Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A tankerület nem tudja értelmezni a lemondott általános iskolai igazgató segélykiáltását

2018.10.19. 17:27

Végső kétségbeesésében, az irányítása alatt álló általános iskolában történtek, és a működést veszélyeztető döntések miatt lemondott a Farkasréti Általános Iskola igazgatója. Fazekas László kilenc oldalas levélben indokolta lemondásának körülményeit, amiket a Dél-Budai Tankerületi Központ Intézményi Tanácsának címzett.

Azt írta, hogy rohanunk a szakadék felé!

Pénteken délután a Dél-Budai Tankerületi Központ reagált, mint írja

visszautasítja azokat a csúsztatásokat és valótlanságokat, amelyek a Farkasréti Általános Iskoláról megjelentek.

 

Szerintük szó sincs arról, hogy az iskola vagy az állami intézményfenntartás működésképtelenné vált volna.

  • A Farkasréti Általános Iskola 395,4 millió forintos költségvetési kerettel rendelkezik a személyi és dologi kiadásaira. Azt írják, az iskolában mind a 2017. és a 2018. költségvetési évben több tízmilliós korszerűsítési, karbantartási beruházást végeztek el.
  • Nem tervezett kiadásként szerepelt az intézmény kazánjának cseréje is 24 millió forint értékben.
  • Az intézményben a diákok digitális képességeinek fejlesztését jelenleg 35 darab asztali számítógép, 20 notebook, 17 projektor, 17 tablet és 8 okos tanterem (Smart tábla, asztali számítógép, wifi eszköz) segíti.
11
Fotó: Farkasréti Általános Iskola

Mint írják, „nem tudjuk értelmezni azokat a kijelentéseket sem, hogy folyamatosan nő a pedagógusok terhelése az iskolában, ugyanis az intézménytől kapott adatok alapján az idei tanévben nem csökkent a pedagógusok száma, miközben csökkent a diákoké. Az egész iskolában összesen 7 túlóra van”.

És aztán megint visszautasítják, hogy a minőségi oktatás feltételei ne lennének adottak a Farkasréti Általános Iskolában.

  • A tankerületi központ többek között engedélyezte a kis létszámú osztályok fenntartását annak ellenére, hogy például a tavalyi hatodik évfolyamból 28 tanuló választott másik iskolát magának, ennek következtében a jelenlegi 7. évfolyamon 14-17 fős osztályok vannak.
  • A fenntartó ebben a tanévben is biztosítja a szükséges fejlesztő szakembereket. Az sem mellékes, hogy az egy osztályra jutó, fenntartó által biztosított óratömeg osztályonként átlagosan 53, amely azt mutatja, hogy van lehetőség a tanórán kívüli foglalkozásokra, illetve a csoportbontásokra.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy az iskola igazgatója úgy érzi, számára túl nagy feladatot jelent az intézmény vezetése annak ellenére, hogy a fenntartó támogatja őt.

A Tankerületi Központ folyamatosan egyeztet Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatával, és mindenkor a gyermekek érdekeit szem előtt tartva jó együttműködést valósított meg az elmúlt években a kerület vezetésével. Az iskola tanulói számára biztosított a kötelező úszásoktatás addig is, amíg a szükséges munkálatok az uszodában be nem fejeződnek.

A Dél-Budai Tankerületi Központ mindent megtesz a fenntartásában lévő köznevelési intézmények szakszerű és biztonságos működésének megvalósulása érdekében, támogatja az intézményvezetőket és a nevelőtestületeket a munkájukban, írja a tankerület.