Jenő
-2 °C
6 °C

Áder összesen 4 elítéltnek adott kegyelmet eddig idén

2018.10.20. 21:41 Módosítva: 2018-10-20 21:56:14

Csak négy elítéltet részesített elnöki kegyelemben Áder János köztársasági elnök január 1. és szeptember 30. között, írja a Magyar Hírlap az Igazságügyi Minisztérium által közzétett statisztikák alapján. 

Az év első kilenc hónapjában összesen 405-en nyújtottak be kérvényt, Áder azonban eddig alig egy százalékuknak adott kegyelmet. 2017-ben 11, 2016-ban pedig összesen csak 22 elítélt kérelmét bírálta el pozitívan a köztársasági elnök.

A Magyar Hírlap emlékeztet, hogy a legtöbben Mádl Ferenctől kaptak kegyelmet, 2004-ben 44 elítélt. 2002 óta pedig az összes, 17743 elítéltből 320 kapott elnöki kegyelmet, ami 2,03%-os arányt jelent. 

De szerencséje van-e Veres Margitnak?

Hogy az idei eddigi 405 kérvényező között ott van, az biztos, de hogy a 4 kegyelmet kapó között ott van-e az idén áprilisban 5 év letöltendő börtönre ítélt egykori balmazújvárosi polgármester, azt nem tudni. Veres Margitot hivatali visszaélés miatt ítélték el, és a 24.hu szúrta ki legutóbb, hogy a börtönbevonulás helyett Kövér Lászlóékkal kirándul Erdélyben. Csíkszentdomokoson járt a magyar Országgyűlés focicsapata, a köztévé tudósításában pedig Kövér László nyilatkozata közben tűnik fel a résztvevők között Veres.

A lap megtudta, hogy az elítélt egykori polgármester kegyelmi kérvényt adott be Áder János köztársasági elnökhöz. "Ez önmagában nem halasztó hatályú a büntetés megkezdése tekintetében, de ezzel párhuzamosan a volt polgármester kérhette, hogy az igazságügyi miniszter rendelje el a büntetés végrehajtásának elhalasztását addig, amíg Áder János meghozza döntését" - írta a lap. A legfrissebb statisztika szerint 6 esetben döntött a halasztás mellett a minisztérium. Az elítélt politikus ügyvédje pedig úgy nyilatkozott a Hvg-nek: "jogszerűen van szabadlábon, felmentést kapott, de hogy honnan, milyen eljárás keretében, azt nem mondhatom meg, nem vagyok rá felhatalmazva". 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?