Ügyvédek írtak petíciót a hajléktalan-szabálysértések ellen

Image from iOS (2)
2018.10.21. 10:47
Ügyvédtársaknak, de a bíróságoknak is szól az a nyílt levél, amelyet Ésik Sándor ügyvéd jegyez, és már több mint 300 ügyvéd írt alá. "Akkor is össze lehet fogni, amikor a szegényeket kell megvédeni, nem csak amikor a bírói tanácsot" - fogalmaz a petíció.

A hajléktalanokkal kapcsolatos új szabálysértési szabályok miatt írt petíciót Ésik Sándor ügyvéd - a szövegről elsőként a Mérce tudósított. A petíció lényege, hogy a szerző szerint a "hajléktalanok méltósága” érdekében hozott szabálysértési szabályok bírósági alkalmazása olyan határokat lép át, amelyek után nehéz bármilyen bíróságon is a “tisztelt” szót használni.

Rossz szabályt ne alkalmazz!

Ezek a szabályok eleve rosszak - véli a petíció szerzője, és nem lett volna szabad megszületniük. Az államnak valóban feladata emberiességi, köztisztasági, közegészségügyi okokból segíteni bajba jutott honfitársainkon, de a rendőrség, illetve a büntető igazságszolgáltatás nem arra való, hogy helyettesítse a megfelelő szociális ellátórendszert.

A petícióból idézünk: "hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet. A petíció szerint, ha rossz a szabály, a bíróság lehet bátor és mondhatja maga, hogy a cselekmény márpedig nem veszélyes a társadalomra. Vagy lehet formális és felfüggesztheti az eljárást és az Alkotmánybíróság elé utalhatja az ügyet. Ehelyett a bíróságok még azt a szabályt sem tartják be, hogy a vádlottat nem alázzuk meg. A jogállamot nemcsak akkor kell védeni, amikor az Országos Bírói Tanács törvényes működéséről van szó. Akkor is védeni kell, amikor majd embereket ítélnek elzárásra, mert szegények."

 Jobb szép ruhában okoskodni

Az ügyvéd korábban az Azonnali portálon is kifejtette véleményét a témában:

  • "Ne legyünk képmutatók. Burnout és stressz ide vagy oda, nagyon szerencsés ember vagyok. Az a munkám, hogy különböző budapesti belvárosi épületekbe bemegyek és ott okosakat mondok, esetleg okosakat írok. Szép ruhában."
  • "Közben baromira zavar a román koldusmaffia, a kéregetők, és messzire kikerülöm a hajléktalanok húgyszagú helyeit. És igen, átfut az agyamon, hogy el kéne ezeket vinni valahova innen, bűzölögjenek máshol. A társadalmi szolidaritás tanult dolog, csak nálunk nem tanítják."
  • "Talpra állítani ezeket az embereket, az külön tudomány. És pénzbe kerül. Sok pénzbe. Na, ehelyett van az, hogy vigye el a rendőr... valahova..."
  • "ezek az emberek nem bűnösök. Nem követtek el bűncselekményt azzal, hogy az utcára kerültek."

 Borítókép: Bakró-Nagy Ferenc / Index.  • Hírek
  • Hírek