Az államtitkár megmagyarázta, miért nincs Gruevszki a tranzitzónában

000 19S7QY
2018.11.19. 11:37
Z kategóriás kémfilm, szégyenletes, Putyin gazda parancsára végrehajtott terv – az ellenzék keményen ostorozta a parlamentben a kormányt a Gruevszki-ügy miatt. Két államtitkár is válaszolt a kérdésekre. Előkerült az a jogszabály, amely alapján Gruevszkit Budapestre hozták a tranzitzóna helyett.

A Budapesten tartózkodó, börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ügye volt a legfőbb téma a parlamentben napirend előtt.

Jobbik: Z kategóriás kémfilm

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő szerint ez az ügy „példátlan az elmúlt évtizedek politikatörténetében", és az eddigi kiszivárgó információk alapján azt mondta az ügyről, hogy

egy Z kategóriás kémfilm nagyon rossz forgatókönyve, amelyen nevetnénk, ha nem a magyar kormány közreműködésével történne.

Mirkóczki szerint annyi biztos, hogy „ez az elítélt bűnöző megérkezett Magyarországra, a Miniszterelnökség ezt megerősítette", és az is biztos, jogellenesen érkezett, mert nincs útlevele". 

A magyar kormány feladta a menekültellenes politikáját, befogad egy menekültet.

Mirkóczki szerint Gruevszkivel az a probléma, hogy „nem politikai vagy vallási üldözött, nem háború vagy ipari katasztrófa elől menekül, hanem az igazságszolgáltatás elől".

A jobbikos politikus arra volt kíváncsi, hogy a magyar hatóságok milyen szerepet játszottak a határátlépésben, illetve „melyik minisztériumban ki és milyen parancsot adott, hogy így hozzák ide ezt a személyt". „Harmadik országbéli bukott diktátorok menekülnek így egymáshoz: ha börtönbüntetés fenyeget, megyek a haverokhoz” – fogalmazott az ellenzéki képviselő. 

Orbán Balázs: Gruevszki különleges bánásmódot igénylő személy

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára kis jobbikos szurkálódás után a következőket mondta Gruevszki budapesti tartózkodásáról: 

  • A volt macedón miniszterelnök valóban menedékjog iránti kérelmet nyújtott be.
  • Gruevszki egy külképviseleten jelezte, hogy menedékjogot kér. (Az államtitkár nem nevezte meg, melyik országban.)
  • A magyar hatóságok nem segítették a Macedóniából való kijutását. (Arról nem beszélt az államtitkár, hogy Albániában, Montenegróban vagy éppen Szerbiában hogyan segítették.)
  • Gruevszkinek lehetősége van menedékjogot benyújtani, és arra is lehetősége van, hogy beutazik és meghallgatják.
  • „Biztonsági okokból tettük ezt lehetővé."

Ami új elem volt Orbán Balázs válaszában, hogy arra kérte Mirkóczkit, „hagyják abba a dezinformációs kampányokat", például arról, hogy Gruevszkinek a tranzitzónában lenne a helye. Orbán szerint a menedékjogi törvény lehetőséget ad arra, hogy bizonyos emberekre ne alkalmazzák a szabályokat. Az államtitkár a 2007. évi LXXX. törvény 71/A § (7) bekezdését jelölte meg. Ez így hangzik: 

A határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylő személyekkel szemben.

A kormány azért tartja Gruevszkit különleges bánásmódot igénylő személynek, mert tíz évig miniszterelnöki tisztséget töltött be.

Nem volt miniszterelnökökre találták ki a szabályt 

Ez csak azért érdekes, mert éppen ennek a törvénynek a szövege ellentmond ennek az érvelésnek. Az értelmező rendelkezések között, a 2 § k) pontjánál az szerepel, hogy e törvény alkalmazásában különleges bánásmódot igénylő személy alatt a következő személyt érti a jogalkotó:

a kísérő nélküli kiskorú, vagy olyan kiszolgáltatott személy – különösen a kiskorú, az idős, a fogyatékkal élő személy, a várandós nő, a kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő, valamint a kínzást, nemi erőszakot vagy a pszichikai, fizikai vagy szexuális erőszak más súlyos formáját elszenvedett személy –, akiről helyzetének egyedi értékelését követően megállapítható, hogy sajátos szükségletekkel rendelkezik. 

Vagyis a különleges bánásmódot igénylő személy megnevezést nem a volt miniszterelnökökre, hanem például a szülei nélkül érkező gyerekek vagy terhes nőkre találták ki. Persze ha Gruevszki esetéről azt állapítja meg a hatóság, hogy „olyan kiszolgáltatott személy", akiről sajátos szükségletekkel rendelkezik", akkor alkalmazható rá a szabály.

DK: Putyin gazda parancsba adta?

Az MSZP-s Harangozó Tamás annyiban tért ki a Gruevszki-ügyre, hogy érdemes lenne megtudni, ki az, aki szégyent hoz és árulja a saját hazáját, aki börtön elől segíti menekülni Nikola Gruevszkit". 

