A fideszesek negyede elhiszi, hogy Orbánt egy grazi pszichiátrián kezelik

GettyImages-942692116
2018.11.07. 17:51

A Political Capital a Medián közreműködésével, és a német Heinrich-Böll-Stiftung alapítvány támogatásával végzett kutatást arról, hogy a magyar közvéleményben mennyire elterjedtek az álhírek, tévhitek és összeesküvés-elméletek. (A tanulmány vázlatos összefoglalóját itt olvashatja el, akit részletesebben is érdekelnek a konkrét számok.) Az eredmények nagyrészt egybevágnak az Index 2017-es, hasonló témájú felmérésével, de sokkal részletesebben vizsgálták a politikai témájú teóriákat, és ezek nagyon érdekes képet festenek a hazai közbeszédről, a propaganda és a közösségi médiás manipuláció hatékonyságáról.

A kutatás egyik alapmegállapítása, hogy Magyarországon elég magas az általános konspirációs attitűd - vagyis hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy a világ történései mögött titokzatos, rejtőző, nagy hatalmú szereplők állnak, mindent ők irányítanak, és úgy általában semmi nem az aminek látszik. Ez a jelenség kevésbé erős a budapestieknél, a felsőfokú végzettségűeknél, és a felsőbb jövedelmi osztályokban, és a vallásosak körében. A jobboldali ellenzék (ez gyakorlatilag a Jobbikot, és a belőle kiszakadt Mi Hazánk mozgalmat jelenti) támogatóinál magasan átlag feletti ez a hozzáállás, a baloldali pártok szavazóinál enyhén feletti, a kormány szimpatizánsainál átlag alatti. Ez az eredmény ismerős a hasonló témájú nemzetközi kutatásokból: az összeesküvés-elméletekben való gondolkodás általában azokra jellemző, akik úgy érzik, hogy ki vannak rekesztve a hatalomból, és nincs kontrolljuk a közügyek felett.

Hanem aztán a konkrét teóriák támogatottságának feltérképezésekor messzire szakadunk a nemzetközi trendektől, és elszabadul a speciálisan magyar, ordító és suttogó propagandával egyszerre fűtött elmebaj.

S.O.R.O.S. a házban

A kutatók külön vizsgálták az antiszemita, és a muszlimokkal kapcsolatos konteók társadalmi támogatottságát. Előbbiek ugye nagyon régóta terjengenek, és nagyjából arról szólnak, hogy a zsidó világ-összeesküvés tör hatalomra, és irányít a háttérből tulajdonképpen mindent; utóbbiak itthon csak az elmúlt 1-2 évben robbantak be, és akörül forognak, hogy a muszlimok a nyugati világ elfoglalására vagy elpusztítására törnek, rabszolgaságba akarnak hajtani, és a saját kultúrájukat kényszeríteni mindenkire.

A kutatás szerint a magyarok átlagban elfogadják ezeket a gondolatokat, minden ilyen állításnál sokkal magasabb volt az egyetértők, mint az ellenzők aránya. Az antiszemita összeesküvéseket az átlagnál is erősebben támogatják a középkorúak, a legfeljebb szakmunkás végzettségűek, a falun élők, és az alsó-középosztály tagjai, illetve a jobboldali ellenzék szavazói. A Fidesz hívei között enyhébb, de még mindig az átlagot meghaladó ez az attitűd, a baloldali ellenzéknél átlag alatti.

Ennek tükrében érdekes megfigyelni a kormánypropaganda által orrvérzésig mantrázott muszlimellenes teóriákat: itt a társadalom közel fele egyetért a konteókkal, a negyede elutasítja, a negyede semleges a kérdésben. A demográfiai csoportok között az előzőhöz nagyon hasonló a tipikus támogatók köre: szakmunkás végzettségűek, fizikai dolgozók, középkorúak és idősebbek, illetve a szélsőjobboldailak a legtipikusabb muszlimellenesek - és egyetlen komoly különbségként megjelenik itt a Fidesz támogatóinak köre.

