Dühöng az ellenzék a Gruevszki-ügy miatt: Szégyen! Orbánnak is menekülnie kell majd!

2018.11.20. 18:09 Módosítva: 2018.11.20. 18:09

Az ellenzéki pártok mindannyian erősen kritizálják a kormányt a Gruevszki-ügy miatt. Kedden Nikola Gruevszki, a börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök megkapta a menedékjogot Magyarországon, ezt maga Gruevszki is megerősítette a Facebook-oldalán.

Jobbik: Rendkívüli nemzetbiztonsági ülés lesz szerdán

Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke közölte, hogy magyarázatot vár arra, hogy "ki a felelős azért, hogy az elmúlt 28 évben példátlan módon így hazudjanak és átverjék testületileg az Országgyűlés legfontosabb szakbizottságát.

A Gruevszki-botránnyal kapcsolatban a Belügyminisztérium és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal törvényi kötelezettségüket megszegték, a nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett bizottsági tagokat félrevezették.

Ezen okból rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívok össze."

MSZP: Szégyen!

"Holló, hollónak nem vájja ki a szemét, Orbán a korrupt kollégáinak nem engedi el a kezét!" - írta közleményében az MSZP. A párt szerint azért, hogy "a korrupt politikusok ne kerüljenek hazájukban börtönbe, Orbán képes bevándorló országgá tenni hazánkat."

A szocialisták azt írták: "a Fidesz bebizonyította ország-világ előtt, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely baltás gyilkosokat képes szabadon engedni, a börtön elől menekülő elítélt bűnözőket pedig képes menekültként befogadni és védelmezni. Miniszterelnök úr! Most kell szerénynek lenni, mert most van mire. Szégyen!"

DK: Orbán Viktornak is menekülnie kell majd

A Demokratikus Koalíció világméretű botránynak nevezte azt a hírt, hogy menekültstátuszt kapott Magyarországon Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök.

Rónai Sándor, a párt szóvivője budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: csak és kizárólag bűnöző kormányok adnak bűnözőknek menekültstátuszt. Szerinte ilyen eset egyetlen másik európai országban sem fordulhatott volna elő.

A magyar kormány ezzel azt üzeni a világ bűnözőinek és terroristáinak, hogy Magyarországon menedéket lelhetnek a törvények elől

- jelentette ki a politikus. Szavai szerint "Európa első embercsempész kormánya" eközben azt is el akarja hitetni, hogy nem szegett meg egy sor magyar és nemzetközi törvényt. Az ügynek súlyos nemzetközi következményei várhatók - mondta Rónai Sándor.

Az is eldőlt, hogy Orbán Viktornak is menekülnie kell majd, ha egyszer elveszíti a hatalmát, hacsak nem akar hosszú éveken keresztül börtönben sínylődni - jelentette ki a szóvivő.

Párbeszéd: Orbán a politikai söpredék lerakóhelyévé tette Magyarországot

A Párbeszéd szerint a magyar kormány hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett annak az eljárásnak a során, amelyben Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátust.

Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

Orbán Viktor a politikai söpredék lerakóhelyévé tette Magyarországot.

A frakcióvezető azt valószínűsítette, hogy Nikola Gruevszki Pintér Sándor belügyminiszter külön méltányossági engedélyével juthatott be Magyarországra. Ezzel a belügyminiszter, valamint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal is megsértette a menekülttörvényt - fűzte hozzá.

A politikus egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió alapszerződése kimondja: különösen súlyos bűncselekmények elkövetőinek nem lehet menekültstátuszt adni. Jelezte azt is: megnézik, hogy milyen jogi lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy a volt macedón kormányfő ne maradhasson Magyarországon.

Liberálisok: Az Orbán-kormány hivatalosan is egy bűnöző mellé állt

Megdöbbentő, hogy az Orbán-kormány hivatalosan is menekültstátuszt adott a volt macedón kormányfőnek - írta a Magyar Liberális Párt.

A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják, hogy "a Fidesz-kormány segítséget nyújt neki abban, hogy saját országában elkerülhesse a felelősségre vonását. Miközben az Orbán-kormány a valódi oltalomra szoruló emberek ellen gyűlöletkampányt hirdetett, a letelepedési kötvényeken keresztül már így is több mint 20 ezer embernek adott lehetőséget Európába jönni, akik között számos kétes hátterű ember lehet. Ezt koronázza most meg Gruevszki befogadása, amit több demokratikus ország teljes joggal kritizál."

A párt szerint a Fidesz a menekültstátusz megadásával "hivatalosan is felrúgta a jogállami, demokratikus normákat.

Momentum: Ma Nikola Gruevszki, holnap Orbán Viktor 

Ma Nikola Gruevszki, holnap Orbán Viktor - írta a Facebook-oldalán Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. "Orbán Viktor, Magyarország legkorruptabb miniszterelnöke egyszer egy útlevél nélküli, nemzetközi körözés alatt álló, illegális bevándorló lesz a putyini Oroszországban. (Az orosz menekültstátuszát már megvettük neki közpénzből: Paks2)"