Jenő
-2 °C
6 °C

Megint rekordalacsony volt a Duna vízállása Budapestnél: 38 cm

2018.10.25. 10:37

Megint rekordalacsony volt a Duna Budapestnél: csütörtök reggel kilenckor 38 cm volt a vízállás, ami 3 centivel alacsonyabb a 2018.október 17-i negatív rekordnál, közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. 

A Dunán a múlt héten a víz szintje a Komáromtól kezdődő szakaszon egészen a déli határig alulmúlta a valaha mért legalacsonyabb értéket.

A 10-20 centiméteres emelkedés után az elmúlt napokban újabb apadás történt, a vízállás Nagybajcsnál is alulmúlta a legkisebb vízszint -31 cm-es értékét, szerdán 9 órakor -32 cm-t észleltek. Ez az érték 10 cm-rel alacsonyabb a múlt hét elején mért hullámvölgynél.

Szerdán

  • Komárom 14 cm-rel,
  • Esztergom 9 cm-rel múlta a múlt heti valaha mért legalacsonyabb értékeket
  • a hullámvölgy alja jelenleg Nagymaros térségében tart, itt ma reggel -72 cm-t észleltek, ami 10 cm-rel múlja alul a múlt heti legalacsonyabb értéket.

Emiatt hajnalban Budapestnél és Adonynál is megdőlt a múlt heti alacsony érték,

a Budapest alatti szakaszokon a most következő 24 órában még újabb negatív rekordok várhatóak.

Az elmúlt két napban lehullott számottevő mennyiségű (30-40 mm) és az előrejelzés szerint az elkövetkező napokban várható további jelentős mennyiségű (70-80 mm) csapadék miatt több egymást követő vízszintemelkedés várható a Dunán. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?