Jenő
-2 °C
6 °C

Papírt kaptak a DK-sok az ügyészségtől, hogy nem hazaárulók

2018.11.05. 15:55

Miután a fideszes politikusok és a kormányhoz közel álló sajtó hazaárulással vádolta meg azokat az EP-képviselőket, akik megszavazták a Sargentini-jelentést, a DK érintett képviselői nem tétlenkedtek.

Molnár Csaba és Niedermüller Péter a fideszes politikusok támadásaira reagálva feljelentette magát hazaárulás miatt az ügyészségen.

Niedermüller Péter
Niedermüller Péter
Fotó: Soós Lajos / MTI

A politikusok hétfőn közölték, hogy az ügyészség elutasította a feljelentésüket, ezért panaszt tettek, most pedig elutasították ezt a panaszukat is.

A Legfőbb Ügyészség a döntés szerint bűncselekmény hiánya miatt nem indít eljárást ellenünk; még Polt Péter szerint sem vagyunk hazaárulók.

Az elutasítás várható volt. A Btk. szerint ugyanis hazaárulást az a magyar állampolgár követ el, aki "Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn". A Sargentini-jelentés megszavazása nyilvánvalóan nem fedi ezt a tényállást.

Ráadásul a képviselőket, EP-képviselőket mentelmi jog illeti meg a leadott szavazatukkal kapcsolatban. Vagyis a képviselő nem vonható felelősségre büntetőjogi szempontból a szavazata miatt.

A Demokratikus Koalíció mindenesetre úgy értelmezi az ügyészségi döntést, hogy

méretes pofont kapott a Fidesz: még a saját maga által megszállt ügyészséggel sem sikerült kimondatnia, hogy hazaárulók lennének, akik megszavazták a Sargentini-jelentést.

Molnárék a közleményükben úgy fogalmaztak: "ideje, hogy Orbán Viktor is felfogja: hazaárulózhat reggeltől estig, de mi akkor is európai magyar polgárok vagyunk, akik igent mondtak arra, hogy az EU megvédje a magyarokat az Orbán-rendszertől."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?