Itt két tanulságot vonhatunk le:

  • A Jobbik mérséklődése, néppártosodása nem nagyon változtatta meg a támogatóik hozzáállását, továbbra is erősen jellemző rájuk az idegengyűlölet
  • A kormány propagandagakampányai a teljes népességben elég hatékonyak voltak, a Fidesz bázisában egyenesen a szélsőjobboldali pártok szintjére tolták fel a muszlimellenességet

A kutatás egyik legmegdöbbentőbb pontja a Soros Györggyel kapcsolatos teóriák firtatása - ezek ugye egészen újak a magyar közvéleményben, pár éve az emberek nagy többsége az se tudta, ki az a Soros. Ehhez képest most a teljes minta 51, a Fidesz-szavazók 71 (!) százaléka értett egyet a kijelentéssel, hogy Soros György migránsokkal akarja elárasztani Európát.

A grazi szanatórium legendája

A felmérés kitért az elsősorban az orosz propaganda terjesztette, nyugatellenes összeesküvés-elméletek, illetve a hazai kormányellenes teóriák vizsgálatára is. Amerika és az EU a kereszténység lerombolására tör, ők állnak a menekültválság és az ukrajnai konfliktus mögött, terroristákat pénzelnek, és titokban a békés Oroszország megtámadására készülnek - ezek az állítások nagyjából egyenlő méretű, egyetértő, tagadó, és semleges csoportokra osztották a megkérdezetteket. A legjellemzőbb támogatók ismét csak a jobboldali ellenzék és a Fidesz szavazói voltak.

Ki miben hisz?

A tanulmányban megvizsgálták, hogy az egyes pártok követői között melyek a legnépszerűbb, átlag feletti támogatottsággal bíró összeesküvés-elméletek. Az eredmény nem túl meglepő, viszont elég látványosan illusztrálja a mai politikai erők mögötti általános gondolatvilágot:


Fidesz: muszlimellenes és nyugatellenes elméletek, Soros György


Baloldali ellenzék: kormánykritikus elméletek, általános összeesküvéses mentalitás


Jobbik, Mi Hazánk mozgalom: szinte az összes vizsgált összeesküvés-elmélet

Hasonló módon nagyjából egyenlő részben támogatják és ellenzik a legismertebb hazai kormányellenes összeesküvés-elméleteket: azt, hogy Orbán Viktort Putyin zsarolja valamivel, illetve hogy a miniszterelnököt titokban egy grazi pszichiátriai klinikán kezelik. Most jön az igazán meghökkentő rész: ezt a fideszesek körében is elég sokan (18, és 25%) elhiszik. Hasonló arányban vannak olyanok is, akik egyszerre hisznek abban, hogy a menekültválság valójában Soros György, illetve Putyin titkos akciója. Az egymásnak totálisan ellentmondó állításokba vetett hit azt mutatja, hogy Magyarországon egy csomó ember, legalább százezres, de talán milliós nagyságrendben

egyszerűen feladta, hogy a gondolatait bármilyen szinten a logika vagy a józan ész vezesse.

Talán ez mutatja a legjobban, mennyire mélyen beleivódtak az összeesküvés-elméletek a magyar közvéleménybe, némelyik elképesztően rövid idő alatt vert meghökkentően erős gyökereket.

(Érdekes apróság, hogy a tanulmányt bemutató eseményen mindenki kínosan kerülte, hogy Orbán és Graz nevét egy mondatban említse, inkább a "vezető fideszes politikusok" kifejezéssel írták körül. Pedig hát mindenki tudja, és már egyetlen Google-keresés is megmutatja, hogy valójában ki ennek az - egyébként nyilván abszurd - elméletnek a főszereplője.)

Fontos tanulság még, hogy a nem politikai jellegű összeesküvés-elméletek támogatottsága jóval alacsonyabb: 15-20% hisz a chemtrailben, az ivóvíz mérgezésében, az oltásellenességben és hasonlókban - miközben az elutasítók aránya 50-60% körül mozog. Ez egyrészt örömteli (elvégre ezek potenciálisan veszélyesek is lehetnek), másrészt azt mutatja, hogy egy kormányzati szintű propagandagépezet nélkül nagyjából ennyi embert lehet meggyőzni egy átlagos konteóval. Harmadrészt viszont a teljes lakosságra vetítve elég ijesztő, hogy az országban 

bőven milliós nagyságrendű ember hiszi el azt az egészen képtelen és logikátlan hülyeséget, hogy repülőkről szórt mérgekkel végez valaki népirtást az egész világ orra előtt, vagy egyszerűen tagadja a modern egészségügy egyik legnagyobb eredményét, a járványokat visszaszorító, emberéletek millióit megmentő védőoltásokat.

 (Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Balogh László / Getty Images)