Gulyás: Még ebben a ciklusban megújulhat a Szent János Kórház

2018.10.29. 13:14

Jelentős beruházások lesznek a Szent János Kórházban, az intézmény középső része teljesen megújul, és nagyobb szerepet kap a Kútvölgyi szakrendelő is, erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt hétfőn egy sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely az MTI beszámolója szerint azt mondta, a kórházban a több mint ötszáz aktív ágy mellett lesz ápolási és rehabilitációs részleg is. Az átalakítások tervezésére 495 millió forintot biztosít a kormány, és a legoptimálisabb tervek szerint még ebben a ciklusban befejeződnek a munkák. A miniszter szerint az eddigi három centrumkórház mellett indokolt volt a Szent János Kórházat is beemelni a súlyponti intézmények közé. Az átalakítással a kórház képes lesz a területi és az agglomerációból érkező betegek magas szintű ellátására

Gulyás 25-én, a kormányinfón már beszélt a kórházról, amikor elmondta, hogy nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz, a Szent János Kórház is súlyponti lesz. Ekkor is említette már a 495 millió forintot, amit a tervezésre szánnak. Akkor azt is mondta, sürgősségi ellátást is nyújt majd az intézmény, és több mint 500 ágyas kórház lesz. A másik három az összevont István Kórház–László Kórház, a leendő dél-budai kórház és a Honvédkórház.

Varga Mihály pénzügyminiszter 29-én, hétfőn arról beszélt, hogy az elmúlt évek gazdasági növekedése lehetővé tette, hogy jelentős mértékű egészségügyi fejlesztések kezdődjenek. Hangsúlyozta, a kormány 650 milliárd forinttal költ többet egészségügyi kiadásokra, mint az utolsó szocialista kormányok.

Pokorni Zoltán (Fidesz), a XII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy az intézmény nemcsak Észak- és Közép-Buda lakosságát, hanem 126 környező település lakóit is ellátja. Úgy fogalmazott, hogy gyökeresen új kórház fog létrejönni. Közölte: a kormány arról döntött, hogy a Semmelweis Egyetemnek el kell hagynia a Kútvölgyi-tömböt, és át kell adnia a János Kórház újjáépítésének céljaira. A Szent János kórház középső szintjén épül újjá az integrált modern tömb, ezt kötik össze a Kútvölgyi-tömbbel, és oda kerül feltehetően a sebészet meg a sürgősségi ellátás, írja az MTI.  • Hírek
  • Hírek