ami jövőre 75 éve történt" – mondta Gulyás a Reuters kérdésére. Hozzátette: nem vitatják, hanem elismerik a magyar állam felelősségében. 

Koncepció és tervek is vannak a csok kibővítéséről, de ezek jelentős állami többlettámogatást igényelnek. Egy hónapon belül döntés lesz – mondta Gulyás az RTL Klub kérdésére, aki szerint a kibővített csok szinte biztos", hogy lakásfelújításra is vonatkozni fog. A Bankszövetség javaslatait meg fogja fontolni a kormány. 

A központi kormányzatban körülbelül 18 százalékos leépítés fog megvalósulni, és valamennyivel kevesebb a kormányzati intézményekben. Gulyás szerint összességében kevesebb mint kilencezer embert fognak elbocsátani – reagált a miniszter az Indexen ma megjelent hírre. A központi közigazgatásból távozóknak szeretne segíteni a kormány, különös tekintettel arra, hogy Budapesten munkaerőhiány van – tette hozzá Gulyás. 

Populista javaslatnak tartja Gulyás az MSZP népszavazási kezdeményezését, amely megszüntetné a kormánytagok azon lehetőségét, hogy VIP-szolgáltatásokat vegyenek igénybe az egészségügyben – mondta az ATV kérdésére. Mióta képviselő vagyok, nem jártam háziorvosi rendelőben" – jelentette ki a miniszter. 

A Miniszterelnökség nem költözik a Várba, és én sem" – mondta Gulyás a Magyar Idők kérdésére. Orbán Viktor viszont január 1-ével költözik a budai Várba, vele tart Rogán Antal miniszter is. 

A hónap végéig elindul a demográfiával kapcsolatos nemzeti konzultáció – közölte a miniszter.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 17-én. MTI/Bruzák Noémi

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?