Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A Jobbik gyilkossággal is megvádolta Orbánékat

2018.11.05. 13:19
Erős párhuzamokat használtak az ellenzéki képviselők a parlament hétfői ülésén napirend előtt. Míg az LMP, az MSZP és a DK felszólali szakpolitikai kérdésekkel, a Jobbik és a Párbeszéd szónokai Orbánék kommunistázásával, illetve oroszbarátságával foglalkoztak.

Jobbik: Gyilkosságok igenis vannak, csak nem puskával

A jobbikos Szilágyi György arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom leverése után bő három évtizedig diktatúra volt Magyarországon. Majd 1989 után szerinte nem rendszerváltás, csak "módszerváltás" történt, a kommunisták átmentették a hatalmukat, áldemokrácia alakult ki és elindult a szabadrablás.

A 2006-os évforduló véres eseményeit a szovjet csapatok visszatéréséhez hasonlította, az Orbán-kabinet 2010-es hatalomra jutását "a Kádár-rendszer kommunista diktatúrájának restaurációjának" tartja.

Szilágyi ezután hosszan sorolta, milyen párhuzamokat vél felfedezni a Kádár-rendszer és Orbán Viktor kormányzása között. Szerinte akkor és most is két részből állt az ország: vannak a" párthoz hűek és rendszerellenesek, akiket önök megpróbálnak minden eszközzel kiirtani". Szerinte Kádár idején a tanácselnökök tartották kézben a vidéki embereket, "ma a Fidesz helytartói, kiskirályai".

Szerinte a média ugyanúgy teljes pártirányítás alatt. És bár a "bebörtönzések nem jellemzőek még,

gyilkosságok igenis vannak, csak nem puskával, hanem médiával.

Ugyanis a Fidesz szerinte azonnal karaktergyilkosságot követ el az ellen, aki felemeli a szavát Orbán ellen.

Reagálásában Takács Szabolcs Ferenc, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára nem reagált konkrétan a támadásokra. Inkább arról beszélt: 1956 hőseire emlékezve

közösen hajtunk fejet azok előtt, akik bátorságukkal és önfeláldozásukkal történelmet írtak, nem hőzöngtek.

Szerinte a múlt, a jelen és a jövő magyarjainak szövetsége csak úgy képzelhető el, ha a ma embere átadja a jövő generációnak azt az üzenetet, hogy "büszkék vagyunk az országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő hősökre", kitartunk ezen eszmék, akárcsak a magyarság összetartozása mellett.

Párbeszéd: Orbán vonassa ki az orosz csapatokat

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője azt a kérdést vetette fel, hogy "a mai fideszes pártállam vezetője behívná-e az oroszokat, ha forradalom lenne". Majd meg is válaszolta, hogy szerinte az orosz csapatok itt vannak: "orosz ügynökök és kémek csapatai, a kormányba és a pártokba beépítve".

Orbán Viktor 2010 után behívta az orosz csapatokat.

A Párbeszéd ezért felszólítja Orbánt, hogy "vonassa ki Putyin gazdával az orosz csapatokat". A párt emellett benyújt egy határozati javaslatot, amely szerint Putyintól kell félteni a magyar szuverenitást, nem pedig Brüsszeltől és a Sargentini-jelentéstől.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára nemes egyszerűséggel úgy reagált, hogy az ellenzékiek

összevissza beszélnek marhaságokat.

Felhívta a figyelmet, hogy a nyugati világ vezetői, Angela Merkel és Emmanuel Macron is sokat találkozik Putyinnal. Szerinte nyugaton képmutatás zajlik: a felszínen bírálják Oroszországot, de "a felszín alatt olyan szoros kapcsolat, hogy mi a fasorban sem vagyunk".

A párbeszédes határozati javaslatról azt mondta: "önökre sosem lehetett számítani, amikor Magyarország szuverenitásáról volt szó".

Felsőoktatás, bérek, kutak

Ungár Péter (LMP): A kormány hadjáratot folytat a felsőoktatással szemben. Szerinte Magyarország a felsőoktatást tekintve a régió középmezőnyéből sereghajtóvá vált, a magyar egyetemek egyre lejjebb csúsznak az egyetemi rangsorokban. Megjegyezte: a CEU volt az a magyar egyetem, amely bekerült a 200 legjobb közé a világon. Közölte: szerdán tüntetni fognak a színvonalas felsőoktatás mellett és azért, hogy a kormány állítsa le a hadjáratot a felsőoktatás ellen.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ellenzéki képviselő állításait azzal igyekezett cáfolni, hogy 2010 és 2019 között a felsőoktatási források 46,1 százalékkal, közel másfélszeresére emelkednek, miközben a kormány 27 százalékkal emelte a felsőoktatásban dolgozók bérét, az egyetemek 13 milliárdos tartozása pedig 3 milliárdra csökkent. A "Soros-egyetemmel" kapcsolatban kijelentette: a teljes magyar felsőoktatási szféra lenézése azt mondani, hogy az a legjobb magyarországi egyetem, ami "Amerikában egy faházban működik".

Székely Sándor (DK) szerint a kormány 9 éve elképesztő milliárdokat költ el a magyar költségvetésből, hogy háborút folytasson az ellenzék, az IMF, Soros György, a menekültek és a CEU ellen, de eközben a munkavállalók ellen is háborút visel, a dolgozókat jelentős szegénységben és bizonytalanságban tartja. Szerinte a kormány megint át akarja verni a népet, amikor 2019-re nagy béremelést ígér, hiszen papíron lehet, hogy lesz 10 százalékos emelkedés, de közben elveszik a cafeteriát. Amit egyik kezükkel adnak, azt a másikkal elveszik - jellemezte a helyzetet.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár erre úgy reagált, hogy a 2010 óta a minimálbér 88 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 102 százalékkal emelkedett, átlagosan 36 százalékos bérnövekedés következett be. 2013 eleje óta, azaz 68 hónapja töretlen a reálkeresetek növekedése.

Varga László (MSZP) az engedély nélkül létesült kutak helyzetének rendezéséről beszélt. Azt mondta, több százezer magyar ember vár megoldást az ügyben, mert az év végén lejár a határidő, amikorra a több tízezer, akár százezer forintba is kerülő engedélyeztetési eljárást meg kell tenni. A képviselő a moratórium meghosszabbítását és az ügy rendezését kérte a kormánytól.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár jelezte: volt egy hétpárti egyeztetés a Belügyminisztériumban, ahol a jelen lévők támogatták a határidő módosítását. Fontosnak nevezte, hogy Magyarország megvédje az ivóvízbázisát, és nyilvántartás legyen arról, hol termelnek ki vizet és mekkora mennyiségben, illetve milyen állapotban van a vízkivételi hely.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?