Le is csaptak a rendőrök az első hajléktalanra Gödöllőn

2018.10.17. 19:33

Kedd este Gödöllőn előállították, és szerdán már bíróság elé is állítottak egy gödöllői férfit, aki a Kossuth Lajos utcában egy padon ült. 

A rendőrök megállapították, hogy hajléktalan életmódot folytat, amit maga ismert be, felszólították, hogy menjen hajléktalanszállóra. Miután a férfi ezt megtagadta, és inkább a közeli Erzsébet parkban szeretett volna aludni, bevitték a rendőrkapitányságra, szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan ma bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra szállították.

A férfi kirendelt védője, Varga Zoltán ügyvéd a 444-nek nyilatkozott, aki szerint a férfi a bíróság előtt próbálta megindokolni, hogy azért nem akar hajléktalanszállóra menni, például mert ott rendszeresek a konfliktusok, verekedések, és lopnak is. 

Őt azért ismerik Gödöllőn, vannak, akik visznek neki néha ételt, egyáltalán nem egy problémás személy. Korábban mérnökként dolgozott, de elvesztette a lakását. Nagyon rossz fizikai állapotban van.

A rendőrség gyorsított szabálysértési eljárásban 30 napos elzárást kért a hajléktalan, de az eljáró bírósági titkár csak figyelmeztetésben részesítette a férfit, amit minden fél elfogadott, így nem volt fellebbezés. A férfinak 20 ezer forint szabálysértési költséget is meg kellene fizetnie. A holmijait átmenetileg ugyan elvették a rendőrök, de azt ma a tárgyalás végén visszakapta. 

A férfi a bíróság előtt ezt ígérte, hogy a jövőben megpróbál barátainál megszállni, és ha ez nem sikerül, akkor fenntartásai ellenére is bemegy a hajléktalanszállóra. 

A férfi védője szerint az eljárásban nem derült ki egyértelműen, hogy a rendőrök mikor figyelmeztették volna a férfit, az új törvény szerint ugyanis csak akkor indítható eljárás hajléktalanság miatt, ha 90 napon belül 3 alkalommal figyelmeztetnek valakit ezért a rendőrök. 

A kormány hétfőn indított háborút az utcai hajléktalanság ellen. A szabálysértési törvénybe csomagolt új jogszabály az egész országban tiltást vezet be, tehát már nem csak az önkormányzat által kijelölt területeken nem tartózkodhatnak hajléktalanok, hanem egyetlen közterületen sem. Október elején aztán érkezett egy új kormányrendelet, amely szerint megsemmisítik azoknak a hajléktalanoknak a tárolhatatlan holmijait, akiket október 15-e után is az utcán találnak. 

Az embereket állapotuk alapján kriminalizáló kormányrendelet megtette hatását, hétfőre kiürült többek között a Deák Ferenc téri aluljáró. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!
Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?