Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

BKV: Ezek az M3 metróvonal-felújítás csúszásának valós okai

DSC 2789
2018.10.20. 21:59 Módosítva: 2018.10.20. 22:04

Ahogy azt megírtuk, az eredetileg decemberre tervezett átadás helyett március környékén fejeződhet be a hármas metró felújítása. 2019 első negyedévének végén indulhat újra az utasforgalom az M3-as metró északi szakaszán. Ami azt is jelenti, hogy csak jövőre érhet véget a metrópótlós buszozás a Váci úton.

A BKV szombaton egy közleményben magyarázza el részletesen a csúszás okait:

  • A bontási munkálatok során előre nem várt műszaki, építési teendők kerültek az elvégzendő feladatok közé.
  • A szerződéskötéseket követően történt jogszabályváltozás következtében az elkészült rendszerek megfelelősségértékelését a használatbavételi engedélykérelmek beadását megelőzően Független Tanúsító bevonásával el kell végeztetni.
  • Már a kivitelezési szerződéskötést követően, a munkálatok megkezdése után kiadott építési engedélyeiben a Vasúti Hatóság a felújítás alatt lévő hat állomás főszellőzési rendszerére hatvan napos eredményes próbaüzem lefolytatását írta elő.
  • A kivitelezők az egész magyar munkaerőpiacra jellemző szakember és munkaerőhiánnyal küzdenek.

"A munkálatok minél gyorsabb lezárása érdekében tárgyalások zajlanak a Vasút Hatósággal, a gazdasági jellegű kérdések tisztázására a BKV Zrt. és a kivitelező vállalatok közötti szerződésmódosítás folyamatban van. A BKV Zrt. felszólította a Kivitelezőt a szerződésben rögzített határidők betartására és tájékoztatta arról, hogy azok elmulasztása esetén élni fog a kötbér igényével. A BKV Zrt. mint felelős szolgáltató természetesen sajnálja a felújítási munkálatok csúszását, és az utazóközönség valamint a budapesti lakosság türelmét kéri"

- írja a társaság. 

A 3-as metró északi szakaszán, vagyis az Újpest-Központtól a Lehel térig tartó szakaszon a kivitelezési munkálatokat 2017. november 6-án kezdték meg. Ekkor lezárták az Újpest-Központ, Újpest-Városkapu, Gyöngyösi utca, Forgách utca, Árpád híd és Dózsa György út állomásokat. Ezek nyílnak meg tehát várhatóan 2019 tavaszán. A teljes vonalszakasz korszerűsítésének tervezett átadása pedig 2022 – írta korábban a BKK.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?