Újraválasztották a fideszes polgármestert Kémesen

kémes.PNG
2018.10.28. 21:51

Polgármestert és képviselőket választottak vasárnap a Baranya megyei Kémesen, amire azért volt szükség, mert a község képviselő-testülete július végén felosztatta magát. A polgármesteri posztért két jelölt indult: a jelenlegi polgármester, Szolykóné Pfeifer Gabriella (Fidesz-KDNP) és Horváth Zoltánné (független). A négy képviselő-testületi helyért tizenhárom független jelölt indult.

A választást a Fidesz-KDNP jelöltje, Szolykóné Pfeifer Gabriella nyerte, így továbbra is ő marad a polgármester. Szolykónét így harmadszorra választották meg a település élére. 2014-ben több mint 60%-kal nyert, 2010-ben pedig 51%-kal, akkor éppen az a Horváth Zoltánné volt közel eredményben, aki most is elindult Szolykóné ellen. Horváth Zoltánné is volt polgármester korábban: 2010-ig két cikluson át.

Szolykóné Pfeifer Gabriella 170, független kihívója, Horváth Zoltánné 95 szavazatot kapott. A 387 szavazásra jogosult közül 265-en jelentek meg az urnáknál, írja az MTI.

Arról, hogy miért kellett új választást kiírni a településen a Szabadpécs írt hosszabb cikket . Azt írják, július végén tartottak a településen rendkívüli ülést, ahol a többség megszavazott egy sürgősségi indítványt, a képviselő-testület feloszlatását a polgármesterrel, Szolykóné Pfeifer Gabriellával szembeni bizalmatlanság miatt. Az ötfős testületből a fideszes polgármester és még egy képviselő szavazott nemmel csak. Az előterjesztést pedig az alpolgármester, a független Csöme Péter nyújtotta be.

"A feloszlatás mellett szavazók úgy vélik, hogy tisztázni kell a szerintük furcsa pénzügyeket, mert több millió forint hiányzik, ők viszont nem tudtak a pénz elköltéséről, így felhatalmazást sem adtak arra. A polgármester asszony szerint viszont megvan minden fillér, sőt annál több is, csak nem az eredeti számlán, a feloszlatás hátterében pedig kicsinyes, személyes ügyek állnak valójában" - írja a lap. További részletek a cikkben.

A polgármester arról is beszélt, hogy nem véletlen, hogy épp az alpolgármester nyújtotta be az előterjesztést, hiszen őt fel akarta menteni alpolgármesterség alól, mert szerinte nem végezte a munkáját rendesen, és helyette az előző polgármestert szerette volna alpolgármesternek. Aki viszont kapott az alkalmon szerinte, hogy bepróbálkozzon, hogy újra összejön-e neki a polgármesterség. 

Tavaly az Abcúg írt riportot a településről, illetve az itt működő Együtt a Kémes Körzet Gyermekeiért Alapítvány munkájáról. "Az ormánsági Kémes egy pici falu, ami szépen lassan lekerül a térképről: fejlesztés, beruházás, ha érkezik is ide, abból munkahely nem lesz. Valamit azonban mégiscsak kezdeni kell azokkal a nagyon szegény gyerekekkel, akik pont ide születnek – ezt gondolja legalábbis egy alapítvány és a helyi iskolavezetés. Pontosan tudják, hogy csodát ilyen körülmények között nem lehet várni, mégis húsz éve rendületlenül pályázatokat írnak" - írták. 

Kémes mellett még két településen volt időközi választás:

  • Három független jelölt közül Schellné Simcsik Orsolyát választották polgármesterré vasárnap a Tolna megyei Kakasdon. Az időközi voksoláson Schellné Simcsik Orsolya 554, Bíró Attila Sándor 124, Róczóné Papp Krisztina 109 szavazatot kapott. A választáson az 1417 jogosult közül 788 vett részt, egy szavazat érvénytelen volt. Az új polgármester önkormányzati tisztséget eddig nem viselt. Az 1728 lakosú községben azért rendezték az időközi választást, mert augusztus 2-án, 63 évesen elhunyt Bányai Károly, aki 2006-tól független polgármestere volt a településnek.
  • Kaj Istvánt választották polgármesterré a Zala megyei Pusztaszentlászlón vasárnap tartott időközi választáson, a posztért három független jelölt versengett. A 498 választásra jogosult polgár közül 332-en szavaztak. Kaj István 141 szavazatot kapott, Éder Ervinre 137-en, Varga János Tibornéra 53-an voksoltak. Egy szavazat érvénytelen volt. Pusztaszentlászlón azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Varga János Tibor - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - júliusban elhunyt, írja az MTI.