Árpád
-2 °C
3 °C

Az államtitkár parádés Csubakka-védelmet alkalmazott Gruevszki-ügyben

2018.11.19. 12:42

A Gruevszki-ügy miatt vonta kérdőre több ellenzéki párt több ellenzéki képviselője a kormányt hétfőn délelőtt a parlamentben. Itt olvashatja el részletesen, ki mit kérdezett, állított, mondott, válaszolt.

A vitának volt azonban egy olyan eleme, amely megérdemli a külön kiemelést. Az nem meglepő, hogy egy kormánytag nem mindig a kérdésre válaszol, nem ad kielégítő választ egy-egy felvetésre, eltereli a témát az érdekei szerint. Ez párthovatartozás nélkül mindig, minden korszakban a politika sajátja.

Ám Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára csúcsra járatta a dolgot a válaszában, amelyet a DK-s Arató Gergely kérdéseire adott.

Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 2-án.
Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 2-án.
Fotó: Soós Lajos / MTI

A DK-s képviselő olyan állításokat is kérdésbe csomagolt, amelyek eddig csak a sajtóban itt-ott bukkantak fel, de megerősítést nem nyertek. Például azt kérdezte Arató: „Igaz-e, hogy Orbán személyesen ígérte Gruevszkinek, hogy itt elbújhat a következmények elől. Igaz-e, hogy Gruevszki Orbán egyik ingatlanában vendégeskedett?

Azért csinálták, mert Putyin gazda parancsba adta?”

Dömötör először megismételte a kormány által eddig hangoztatott állításokat („Gruevszki jogszerűen tartózkodik Magyarországon"), majd pedig hirtelen témát váltott, és azt vágta a DK-s képviselő fejéhez, hogy meglepő, hogy ő vádolja a kormányt bűnözőkkel való együttműködéssel, miközben

mégiscsak önök működtek együtt Czeglédy Csabával.

Majd elkezdett beszélni arról, hogy a volt MSZP-s képviselőt, aki Gyurcsány Ferenc számára is végzett jogi tevékenységet, mivel vádolják. Mellékes, de Czeglédy ügyében nincs ítélet, míg Gruevszkit ugyebár jogerősen börtönbüntetésre ítélték Macedóniában.

Ezt akár a Csubakka-védelem egy tipikus megnyilvánulásának is nevezhetnénk. A Chewbacca vagy Csubakka-védelem egy olyan érvelés stratégia (a Wikipédián itt olvashat róla többet), melynek elnevezése a Csillagok háborújának egyik szereplőjére utal, és a South Park egyik epizódjáról kapta az elnevezést. Az ügyvéd azért hozta szóba Csubakkát, hogy elterelje a figyelmet a lényegről, és ezzel összezavarja az esküdteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?