Idén sikerült összehozni '56-ot a NER-rel és a melegekkel is

Image from iOS (4)
2018.10.23. 21:11 Módosítva: 2018.10.23. 21:57

Március 15. és október 23. örök kihívás a politikusoknak, hogyan tudnak megfogalmazni érvényes vagy éppen nekik tetsző történelmi párhuzamokat a beszédeikben. Idén különösen színes volt a paletta. A beszédekben 1956-ot igazán kreatív módon sikerült összekapcsolni a nemzeti együttműködés rendszerével, Judith Sargentinivel, a melegfelvonulással vagy a gendersemleges óvodákkal.  

  • 1956 októbere azért volt kivételes, mert megvalósult a nemzeti egység, ha úgy tetszik, a nemzeti együttműködés rendszere. (Kósa Lajos Debrecenben)
  • Bár érdemes vigyázni a történelmi hasonlatokkal, de azért ma szerintem sokan feltehetik a kérdést, hogy ha Magyarországon újra forradalom lenne, akkor Orbán Viktor is behívná-e az oroszokat. (Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere a Nagy Imre-szobornál.)
  • Az ávósok utódai itt élnek közöttünk, meleg felvonulást csinálnak, védik a Sargentinit, ma azért nem tudnak ennél többet tenni, mert nincsenek hatalmon és nem is lesznek. (Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője a Mi Hazánk Mozgalom demonstrációján a Corvin közben).
  • 1956-ban a magyar emberek azt mondták, elég volt a zsarnokságból, a diktatúrából, a megfélemlítésből, és abból, hogy mások akartak dönteni a magyarok sorsáról és mások akarták megmondani, miként éljenek a saját hazájukban. (Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a határon túli magyarságnak és a magyar külképviseleteknek küldött videoüzenetében).
  • A hősök egy szabad Magyarországért harcoltak, ha ma megkérdezzük őket, mit értettek ők a szabadságon, akkor azt fogják válaszolni, hogy gendersemleges óvodákat szerettek volna látni?! Vagy szerettek volna olyan Európához tartozni, ahol a gyerekek számára a lovag nem a hercegnőt akarja meghódítani, hanem a herceget?! (Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom alapító elnöke a Corvin közben).
  • A mai magyar kormányt ma nem egy korlátlan utánpótlású fegyveres hatalom, az orosz tankok végeláthatatlan sora tartja fenn, hanem az ellopott és a pofára osztogatott pénzek. (Hadházy Ákos a közös ellenzéki tüntetésen a Bem téren)
  • Napjainkban szóról szóra ugyanaz történik, mint az elmúlt bolsevik rendszer alatt, amit Rákosi felépített, Kádár folytatott, és Orbán pontosan látta, hogyan működik és hogyan mentették át hatalmukat a korábbi szereplők. (Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a Magyar Rádiónál)
  • 1956. október 23-a ugyanolyan keddre esett, mint a mai, a munkások ugyanolyan fáradtan mentek be dolgozni, a tanároknak ugyanolyan hazugságokat kellett tanítaniuk, mint ma, az újságírók ugyanúgy torzították a valóságot, mint ma a kormánymédia teszi. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a közös ellenzéki tüntetésen).
  • 1956 októberének közepén senki nem tudta, mi fog történni 23-án, a hó elején a brit nagykövet jelentésében azt írta, hogy Magyarország mintha álmosan szunnyadna. Lehet, hogy a hatalmon levők azt gondolják, hogy az ország álmosan szunnyad, de az is lehet, hogy holnap már nem szunnyadni fog, hanem kitakarítja őket. (Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a párt ünnepségén).
  • Most is nehézfegyverzettel áll szemben az ország, nem szovjet tankok csövével, hanem a nyílt társadalom ideológiájával. Ez az ideológia pedig nyeglén megtagad mindent, amiért mi itt az elmúlt évszázadokban harcoltunk: Istent, hazát, családot. Mindenről szól, csak nem a szabadságról. (Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Veszprémben) 

Ha ezekből az idézetekből mégsem áll egészen össze a kép a 2018-as október 23-ról, itt van még egy kis segítség:

  • Orbán Viktor az új pesti srác, aki 56-os hősként veszi fel a harcot Brüsszel és Soros György ellen, e törekvés katonái pedig a migránsok milliói, akik fellazítanák és lerombolnák Európa keresztény alapjait.  
  • A baloldali ellenzék végre talált egy olyan témát, amely pártokon felül is támogatásra találhat: a NER közpénzekkel visszaélő, korrupt rendszerét úgy lehetne megállítani, ha minél több aláírást sikerülne összegyűjteni hazánk Európai Ügyészséghez való csatlakozása mellett. 
  • Ami 1956-ban a Magyar Rádió volt, az ma a kormánypropaganda legfőbb eszközének számító Magyar Televízió, mondta az ellenzéki tüntetésen Hadházy Ákos. Kedden este így a Hadházy Ákos által odahívott emberek és jobbikosok is tüntettek a székház előtt, amelyet tojással dobáltak meg. Később a Fidesz Lendvay utcai székházánál is tüntetők jelentek meg. Erről a percről percre hírfolyamunkban olvashat
  • A Fővám téren  a Budapesti Corvinus Egyetem előtt  a tandíjmentes felsőoktatásért tartott demonstrációt a Lehet Más a Jövő, az LMP ifjúsági szervezete. Pár száz tüntető a Szabadság hídon vonult végig, amit drónról rögzítettünk. 
  • Nézze meg ezt is: új képek az 1956-os forradalomról, október utolsó napjainak Budapestjéről egy az Index birtokába került eddig ismeretlen filmtekercsről.  

Ön szerint ki mondta a legerőltetettebb történelmi párhuzamot 1956-tal?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?