A DK-s Arató Gergely pedig sorban tette fel a kérdéseket az üggyel kapcsolatban. A DK-s képviselő itt olyan állításokat is kérdésbe csomagolt, amelyek eddig csak a sajtóban itt-ott bukkantak fel, de megerősítést nem nyertek. Például azt kérdezte Arató: „Igaz-e, hogy Orbán személyesen ígérte Gruevszkinek, hogy itt elbújhat a következmények elől. Igaz-e, hogy Gruevszki Orbán egyik ingatlanában vendégeskedett? Azért csinálták, mert Putyin gazda parancsba adta?"

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára erre nagyrészt megismételte a kormány által eddig hangoztatott állításokat. „Sem a magyar állam, sem a magyar hatóságok nem segítették a Macedóniából való kijutásban", illetve a magyar hatóságok jogszerűen tették lehetővé, hogy a BÁH budapesti központjában tartsák a meghallgatást".

Gruevszki jogszerűen tartózkodik Magyarországon

– mondta Dömötör, aki ezután igyekezett elterelni a témát. Például azt vágta a DK-s képviselő fejéhez, hogy meglepő, hogy ő vádolja a kormányt bűnözőkkel való együttműködéssel, miközben „mégiscsak önök működtek együtt Czeglédy Csabával". 

Párbeszéd: Szándékosan hallgat a kormány arról, ki hozta Budapestre Gruevszkit

Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője azt emelte ki a Gruevszki-üggyel kapcsolatban, hogy arról szerinte szándékosan hallgat a kormány, hogy a magyar külképviselettől Budapestig hogyan vezetett a volt miniszterelnök útja. „Melyik civil szervezet segítette őt a magyar határokhoz eljutni? Vagy embercsempészek jóvoltából került Magyarországra?" 

Burány meg is válaszolta, hogy az előzőekről szó sincsen. Hiszen a nem cáfolt információk szerint a magyar hatóságok hozták Gruevszkit Budapestre, a német sajtó le is hozta azoknak a magyar diplomatáknak a nevét, akik határokon átsegítették Gruevszkit. Márpedig

egy bűnözőről beszélünk, nem üldözött politikusról. A magyar kormány teljesítménye szégyenletes: ha ehhez ilyen módon asszisztáltak, önök is tettestársak, sorsuk is ennek megfelelő lesz. 

Orbán Balázs államtitkár kért szót ismét, és elismételte az előzőeket, hogy Gruevszkit „sem a magyar állam, sem a hatóságok nem segítették a Macedóniából való kijutásban". Arra azonban nem válaszolt, hogy a szóban forgó külképviselettől, ahol a volt miniszterelnök jelezte a menedékjogi kérelmét, hogyan jutott Budapestre. 

Az államtitkár szerint szó sincs arról, hogy a kormány megszegte volna a nemzetközi és hazai jogszabályokat, épp akkor történt volna ez, ha a határon folytatják le az eljárást. Orbán Balázs azt kérte az ellenzéki képviselőktől, hogy

legalább az ellenzéki sajtó által folytatott dezinformációs kampányokat ne hozzák be a parlamentbe,

mert ez az, ami Magyarország biztonságát aláássa."

Az LMP vizsgálóbizottságot akar

Az LMP országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Gruevszki-ügyben, valamint feljelentést tett illegális migráció támogatása miatt – közölte Demeter Márta, a párt társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

A képviselő a vizsgálóbizottság felállítását az MTI tudósítása szerint azzal indokolta: olyan ügyről van szó, amely Magyarország számára súlyos diplomáciai és biztonsági kockázatokat jelent, valamint jelentősen érinti hazánk külső megítélését, ezért indokolt az események gyors feltárása és annak világos és tételes bemutatása, hogy a magyar állami szerveknek milyen szerepük volt a volt macedón miniszterelnök jogerős bírósági ítélet előli Magyarországra szökésében. 

Szerinte az a fejlemény, hogy a szkopjei bíróság által korrupciós ügyekért jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori macedón miniszterelnök múlt héten Budapesten kért politikai menedékjogot, nem független attól, hogy Orbán Viktor és a Fidesz más politikusai segítették a legutóbbi macedón parlamenti választáson, majd aktívan kampányoltak a 2017. őszi macedóniai önkormányzati választáson az akkorra a macedóniai ellenzéki szereplők elleni lehallgatási botrányba már belebukott Nikola Gruevszki mellett. 

Demeter Márta közölte azt is: az ügyben az LMP illegális migráció támogatása miatt feljelentést tett, ő maga pedig közérdekű adatigénylést nyújtott be a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, amelyben kikérte Orbán Viktor Nikola Gruevszkinek írt meghívólevelét. Az LPM társelnöke szerint a meghívólevelet 2017 őszén a macedón ügyészség és bíróság mutatta be Nikola Gruevszki büntetőeljárásával kapcsolatban, mert a volt macedón miniszterelnök e levélre hivatkozva próbálta visszaszerezni a hatóságoktól bevont útlevelét.

nem történik más, mint hogy Orbán Viktor politikai keresztapát játszik, és ehhez használja fel a teljes magyar állami intézményrendszert.

Demeter Márta hangsúlyozta: Nikola Gruevszki ügyének minden újabb fejleménye csak megerősíti, hogy újjá kell építeni Magyarország biztonsági rendszerét, és valóban garantálni kell a magyar emberek biztonságát, mert erre a Fidesz nem hajlandó és már nem is képes. 

(Borítókép: Nikola Gruevszki. Fotó: Robert Atanasovski / AFP)