Felfüggesztett börtönt kapott a körmendi rendőrkapitány fia

2018.10.25. 15:40 Módosítva: 2018.10.25. 15:44

A Szombathelyi Törvényszék jogerősen 2 év, végrehajtásában 5 év felfüggesztettre ítélte B. Bencét, akit tavaly szeptemberben hatalmas razzia során fogtak el Szombathelyen. B. Bencét, a körmendi rendőrkapitány fiát, akinek elhunyt édesapja is nyomozó volt, drogkereskedelem miatt állították bíróság elé.

Tavaly szeptemberben három embert vettek őrizetbe egy titkos akcióban egy szombathelyi presszó mellett, köztük B. Bence barátnőjét is. A Bebi becenevű fiatal férfiról a helyi sajtó szerint már régen köztudott volt, hogy kábítószerrel kereskedett, mire a rendőrség közbelépett. De nem a megyei rendőrök, hanem a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Elleni Osztályának nyomozói.

A mostani ítélethirdetésről kiadott közleményből - amit a Nyugat.hu szemlézett - derült csak ki, hogyan jutottak el hozzá és mit találtak nála. B. Bence 2016 novemberében egy lengyel oldalról kristályt rendelt, majd miután megkínálta ismerőseit, elterjedt róla, hogy tud szerezni. A férfi ezután heti-kétheti rendszerességgel rendelt kristályt, majd azt adagonként 2000-2500 forintért árulta. Később bevonta a másodrendű vádlottat is, akinek 5-700 forintos jutalék ellenében kellett terítenie a szert, de ő csak 2107 áprilisáig vett részt a kristály értékesítésében, utána B. Bence a harmadrendű vádlottat vonta be az ügyletbe. Nagyjából egy húszfős vevőkört szolgáltak ki rendszeresen.

Tavaly szeptemberben a presszónál a készenléti rendőrség nyomozói B. Bencére a Szűrcsapó utcai presszó közelében, a Mercedesében csaptak le. A férfi és társa ekkor kidobtak két műanyag tasakot az ablakból, amiben 28 tasak kristály volt. A kocsiból előkerült egy mérleg, üres műanyag tasakok és 285 ezer forint készpénz. A rendőrök ezután házkutatást is tartottak, azonban ennek eredményéről már nem ír a törvényszék közleménye.

Az azonban szerepel benne, hogy 

vádlottak az egyezséggel egyezően beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bíróság végzésével jóváhagyta a Be. 735. § alapján a Budakörnyéki Járási Ügyészség és a vádlottak között létrejött és jegyzőkönyvbe foglalt egyezségeket, mivel annak feltételei fennálltak és a jóváhagyás bíróság általi megtagadásának a törvény szerint nem volt helye.

Ennek alapján úgy tűnik, hogy B. Bence és társai egyezséget kötött a rendőrséggel. 

Az egyezéség az idén életbe lépett büntetőeljárási törvény alapján lehetséges:  bármely bűncselekmény esetén a terhelt, a védő és az ügyész a nyomozás folyamán egyezséget köthet. A megállapodás nem vonatkozhat a bűncselekmény jogi minősítésére és a tényállás megállapítására, erről csak az ügyészség rendelkezhet – írja a Jogaszvilag.hu.  Az egyezségkötésre csak a vádemelésig van lehetőség. A nyomozás folyamán tett beismerés esetében az egyezség a terhelt érdekei szempontjából lényegében arra terjedhet ki, hogy a terhelt enyhébb büntetést kaphat, cserébe a döntés ellen nem lehet fellebbezni.

A bíróság a vádlottakat társtettesként, bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek, és "a megkötött egyezség szerint" B. Bencét 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett, a másod- és harmadrendű vádlottakat 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte jogerősen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?